Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θα είμαστε η θετική έκπληξη με ισχυρό διψήφιο ποσοστό»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα είμαστε η θετική έκπληξη με ισχυρό διψήφιο ποσοστό»

  • A-
  • A+
Μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα και αποτελούν τη μοναδική πολιτική ομάδα που υπηρετεί με συνέπεια το όραμα μιας Ενωσης με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Την ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στο «πείραμα λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ακραία συντηρητική στροφή» της Ν.Δ. ζητά εν όψει της 26ης Μαΐου ο Νίκος Ανδρουλάκης, προβλέποντας ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΠΑΣΟΚ αποτελούν τον κύριο φορέα έκφρασης του προοδευτικού χώρου, ενώ εύχεται το αποτέλεσμα της κάλπης να ανατρέψει τους συσχετισμούς υπέρ των δυνάμεων που πιστεύουν πραγματικά στο ευρωπαϊκό όραμα.

• Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. καταγγέλλει την πόλωση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά η πόλωση καλά κρατεί. Σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η παράταξή σας να υποστεί στην κάλπη των ευρωεκλογών τις συνέπειες του σκληρού δικομματικού ανταγωνισμού;

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν το κλίμα γιατί θέλουν να κρύψουν την αδυναμία τους να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την Ευρώπη και την πατρίδα μας. Τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, ψηφίστε Ν.Δ. για να στηρίξετε την κ. Μέρκελ και τον κ. Βέμπερ που κρατούν την Ευρώπη σε θεσμική στασιμότητα ενισχύοντας το φαινόμενο της γερμανικής Ευρώπης; Ή αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας θα προβάλει την Ευρωπαϊκή Αριστερά του Μελανσόν και όλων αυτών που καταδικάζουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων α λα καρτ, βάσει των ιδεοληψιών τους και όσες φορές προτείναμε μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής ενοποίησης τα καταψηφίζουν;

Γι’ αυτό δεν τους συμφέρει να μιλήσουν ευρωπαϊκά. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι μόνοι που στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα, όποιος κι αν ήταν στην κυβέρνηση, καταδικάζοντας τα σκληρά μέτρα λιτότητας και δίνοντας αγώνα, ώστε η Ελλάδα να μη βρεθεί εκτός της ζώνης του ευρώ την εποχή των επικίνδυνων παιχνιδιών Βαρουφάκη-Σόιμπλε. Αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η μόνη πολιτική ομάδα που υπηρετεί με συνέπεια το όραμα μιας Ενωσης με περισσότερη δημοκρατία, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη.

• Αρκετό καιρό πριν από την επίσημη κήρυξη της προεκλογικής περιόδου είχατε θέσει ως στόχο το διψήφιο ποσοστό. Στην τελική ευθεία για τις 26 Μαΐου πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι επιτεύξιμο και με ποιο διακύβευμα;

Στις ευρωεκλογές του 2014, αν και τραυματισμένη από την κυβερνητική φθορά, η παράταξή μας στάθηκε όρθια και άγγιξε το 8%. Εκτιμώ ότι σήμερα οι πολιτικές συνθήκες είναι σημαντικά ευνοϊκότερες. Ο λαός γνωρίζει πλέον το πείραμα λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. έχει κάνει μια ακραία συντηρητική στροφή. Κατά συνέπεια, το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ, ως ο κύριος φορέας έκφρασης του προοδευτικού χώρου, μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών. Γι’ αυτό αγωνίζομαι από την πρώτη γραμμή της μάχης και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό.

• Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει το τελευταίο διάστημα μια σειρά από βαθιά συντηρητικές και αντιλαϊκές θέσεις. Είναι αυτή η εναλλακτική πρόταση για τη χώρα;

Η Νέα Δημοκρατία έρχεται να κυβερνήσει ως «γαλάζιος» ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς σχέδιο και με μόνο εργαλείο την αγανάκτηση του κόσμου από τη φορολογική του αφαίμαξη. Παραμένουν αμετανόητοι, καθώς ενώ οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση και στην ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή με τον κ. Καραμανλή, αμέσως μετά όχι μόνο δεν βοήθησαν, αλλά υπονόμευσαν την προσπάθεια με ακραίους λαϊκισμούς, έχοντας την ίδια στρατηγική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο και η υποστήριξη στην εφταήμερη εργασία δείχνουν τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία. Είναι λοιπόν χρέος μας οι πολίτες που θέλουν να αποδοκιμάσουν τον τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιστούμε για να ψηφίσουν Κίνημα Αλλαγής και όχι Νέα Δημοκρατία. Η ενίσχυση της παράταξής μας θα είναι μια δίκαιη τιμωρία και για τους δύο.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και νομοθέτησε μέτρα ενίσχυσης της κοινωνίας. Απέναντι σε αυτά η αντιπολίτευση προτάσσει ως ατζέντα την «κοτερολογία». Τι διαφορετικό θα έκανε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αν είχε την εξουσία, προκειμένου να στηρίξει όσους έβαλαν πλάτη στην κρίση;

Πρώτα ως πολίτης και δευτερευόντως ως πολιτικός, λυπάμαι πραγματικά που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιγράφει πιστά πολλές από τις πρακτικές του παρελθόντος, με τις οποίες είμαι φύσει και θέσει αντίθετος. Δεν αμφισβητώ την ανάγκη υποστήριξης των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, αλλά όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τότε το μήνυμα που στέλνουμε προς την κοινωνία είναι απολύτως λανθασμένο.

Οι κοινωνικές πολιτικές δεν μπορεί να γίνονται με όρους προεκλογικής γενναιοδωρίας, αλλά βάσει ενός σχεδίου αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Οσον αφορά το κότερο, σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αν ο πρωθυπουργός έκανε δωρεάν διακοπές σε σκάφος πολυεκατομμυριούχου, θα υπήρχαν άμεσες επιπτώσεις. Το λέω αυτό γιατί το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αίσθηση των Ελλήνων πολιτών ότι η πολιτική ελίτ είναι μακριά από τα προβλήματά τους, αυξάνοντας την κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς. Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους, χρειάζεται ένα νέο ήθος στην πολιτική που θα αναδεικνύεται με την καθημερινή συμπεριφορά όλων μας.

• Διεκδικείτε νέα θητεία στην Ευρωβουλή. Πείτε μου γιατί να σας ψηφίσει κάποιος πολίτης και πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην Ευρώπη και την Ελλάδα, μετά τις εκλογές.

Χαίρομαι που ο ελληνικός λαός ψηφίζει τους ευρωβουλευτές του και δεν τους διορίζουν τα κόμματα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν τη δουλειά μου αυτά τα πέντε χρόνια. Το πιο πρόσφατο και ίσως πιο σημαντικό θέμα με το οποίο ασχολήθηκα ως εισηγητής για τη Σοσιαλιστική Ομάδα, ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του RescEU, το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ενωσης την περίοδο 2014-2019.

Με το νέο πλαίσιο, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν τις όλο και αυξανόμενες φυσικές καταστροφές, με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο της αγοράς νέων μέσων με 90% όσο και της επισκευής των ήδη υπαρχόντων με 75% καθώς και ελέγχου των σχεδίων πολιτικής προστασίας για να μην ξαναζήσουμε νέες ανθρώπινες τραγωδίες όπως το περσινό καλοκαίρι στο Μάτι. Επίσης, ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκα με ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, από την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Βόρεια Ηπειρο.

Τέλος, με παρεμβάσεις μου στην εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο εκπομπών της VW, όπου ήμουν ο μόνος Ελληνας ευρωβουλευτής, έθιξα τα ζητήματα της διαφάνειας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων. Μάλιστα όταν μετά το τέλος προτείναμε την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ενωσης για να προστατεύει καλύτερα τους Ευρωπαίους πολίτες, η πρότασή μας καταψηφίστηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Δεξιά όσο και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Εύχομαι το αποτέλεσμα των εκλογών στις 26 Μαΐου να ανατρέψει τους συσχετισμούς υπέρ των δυνάμεων που πραγματικά πιστεύουν στο ευρωπαϊκό όραμα.

• O Σάντσεθ στην Ισπανία ακολούθησε αντιδεξιά στρατηγική, διατήρησε διαύλους με την Αριστερά, πήγε κόντρα στους βαρόνους του κόμματός του και δικαιώθηκε. Γιατί το κόμμα σας δεν αντιγράφει το παράδειγμά του;

Η εκκωφαντική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 επηρέασε σημαντικά την κρίση των Ισπανών ώστε να μη θέλουν να δοκιμάσουν μια ανάλογη περιπέτεια με τους Podemos. Τα σκάνδαλα του Λαϊκού Κόμματος και της ηγεσίας του κ. Ραχόι έδωσαν την ευκαιρία στο Σοσιαλιστικό Κόμμα με καθαρό προοδευτικό λόγο, αυτόνομη πορεία και ανανέωση να αυξήσει τα ποσοστά του. Παρ’ όλο που είμαστε διαφορετικές χώρες η στρατηγική μας δεν διαφέρει.

Και τα δύο κόμματα κάνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Αυτός που άλλαξε στρατηγική είναι ο κ. Τσίπρας, που από εκεί που ανέβαινε στην εξέδρα μαζί με τον ηγέτη των Podemos, έφτασε στο σημείο να πανηγυρίζει τη νίκη του αδελφού μας ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που συντελέστηκε με την κατάρρευση των Ισπανών συμμάχων του.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία»
Ενα διψήφιο ποσοστό θέτει ως στόχο των ευρωεκλογών για το Κίνημα Αλλαγής ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παίρνοντας θέση στο ζήτημα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και στα σύμβολά του...
«H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει ο αντίπαλος πόλος στη Ν.Δ.»
Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και από την Τούμπα και τον ΠΑΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου και συναντηθήκαμε. Ο Κυριάκος Κυριάκος είναι ο νέος γραμματέας Επικοινωνίας στο Κίνημα Αλλαγής και σε μια από τις...
«Το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να γίνει ο αντίπαλος πόλος στη Ν.Δ.»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Εκκληση Γεννηματά να πέσουν οι τόνοι στο Κίνημα Αλλαγής
Εν όψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων στις 23, 27 και 28 Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προειδοποίησε τα στελέχη που εκφράζουν δημόσια διαφωνίες ότι λειτουργούν διαλυτικά ● Νέες δηλώσεις...
Εκκληση Γεννηματά να πέσουν οι τόνοι στο Κίνημα Αλλαγής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Από τον λαϊκισμό με αμπέχονο στον λαϊκισμό με γραβάτα»
Το Κίνημα Αλλαγής έχει διακριτή πολιτική και προγραμματική ταυτότητα και δεν είναι «κόμμα μπαλαντέρ», τονίζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Οθωνας, αποκρούοντας χαρακτηρισμούς περί κόμματος τύπου Γκένσερ.
«Από τον λαϊκισμό με αμπέχονο στον λαϊκισμό με γραβάτα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να αξιοποιήσουμε την ώθηση του 31,5% και να προχωρήσουμε ενωμένοι»
Ενα κόμμα-παράταξη είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Μπίστη, το ζητούμενο για τον επιτυχή μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος δεν βλέπει καμία ανάγκη αλλαγής ονόματος, ενώ δεν κρύβει ότι τον...
«Να αξιοποιήσουμε την ώθηση του 31,5% και να προχωρήσουμε ενωμένοι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας