Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά του “ξεφεύγουν” του κ. Μητσοτάκη»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν πιστεύω ότι όλα αυτά του “ξεφεύγουν” του κ. Μητσοτάκη»

  • A-
  • A+
Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια ελπιδοφόρα πολιτική εξέλιξη. Μαρτυρά την αποφασιστικότητα του δημοκρατικού κόσμου, των προοδευτικών δυνάμεων να συσπειρωθούν γύρω από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και της παλινόρθωσης του παλιού, χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος.

«Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, στο τέλος της τετραετίας», τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι από πλευράς κυβέρνησης «θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να υλοποιήσουμε περισσότερα μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας».

• Σε λίγες ημέρες διεξάγονται οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Μια πρωτόγνωρη, αναμφισβήτητα, διαδικασία καθώς οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες. Είναι όλα έτοιμα; Αποτελεί «στοίχημα» για το υπουργείο Εσωτερικών η ομαλή διεξαγωγή τους;

Είναι πράγματι μια μεγάλη πρόκληση για το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Για πρώτη φορά στην εκλογική ιστορία της χώρας έχουμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, κοινοτικές) ταυτόχρονα, όλες μάλιστα με σταυρό.

Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε στοχευμένες αλλαγές και φέρνουμε μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες στη διαδικασία, με στόχο αφ’ ενός να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι, αφ’ ετέρου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων και όλων των εμπλεκομένων στις εκλογές. Ως υπουργείο Εσωτερικών έχουμε κάνει πολλά, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, σε διοικητικό, διαχειριστικό και τεχνολογικό επίπεδο ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των τετραπλών εκλογών. Χρειάζεται βεβαίως, όπως γνωρίζετε, η ενεργοποίηση ενός ευρύτατου συστήματος για να γίνουν ομαλά οι εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι και όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι λοιπόν θα πράξουν το ίδιο, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

• Ποιο είναι το δίλημμα των ευρωεκλογών; Εχουν, κατά την άποψή σας, χαρακτήρα λαϊκής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Το δίλημμα είναι σαφές: Θέλουμε μια Ευρώπη της αέναης λιτότητας και της διευρυνόμενης φτώχειας, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, όλα όσα δηλαδή αντιπροσωπεύουν ο Ορμπαν και ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Βέμπερ, οι οποίοι δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; Ή μια Ευρώπη της συνανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη των πολλών, όπως διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία στην οποία πρωτοστατεί, εντός και εκτός συνόρων; Αυτά δεν είναι κάποια μακρινά και αφηρημένα ζητήματα, αφορούν άμεσα τη χώρα μας.

Κρίνουν, για παράδειγμα, το αν θα υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι για επενδύσεις και κοινωνικά προγράμματα, αν θα βάλουν όλοι πλάτη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ή θα αφεθούν οι πύλες εισόδου, όπως η Ελλάδα, να σηκώσουν μόνες τους το βάρος. Οι ευρωεκλογές επηρεάζουν βέβαια και την εγχώρια πολιτική σκηνή, πόσο μάλλον όταν είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ύστερα από τέσσερα χρόνια. Θα ήταν όμως μεγάλο λάθος να τις αντιμετωπίσουμε απλώς ως μια πρόβα για τις εθνικές εκλογές (όπως επιδιώκει η Ν.Δ. για να κρύψει ότι στην Ευρώπη συμπορεύεται με τις πιο συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες δυνάμεις), όταν σε αυτές κρίνεται το μέλλον της Ε.Ε.

• Ενδέχεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να επισπεύσει τις εθνικές εκλογές;

Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν όταν ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, στο τέλος της τετραετίας.

• Από την άλλη, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα μπορούσε να δώσει έναυσμα για περαιτέρω διεύρυνση της Προοδευτικής Συμμαχίας;

Η Προοδευτική Συμμαχία είναι μια ελπιδοφόρα πολιτική εξέλιξη. Μαρτυρά την αποφασιστικότητα του δημοκρατικού κόσμου, των προοδευτικών δυνάμεων να συσπειρωθούν γύρω από την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στον κίνδυνο της Ακροδεξιάς και της παλινόρθωσης του παλιού, χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Για εμάς, είναι ένα στρατηγικό εγχείρημα μακράς πνοής και η επικύρωση της μεγάλης δυναμικής της στις ευρωεκλογές (την οποία βλέπουμε ήδη στις μαζικές λαϊκές συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων) θα επιταχύνει σαφώς τις εξελίξεις, καθιστώντας την πόλο έλξης για ακόμη περισσότερες δυνάμεις.

• Παρακολουθώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ., βλέπουμε να αποκαλύπτει σταδιακά το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Συμμερίζεστε την άποψη ότι με τις εξαγγελίες του ο Κυρ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως «χορηγός» της κυβέρνησης;

Αναμφισβήτητα, το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, έτσι όπως ο ίδιος το ξεδιπλώνει, τρομάζει τον κόσμο, δείχνει τι τον περιμένει εάν το παλιό πολιτικό σύστημα και τα ολιγαρχικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω του πάρουν ξανά στα χέρια τους τον έλεγχο της χώρας.

Δεν πιστεύω ωστόσο ότι όλα αυτά του «ξεφεύγουν» ή ότι είναι αποτέλεσμα κακών επικοινωνιακών χειρισμών. Αυτές είναι οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ., αυτά πιστεύουν: ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι μια «φυσική» πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει, ότι το οκτάωρο και το πενθήμερο είναι ξεπερασμένα και πρέπει να αντικατασταθούν με το ελαστικό ωράριο και την επταήμερη εργασία, ότι η υγεία δεν πρέπει να είναι καθολικό δικαίωμα, αλλά εμπόρευμα για όσους έχουν να πληρώσουν.

Τώρα λοιπόν, μπροστά στις εκλογές που είναι αναγκασμένοι να μιλήσουν προγραμματικά, δεν μπορούν να κρυφτούν, όσες «ερμηνευτικές εγκυκλίους» και αν βγάλουν έπειτα από κάθε εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, μήπως και ξεγελάσουν τον κόσμο ότι δεν είπε αυτά που όλοι άκουσαν.

• Εχετε τονίσει ότι το κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να επιμείνει στα ζητήματα της οικονομίας, στην αποκατάσταση αδικιών, αλλά και τη δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για τους πολλούς. Τι περιθώριο υπάρχει για νέες, άμεσες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση;

Απέναντι στη μιντιακή υπεροπλία της Ν.Δ. και τις αλλεπάλληλες εκστρατείες κιτρινισμού και fake news με τις οποίες επιχειρεί (μάταια) να συγκαλύψει την αντικοινωνική της ατζέντα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνουν να μιλούν για τα πραγματικά επίδικα, για αυτά που καίνε τους πολίτες: για την παραγωγική ανασυγκρότηση και τις νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, για το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη των αδυνάμων, για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

Η δική μας δύναμη δεν απορρέει από τη στήριξη των ολιγαρχών, αλλά από το έργο και το πρόγραμμά μας υπέρ των πολλών, από τη σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε δημιουργήσει με τους πολίτες κάνοντας σταδιακά πράξη όσα υποσχεθήκαμε. Σε αυτά θα επιμείνουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να υλοποιήσουμε περισσότερα μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
Αυξημένη κατά 19% θα είναι η ειδική εκλογική αποζημίωση που θα χορηγηθεί στους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι θα απασχοληθούν στη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου
Υψηλότερες οι ειδικές εκλογικές αποζημιώσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση»
«Το διακύβευμα της κάλπης είναι ξεκάθαρο» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Χαρίτσης, υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αφορά ή τη συνέχιση της επούλωσης των κοινωνικών πληγών ή την επιστροφή...
«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον νεοφιλελευθερισμό που μας έβαλε στην κρίση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»
«Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης –και υποψήφια...
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Αλ. Χαρίτσης ο πρώτος πολιτικός που ψήφισε
Από το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά που το κράτος καλείται να οργανώσει τετραπλές εκλογές και έχει κινητοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, ενώ εξέφρασε τη...
Ο Αλ. Χαρίτσης ο πρώτος πολιτικός που ψήφισε
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πώς ψηφίζουμε
Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν σε τέσσερις κάλπες, μία για τις ευρωεκλογές και τρεις για τις αυτοδιοικητικές, ενώ στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα περάσουν από δύο εκλογικά τμήματα.
Πώς ψηφίζουμε
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
Σαφής και πολύ συγκεκριμένος για τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» προς όφελος δημοτών και εργαζομένων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας