Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το διακύβευμα είναι να υπάρχει προοδευτική συνέχεια στον δήμο»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το διακύβευμα είναι να υπάρχει προοδευτική συνέχεια στον δήμο»

  • A-
  • A+
«Δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μαζί με τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες ώστε να επιστρέψει η Χρυσή Αυγή εκεί όπου ανήκει, στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο. Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας».

Αν μιλάμε για Αυτοδιοίκηση πάνω από κόμματα και χρίσματα, η Κατερίνα Νοτοπούλου αναμφίβολα αποτελεί τη «θηλυκή ματιά» και τη «φρεσκάδα της νιότης» ανάμεσα σε άλλους 19 υποψήφιους δημάρχους για τη Θεσσαλονίκη. Το λιγότερο που σημαίνει αυτό είναι άλλες προτεραιότητες, περισσότερη ευαισθησία και μια προοδευτική προσέγγιση με στόχο να ξεφύγει η πόλη από τη μακροχρόνια συντήρηση στην οποία για χρόνια είχε βαλτώσει.


● Ποιo λέτε πως είναι το διακύβευμα αυτών των δημοτικών εκλογών για τη Θεσσαλονίκη;

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα σχήμα, αυτό είναι το πρόοδος ή συντήρηση. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για μία κίνηση, τότε είναι μπροστά ή πίσω. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με ρήματα, αυτά είναι προχωράμε ή επιστρέφουμε. Ο,τι και να επιλέξουμε πιστεύω πως τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Ο κεντρικός δήμος της Θεσσαλονίκης βρέθηκε σε χέρια της συντηρητικής παράταξης για 25 χρόνια, από το 1985 μέχρι το 2010.

Από τότε μέχρι σήμερα, περίπου μία δεκαετία, η πόλη μας έζησε κάτι το διαφορετικό και νομίζω μπορούμε πολλές και πολλοί να συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα με τη διοίκηση Μπουτάρη. Αρα, αφού με ρωτάτε για το διακύβευμα, το θέμα τώρα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, είναι το να υπάρξει για τους πολίτες η επιλογή της προοδευτικής συνέχειας στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Και σε αυτό πιστεύω ότι η δική μας παράταξη, η μεγάλη προοδευτική συμμαχία «Θεσσαλονίκη Μαζί», έδωσε απάντηση και είναι η απάντηση.

● Προβάλλετε αρκετά το γεγονός ότι είστε η μόνη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πόλη εφόσον εκλεγείτε;

Νομίζω ότι προβάλλεται από μόνη της η υποψηφιότητά μου στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το ότι δεν υπάρχει άλλη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος στον κεντρικό δήμο, ενώ υπάρχουν τόσοι πολλοί άνδρες υποψήφιοι, είναι κάτι που με έχει προβληματίσει. Για το τι θα σημαίνει αν εκλεγώ, να σας πω ότι η θηλυκή ματιά ή προσέγγιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει πάντα μεγάλο ενδιαφέρον, συχνά άλλες προτεραιότητες, πιστεύω περισσότερη ευαισθησία και μία άλλη προσέγγιση που δίνει κάποια πλεονεκτήματα.

Είμαι βέβαιη, παράλληλα, ότι η εκλογή μου θα κάνει καλό στην προβολή της πόλης μας γιατί, καλώς ή κακώς, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα ενδιαφερθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα και μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη, και μπόρεσε να εκλεγεί δήμαρχος μια γυναίκα στα 30 της χρόνια.

● Εχουν κυκλοφορήσει ουκ ολίγες δημοσκοπήσεις για τον δήμο της Θεσσαλονίκης από την αρχή του προεκλογικού αγώνα και καμία δεν σας εμφανίζει πρώτη, ενώ λίγες είναι αυτές που σας βάζουν στον β’ γύρο. Νομίζετε πως είναι «στημένες»;

Συμβαίνουν δύο πράγματα. Οι «ουκ ολίγες» δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφέρεστε είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν δημοσιευτεί, γιατί σε αυτές τις εκλογές βρεθήκαμε μπροστά στο εξής περίεργο φαινόμενο: Κάποιοι υποψήφιοι να πληρώνουν για να έχουν μετρήσεις που να τους δείχνουν στον δεύτερο γύρο και κάποιοι άλλοι υποψήφιοι να πληρώνουν ώστε αυτές οι μετρήσεις να μη δημοσιευτούν.

Το άλλο που συμβαίνει είναι ότι τα επιτελεία των περισσότερων υποψηφίων έχουν δημοσκοπήσεις στα χέρια τους που βεβαιώνουν πως στην τελική ευθεία προς την πρώτη Κυριακή δεν υπάρχει κάποιο «φαβορί» για την πρώτη θέση. Αυτές οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα αποφασίσει λίγο πριν βρεθεί πάνω από την κάλπη.

Η παράταξή μας λοιπόν θα δώσει τη μάχη και θα τα καταφέρει η «Θεσσαλονίκη Μαζί» να είναι η προοδευτική και η νικηφόρα επιλογή και στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

● Ο κομματικός υποψήφιος της Ν.Δ. Νίκος Ταχιάος έχει πει ότι θα ήθελε να έχει εσάς αντίπαλο στον β’ γύρο, θεωρώντας μάλλον ότι θα σας νικήσει εύκολα. Εσείς με ποιον θα θέλατε να δώσετε τη μάχη τη δεύτερη Κυριακή και γιατί;

Ειλικρινά δεν ξέρω τι θέλει ο κ. Ταχιάος και ούτε με ενδιαφέρει. Αυτό που έχει πει είναι ότι αντίπαλός του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό που του απάντησα είναι πως μάλλον έχει μπερδέψει τις αυτοδιοικητικές με τις εθνικές εκλογές. Ο κ. Ταχιάος βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα πριν από μερικές μέρες, όταν η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας «υπενθύμισε» στα μέλη του κόμματος ότι αυτόν –και όχι κάποιον άλλο– θα πρέπει να ψηφίσουν στον κεντρικό δήμο.

Οπότε το αν μπορεί να με κερδίσει εύκολα ο κ. Ταχιάος μπορεί να το δούμε, μπορεί και να μην το δούμε. Σε ό,τι αφορά το με ποιον θέλω να δώσω τη μάχη, θα σας πω με ποιους θέλω να δώσω μαζί τη μάχη και ο αντίπαλος ας είναι όποιος μπορέσει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Εγώ θέλω να δώσω τη μάχη μαζί με τους ανθρώπους που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον.

Μαζί με αυτούς που θέλουν να σταματήσουν την επιστροφή σε ένα μοντέλο διοίκησης που πρώτα πέρασε από τα δικαστήρια και μετά από τη φυλακή. Μαζί με τους πολλούς, μαζί με αυτούς που θέλουν να είναι περήφανοι για τον δήμο όπου ζουν.

● Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ποια είναι τα τρία πρώτα πράγματα που θα κάνετε; Και ύστερα από αυτά τι περιλαμβάνει το σχέδιό σας για την πόλη που δεν γίνεται σήμερα; Εχετε κάποια ιδέα με ποιους άλλους υποψήφιους δημάρχους υπάρχει πεδίο συνεργασίας την επόμενη μέρα;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να οργανώσουμε το πώς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το δεύτερο είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμπλακούν στα κοινά και στις υποθέσεις του δήμου και να μην περιμένουν τέσσερα χρόνια για να βρεθούν τότε ξανά στις κάλπες.

Και το τρίτο είναι να συνεννοηθούμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο όλες οι δυνάμεις που έχουν προοδευτικό πρόσημο και προσανατολισμό πάνω σε γενικά και ειδικά ζητήματα ώστε άμεσα να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για το καλό της πόλης, για τις ανάγκες των πολλών. Σε ό,τι αφορά τις ιδέες, να σας πω ότι μελετώ προγράμματα και τοποθετήσεις άλλων υποψηφίων και προσπαθώ να εντοπίσω με ποιους και με ποιο πλαίσιο θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε.

● Τα μεγάλα παράπονα των πολιτών για τη δημαρχία Μπουτάρη έχουν σχέση με την καθαριότητα και το κυκλοφοριακό. Με ποιον ακριβώς τρόπο σχεδιάζετε να βελτιώσετε τη ζωή των πολιτών σε ό,τι αφορά αυτούς τους δύο τομείς;

Θα σας πω πως θα ασχοληθούμε και με τα πολλά… μικρά παράπονα που είναι πολύ σημαντικά, όπως η απουσία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον αστικό χώρο του 2ου δημοτικού διαμερίσματος αλλά και στις γειτονιές που βρίσκονται ανάμεσα στο 1ο και στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα. Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα, η δική μας διοίκηση θα βάλει στόχο η Θεσσαλονίκη μέσα σε δύο χρόνια να πετύχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στην Ελλάδα.

Θα καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε μόνιμο προσωπικό, θα ενισχύσουμε και θα ανανεώσουμε τον στόλο των απορριμματοφόρων και θα δώσουμε κίνητρα στους πολίτες να εμπλακούν σε αυτή την προσπάθεια που αφορά τη βελτίωση της ζωής τους και όχι μόνο να κατεβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους.

Για το κυκλοφοριακό θα μπορούσα να σας πω ότι ο δήμος μπορεί να κάνει λίγα πράγματα, αλλά θα κάνουμε όσο περισσότερα μπορούμε: ανοιχτές λεωφορειολωρίδες, ελεύθερη κίνηση από διπλοπαρκαρισμένα, νέο δίκτυο ποδηλατόδρομων, δημοτική μαζί και δημόσια αστική συγκοινωνία και παράλληλα νέες πεζοδρομήσεις, μετατροπή δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας και αυστηροί κανόνες που θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

● Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως θα έχουμε ένα δημοτικό συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη χωρίς την παράταξη της Χρυσής Αυγής αυτή τη φορά. Ωστόσο, το «εθνικιστικό» κλίμα στην πόλη δεν είναι κάτι που... κρύβεται κάτω από το χαλί. Τι θα κάνετε για να το αντιμετωπίσετε;

Το πρόβλημα με τη Χρυσή Αυγή, πέρα από την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο, είναι κυρίως πως έχει ξεκινήσει να αποκτά ρεύμα στους πιο αδύναμους πολίτες. Η συμβολή του δήμου στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου πρέπει να γίνει στη βάση πολιτικών για την καθημερινότητα, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή καθώς και για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών.

Δεσμευόμαστε πως θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια μαζί με τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες ώστε να επιστρέψει η Χρυσή Αυγή εκεί όπου ανήκει, στο πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο.

Στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Στον αγώνα κατά του φασισμού μπαίνουμε μπροστά και θα στεκόμαστε πάντα απέναντι στους εκφραστές και στους νοσταλγούς του τόσο εντός όσο και εκτός δημοτικού συμβουλίου, χωρίς «ναι μεν, αλλά…».

Οσες φορές ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης βρέθηκε αντιμέτωπος με την εγκληματική οργάνωση, ήμασταν στο πλευρό του και παραμένουμε στο πλευρό και όσων, ντόπιων και μεταναστών, δέχτηκαν τη βία των νεοναζί.

● Υπάρχουν δύο πολύ μεγάλα πρότζεκτ που αποτελούν πρόκληση για όποιον εκλεγεί δήμαρχος. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ και το Εβραϊκό Μουσείο, μέσα στον αστικό ιστό, τα οποία αναμφίβολα θα επηρεάσουν τις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν. Λέτε ανεπιφύλακτα «ναι σε όλα» ή υπάρχουν ζητήματα που αντιμετωπίζετε με κριτική διάθεση;

Νομίζω πως η ερώτησή σας θα πρέπει να απευθυνθεί σε άλλους υποψηφίους. Εγώ δεν θα σας μιλήσω για τις θέσεις μου τόσο για τη Νέα Τούμπα όσο φυσικά και για το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, γιατί μπορώ να δείξω τι ακριβώς έκανα για να προχωρήσουν αυτά τα δύο μεγάλα έργα. Το θέμα λοιπόν δεν είναι τι λέω, αλλά τι έχω κάνει και πιστεύω, οι περισσότεροι και οι περισσότερες το γνωρίζουν.

● Αλήθεια, πώς σας φάνηκε το πρόγραμμα που παρουσίασε τις προάλλες ο κ. Μητσοτάκης; Εστω ότι εκλέγεστε δήμαρχος κι εκείνος πρωθυπουργός, νομίζετε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεργασίας μεταξύ σας προς όφελος της πόλης;

Πρώτα απ’ όλα οι πιθανότητες να εκλεγώ εγώ δήμαρχος είναι πολύ περισσότερες από το να εκλεγεί πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν παρουσιάστηκε τις… προάλλες αλλά στη δεκαετία του ’70, στα συνέδρια των Συντηρητικών της Μάργκαρετ Θάτσερ.

Στο πιο πρόσφατο, το πρόγραμμά του είναι οι προτάσεις του ΔΝΤ για την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα, το «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο», που σημαίνει ότι θα γίνονται προσλήψεις μόνο στην αστυνομία και στον στρατό, και φυσικά η κατάργηση του οκτάωρου και του πενθήμερου.

Πέρα όμως από αυτούς τους αντικοινωνικούς νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς, θα σας πω ότι από τη θέση της δημάρχου Θεσσαλονίκης θα συνεργαστώ με όλες τις κυβερνήσεις που θα έχουν πραγματικό ενδιαφέρον για την πόλη μας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο
«Αντίπαλός μου τα προβλήματα των πολιτών, όχι Ταχιάος και Ψωμιάδης», λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντα τους Θεσσαλονικείς να κάνουν μια...
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
Μία μέρα πριν οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τους δυο υποψήφιους δημάρχους, Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα, να απαντήσουν σε επτά ερωτήματα.
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
Μεγάλη άνοδος της συντηρητικής παράταξης με τρεις δεξιούς να «ανεβαίνουν στο βάθρο» των δημοτικών εκλογών. ● Στις πιο εύπορες περιοχές του κέντρου και του Ε΄ διαμερίσματος πήρε τα μεγαλύτερα ποσοστά το δίδυμο...
Πώς ψήφισαν στα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Η Νοτοπούλου για το δεύτερο γύρο των εκλογών
Η μάχη για τον επόμενο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον Νίκο Ταχιάο απασχόλησε μεταξύ άλλων την πρώτη συνάντηση της παράταξης της Κατερίνας Νοτοπούλου, «Θεσσαλονίκη Μαζί».
Η Νοτοπούλου για το δεύτερο γύρο των εκλογών
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
Αυτοδιοικητική ήττα υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και στους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι κανένας υποψήφιος δήμαρχος δεν κατάφερε την πρωτιά αλλά ούτε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στοίχισαν η φθορά της εξουσίας και το έλλειμμα πείρας
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Θέλω η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μη συγκρίνεται συμπλεγματικά με την Αθήνα»
Ως... επίμονος κηπουρός ο Σπύρος Βούγιας, άλλοτε «χλιαρός» υπουργός του ΠΑΣΟΚ αλλά οπωσδήποτε ένας εμπνευσμένος καθηγητής του ΑΠΘ, επιστρέφει μετά σχεδόν μια εικοσαετία για να διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία...
«Θέλω η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να μη συγκρίνεται συμπλεγματικά με την Αθήνα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας