Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Πολιτισμός σημαίνει προτεραιότητα για ευημερία και ειρήνη»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πολιτισμός σημαίνει προτεραιότητα για ευημερία και ειρήνη»

  • A-
  • A+

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού κατεβαίνει υποψήφια στις ευρωεκλογές για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην συζήτηση που κάναμε περιγράφει το όραμά της για την Ευρώπη με πολύτιμα θεμέλια από την ελληνική σκέψη, ενώ σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις, τα fake news και τις αήθεις επιθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Τέλος, στέλνει κι ένα μήνυμα στους νέους που αποστασιοποιούνται από την πολιτική

● Εχετε δηλώσει πως αν εκλεγείτε στις ευρωεκλογές, θα δώσετε προτεραιότητα στον Νέο Πολιτισμό. Δώστε μας κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που θα περιλαμβάνονται στις προτεραιότητές σας.

Είναι πολλοί που νομίζουν ότι πολιτισμός είναι ένα είδος διακόσμησης που κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη. Μια ωραία μουσική, μια ταινία, μια παράσταση. Ομως πολιτισμός είναι τα πάντα στη ζωή μας. Από τις αξίες μας που είναι σε κρίση έως την ποιότητα του φαγητού που θα έχουμε στο πιάτο μας. Πολιτισμός σημαίνει προτεραιότητα για ευημερία και ειρήνη. Πολιτισμός είναι το νέο όραμα για μια Ευρώπη με δικαιοσύνη, δημιουργικότητα, αλληλεγγύη, που να μπορεί να εμπνεύσει τους νέους.

Τα πολύτιμα θεμέλια που προσέφερε η ελληνική σκέψη είναι πάντα ζητούμενα. Μας χρειάζονται ξανά ο διάλογος, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η διαλεκτική, η διάκριση. Η διάκριση ειδικά, μοναδικό αντίδοτο στο δηλητήριο των fake news, καλλιεργείται από τα έργα της σκέψης και των τεχνών. Ορθώνει τείχος στο μίσος, στην απληστία του κέρδους, στη χειραγώγηση.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαμορφωθούν πολιτικές που να υλοποιούν τις αξίες αυτές. Η δίκαιη κατανομή πόρων, στον τομέα του πολιτισμού και όχι μόνο, είναι μια προτεραιότητα που χρειάζεται αγώνα, σε ένα τοπίο όπου η λιτότητα εφαρμόζεται στους πιο αδύναμους και οι πιο ισχυροί του 1% μοιράζονται τα υπερκέρδη.

● Συνεπώς, τι ακριβώς θα προωθήσετε;

Θέλω να προωθήσω την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως σταθερή αξία και συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Μπορεί με συγκεκριμένες πολιτικές να στηριχτεί η προβολή και εξωστρέφεια των σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών.

Στη διάρκεια της θητείας μου στο ΥΠΠΟΑ είχε ξεκινήσει στις Βρυξέλλες συζήτηση για νέο πρόγραμμα κινητικότητας καλλιτεχνών εντός της Ε.Ε. Πιστεύω ότι με την εμπειρία και τη γνώση μου μπορώ να συμβάλω. Ο

πως και στο κορυφαίας σημασίας διεθνές ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών, μετά την επιτυχή εφαρμογή του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε στη διάρκεια της θητείας μου. Με ενδιαφέρει να προωθήσω το αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα και της ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Μια επίσης μεγάλη προτεραιότητα για μένα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – έχοντας πολυετή ευαισθητοποίηση και συμμετοχή σε θέματα οικολογίας, θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

● Οι δημοσκοπήσεις, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, δίνουν προβάδισμα στη Ν.Δ. τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εθνικές εκλογές. Τις εμπιστεύεστε; Πώς θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να κάνει τη διαφορά και να αντιστρέψει το κλίμα;

Στο παρελθόν έχει αποδειχτεί ότι οι δημοσκοπήσεις δεν είναι αλάνθαστες. Αλλωστε φαίνεται ότι η διαφορά διαρκώς μειώνεται. Πιστεύω ότι οι συμπολίτες μου στη δεδομένη στιγμή των εκλογών θα διακρίνουν πέρα από τις φωνές που σπέρνουν μίσος, φόβο και θυμό, πέρα από τον κανιβαλισμό των ψευδών ειδήσεων. Θα διακρίνουν ποια πολιτική δύναμη κράτησε όρθια τη χώρα στις πιο δύσκολες συνθήκες σε καιρό ειρήνης, ποια δύναμη έλυσε χρονίζοντα θέματα, μας έβγαλε από το μνημόνιο και αποκατέστησε την αξιοπιστία και τον σεβασμό στη χώρα και στους πολίτες.

● Ενα συχνό επιχείρημα που επικαλείται συχνά-πυκνά η Ν.Δ. είναι αυτό περί «ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς» που εκφράστηκε και μέσα από την Τέχνη. Ως άνθρωπος της Τέχνης πώς το σχολιάζετε αυτό;

Ο πραγματικός καλλιτέχνης, ποιητής και υπηρέτης των Τεχνών και του Πνεύματος, είναι από τη φύση του ελεύθερος. Ο Μπρεχτ έλεγε: οι σκέψεις είναι ελεύθερες. Εγώ λέω: τις σκέψεις κανείς δεν μας τις παίρνει, δεν μπορεί να τις υποθηκεύσει, είναι άυλες.

Ο πραγματικός καλλιτέχνης δεν υπηρετεί σκοπιμότητες, δεν ξεπέφτει στην προπαγάνδα, στη χειραγώγηση. Το γεγονός ότι πολλοί καλλιτέχνες έχουν διωχθεί και διώκονται από απολυταρχικά καθεστώτα για το έργο τους, ότι πολλά βιβλία έχουν καεί κάτι σημαίνει.

Σήμερα είναι αδιανόητη η επιστροφή σε ανελεύθερο παρελθόν. Η ανοχή ακροδεξιών φωνών από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.

● Ως ηθοποιός κατά κύριο λόγο αλλά και ως πολιτικός, πώς θα χαρακτηρίζατε την πρόσφατη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν επιτέθηκε στην οικογένεια του πρωθυπουργού; Ηταν πολλοί εκείνοι που είπαν ότι αρχηγός της Ν.Δ. υποδύθηκε κάτι διαφορετικό από εκείνο που είναι στην πραγματικότητα. Θα το χαρακτηρίζατε κακή ηθοποιία;

Με ενοχλεί πολύ όταν παρομοιάζουν έναν πολιτικό με ένα άνθρωπο της τέχνης του θεάτρου. Ο καλός ηθοποιός λέει μόνο την αλήθεια. Το ψέμα στο θέατρο είναι ανυπόφορο και όλοι το καταλαβαίνουν. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να μιλήσει για αξιοκρατία στον χώρο αυτό. Αν «δεν τα λες», όπως λέμε στο θέατρο, δεν περνάς στο κοινό.

Πέρα από το γεγονός ότι ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων γίνεται χρήση ανήθικων, ψευδών επιθέσεων σε προσωπικό επίπεδο, «απορία ψάλτου βηξ», γίνεται προσπάθεια οι πολίτες να μην εστιάσουν στο πραγματικό διακύβευμα, που είναι το μέλλον του τόπου και της Ευρώπης, αλλά να αποπροσανατολιστούν με κουτσομπολιά και fake news. Eίναι όμως και αυτό ενδεικτικό του πολιτικού ήθους. Οι πολίτες θα κρίνουν.

● Τι θα λέγατε στους νέους ανθρώπους που σε μεγάλο βαθμό κρατούν απολίτικη στάση και αποφεύγουν να ψηφίσουν;

Συχνά, τελευταία, κάνω αυτή την κουβέντα με νέους μαθητές μου και φίλους. Βλέπω μια αποστασιοποίηση από την πολιτική σε κάποιους. Σε αυτούς λέω ότι η ζωή τους και το μέλλον τούς ανήκουν, δεν μπορούν να τα εγκαταλείψουν σε αυτές τις δυνάμεις που τους εκμεταλλεύονται ερήμην τους. Κάποιοι έχουν πειστεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Σε αυτούς υπενθυμίζω ότι, όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, τίποτα δεν μένει ίδιο, όλα αλλάζουν.

Το θέμα είναι ποιου το συμφέρον υπηρετούν οι αλλαγές. Κάποιοι θεωρούν ότι όλοι είναι ίδιοι. Ναι, σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν έτσι ήταν, γιατί επικράτησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές με το μότο There is no alternative.

Σήμερα η Ακρα Δεξιά και ο νεοφασισμός μετονομάζονται σε «alternative right» για να παγιδεύσουν ιδιαίτερα τους νέους. Κάποιοι είναι θυμωμένοι και θέλουν να εκφραστούν με ψήφο διαμαρτυρίας. Αυτό που τους λέω εγώ είναι να μην εμπιστεύονται το θυμικό. Το μέλλον τους είναι πολύτιμο για να αποφασίσουν γι’ αυτό εν βρασμώ. Ας σκεφτούν πιο ψύχραιμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και μέσω της...
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δημιουργούν τοξικό πολιτικό περιβάλλον με μαντείες και υπαινικτικές απειλές για διώξεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Καρδίτσας, Σπύρος Λάππας, απαντά τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, για τις αιχμές που άφησε σχετικά με τα περί «Ρασπούτιν» και παρεμβάσεων στη...
«Δημιουργούν τοξικό πολιτικό περιβάλλον με μαντείες και υπαινικτικές απειλές για διώξεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το “αντίδοτο” στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία»
Ξεκάθαρος ως προς το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας εμφανίζεται με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο τέως υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός.
«Το “αντίδοτο” στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κόσμος δεν ήρθε μόνο για να μας ψηφίσει, αλλά και για να αγωνιστεί μαζί μας...»
Η βουλευτίνα Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλά στην «Εφ.Συν.» στο πλαίσιο του «Διαλόγου για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά», υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα...
«Ο κόσμος δεν ήρθε μόνο για να μας ψηφίσει, αλλά και για να αγωνιστεί μαζί μας...»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς»
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ξεδιπλώνει τις σκέψεις και τα πιστεύω του για τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, την πληθυντική Αριστερά, μέσα στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει δρομολογήσει η «Εφ.Συν.» για την Αριστερά και...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να γίνει ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας