Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ψήφος για την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφος για την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση

  • A-
  • A+

Πολύ συγκεκριμένο το δίλημμα των εκλογών της 26ης Μαΐου στην Αττική: «Αφορά την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση», τονίζει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Δεν μιλάμε λοιπόν για μια δεύτερη προσωπική θητεία, αλλά για το αν η Αττική θα συνεχίσει, με τη στήριξη των πολιτών, εκείνων ακριβώς που μας κράτησαν στα δύσκολα, όταν δεχόμασταν ύβρεις και λάσπη, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο», επισημαίνει στη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.», προσθέτοντας ότι από την πλευρά της σημερινής περιφερειακής αρχής «τηρήσαμε το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τους πολίτες το 2014.

Οι πολίτες το ζουν στην καθημερινότητα των γειτονιών τους». Παράλληλα, η περιφερειάρχης δεσμεύεται ότι «όσο βρίσκεται η Δύναμη Ζωής στα ηνία της Περιφέρειας Αττικής, επέκταση της χωματερής της Φυλής δεν πρόκειται να υπάρξει».

• Διεκδικείτε δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο, κατά την άποψή σας, είναι το βασικό εκλογικό διακύβευμα;

Το δίλημμα των εκλογών της 26ης Μαΐου στην Αττική είναι πολύ συγκεκριμένο. Αφορά την πρόοδο ή την οπισθοδρόμηση. Αφορά το αν θα συνεχίσουμε μια ρότα αλλαγής που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους πολίτες τον Σεπτέμβριο του 2014 ή αν θα επιτρέψουμε στο χθες, στις πολιτικές που κατέστρεψαν την πατρίδα και έβαλαν στο περιθώριο την Αττική, να επιστρέψουν στο προσκήνιο. Δεν μιλάμε λοιπόν για μια δεύτερη προσωπική θητεία, αλλά για το αν η Αττική θα συνεχίσει, με τη στήριξη των πολιτών, εκείνων ακριβώς που μας κράτησαν στα δύσκολα, όταν δεχόμασταν ύβρεις και λάσπη, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Να αλλάζει τα δεδομένα. Να έχει φωνή. Να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος των προβλημάτων των πολιτών.

• Κάνοντας έναν απολογισμό της τρέχουσας θητείας σας, ποια έργα και ενέργειές σας ιεραρχείτε ως τα πιο σημαντικά; Από την άλλη, υπάρχουν σημεία για τα οποία κάνετε την αυτοκριτική σας, με την έννοια ότι θα παίρνατε σήμερα διαφορετικές αποφάσεις;

Είναι εύκολο να λέμε ότι θα μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται. Εκείνο που όμως οφείλουμε στους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετούμε είναι να μαθαίνουμε από την εμπειρία μας. Από καθυστερήσεις σε θέματα αντιμετώπισης γραφειοκρατικών διαδικασιών έως θέματα διαχείρισης της καθημερινότητας. Ομως πλέον δεν λέμε «θα», αλλά παρεμβαίνουμε. Και έτσι δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί σημαντικά έργα υποδομής που κανονικά θα έπρεπε να είχαν γίνει από τις διοικήσεις εκείνων που σήμερα διεκδικούν την Αττική και οι οποίοι μετράνε δεκαετίες στην Αυτοδιοίκηση με έργο είτε βιτρίνας είτε ανύπαρκτο.

Αντιθέτως, εμείς τρέχουμε ή έχουμε ολοκληρώσει, με πολλή δουλειά και αντιμετωπίζοντας ένα σωρό προβλήματα, 168 αντιπλημμυρικά έργα, αξίας μισού δισεκατομμυρίου, στο πλαίσιο, για πρώτη φορά, συγκεκριμένου ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού. Εργα όπως το μεγαλύτερο σήμερα σε εξέλιξη δημόσιο έργο, αυτό της ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, που είναι και αντιπλημμυρικό και μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας. Ετσι αντιλαμβανόμαστε την άσκηση διοίκησης για τους πολίτες: ως διαρκή αγώνα με έμπρακτα αποτελέσματα.

• Πολλοί έχουν συνδέσει τη θητεία σας με τις τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι. Πώς μπορεί να μεριμνήσει από πλευράς της η Περιφέρεια Αττικής για να αποφευχθούν νέες καταστροφές; Θα επιμείνετε στη διεκδίκηση αρμοδιοτήτων όπως π.χ. της κατεδάφισης αυθαιρέτων;

Η πληγή των αυθαιρέτων οφείλεται σε μια στρεβλή αντίληψη περί ανάπτυξης αλλά και άσκησης διοίκησης, που έχει ταυτιστεί ακριβώς με τις χρόνιες παθογένειες της διοίκησης που εκφράζουν ακριβώς οι πολιτικοί χώροι των δύο συνυποψηφίων μου, των κ. Πατούλη και Σγουρού. Σε βάρος του περιβάλλοντος αλλά και της... κοινής λογικής. Και η πληγή αυτή πρέπει να κλείσει με δραστική παρέμβαση -χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια- των Περιφερειών. Εχω μάλιστα θέσει το σχετικό ερώτημα στους κ. Σγουρό και Πατούλη, χωρίς να έχω λάβει απάντηση.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει. Εχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση πρόταση, στη βάση έρευνας του WWF και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για νομοθετική ρύθμιση για fast track διαδικασίες για την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που βρίσκονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.

Παράλληλα ολοκληρώνονται σήμερα κρίσιμα έργα που είχαν ξεκινήσει ήδη από την αρχή της θητείας της Δύναμης Ζωής, όπως η διευθέτηση του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και του χειμάρρου Σούρες στη Μάνδρα, και υλοποιείται η νέα χάραξη του δρόμου Ελευσίνας-Υλίκης - είναι ο δρόμος που εξήγγειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αγνοώντας ότι ήδη υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής. Με αυτές τις παρεμβάσεις, με αυτά τα έργα και όχι με συνθήματα, ύβρεις, παραπληροφόρηση και στοχοποίηση, αποτίουμε πραγματικό φόρο τιμής στα θύματα. Για να μην επαναληφθούν νέες τραγωδίες.

• Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, πότε εκτιμάτε ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο περιφερειακός σχεδιασμός; Εχετε υπογραμμίσει ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής πρέπει να κλείσει. Κινήματα και συλλογικότητες διαμαρτύρονται για επέκταση της χωματερής σε νέα φάση. Τι μέλλει γενέσθαι;

Οσο βρίσκεται η Δύναμη Ζωής στα ηνία της Περιφέρειας Αττικής, επέκταση της χωματερής της Φυλής δεν πρόκειται να υπάρξει. Αλλωστε η απαγόρευση των χωματερών και της ξεπερασμένης και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον πρακτικής της ταφής είναι στην καρδιά του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων που ψήφισε, με πρότασή μας, το Περιφερειακό Συμβούλιο και πλέον αποτελεί το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων στην Αττική. Και μάλιστα, για πρώτη φορά, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, της αποκέντρωσης, της εγγύτητας, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάχρησης.

Μιλάμε για τα πάγια αιτήματα των πολιτών της Φυλής, που εδώ και πολλές δεκαετίες υποφέρουν από έναν ταξικό χωροταξικά και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σχεδιασμό. Στον αντίποδα αυτής της επί δεκαετίες πολιτικής, που πέραν των άλλων έχει στοιχίσει στον Ελληνα φορολογούμενο και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η δική μας διοίκηση προωθεί την οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Χρειάζεται όμως και η δραστική συνεργασία των δήμων για την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού.

Αν και υπάρχουν δήμοι, όπως ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, που πραγματικά κάνουν σοβαρή δουλειά, με δράσεις, πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των πολιτών, ωστόσο άλλοι επιδεικνύουν αδιαφορία που αγγίζει τα όρια της πρόκλησης. Θλιβερό παράδειγμα ο Δήμος Αμαρουσίου, όπου ο κ. Πατούλης, αν και με δύο ιδιότητες, εκείνη του προέδρου της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, καταγράφει εξαιρετικά χαμηλή πτήση, εξακολουθώντας να στέλνει πολλές χιλιάδες τόνους σκουπιδιών στη Φυλή, χωρίς μάλιστα να προκαλεί αντιδράσεις...

• Συνοπτικά, πώς θα περιγράφατε το σχέδιό σας για την Αττική για την επόμενη τετραετία;

Χάρη στη δουλειά δεκαετιών που έχει γίνει μέσα σε μόλις 4,5 χρόνια, σε επίπεδο υποδομών, κοινωνικής πολιτικής, νέας, εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, αλλά και αλλαγής του ηθικού υποδείγματος διοίκησης, βγάλαμε την Αττική από το περιθώριο και την παρακμή και τη βάλαμε στην τροχιά της σύγχρονης, μητροπολιτικής περιφέρειας που έχει ανάγκη ο τόπος. Γιατί, ξέρετε, δεν αρκεί να επαναλαμβάνουμε λέξεις όπως «δίχτυ κοινωνικής προστασίας», «νέο παραγωγικό πρότυπο», «προστασία και οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος», «ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την τουριστική προβολή», «πολιτισμός για όλους», αν δεν τις κάνουμε πράξη. Κι εμείς τηρήσαμε το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τους πολίτες το 2014.

Οι πολίτες το ζουν στην καθημερινότητα των γειτονιών τους. Και πλέον βάζουμε πλώρη για μια Αττική με σύγχρονη διοίκηση, με διαφάνεια και λογοδοσία, στο πλευρό των πολιτών, με διεύρυνση του πλέγματος κοινωνικής προστασίας, με αστικές υποδομές που θωρακίζουν από την κλιματική αλλαγή βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές για πολίτες και επιχειρήσεις, μια Αττική ξεχωριστό διεθνή προορισμό ως κοιτίδα του πολιτισμού και της φιλοσοφίας. Μια Αττική αντάξια της δημοκρατικής παράδοσης του λαού μας, μοχλό για την παραγωγική ανάπτυξη -με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης- του τόπου.

• Σε μετεκλογικό χρόνο, είναι εύκολες οι συνεργασίες; Διακρίνονται μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των δικών σας θέσεων και των αντιπάλων σας. Αν απαιτηθούν συγκλίσεις, υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα συναινέσετε;

Η απλή αναλογική, που, όπως και τα δημοψηφίσματα που εισάγει ο νέος νόμος, αποτελούν τομή δημοκρατίας, επιβάλλει αλλαγή πολιτικής κουλτούρας. Επιβάλλει πολιτική σύνθεση στη βάση προγραμματικών θέσεων. Που όμως σήμερα εκλείπουν από τους συνυποψηφίους μου. Δεν εννοώ φυσικά τετριμμένες εκθέσεις ιδεών αλλά προτάσεις που να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της Αττικής. Τις προκλήσεις με τις οποίες εμείς αναμετριόμαστε καθημερινά εδώ και 4,5 χρόνια. Και έχουμε εκείνες τις απαντήσεις που προϋποθέτουν οι προγραμματικές συγκλίσεις. Το θέμα είναι ότι, δυστυχώς για τους πολίτες της Αττικής, δεν ισχύει το ίδιο για τους συνυποψηφίους μου. Ποτέ δεν είναι αργά πάντως...

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
Παρά την απόφαση του Γ. Σγουρού να μη στηρίξει κάποιον από τους υποψήφιους περιφε­ρειάρχες Αττικής στον β΄ γύρο, στελέχη από το ψηφοδέλτιό του πήραν θέση υπέρ του εκλεκτού της Ν.Δ.
«Γυριστές» υπέρ Πατούλη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
Χαρακτηριστικά… ιατρικού συμβουλίου φαίνεται να αποκτά το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, λόγω των συμβούλων που εκλέγει η παράταξη του ενός εκ των δύο υποψήφιων περιφερειαρχών που πέρασαν στον β' γύρο.
«Ιατρικό συμβούλιο» η Περιφέρεια Αττικής
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύσκολη συγκατοίκηση
Ο απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου κατέγραψε μεν σαφή διαφορά από τη νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου αλλά θα καλείται να αναζητά συναινέσεις από συμβούλους τουλάχιστον άλλης μιας παράταξης
Δύσκολη συγκατοίκηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 3,8% η ψαλίδα Πατούλη - Δούρου
Ερευνα της «Vox Pop Analysis» για την Περιφέρεια Αττικής: Πορεία ανατροπής των μέχρι πρότινος δημοσκοπικών προγνωστικών ακολουθεί η υποψηφιότητα της νυν περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, λίγες μόλις ημέρες...
Στο 3,8% η ψαλίδα Πατούλη - Δούρου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»
«Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις για διάλογο και συγκλίσεις είναι ανοικτή και περισσότερο από ποτέ επίκαιρη», τονίζει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης –και υποψήφια...
«Να αποτρέψουμε μια μνημονιακή παλινόρθωση»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κράτησε το αήττητο ο Γ. Πατούλης
Ξεκάθαρη νίκη για τον Γιώργο Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής. Κατέγραψε περαιτέρω συσπείρωση, συγκριτικά με τον α΄ γύρο, συγκεντρώνοντας περίπου 123.000 ψήφους επιπλέον ανάμεσα στις δύο εκλογικές Κυριακές.
Κράτησε το αήττητο ο Γ. Πατούλης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας