• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.1°C / 23.9°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.4°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 24.0°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 25.6°C
  1 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.2°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  77%
«Καλός περιφερειάρχης είναι αυτός που δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο»
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Καλός περιφερειάρχης είναι αυτός που δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νέος ηλικιακά (40άρης), οικογενειάρχης πια (με δύο παιδιά και σκύλο), με «οικογενειακή παράδοση» στην πολιτική και στους συντηρητικούς κύκλους (πατέρας υπουργός και βασιλικός), ο Απόστολος Τζιτζικώστας εκτιμήθηκε δεόντως από τον χώρο αυτό και ήδη μετρά μια θητεία ως περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας.

Εκτιμήθηκε όμως από τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και για την τόλμη του να κατέβει «αντάρτης» απέναντι στο κομματικό κατεστημένο της Ν.Δ. και στις τότε επιλογές της ηγεσίας.

Σήμερα αποφεύγει τον χαρακτηρισμό που τον ανέδειξε σε φαβορί και λειαίνει εντέχνως τις γωνίες των ερωτήσεων της «Εφ.Συν.», αμβλύνοντας τις απαντήσεις. Oποιος όμως τον γνωρίζει προσωπικά δεν μπορεί παρά να χαμογελάει σαρδόνια...

● Ποιος είναι, λέτε, πετυχημένος περιφερειάρχης;

Ο περιφερειάρχης που δουλεύει πολύ και μιλάει λίγο. Ο περιφερειάρχης που ξέρει να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους, που έχει ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχέδιο και ξέρει να συνεργάζεται. Και κάτι ακόμα: πετυχημένος περιφερειάρχης είναι αυτός που ενώνει τον κόσμο και δεν τον διχάζει, δεν τον λοιδορεί, δεν του κουνάει το δάχτυλο.

● Είστε υποψήφιος για δεύτερη φορά. Τι δεν έχετε κάνει που νομίζετε ότι θα καταφέρετε να κάνετε σε μια δεύτερη θητεία και ποιο έργο σας θεωρείτε «σφραγίδα»;

Η σφραγίδα και το αποτύπωμα κάθε διοίκησης είναι η ολοκλήρωση έργων και δράσεων που αφενός κάνουν καλύτερη τη ζωή όλων των πολιτών και αφετέρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Θα μπορούσα λοιπόν να απαριθμήσω μια σειρά από έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών, όπως στο οδικό δίκτυο με τον νέο ανισόπεδο Κόμβο Κ16 στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Oπως επίσης στον πολιτισμό, με το νέο Μουσείο Βεργίνας.

Oπως ακόμα στην Παιδεία, με 54 παρεμβάσεις σε σχολικά συγκροτήματα και 18 νέα σχολεία, τα αντιπλημμυρικά που θωρακίζουν 19 πόλεις, τα αποχετευτικά που εξυπηρετούν τις ανάγκες 62.000 συμπολιτών μας, τα έργα για την εξασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού. Σ’ αυτό όμως που θέλω να σταθώ είναι το έργο μας για τον άνθρωπο, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η νέα πτέρυγα στο Νοσοκομείο Eδεσσας, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Κατερίνης, η επέκταση στο Νοσοκομείο Βέροιας, οι δύο αξονικοί τομογράφοι PET-SCAN στα Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και Θεαγένειο, που έβαλαν τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας, τα υπνωτήρια και τα ανοικτά κέντρα ημέρας για τους άστεγους συνανθρώπους μας, τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων συμπολιτών μας, οι 7 ξενώνες κακοποιημένων γυναικών, η υποστήριξη 60.000 άπορων οικογενειών με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, τα 351 τμήματα ένταξης και τα ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες που εξοπλίσαμε, η εξασφάλιση 14.500 θέσεων για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και η εξασφάλιση 450 θέσεων για παιδιά με ειδικές ανάγκες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας είναι τα πιο σημαντικά έργα μας.

● Την προηγούμενη φορά σάς είχαν χαρακτηρίσει «αντάρτη» από το κόμμα σας, αλλά, παρά την κομματική γραμμή εναντίον σας, καταφέρατε να εκλεγείτε με διαφορά. Επιπλέον έχετε τονίσει την ανάγκη για αυτοδιοίκηση «ανεξάρτητη και αδέσμευτη». Θα λέγατε λοιπόν ότι η ηγεσία της Ν.Δ. δεν έχει πάρει το μάθημά της με τη «σκληρή» κομματική γραμμή που ακολουθεί, π.χ. στους Δήμους Θεσσαλονίκης και Αθήνας;

Στις περιφερειακές εκλογές οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν ποιος είναι ο καταλληλότερος περιφερειάρχης, ποιος μπορεί να κάνει έργο, να συγκρουστεί όποτε χρειάζεται αλλά και να συνεργαστεί για τα συμφέροντα του τόπου. Για να ανταποκριθείς στην εμπιστοσύνη του κόσμου και την ευθύνη για τον τόπο σου, χρειάζονται ικανότητες, φρέσκες ιδέες, εμπειρία, πρόσωπα επιτυχημένα στους χώρους εργασίας τους, που έχουν την όρεξη για δουλειά και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτή ακριβώς είναι η αυτοδιοικητική και υπερκομματική παράταξή μας, η «Αλληλεγγύη», με την οποία διεκδικούμε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Από τη στιγμή, λοιπόν, που υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις, η στήριξη από όλα τα πολιτικά κόμματα σε αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε όλη την Ελλάδα δεν στερεί από αυτές ούτε τον αυτοδιοικητικό ούτε τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους.

● Αν επανεκλεγείτε, δεσμεύεστε, όπως την προηγούμενη φορά, ότι θα εξαντλήσετε τη θητεία σας στην Περιφέρεια; Μια θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού σε μια πιθανή κυβέρνηση ή και συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν για σας δέλεαρ ώστε να μεταπηδήσετε στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Από τη στιγμή που οι εθνικές εκλογές γίνονται μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου, είχα την επιλογή να επιστρέψω στην κεντρική πολιτική σκηνή, συνειδητά όμως αποφάσισα να ζητήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου για μια δεύτερη θητεία στην Περιφέρεια, για να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια το σημαντικό έργο που κάνουμε στην Κεντρική Μακεδονία.

● Εξακολουθείτε να φλερτάρετε με την ιδέα της προεδρίας της Ν.Δ.; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκδηλώνατε την επιθυμία σας;

Το μόνο που με ενδιαφέρει και στο οποίο είμαι απόλυτα αφοσιωμένος είναι να κάνω καλά τη δουλειά μου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τίποτα άλλο.

● Νομίζετε ότι ο Aδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει χρίσει αντιπρόεδρο, πρέπει να διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη Ν.Δ.;

Δεν ασχολούμαι με την κατανομή θέσεων στα κόμματα, προσωπικά με ενδιαφέρει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία, γιατί η ανεργία και η φυγή των νέων στο εξωτερικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στον τόπο μας και συνολικά στη χώρα. Γι’ αυτό ρίχνουμε το βάρος μας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια 152 επιχειρήσεων στον τουρισμό, ολοκληρώσαμε τη χρηματοδότηση των επενδύσεων 1.358 τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ξεκινούν δύο νέες δράσεις επιχειρηματικότητας με πόρους ύψους 64 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Χρηματοδοτούμε επίσης την έρευνα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Περιφέρειας με στόχο να φτάσουν η έρευνα και η καινοτομία στην αγορά και την πραγματική οικονομία, για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς οι τοπικές μας επιχειρήσεις, να δοθεί ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας υψηλών προσόντων.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως που υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN με έδρα τη Γενεύη.

Hδη, επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν πιστοποιηθεί και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς του CERN, ενώ και φοιτητές και ερευνητές από τα Πανεπιστήμιά μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματά του.

● Αλήθεια, θεωρείτε τον εαυτό σας συνεχιστή της διοίκησης Ψωμιάδη ή διαχωρίζετε τη θέση σας από τα πεπραγμένα του; Τι γνώμη έχετε για την υποψηφιότητά του στον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Oλες τις υποψηφιότητες και στους 38 δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως και τους υποψήφιους περιφερειάρχες, μας κρίνουν οι πολίτες και μόνο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι όσοι διακινούν τέτοιες απόψεις έχουν ξεχάσει ή αγνοούν την πρόσφατη ιστορία.

Η παράταξή μας, η «Αλληλεγγύη», δημιουργήθηκε το 2014, θέτοντας νέες κατευθύνσεις και προτεραιότητες για την Κεντρική Μακεδονία τις οποίες και υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια, με τις αλλαγές να είναι εμφανείς σε όλους τους τομείς, από τη διοίκηση μέχρι την καθημερινότητα.

● Μια που λέμε για τον δήμο, είστε με την κομματική γραμμή ή με τον «αντάρτη» Ορφανό;

Oπως σας είπα και προηγουμένως, τους υποψηφίους τους κρίνει ο κόσμος και μόνο. Αυτό που έχει σημασία και θέλω να σταθώ είναι το γεγονός ότι την επόμενη μέρα ο περιφερειάρχης και οι 38 δήμαρχοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να συνεργαστούν εποικοδομητικά, βάζοντας μπροστά το συμφέρον του τόπου μας και όλα όσα μας ενώνουν, έξω από ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες και αναφορές. Γι’ αυτό και προσωπικά έχω επιλέξει να μην ανακατεύομαι στις εκλογές των δήμων.

● Για τον συνυποψήφιό σας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Γιαννούλη, που σας ασκεί σκληρή κριτική για καθυστερήσεις στα έργα, για απευθείας αναθέσεις, για εθνικιστικές αντιλήψεις με αφορμή το Μακεδονικό, τι γνώμη έχετε;

Δεν τον γνωρίζω προσωπικά ούτε μπορώ να αξιολογήσω τον οποιονδήποτε αποκλειστικά και μόνο με βάση αυτά που λέει και κάνει στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας. Του εύχομαι καλό αγώνα, όπως και σε όλους τους υποψηφίους.

● Ο «Κλεισθένης» επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες στα συμβούλια. Είστε έτοιμος για γενναίες παραχωρήσεις σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης εάν εκλεγείτε; Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε με την παράταξη της Χρυσής Αυγής;

Για να ξεκινήσω με το τελευταίο, φυσικά και δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Οσον αφορά τις συνεργασίες, είμαι ξεκάθαρα υπέρ των συνεργασιών, όταν όμως αυτές καλλιεργούνται με διάλογο, κοινούς στόχους, σύνθεση απόψεων, όχι όταν επιβάλλονται.

Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των συνεργασιών, αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστώ με τη Χρυσή Αυγή

Η βάση κάθε έργου και κάθε δράσης που υλοποιούμε είναι ο διάλογος και η συνεργασία με την αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, τα επιμελητήρια, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα ερευνητικά κέντρα, την αγορά και τις τοπικές επιχειρήσεις, την ίδια την κοινωνία.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να πετύχουμε: την πρωτιά στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή χρονιά, στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και την υλοποίηση έργων, την πανελλαδική πρωτιά τα τρία τελευταία χρόνια στις αφίξεις τουριστών στην Κεντρική Μακεδονία, την πρώτη θέση στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, την αύξηση κατά 50% συνολικά των εξαγωγών της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Η ισχυρή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, η σκληρή και μεθοδική δουλειά και η ουσιαστική συνεργασία έφεραν αυτά τα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Στήριξη Μητσοτάκη σε Τζιτζικώστα εν όψει των εκλογών
Για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση τη δική του και της Ν.Δ. προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα, που θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την...
Στήριξη Μητσοτάκη σε Τζιτζικώστα εν όψει των εκλογών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εύγε» για το γραφείο της Θεσσαλονίκης
Την ικανοποίησή του για τη διατήρηση του πρωθυπουργικού γραφείου στο ΥΜΑΘ και την τοποθέτηση της Μαρίας Αντωνίου ως επικεφαλής εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Εύγε» για το γραφείο της Θεσσαλονίκης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στηριγμένο σε μύθους το έργο του Τζιτζικώστα»
Η Κεντρική Μακεδονία ήταν πάντα μια δύσκολη περιοχή για την Αριστερά στο σύνολό της, ωστόσο σήμερα ο Χρήστος Γιαννούλης δηλώνει ικανοποιημένος, διότι όπως λέει στην «Εφ.Συν.», «όσοι συμμετέχουμε στην...
«Στηριγμένο σε μύθους το έργο του Τζιτζικώστα»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»
Προβάλλοντας τη σταθερότητα θέσεων και την αντίσταση σε κάθε είδους συμφέρον, η υποψήφια περιφερειάρχης για την Κεν. Μακεδονία Δέσποινα Χαραλαμπίδου τίθεται επικεφαλής της «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας»
«Αν μία λέξη χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η λέξη “υποταγή”»
Χρήστος Γιαννούλης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν κατεβαίνω για να γίνω Ιφιγένεια...»
Ο Χρήστος Γιαννούλης είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, κοιτάζει προς το μέλλον έχοντας αντερείσματα τη σύζυγό του και συνάδελφο Μαρία Αμανατίδου και τον...
«Δεν κατεβαίνω για να γίνω Ιφιγένεια...»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα είναι μαζί μου η συντριπτική πλειοψηφία των νεοδημοκρατών»
Υπό μία έννοια, ο Γιώργος Ορφανός δεν είναι ο άνθρωπος των συνεντεύξεων, δεν παίζει με όρους πολιτικού θεάματος. Δεν αφήνει αιχμές για τη Ν.Δ. που δεν τον επέλεξε ή τον αντίπαλό του τώρα Νίκο Ταχιάο. Οταν λέει...
«Θα είναι μαζί μου η συντριπτική πλειοψηφία των νεοδημοκρατών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας