Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο Τσίπρας προσπάθησε να αντισταθεί στην Ευρώπη»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο Τσίπρας προσπάθησε να αντισταθεί στην Ευρώπη»

  • A-
  • A+
Η Λουτσιάνα Καστελίνα στην «Il Fatto Quotidiano» και τη  Σίλβια Τρούτσι.

«Il Fatto Quotidiano», 4 Μαΐου 2019

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια νέα δημοσιογράφος της «Paese Sera», που είχε μεταβεί στην Ελλάδα για να αφηγηθεί το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Ηταν το έτος 1967 και στην Αθήνα «το πραξικόπημα δεν φαινόταν», όπως αφηγήθηκε πολλές φορές η πρωταγωνίστρια.

«Είχαν βάλει στο γήπεδο δύο χιλιάδες άτομα που είχαν συλλάβει. Ο Φούριο Κολόμπο, που είχε σταλεί από τη “Rai”, ήταν σε απόγνωση: οι δημοσιογράφοι μπορούσαν να γράψουν, εκείνος έπρεπε να στείλει εικόνες που δεν υπήρχαν. Εγώ είχα κρυφές επαφές με τις οικογένειες κάποιων συλληφθέντων. Μου είπαν ότι δεν ήξεραν πού βρίσκονταν οι συγγενείς τους, αλλά μου μίλησαν για ένα Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο μπορούσαν να στέλνουν δέματα». Ποιος ξέρει αν τότε η Λουτσιάνα Καστελίνα, που κουβαλά εξαιρετικά όμορφα τα ενενήντα της χρόνια, θα μπορούσε να φανταστεί ότι μισό αιώνα αργότερα θα έπαιρνε μέρος σε έναν προεκλογικό αγώνα στην Ελλάδα;

• Λουτσιάνα, ας μείνουμε ακόμη λίγο στο 1967, μετά καταλήξατε στη φυλακή. Η πρώτη δημοσιογράφος που συνέλαβαν οι συνταγματάρχες.

Ναι. Μαζί με τον Φούριο είχαμε κατορθώσει να τραβήξουμε μερικά στιγμιότυπα στο Αστυνομικό Τμήμα, το φιλμ βγήκε από τη χώρα μέσα στη βαλίτσα μιας Αμερικανίδας τουρίστριας που πήγαινε στη Ρώμη. Το επόμενο πρωί πήγα για πρωινό με τους συναδέλφους μου και είπα ότι με έψαχνε στο τηλέφωνο ο Πίνο Ράουτι, που βρισκόταν εκεί για λογαριασμό της εφημερίδας του, «Tempo». Φυσικά δεν τον πήρα τηλέφωνο.

• Δεν τηλεφωνήσατε στον Ράουτι επειδή ήταν φασίστας;

Ασφαλώς! Ηταν φίλος των συνταγματαρχών και γι’ αυτό ήξερε πού θα κατέληγα. Ο Ιγκορ Μαν με μάλωσε: «Εκανες πολύ άσχημα, πάντα παίρνουμε τηλέφωνο τους συναδέλφους όταν μας έχουν καλέσει». Ο Ράουτι ήθελε να με προειδοποιήσει.

Μετά από λίγο, βγαίνοντας από το μπάνιο στο δωμάτιό μου, βρήκα δεκάδες αστυνομικούς να με περιμένουν. Χωρίς να με δουν, έφαγα όλες τις διευθύνσεις των επαφών μου πριν με πάνε στη φυλακή. Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Φανφάνι, ο οποίος, μιλώντας στη Γερουσία για τα γεγονότα στην Ελλάδα, άστραψε και βρόντηξε εναντίον της σύλληψής μου: όλοι εκείνη τη στιγμή ήθελαν να ξαναβρούν μια αντιφασιστική παρθενιά... Και διέταξε να με απελευθερώσουν αμέσως. Ετσι, χάρη στις διαπραγματεύσεις του πρεσβευτή, επέστρεψα στην Ιταλία.

Είναι τρομακτικό αυτό που ζήτησαν από την Ελλάδα. Ομως θα ήταν αυτοκτονία η έξοδος από το ευρώ

• Επειτα μείνατε σε επαφή με τους Ελληνες;

Το ελληνικό Κομμουνιστικό Κόμμα διασπάστηκε και γεννήθηκε το ΚΚΕ εσωτερικού, το οποίο διαχώρισε τη θέση του από τη Σοβιετική Ενωση. Σε εκείνη τη φάση το PCI βρισκόταν σε αμηχανία, δεν μπορούσε να έρθει σε ρήξη με την ΕΣΣΔ και συμπαθούσε το κομμάτι της διάσπασης γιατί πολλοί από αυτούς είχαν έρθει εξόριστοι στην Ιταλία. Εγώ κράτησα τις επαφές μαζί τους, ακόμη και όταν πήγα στο Manifesto. Για είκοσι χρόνια συμμετείχα στα συνέδρια των διαφόρων κομμάτων, όταν έγιναν Συνασπισμός και μετά ΣΥΡΙΖΑ.

• Ο πολιτικός λόγος της υποψηφιότητάς σας ήταν μια επιβεβαίωση της εγγύτητας μεταξύ της ιταλικής και της ελληνικής Αριστεράς;

Ναι, εξάλλου μου το πρότειναν γιατί ήμουν η πιο γνωστή στην Ελλάδα. Εδώ στην Ιταλία είναι υποψήφιος ο Αργύρης Παναγόπουλος, δημοσιογράφος της «Αυγής» και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

• Μια ανταλλαγή αιχμαλώτων!

Ξαναλέω, οι σχέσεις μεταξύ των Ιταλών και των Ελλήνων κομμουνιστών ήταν πάντα στενότατες. Το υπενθύμισε και ο Τσίπρας, όταν παρουσίασε την υποψηφιότητά μου. «Χρωστάμε πολλά στους Ιταλούς κομμουνιστές και στο Manifesto: μας δίδαξαν να είμαστε κομμουνιστές με διαφορετικό τρόπο». Δηλαδή όχι σεχταριστές.

• Θα βάζατε υποψηφιότητα στην Ιταλία; Ησασταν πολλές φορές ευρωβουλεύτρια.

Οχι! Δεν θέλω να πάω στο Στρασβούργο, ακόμη και αν εκλεγώ θα υποβάλω την παραίτησή μου. Είναι μια συμβολική κίνηση.

• Ας μιλήσουμε για τον Τσίπρα. Υπέστη πολλή κριτική.

…Του άσκησε πολλή κριτική ο Βαρουφάκης, ο οποίος θα ήθελα με πολλή σύνεση να σημειώσω ότι είναι υποψήφιος στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα.

• Θα ήθελα να μάθω τι γνώμη έχετε για την επιλογή του Τσίπρα να υποχωρήσει στην επιταγή της τρόικας, παρά το ευνοϊκό αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που πήγαινε στην αντίθετη κατεύθυνση.

Αυτό που ζήτησαν από την Ελλάδα είναι τρομακτικό. Ομως η Ελλάδα δεν έπρεπε να βγει από το ευρώ, θα ήταν μια αυτοκτονία: είναι η πιο εύθραυστη από τις 28 χώρες, δεν παράγει σχεδόν τίποτε. Μετά από μία εβδομάδα δεν θα είχαν ούτε τα χρήματα για να αγοράσουν τα καύσιμα για τα πλοία που κάνουν δρομολόγιο στα νησιά τους.

• Η προεκλογική εντολή του Τσίπρα ήταν διαφορετική.

Προσπάθησε να αντισταθεί στην Ευρώπη. Ηταν μια περίοδος ισχυρότατης έντασης, που δημιουργήθηκε και εξαιτίας της ολοκληρωτικής κώφωσης των ευρωπαϊκών αριστερών κυβερνήσεων. Συμπεριλαμβανόμενης της δικής μας, αν βέβαια μπορεί κανείς να αποκαλέσει την κυβέρνηση Ρέντσι αριστερή.

Εκείνη τη στιγμή η μάχη που έπρεπε να γίνει ήταν για το χρέος που είχαν δημιουργήσει προηγούμενες διεφθαρμένες κυβερνήσεις, σύμμαχοι του Λαϊκού Κόμματος της Μέρκελ και των Σοσιαλιστών. Εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας έκανε αυτό που μπορούσε να κάνει: θυμάστε ότι έβγαλε το σακάκι του λέγοντας «Θέλετε και το σακάκι μου;». Προσπάθησε να επαναφέρει την τιμή του λαού μετά από αυτή την αιματοχυσία, ούτως ώστε να προστατεύσει –παρά τα εξαιρετικά στενά περιθώρια– τους φτωχότερους. Ετσι, σήμερα ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε λίγο, καθώς και η απασχόληση, μαζί με το ΑΕΠ.

• Ολοι θέλουν μια άλλη Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα;

Η Ευρώπη κυβερνήθηκε από μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών-λαϊκών, βασισμένη σε μια τουρμπο-καπιταλιστική ιδέα ανταγωνισμού. Ενάντια σε κάθε είδος αλληλεγγύης: η Συνθήκη της Λισαβόνας απαγορεύει τη βοήθεια μεταξύ χωρών. Η ΕΚΤ προσπάθησε να χορηγήσει ρευστότητα αγοράζοντας υποτιμημένα ομόλογα. Ομως τη ρευστότητα δεν μπορούσε να τη χορηγήσει στην ελληνική κυβέρνηση για να κάνει επενδύσεις, αλλά μόνο στην αγορά και στις τράπεζες. Στην ουσία, στους κερδοσκόπους. Αποφασίστηκε η απελευθέρωση της κυκλοφορίας των κεφαλαίων χωρίς ταυτόχρονα να καταστεί κοινή η φορολογική πολιτική.

Ετσι, για παράδειγμα, η Fiat έφυγε από το Τορίνο, μεταφέροντας την έδρα της στο Αμστερνταμ και στο Λονδίνο όπου πληρώνει λιγότερους φόρους. Ολα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αντί να τείνουν να ενισχύσουν την ιστορική ευρωπαϊκή ταυτότητα, που χαρακτηρίζεται από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, οδήγησαν σε μια αυξανόμενη ευθυγράμμιση υποταγής στην παγκοσμιοποίηση διακινδυνεύοντας την απώλεια της ίδιας της υπόστασης της Ευρώπης. Ο πρώτος στόχος είναι επομένως η αλλαγή των συνθηκών και αυτών των αποφάσεων.

Το θεμελιώδες ζήτημα είναι να οικοδομηθεί ένα ενωτικό πολιτικό και κοινωνικό υποκείμενο που θα είναι σε θέση να αναλάβει μια κοινή μάχη υπό την έννοια που μόλις ανέφερα, της δημιουργίας αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης, μην επιτρέποντας να τεθεί ο ένας ενάντια στον άλλον. Δυστυχώς, δεν είναι ο Σόιμπλε ο μόνος που θεωρεί ότι οι Ελληνες πρέπει να τιμωρηθούν γιατί δεν δουλεύουν, αλλά είναι και ο Γερμανός εργάτης.

• Επόμενα ραντεβού στην προεκλογική εκστρατεία;

Ημουν εκεί για την εκκίνηση και επιστρέφω στις 15: Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τρεις πόλεις της Κρήτης.

• Οπου εκτυλίσσεται η ιστορία του τελευταίου σας βιβλίου, «Κομμουνιστικοί έρωτες», σωστά;

Ναι, μία από τις τρεις ιστορίες μιλάει για Κρητικούς αντάρτες που έμειναν κρυμμένοι στις σπηλιές για είκοσι χρόνια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει»
Η Ευρώπη των νέων, των λαών, την οποία οραματιζόμαστε και διεκδικούμε, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη σημερινή Ευρώπη, των οικονομικά ισχυρών και των ακροδεξιών, τονίζει ο Θοδωρής Δουλουμπέκης, υποψήφιος...
«Η Ευρώπη των πολλών θα νικήσει»
Η συντονίστρια του αριστερού δικτύου «Transform! Europe» Μπ. Στάινερ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
Συντονίστρια του αριστερού δικτύου «Transform! Europe» η Μπ. Στάινερ μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες ευρωεκλογές, τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς δύναμης.
«Ηταν μη ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε την Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αποσπασματικά και ελλειμματικά τα μέτρα Μητσοτάκη»
Ελλειμματική και χωρίς «γέφυρα» για την επόμενη μέρα χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης ο πρώην υφυπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Λιάκος.
«Αποσπασματικά και ελλειμματικά τα μέτρα Μητσοτάκη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το δόγμα “τάξη και ασφάλεια” σαρώνει την Ευρώπη»
«Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» μας λέει ο Γερμανός Κλάους Ντέρε, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιένας και ιδρυτικό μέλος...
«Το δόγμα “τάξη και ασφάλεια” σαρώνει την Ευρώπη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχουμε μια παγκόσμια ενεργοποίηση του δήμου, μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1960»
Οι εξεγέρσεις είναι μια διαρκής υπόθεση, την οποία ερευνά το Εργαστήριο Συγκρουσιακής Πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλούν στην «Εφ.Συν.» οι Σεραφείμ Σεφεριάδης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής...
«Εχουμε μια παγκόσμια ενεργοποίηση του δήμου, μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του 1960»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί στρατηγική ήττα στον τομέα της ενημέρωσης»
«Επικράτησε μια αντίληψη ότι θα ελέγχουμε τη ραδιοτηλεόραση όπως έκαναν οι προηγούμενοι, λες και θα κυβερνάμε αιώνια. Χρειάζεται να διαβάζουμε Σέξπιρ πιο συχνά», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί στρατηγική ήττα στον τομέα της ενημέρωσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας