Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ασχολήθηκα με τα κοινά από μια ανάγκη λύτρωσης και κάθαρσης μαζί»

Εντα Γκέμη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ασχολήθηκα με τα κοινά από μια ανάγκη λύτρωσης και κάθαρσης μαζί»

  • A-
  • A+

Στον αντίποδα της ξενόφοβης εικόνας για τους μετανάστες υπάρχει αυτή των ανθρώπων με τους οποίους συμπορευόμαστε σε τούτη τη χώρα για κοντά τρεις δεκαετίες, που έφεραν εδώ τα όνειρά τους και τα κατάφεραν με την αξία τους κόντρα σε ένα όχι και τόσο φιλόξενο περιβάλλον.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και η ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο για την Αστική και Περιφερειακή Ανάπτυξη της Ακαδημίας Επιστημόνων της Αυστρίας Εντα Γκέμη.

Με 27 χρόνια στην Ελλάδα και καταγωγή από την Αλβανία (εκτός Ε.Ε.) κατάφερε να πάρει ιθαγένεια μόλις το 2015, καθώς θεωρούνταν πολίτης τρίτης χώρας, και σήμερα είναι η πρώτη Ελληνίδα υποψήφια με αλβανική καταγωγή, με το Κίνημα Αλλαγής.

Επιδιώκει να έχει λόγο στο Ευρωκοινοβούλιο και να εργαστεί για την «προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, του κράτους δικαίου και των ατομικών ελευθεριών, τη θεσμική ολοκλήρωση της Ε.Ε. και μια κοινή προοδευτική μεταναστευτική πολιτική που αναγνωρίζει την αμοιβαία συνεισφορά στην ευημερία των κρατών-μελών».

Σε ένα ευνομούμενο κράτος οι μετανάστες μπορούν πλέον να συμβάλουν στην προσπάθεια προαγωγής της αντιπροσωπευτικής και συμμετοχικής δημοκρατίας

Της ζητήσαμε να μας συστηθεί, να μας μιλήσει για την πορεία της στη χώρα μας, τους στόχους της που προαναφέραμε αλλά και τους λόγους που την ώθησαν να εκτεθεί με το Κίνημα Αλλαγής, ένα κόμμα που όταν κυβερνούσε υιοθέτησε τις επιχειρήσεις-σκούπα και έχτισε τον φράχτη στον Εβρο.

«Ηρθα στην Ελλάδα το 1992. Ηταν η μοναχική διαδρομή μιας νεαρής 20χρονης τότε μετανάστριας από την Αλβανία στην Ελλάδα. Το ταξίδι αυτό ήταν κατ’ ουσίαν η υπαρξιακή ανάγκη αναζήτησης της ατομικής ελευθερίας στον φαντασιακό κόσμο των δυτικών αξιών και της δυτικής κουλτούρας. Η Ελλάδα, εν τέλει, αποτέλεσε την πύλη εισόδου στη συνάντηση όχι μόνο με τον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο αλλά κυρίως με τον "άλλο" μου εαυτό. Εναν "αφελή" εαυτό που αναζητούσε απεγνωσμένα την ώσμωση με τη μη δογματική γνώση. Την απελευθέρωση της "εγκλωβισμένης" και "λογοκριμένης" ύπαρξης μέσω της επαφής με τον πεφωτισμένο "Αλλο". Ενα πείραμα διανοητικής αφύπνισης.

Ακολούθησε η εγγραφή και η παρακολούθηση μαθημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έντονη και προσωπική επαφή με την ελληνική γλώσσα ως τρόπο σκέψης και έκφρασης.

Σύντομα έκανα οικογένεια. Απέκτησα δύο παιδιά που σήμερα είναι 25 και 23 ετών. Μεγάλωσα μαζί τους. Ηταν ένας συνεχόμενος κύκλος εναλλαγής ρόλων. Μητέρα, εργαζόμενη, γυναίκα, φίλη, φοιτήτρια. Η προσπάθεια για ατομική ολοκλήρωση και ο φόρτος πολλαπλών εργασιών εναλλάσσονταν με την "ενοχική" ευθύνη της μητέρας που δεν βρίσκεται όσο θα ήθελε κοντά στα παιδιά της. Από την άλλη, η "επαναστατική" ανάγκη να αποδείξω (μάλλον στον εαυτό μου) ότι δεν εξαρτώμαι από κανέναν πήρε διαστάσεις συγκρουσιακές.

Προς το τέλος του ’90 άρχισα να ασχολούμαι έντονα με τα κοινά. Προέκυψε ως ανάγκη εξωτερίκευσης της εμπειρίας της μετανάστριας. Μια ανάγκη λύτρωσης και κάθαρσης μαζί.

Παράλληλα με τη μετεκπαίδευση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας για αλλοδαπούς μαθητές, εργάστηκα σε τάξεις υποδοχής. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με ΜΚΟ που εξειδικεύονται στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ημουν συνεργάτις ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ καλύπτοντας θέματα μετανάστευσης, φύλου και Βαλκανίων. Είχαμε ραδιοφωνική εκπομπή στην ΕΡΑ 2 στα αλβανικά. Τότε διευθυντής ήταν ο Γιάννης Τζαννετάκος. Τολμηρό βήμα σε γκρίζες εποχές όπου όλοι ήμασταν παγιδευμένοι στη φαυλότητα της άδειας παραμονής. Εγκλωβισμένοι στη νεύρωση των επινοημένων "συνόρων" που χωρίζουν το "εμείς" με τον "άλλον"».

● Παράλληλα έκανες και λαμπρές σπουδές.

Στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβα μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είμαι, επίσης, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London Metropolitan University) στη μετανάστευση και την κοινωνική ένταξη.

Το διάστημα 2012-2016 ήμουν επικεφαλής της ομάδας μετανάστευσης και ερευνήτρια στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής-ΕΛΙΑΜΕΠ. Από το 2013 ώς το 2016 ήμουν εθνική συντονίστρια της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Ιστότοπο για την Ενταξη, ενώ την περίοδο 2008-2013 ήμουν εθνική εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταναστριών του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών στις Βρυξέλλες.

● Γιατί ΠΑΣΟΚ;

Δεν είναι τυχαίο. Προέκυψε ως φυσικό επακόλουθο των προηγούμενων συνεργασιών. Εκτός από συνεργάτις ευρωβουλευτή, ήμουν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τη Μεταναστευτική Πολιτική στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (ΦΕΚ 1650B/2011), καθώς και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Επίσης, θεωρητικά είναι ο πολιτικός χώρος όπου βρίσκω «ιδεολογική στέγη». Δεν ανήκω στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος. Δεν θα μπορούσα άλλωστε, διότι τυπικά μέχρι το 2015 δεν είχα το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, δεν είχα δικαίωμα ψήφου. Και όταν δεν ασκείς το δικαίωμα αυτό, για το πολιτικό σύστημα απλά δεν υπάρχεις.

Και αυτό δυστυχώς, σε μια χώρα όπου ο λαϊκισμός έχει «ιδεολογικοποιηθεί», πρακτικές κατασταλτικών μέτρων για τη μετανάστευση, όπως σκούπες, φράχτες, παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, εγκλωβισμός σε άθλιες συνθήκες στα νησιά κ.λπ., έχουν επικίνδυνα διαβρώσει τις πολιτικο-ιδεολογικές επιταγές των αριστερών προοδευτικών κομμάτων.

Από την άλλη, σε σχέση με το δίπτυχο ΠΑΣΟΚ-μετανάστευση θα άξιζε να αναφέρω τον νόμο 3838/2010, τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές. Ανεξαρτήτως έκβασης, υπήρξε τομή αποτελώντας θεσμική μεταρρύθμιση ως προς την ορθολογικότητα το τι εστί ο Ελλην πολίτης σήμερα σε σχέση με τον τρόπο συγκρότησης της πολιτικής κοινότητας.

● Τι διαφορετικό φέρνει η Εντα;

Είναι η πρώτη φορά που οι μετανάστες μαζικώς (συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο 2009-2014) έχουν τη θεσμική δυνατότητα άσκησης πολιτικών δικαιωμάτων, άρα του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι μετανάστες μπορούν πλέον να συμβάλουν στην ανανέωση του εκλογικού σώματος και στην προσπάθεια προαγωγής της αντιπροσωπευτικής και συμμετοχικής δημοκρατίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πολιτική, χρεοκοπία και Ακροδεξιά
«Η Ακροδεξιά χρειάζεται να αμφισβητηθεί με ευρείες, δημοφιλείς αντιρατσιστικές εκστρατείες» επισημαίνεται στη συζήτηση μας με τον Ιταλό ιστορικό Αντρέα Μαμόνε και τον Βρετανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Ντάνιελ...
Πολιτική, χρεοκοπία και Ακροδεξιά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δέχομαι απειλές παντού, ακόμα και τώρα»
Η γενναία πολιτική πράξη του πρώην βουλευτή Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει ανοιχτά στο Μακεδονικό τη στρατηγική που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα τη Συμφωνία των Πρεσπών και όλο το αξιακό φορτίο της,...
«Δέχομαι απειλές παντού, ακόμα και τώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Είναι μύθος η ανοχή απέναντι στους αναρχικούς»
Αξιωματικός, στρατευμένος στην Αριστερά σε δύσκολα χρόνια, ο Νίκος Τόσκας υπερασπίζεται το άσυλο, τη δημοκρατία, τα κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα και δηλώνει παρών δίπλα στους πολίτες.
«Είναι μύθος η ανοχή απέναντι στους αναρχικούς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το όριο της ασφάλειας είναι η ελευθερία»
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αίτια του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, για το μέλλον της Προοδευτικής...
«Το όριο της ασφάλειας είναι η ελευθερία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν είναι επικίνδυνοι οι μετανάστες, αλλά οι ηγέτες που χειραγωγούν τον κόσμο»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ράφαλ Πανκόφσκι, περιγράφει τη δεξιά στροφή της πολωνικής κοινωνίας μετά το 2015 με αφορμή το μεταναστευτικό, αλλά και την αδυναμία της όποιας Αριστεράς να βάλει φραγμό σε...
«Δεν είναι επικίνδυνοι οι μετανάστες, αλλά οι ηγέτες που χειραγωγούν τον κόσμο»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Δεν κατεβαίνει το Ποτάμι στις εκλογές, δεν στηρίζει κανέναν
Την απόφαση να μην κατέβει το Ποτάμι στις επικείμενες εθνικές εκλογές, -τουλάχιστον όχι αυτόνομα- ανακοίνωσε απόψε ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς.
Δεν κατεβαίνει το Ποτάμι στις εκλογές, δεν στηρίζει κανέναν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας