• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.2°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.2°C / 14.0°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.9°C / 11.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  3 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.9°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.8°C
  3 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 10.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.5°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  5 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 14.9°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 9.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  2 BF
  59%

Ο Χάλεντ Μπαρακάτ

«Η Παλαιστινιακή Αντίσταση μπορεί να νικήσει»

 • A-
 • A+

O Χάλεντ Μπαρακάτ, εκπρόσωπος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΛΜΑΠ), μίας από τις ιστορικές παλαιστινιακές οργανώσεις, θα είναι ο ομιλητής σε εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στην Αθήνα, με τίτλο «Μετά τη νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης». Την εκδήλωση διοργανώνει η «Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση» και θ’ αρχίσει στις 8 το βράδυ, στο αμφιθέατρο Γκίνη του ιστορικού κτιρίου του Πολυτεχνείου. 
Αναζητήσαμε τον κ. Μπαρακάτ στη Γαλλία, όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει ως ομιλητής σε σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Τον «πετύχαμε» στη Μασσαλία και είχαμε μαζί του μια συζήτηση από τηλεφώνου. 

• Πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις σχέσεις Ισραήλ - Παλαιστινίων μετά την τελευταία επίθεση στη Γάζα; 

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση νίκησε σε αυτόν τον πόλεμο, γιατί ο ισραηλινός εχθρός δεν πέτυχε τους στόχους του. Στην πραγματικότητα το Ισραήλ διέπραξε εγκλήματα πολέμου, δολοφονώντας πάνω από 2.000 Παλαιστίνιους, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες σπίτια, στοχεύοντας ιατρικό προσωπικό. Αλλά εάν συζητήσουμε για τις πραγματικές στρατιωτικές μάχες, για την αντιπαράθεση στο πεδίο της μάχης, οι σιωνιστές και οι υποστηρικτές τους υπέστησαν θλιβερή ήττα. Απλά διαβάστε τι είχαν να πουν γι’ αυτόν τον πόλεμο οι ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματικοί. Κανείς στρατιωτικός εμπειρογνώμονας -ούτε κάποιος με στοιχειώδεις στρατιωτικές γνώσεις- θα διαφωνούσε με αυτό το συμπέρασμα μόλις έβλεπε τα αποτελέσματα. Τέλος, η ένοπλη αντίσταση δυναμώνει μέρα με τη μέρα. 

• Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στη Γάζα; Μπορούν οι ένοπλες αντιστασιακές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής; 

Ναι, η Παλαιστινιακή Αντίσταση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά -και να νικήσει- τη στρατιωτική δύναμη του ισραηλινού κράτους. Πάντοτε οι ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις πολεμούν τον στρατό μιας υπερδύναμης ή έναν στρατό που διαθέτει ποιοτικά πλεονεκτήματα σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, ο πολεμικός εξοπλισμός, τα όπλα και η υποστήριξη από μεγάλες δυνάμεις. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι πως εμείς πολεμούμε για ένα δίκαιο σκοπό. Είναι μια ένοπλη αντίσταση, ναι, αλλά είναι μια λαϊκή αντίσταση. Είναι ένας μακρόχρονος αγώνας, αλλά θα βγούμε νικητές. Αυτό είναι αναπόφευκτο. 

• Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στη Γάζα και ποιες οι προτεραιότητες που τίθενται; Περιμένετε κάτι από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες του Καΐρου με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου; 

Σχετικά με τις ανάγκες της Γάζας, το πιο σημαντικό σήμερα είναι η σωματική και πνευματική υγεία του λαού μας, ειδικά των παιδιών. Οι άνθρωποι έρχονται πρώτοι – τα κτίρια, οι δρόμοι και ο ηλεκτρισμός ακολουθούν. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να διατηρήσουμε τη λειτουργία της παλαιστινιακής κοινωνίας και τον κύκλο της ζωής, να ξαναχτίσουμε τις υποδομές που δέχτηκαν τις στοχευμένες επιθέσεις των ισραηλινών βομβαρδιστικών. Τα αποχετευτικά και υδρευτικά συστήματα καταστράφηκαν, ενώ ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρή κρίση πριν από την επίθεση. Τα σχολεία μετατράπηκαν σε καταφύγια και έγιναν στόχοι βομβαρδισμών. 
Οσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, δεν βασιζόμαστε σε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε πως το Ισραήλ έχει ηττηθεί, γι’ αυτό και πρέπει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Αντίστασης, τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το Ισραήλ θέλει να μετατρέψει τις συνομιλίες σε μια μόνιμη κατάσταση διαπραγματεύσεων, το γνωρίζουμε αυτό. Η θέση του ΛΜΑΠ είναι πως ποτέ δεν θα εμπιστευτούμε τον σιωνιστή εχθρό και τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα και τις ψεύτικες υποσχέσεις τους. 

• Πώς βλέπετε την προοπτική επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών και σε ποια βάση θα μπορούσε αυτό να γίνει; 

Αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι ένα κακόγουστο αστείο, ένα μεγάλο ψέμα. Είναι ένα άσκοπο μονοπάτι. Οι διαπραγματεύσεις και η λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» είναι μια βιομηχανία από την οποία κάποιοι τρέφονται. Από τη μια το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κουκουλώσει τα εγκλήματα που διαπράττει σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα την αρπαγή της γης και την κατασκευή εποικισμών, την επιβολή και το βάθεμα του απαρτχάιντ και της κατοχής σε καθημερινή βάση, ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να παρουσιάσει στη διεθνή κοινή γνώμη την εικόνα πως η «ειρήνη» είναι υπό οικοδόμηση. Από την άλλη, αυτή η διαδικασία ωφελεί τους ποταπούς, σάπιους Παλαιστίνιους καπιταλιστές που κρύβονται πίσω από το μεγάλο, ψεύτικο σλόγκαν που λέγεται «Παλαιστινιακό Κράτος», ενώ βαθαίνει η κατοχή. 
Με δυο λόγια, λοιπόν, είτε επανεκκινήσουν δημόσια οι διαπραγματεύσεις είτε όχι, γνωρίζουμε πως διεξάγονται καθημερινά στις σκιές κλειστών δωματίων. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν σταματούν και δεν θα σταματήσουν μέχρι η λαϊκή αντίσταση να αναγκάσει την Παλαιστινιακή Αρχή να διακόψει τη συμμετοχή της σε αυτή τη φάρσα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές γίνονται υπό την προστασία του «μεγάλου αφεντικού», των ΗΠΑ. Είναι πολύ αγαπητές στις ΗΠΑ, ενώ ο Μαχμούντ Αμπάς και η παρέα του είναι μαριονέτες και ακολουθούν εντολές. 

• Θεωρείτε ότι υπάρχει έδαφος για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητου κράτους, μέλους του ΟΗΕ; 

Αυτή είναι μια κάπως δύσκολη ερώτηση για το ΛΜΑΠ. Από τη μια, θέλουμε να βάλουμε τέλος στον δρόμο των διαπραγματεύσεων και να επαναφέρουμε τον πολιτικό αγώνα στους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου και του ΟΗΕ. Βλέπουμε πως το διεθνές πεδίο, παρά τους ενδοιασμούς μας απέναντί του και την κατάχρηση των σωμάτων αυτών από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, παραμένει ένας χώρος για ανοιχτό πολιτικό αγώνα ενάντια στους σιωνιστές και τις ΗΠΑ. Αυτό είναι εκατομμύρια φορές καλύτερο από τις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε να επιφέρουμε μια ριζική αλλαγή φέρνοντας τους σιωνιστές ηγέτες σε δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική μάχη, διότι δεν πρόκειται να συμβεί αύριο, ούτε σε δέκα χρόνια, ούτε καν στη γενιά μας. Οι επόμενες γενιές Παλαιστίνιων θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι αυτό να συμβεί. Οι σιωνιστές πρέπει να δικαστούν. Αυτή λοιπόν είναι μια θέση τακτικής όσον αφορά το ΛΜΑΠ. Οταν το παλαιστινιακό κράτος αναγνωρίστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη ως κράτος μη μέλος με καθεστώς παρατηρητή, εκδώσαμε ανακοίνωση καλώντας τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής να μη χρησιμοποιήσει τακτικά αυτή την εξέλιξη για ακόμη έναν κύκλο ψευδαισθήσεων και διαπραγματεύσεων. 

• Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στον ελληνικό λαό; 

Το μήνυμά μας στον ελληνικό λαό είναι πως οι Παλαιστίνιοι γνωρίζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που υπάρχει στην Ελλάδα. Η σχέση μεταξύ των δύο λαών είναι μακρόχρονη και βαθιά μέσα στην Ιστορία. Σε κάθε Ιντιφάντα βρίσκουμε πάντοτε Ελληνες αγωνιστές, επαναστατικά πολιτικά κόμματα, στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Γνωρίζουμε επίσης πως περνάτε πολύ δύσκολες μέρες αγωνιζόμενοι ενάντια στην οικονομική ηγεμονία που λεηλατεί τους πόρους του ελληνικού λαού, που απειλεί το νερό, τη γη και τον αέρα σας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του ελληνικού λαού για την επανάκτηση της πατρίδας του και την απελευθέρωση της Ελλάδας από αυτές τις δυνάμεις. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα προωθήσει τη λύση των δύο κρατών»
Ενας από τους πλέον διακεκριμένους δημοσιογράφους του Ισραήλ, ο Αλούφ Μπεν, διευθυντής της εφημερίδας «Haaretz», βρέθηκε στην Αθήνα, μας επισκέφθηκε στα γραφεία της «Εφ.Συν.», μια δική του επιθυμία, για να...
«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα προωθήσει τη λύση των δύο κρατών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων»
Η Αλεξία Τσούνη, ακτιβίστρια και μέλος της φεμινιστικής συλλογικότητας «Το Μωβ», που βρέθηκε στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη μεταφέρει στην «Εφ.Συν.» την εμπειρία της και μιλάει για τη βίαιη καταστολή...
«Η ελληνική κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση υπέρ των Παλαιστινίων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις προσαρτήσεις του Ισραήλ»
«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη ζωτικής σημασίας ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και παντού στον κόσμο», τονίζει ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, στην...
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις προσαρτήσεις του Ισραήλ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το Ισραήλ εργαλειοποιεί τον αντισημιτισμό ως όπλο για να φιμώνει τους επικριτές του»
Ο Ιλαν Πάπε είναι καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Εξετερ στην Αγγλία και έρχεται σήμερα στην Ελλάδα για μια σημαντική ομιλία.
«Το Ισραήλ εργαλειοποιεί τον αντισημιτισμό ως όπλο για να φιμώνει τους επικριτές του»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed πρέπει να έχει την έγκριση όλων των χωρών της περιοχής...»
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Αθήνα, Μαρουάν Τουμπάσι μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τον αγωγό EastMed, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την τουρκική προκλητικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν στην Αν. Μεσόγειο.
«Η συμφωνία για τον αγωγό EastMed πρέπει να έχει την έγκριση όλων των χωρών της περιοχής...»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Eurovision φέτος λειτουργεί ως πλυντήριο για τα εγκλήματα του Ισραήλ»
Ο Παλαιστίνιος συγγραφέας και σκηνοθέτης Αχμέντ Μασούντ είναι ένας από τους 100 καλλιτέχνες παλαιστινιακής καταγωγής που υπέγραψαν έκκληση προς την Ελληνίδα τραγουδίστρια Κατερίνα Ντούσκα να μη συμμετάσχει στη...
«Η Eurovision φέτος λειτουργεί ως πλυντήριο για τα εγκλήματα του Ισραήλ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας