Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Παραμένω κομμουνίστρια και στηρίζω τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα»

H υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος, Λουτσιάνα Καστελίνα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Παραμένω κομμουνίστρια και στηρίζω τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα»

  • A-
  • A+

Η Λουτσιάνα Καστελίνα, σημείο αναφοράς της ιταλικής Aριστεράς, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» για ποιον λόγο αποφάσισε να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Από τους ιδρυτές της «Ιl manifesto», δημοσιογράφος, συγγραφέας, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής, με βαθιά γνώση της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας και πολιτικής. «Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια σκληρή αλλά σωστή επιλογή», δηλώνει η Καστελίνα. Και προσθέτει ότι «πρέπει να αλλάξουμε την Ε.Ε., αλλά το πεδίο μάχης θα πρέπει να είναι πάντα το ευρωπαϊκό πεδίο».

• Τι είναι αυτό που σας έκανε να δεχτείτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να είστε υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιό του;

Δέχτηκα την πρόταση αυτή με έκπληξη αλλά και συγκίνηση. Πάντα στην Ελλάδα πάλευα κατά των πολιτικών δεδομένων που είχαν διαμορφωθεί, ιδίως την εποχή της χούντας. Το ότι τώρα είμαι υποψήφια είναι και ένα προσωπικό στοιχείο που δείχνει ότι τα πράγματα στη ζωή αλλάζουν. Πρέπει να προσθέσω, βέβαια, ότι η πρόταση μου έγινε από ένα κόμμα το οποίο εκτιμώ. Η σχέση μου με την Ελλάδα, άλλωστε, ήταν και είναι τόσο στενή που δυσκολεύομαι να σκεφτώ ότι πρόκειται για μια ξένη χώρα, διότι νιώθω ότι είναι και αυτή πατρίδα μου. Εκτός αυτού, είμαι της γνώμης ότι είναι θετικό να μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα -σε κάθε χώρα της Ενωσης- και πολίτες άλλων κρατών-μελών.

Διότι αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας ευρωπαϊκής οντότητας, την οποία χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Η ικανοποίηση για την πρόταση με την οποία με τίμησαν συνδέεται και με το ότι μπορώ να εκφράσω και πάλι την αλληλεγγύη μου προς μια χώρα στην οποία επιβλήθηκε μια άδικη και αφάνταστα σκληρή «θεραπεία».

• Πριν από λίγες ημέρες γράψατε στην «Ιl manifesto» ότι έχει αναπτυχθεί μια στενή σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα…

Είναι αλήθεια. Θέλω να εκφράσω και πάλι την εκτίμησή μου στο πρόσωπό του. Και να τονίσω ότι δεν μπορούσε παρά να επιλέξει τον συμβιβασμό με τους σκληρούς όρους των δανειστών. Εχω την άποψη, όμως, ότι κατάφερε να πετύχει την όσο γινόταν δικαιότερη κατανομή των βαρών, στην προσπάθεια να υπερασπιστεί τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Κάτι που πιστεύω ότι δεν θα είχε κάνει η Δεξιά αν ήταν στην εξουσία.

H έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε οπωσδήποτε την Ελλάδα σε δραματική κατάσταση. Και πρέπει να θυμηθούμε ότι το 2015, ο Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έξοδος από το ευρώ θα ισοδυναμούσε με έξοδο από την Ενωση.

Ξέρουμε καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη, αλλά το πεδίο μάχης θα πρέπει να είναι ακριβώς το ευρωπαϊκό πεδίο. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορεί να πολεμήσει κανείς απομονωμένος, διότι γίνεται ακόμη πιο ευάλωτος. Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια σκληρή αλλά σωστή επιλογή. Εδειξε θάρρος, γνωρίζοντας ότι κάποια από τα μέτρα που αναγκάστηκε να εγκρίνει δεν θα ήταν δημοφιλή. Αλλά -το επαναλαμβάνω- δεν υπήρχε άλλη πραγματική εναλλακτική.

Ο Αλέξης είναι ένας αριστερός πολιτικός ο οποίος προέρχεται από τον χώρο των κινημάτων

• Τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχατε υπερασπιστεί τόσο τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη…

Πράγματι, πιστεύω ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μάχη την περίοδο της διαπραγμάτευσης (όπως και ο Τσίπρας) κάνοντας ό,τι ήταν αναγκαίο. Αλλά θεωρώ ότι οι σημερινές επιθέσεις του κατά του Αλέξη είναι λανθασμένες και ότι η στάση του είναι άδικη. Δεν καταλαβαίνω ποια θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική επιλογή. Ο Βαρουφάκης, τώρα, έχει υιοθετήσει μια θέση ευρωπαϊκού προσανατολισμού, αλλά το ότι κατεβαίνει στις εκλογές επιτιθέμενος στον Αλέξη το θεωρώ άδικο και ανάρμοστο.

• Μερικοί σχολιαστές στην Ιταλία παραλλήλισαν τη διακυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι με εκείνη του Αλέξη Τσίπρα. Συμφωνείτε;

Δεν κατάλαβα σε τι ακριβώς βασίστηκαν οι παραλληλισμοί αυτοί. Ο Ρέντσι ήταν εντελώς διαφορετικός, δεν αντιπροσώπευσε ποτέ την αλλαγή και με την κυβέρνησή του επινόησε αντιλαϊκά μέτρα. Ο Τσίπρας δεν το έκανε.

Προσπάθησε να περάσει από μια υποχρεωτική στενωπό, μειώνοντας όσο γινόταν περισσότερο τις επιπτώσεις. Αλλά κάποια δύσκολα μέτρα τού επιβλήθηκαν, ενώ ο Ρέντσι δεν θέλησε να στηρίξει όσο έπρεπε τον Ελληνα πρωθυπουργό, δεν δημιούργησε ένα κοινό μέτωπο των μεσογειακών χωρών. Κάτι που θα επέτρεπε, ίσως, να βοηθηθεί περισσότερο η Ελλάδα. Αλλά όλοι διαπίστωσαν ότι ούτε καν το σκέφτηκε.

• Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με έναν άλλο παραλληλισμό που γίνεται συχνά: εκείνον του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Αλέξη Τσίπρα.

Γνώριζα πολύ καλά τον Ανδρέα Παπανδρέου, πριν ακόμη από τα χρόνια της χούντας. Το 1965 παρακολούθησα μια πολιτική εκστρατεία του πατέρα του, στην οποία τον ακολουθούσε και ο Ανδρέας, έστω και αν δεν είχε ακόμη συνηθίσει στην αυθόρμητη επαφή με τους ανθρώπους της υπαίθρου. Πιστεύω ότι υπάρχει μια βασική διαφορά: Ο Ανδρέας ήταν κατά 50% ένας διανοούμενος με σπουδές στην Αμερική και κατά το υπόλοιπο 50% ένας πολιτικός που δεν επέτρεπε καμία αμφισβήτηση.

Ο Αλέξης είναι ένας αριστερός πολιτικός ο οποίος προέρχεται από τον χώρο των κινημάτων. Ενας ηγέτης ο οποίος ανήκει στη «γενιά της Γένοβας», κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Πιστεύω ότι οι ρίζες του αυτές παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές…

• Ξέρετε καλά ότι η υποψηφιότητά σας έχει έναν μεγάλο συμβολισμό. Το μήνυμα, ουσιαστικά, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα της Αριστεράς. Κάτι που ορισμένοι αριστεροί αμφισβητούν…

Είμαι πάντα επιφυλακτική με όσους θέλουν να δηλώνουν αριστεροί αλλά δεν μπορούν να υποδείξουν έναν εναλλακτικό δρόμο. Η ιστορία της Αριστεράς, και ειδικότερα του κομμουνισμού, είναι πολυσύνθετη. Από τον Λένιν και μετά ήταν σε θέση να υποδείξει τους ενδιάμεσους και τελικούς στόχους, τους κύριας και δευτερεύουσας σημασίας εχθρούς. Μιλάμε για μια Αριστερά η οποία ήξερε πάντα να κάνει τις αναγκαίες επιλογές και όχι μόνον να φωνάζει «εξουσία στον λαό», όπως κάνει σήμερα ένα κομματίδιο, εδώ στην Ιταλία. Το κόμμα μου, η Ιταλική Αριστερά, δεν υιοθετεί σίγουρα τέτοιου είδους στάσεις και πρακτικές. Θεωρεί ότι η αναζήτηση λύσεων είναι πάντα αναγκαία. Οπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνουμε μάχη ώστε να μπορέσει να αλλάξει η σημερινή Ευρώπη την πορεία πλεύσης της.

• Ποιο είναι το κύριο μήνυμα που θέλετε να στείλετε με την προεκλογική σας εκστρατεία;

Θα έρθω στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα, επειδή θέλησε να με τιμήσει με ένα βραβείο το ειρηνευτικό κίνημα. Στη συνέχεια θα κάνω την εκστρατεία μου τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Το κύριο μήνυμά μου θα είναι ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει. Αλλά ότι για να το πετύχουμε, θα πρέπει να αγωνιστούμε, ακριβώς μέσα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Με το να κλείνεσαι μέσα στα εθνικά σύνορα δεν λύνεις τίποτα, αλλά σιγά σιγά βουλιάζεις. Με την προεκλογική εκστρατεία μου θα στηρίξω τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε και τη μόνη σωστή επιλογή. Τι άλλο θα έπρεπε να πράξει;

Να πάει στον Μητσοτάκη και να του πει «σου παραδίδω την κυβέρνηση διότι εγώ δεν ξέρω τι να κάνω»; Ξέρουμε όλοι ότι η διαχείριση της εξουσίας από μέρους της Δεξιάς θα ήταν πολύ βαρύτερη… Ή θα έπρεπε να ακούσει όσους του έλεγαν να βγει από το ευρώ; Φαντάζεστε μια Ελλάδα που μετά από τρεις ημέρες δεν θα είχε ούτε χρήματα για να αγοράσει καύσιμα για τα πλοία που συνδέουν τα νησιά με την υπόλοιπη χώρα; Μια Ελλάδα η οποία θα έπρεπε να επιστρέψει μαζικά μόνον στη γεωργία και την κτηνοτροφία; Θα ήταν κάτι το εξωπραγματικό. Η Αριστερά που διαμαρτύρεται θα πρέπει να βρει το θάρρος να κοιτάξει κατάματα την πραγματικότητα και να παρουσιάσει μια πραγματική εναλλακτική. Κάτι το οποίο δεν νομίζω ότι έχει συμβεί.

• Η Λουτσιάνα Καστελίνα, φυσικά, παραμένει κομμουνίστρια ή -ίσως ορθότερα- «ευρωκομμουνίστρια»…

Φυσικά, υπερασπίζομαι πάντα την κομμουνιστική μου ταυτότητα. Πρώτα απ’ όλα, το κάνω λόγω της ιστορίας των Ιταλών κομμουνιστών. Τόσο των «ορθόδοξων» κομμουνιστών όσο και των αιρετικών, όπως εκείνων της «Ιl manifesto», στους οποίους συγκαταλέγομαι κι εγώ. Την επιλογή μου αυτή την πλήρωσα και με διαγραφή από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας, το PCI. Αλλά η συνολική ιστορία των Ιταλών κομμουνιστών με κάνει να νιώθω οπωσδήποτε υπερήφανη και για τον λόγο αυτό συνεχίζω να δηλώνω ότι είμαι κομμουνίστρια.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
Μνημείο αμεροληψίας η συνέντευξη Μητσοτάκη στο Star. Η Μάρα Ζαχαρέα, ο σύζυγος της οποίας - Θόδωρος Ρουσόπουλος - κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με την Ν.Δ, ανέλαβε με βαριά καρδιά να εκπληρώσει το βαρύ...
Τον τσάκισε η Μάρα τον Μητσοτάκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
Θέματα ασφαλείας αμοιβαίου ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου,...
Τηλεφωνική συνομιλία του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»
Ανοίγοντας το συνέδριο του e-kyklos με θέμα «Η Ελλάδα μετά: Η ανασύσταση της Μεσαίας Τάξης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναστοχασμού ώστε να διαμορφωθεί η εθνική στρατηγική στα...
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας