Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Η πραγματική αναμέτρηση στις ευρωεκλογές θα είναι ανάμεσα σε εμάς και τη Λέγκα»
EPA / CLAUDIO PERI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Η πραγματική αναμέτρηση στις ευρωεκλογές θα είναι ανάμεσα σε εμάς και τη Λέγκα»

  • A-
  • A+

Ο νέος γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, μιλά στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τη νέα στρατηγική του κόμματός του στη «μετά Ρέντσι εποχή».

Υπογραμμίζει ιδιαίτερα την ανάγκη να υπερασπιστεί πιο δυναμικά η Αριστερά τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο περιθώριο, λόγω των ραγδαίων αλλαγών που έφερε η παγκοσμιοποίηση.

Σε ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, ο Τζινγκαρέτι στηρίζει ανεπιφύλακτα το έργο του: εκτιμά ότι ήταν σωστή η επιλογή να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, με στόχο την έξοδο από τα Μνημόνια, και συμμερίζεται την ανάγκη δημιουργίας μιας ευρείας, προοδευτικής συμμαχίας.

● Η νίκη σας στις ανοικτές κομματικές εκλογές για την ανάδειξη του γραμματέα των Δημοκρατικών ενισχύει την ταυτότητα της Αριστεράς; Θέλετε να κινηθείτε προς μια νέα, διαφορετική κατεύθυνση και να εγκαταλείψετε την «μπλερική γραμμή»;

Κατ’ αρχάς, με την ανοικτή εκλογική διαδικασία ανάδειξης του γραμματέα, αποδείξαμε ότι υπάρχει και μια διαφορετική Ιταλία. Οτι υπάρχει μια εναλλακτική στην εθνο-λαϊκιστική κυβέρνηση που σήμερα ηγείται της Ιταλίας και η οποία αποτελεί απειλή και για πολλές άλλες χώρες.

Μπροστά σε αυτό το επικίνδυνο κύμα, το οποίο δημιουργήθηκε και λόγω της μοναξιάς και δυσκολίας στην οποία βρίσκονται τόσοι άνθρωποι, έχουμε την υποχρέωση όχι μόνον να αντισταθούμε, αλλά και να προτείνουμε ένα διαφορετικό και αξιόπιστο σχέδιο.

Αναφέρθηκα στη «δίκαιη οικονομία»: ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη βιωσιμότητα. Δεν θέλουμε να αποκηρύξουμε τίποτα, αλλά πρέπει να φτιάξουμε μια καινούργια και θαρραλέα πολιτική πρόταση.

Χρειάζεται μια νέα μεταρρυθμιστική πρόταση, η οποία να σταθεί στο ύψος των τεράστιων προκλήσεων της εποχής μας. Η πρόταση αυτή, για να φέρει αποτέλεσμα, πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία, τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ενέργεια και την ζωτικότητα.

Οι τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις δείχνουν ότι τα Πέντε Αστέρια καταρρέουν

● Δηλώσατε ότι στις ευρωεκλογές θέλετε να καταφέρετε να ξεπεράσετε σε ψήφους το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Το θεωρείτε εφικτό;

Μέχρι πριν από έναν χρόνο, όλοι πίστευαν ότι η πολιτική αναμέτρηση στην Ιταλία ήταν αποκλειστικό θέμα δύο λαϊκιστικών δυνάμεων: της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι και του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Σήμερα, το σκηνικό έχει εντελώς αλλάξει.

Οι τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις -το επιβεβαιώνουν, άλλωστε, όλα τα γκάλοπ- δείχνουν ότι τα Πέντε Αστέρια καταρρέουν. Δεν νομίζω ότι οι «πεντάστεροι», λόγω της δομής τους, θα μπορέσουν να αντιστρέψουν αυτή την τάση. Ιδίως λόγω του ότι προδίδουν τόσους ανθρώπους που είχαν πιστέψει σε μια δικαίωση.

Αναφέρομαι κυρίως στους νέους, οι οποίοι, πριν από έναν χρόνο, σε ένα μεγάλο ποσοστό εμπιστεύθηκαν το κίνημα του Λουίτζι Ντι Μάιο. Σήμερα, βλέπουμε ότι πρόκειται για τα κύρια θύματα αυτής της κυβέρνησης, η οποία παράγει μόνον χρέη και δεν κάνει τίποτα για να δημιουργήσει εργασία και ανάπτυξη. Η πραγματική αναμέτρηση, πάντως, θα είναι ανάμεσα σε εμάς και τη Λέγκα.

Ο κύριος στόχος μας δεν θα είναι μόνον να ξεπεράσουμε το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αν και θεωρούμε, πάντως, ότι είναι κάτι το ρεαλιστικό. Η πρόκληση είναι να ανασυντάξουμε το προοδευτικό πεδίο, για να δώσουμε ελπίδα και μέλλον στη χώρα μας. Διότι βρισκόμαστε, όλο και περισσότερο, μέσα σε μια «κοινωνική και δημοκρατική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

● Τα περασμένα χρόνια, σας κατηγόρησαν ότι απευθυνθήκατε περισσότερο στη μέση και υψηλή αστική τάξη και πολύ λιγότερο στους άνεργους και σε όσους απασχολούνται με «ελαστικές» μορφές εργασίας. Θα γίνει αισθητή μια αλλαγή στην πορεία πλεύσης;

Τα τελευταία είκοσι χρόνια (για κάποια από αυτά κυβερνήσαμε και τη χώρα), η ζωή εκατομμυρίων Ιταλών και Ευρωπαίων έγινε πιο επισφαλής. Αισθανθήκαμε όλοι μας εντονότερα την αίσθηση της μοναξιάς και της έλλειψης σημείων αναφοράς, ήρθαμε αντιμέτωποι με φαινόμενα όπως είναι η συγκέντρωση των εξουσιών σε λίγα χέρια (π.χ. στων κολοσσών του διαδικτύου), αλλά και οι χρηματοοικονομικές και εμπορικές συναλλαγές στην εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Οι αλλαγές έγιναν όλο και ταχύτερες και μας φέρνουν αντιμέτωπους με δραματικές, συχνά, αντιφάσεις και συνέπειες, τις οποίες δεν σταθήκαμε ικανοί να κατανοήσουμε. Δημιουργήθηκε νέο χάσμα ανάμεσα σε πλούτο και φτώχεια, ανάμεσα στις διάφορες χώρες, σε πόλεις και ενδοχώρα, και εμείς δεν επεξεργαστήκαμε κατάλληλους τρόπους για να παλέψουμε στο πλευρό όσων υπέστησαν -συχνά με τρόπο δραματικό- τις συνέπειες των αλλαγών αυτών.

Προσθέτω σε όλα αυτά το ανεπαρκές θάρρος στο θέμα των κλιματικών αλλαγών. Και εδώ στην Ιταλία και στην Ευρώπη, δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη την αναγκαία στροφή. Χρειάζεται, λοιπόν, μια γρήγορη αλλαγή στην πορεία πλεύσης. Μας το ζητούν τα εκατομμύρια νέων που διαδηλώνουν για το μέλλον της χώρας μας. Η εντολή που μου έδωσαν οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι με επέλεξαν, είναι ακριβώς αυτή.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε πάρα πολλά και ελπίζω να καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο για να προωθήσει την ατζέντα του και τα επόμενα χρόνια

● Οι ευρωεκλογές θα έχουν μεγάλη σημασία, τόσο για την Ιταλία όσο και για την Ελλάδα. Αναφερθήκατε πρόσφατα στην κυβερνητική πορεία του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο έχετε γνωρίσει και προσωπικά…

Στην ομιλία ανάληψης των καθηκόντων του γραμματέα, αναφέρθηκα στην ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα να διαχειριστεί μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, πληρώνοντας ένα τεράστιο κόστος (συχνά άδικο), για να μπορέσει να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Θεωρώ ότι δεν έχουν ακόμη όλοι επίγνωση της μεγάλης προσπάθειας που έκαναν χώρες όπως η Ελλάδα -αλλά και η ίδια η Ιταλία-, οι οποίες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση στα χρόνια της κρίσης.

Μια περίοδος κατά την οποία σημειώθηκε έλλειμμα ή καθυστερημένη ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τα λάθη αυτά πρέπει να μας διδάξουν πολλά, διότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στάσιμη, περιμένοντας την επόμενη κρίση. Χρειάζονται αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε πάρα πολλά και ελπίζω να καταφέρει να δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο για να προωθήσει την ατζέντα του και τα επόμενα χρόνια, ενώνοντας όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

● Παρά τις θυσίες που επέβαλαν οι δανειστές, θεωρείτε ότι ο Τσίπρας έκανε καλά που παρέμεινε στην κυβέρνηση, με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια;

Πιστεύω ότι έκανε πολύ καλά. Οχι μόνον επειδή έδειξε θάρρος και αίσθημα ευθύνης, αλλά λόγω του ότι, μένοντας στην κυβέρνηση, κατάφερε να υπερασπιστεί κοινωνικές κατακτήσεις, οι οποίες, διαφορετικά, θα ετίθεντο οπωσδήποτε σε κίνδυνο.

Χάρη στις επιλογές αυτές, η Ελλάδα μπόρεσε να βγει από τα Μνημόνια, φέροντας σίγουρα τα σημάδια μιας τόσο δύσκολης περιόδου, αλλά υπερασπιζόμενη όσο περισσότερο μπορούσε την αξιοπρέπειά της και εκείνη των πολιτών της.

Τα θετικά αποτελέσματα -με μείωση της ανεργίας και επιστροφή στην ανάπτυξη- επιβραβεύουν το θάρρος αυτό. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για την πλήρη ανάπτυξη της οικονομίας και περαιτέρω μείωση των ανισοτήτων. Είναι οι ίδιοι στόχοι για τους οποίους πρέπει να εργαστούμε εδώ στην Ιταλία. Και για τους οποίους είναι αναγκαία μια πιο ισχυρή και δίκαιη Ευρώπη.

Δεν μπορούμε να κλειστούμε σε μικρά, περιχαρακωμένα όρια, αν επιθυμούμε να κερδίσουμε τις εθνικιστικές δεξιές

● Συμφωνείτε με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι χρειάζεται μια πλατιά συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη Δεξιά;

Είναι η γραμμή που προτείνω και εγώ και την οποία συνοψίζω στο σύνθημα «από τον Τσίπρα μέχρι τον Μακρόν». Δεν μπορούμε να κλειστούμε σε μικρά, περιχαρακωμένα όρια, αν επιθυμούμε να κερδίσουμε τις εθνικιστικές δεξιές. Είναι δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και να μας οδηγήσουν προς ένα μοντέλο μη φιλελεύθερης δημοκρατίας. Πρόκειται για το μοντέλο του Ορμπαν, στο οποίο προσβλέπουν πρόσωπα όπως ο Σαλβίνι και η Λεπέν.

Την πρόκληση αυτή θα την κερδίσουμε, αν καταφέρουμε να ενώσουμε μια σειρά διαφορετικών δυνάμεων, οι οποίες μπορούν να αγωνιστούν μαζί, για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία. Δεν πρέπει να είναι, όμως, μόνον μια αμυντική προσπάθεια: μέσα από τις διαφορές, πρέπει να βάλουμε ως κύριο στόχο τη φιλοδοξία να χαρίσουμε στην Ευρώπη μια αποστολή στο ύψος του αιώνα που ζούμε.

Αν σταθούμε ικανοί να το πράξουμε, είμαι βέβαιος ότι θα οικοδομήσουμε μια ισχυρή εναλλακτική στις διάφορες δυνάμεις της εθνικιστικής Δεξιάς.

● Μετά τις ευρωεκλογές αυτές, ποια θεωρείτε ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητα, για να κάνει ένα πραγματικό βήμα προόδου η Ευρώπη αυτή;

Το να της αναθέσουμε μια νέα αποστολή: να εξανθρωπίσει την παγκοσμιοποίηση και να υπερασπιστεί τους πολίτες της, προσαρμόζοντας τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις στις σημερινές προκλήσεις.

Πρέπει να μετατρέψουμε την Ευρώπη στη γεωπολιτική περιοχή του πλανήτη που θα οδηγήσει όλους τους υπόλοιπους προς μια πράσινη στροφή. Αλλά πρέπει να δράσουμε σε πολλαπλά επίπεδα.

Πρώτα απ’ όλα να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την περίοδο της λιτότητας, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, στην καταπολέμηση των ανισοτήτων, στις επενδύσεις σε όλη την ήπειρό μας. Παράλληλα, πρέπει να καταστήσουμε την Ευρώπη αυτή πιο δημοκρατική, δίδοντας κεντρικό ρόλο στο Ευρωκοινοβούλιο και στοχεύοντας στην απευθείας εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι αναγκαίο, επίσης, να ξεπεράσουμε οπωσδήποτε τη διακυβερνητική μέθοδο και να στοχεύσουμε σε μια νέα διαδικασία ολοκλήρωσης ολοκλήρωση των διαφόρων ευρωπαϊκών πολιτικών. Ξέρω καλά ότι πρόκειται για φιλόδοξη ατζέντα, αλλά η πάση θυσία υπεράσπιση του status quo αποδείχθηκε τραγικό λάθος. Οποιος αγαπά την Ευρώπη, ελπίζω να το έχει καταλάβει.

Τώρα πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, με έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος θα επικεντρώνεται στους ανθρώπους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Χωρίς πραγματική κοινωνική πολιτική, η Ευρώπη θα πεθάνει»
Πρόκειται για ιδιαίτερα λαοπρόβλητο στέλεχος των Πέντε Αστέρων. Ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα μιλάει στην «Εφ.Συν» μεταξύ άλλωνγια τον ρατσισμό, τις διαφορές με τη Λέγκα του Σαλβίνι, την Ευρώπη, την ενίσχυση της...
«Χωρίς πραγματική κοινωνική πολιτική, η Ευρώπη θα πεθάνει»
ΕΥΡΩΠΗ
«Ρωσικός δάκτυλος» και στη Λέγκα;
Σοβαρό πονοκέφαλο αποτελούν για τον Ματέο Σαλβίνι οι βάσιμες υποψίες πως το κόμμα του έχει λάβει χρηματική υποστήριξη από τον Ρώσο πρόεδρο για την εκστρατεία του ενόψει ευρωεκλογών.
«Ρωσικός δάκτυλος» και στη Λέγκα;
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Σαλβίνι και τα μυστήρια της Λαμπεντούζα
Σην Ιταλία, οι πολιτικές συνέπειες της ευρωπαϊκής ψήφου άρχισαν να γίνονται άμεσα αισθητές. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, ο Ματέο Σαλβίνι, υψώνει και πάλι τη φωνή του στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση
Ο Σαλβίνι και τα μυστήρια της Λαμπεντούζα
ΕΥΡΩΠΗ
Πανίσχυρος ο Σαλβίνι μετά τον εκλογικό θρίαμβο
Οι ευρωεκλογές στην Ιταλία οδήγησαν στον θρίαμβο του Ματέο Σαλβίνι ο οποίος διπλασίασε τις ψήφους του, με μια πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της Λέγκας μέσα στην ιταλική κυβέρνηση.
Πανίσχυρος ο Σαλβίνι μετά τον εκλογικό θρίαμβο
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλία: κερδίζει ο Σαλβίνι, ξυπνά η Κεντροαριστερά
Στην Ιταλία οι προβλέψεις διαψεύστηκαν σε σημαντικό βαθμό, ενώ η αναμέτρηση αυτή δεν ήταν ούτε προσωπικός θρίαμβος του Ματέο Σαλβίνι με την Λέγκα να τοποθετείται μεταξύ 27% μέχρι 31%.
Ιταλία: κερδίζει ο Σαλβίνι, ξυπνά η Κεντροαριστερά
ΕΥΡΩΠΗ
Λεονταρισμοί Σαλβίνι πριν από την κάλπη
Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν, οι τόνοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν και ο Ματέο Σαλβίνι έβγαλε από το συρτάρι τον γνωστό «ρόλο του αντάρτη» . Ετσι επιβεβαιώνεται ότι ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κάθε εβδομάδα...
Λεονταρισμοί Σαλβίνι πριν από την κάλπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας