Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο

  • A-
  • A+

Είναι νέα, ωραία αλλά και σοβαρή, έχει χαρακτηριστεί «αποτελεσματική» ακόμη κι από πολιτικούς της αντιπάλους κατά τη διάρκεια της θητείας της στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στο ΥΜΑΘ, δεν διστάζει να σηκώσει το γάντι όταν την προκαλούν, έχει άποψη για το πώς θέλει να είναι η Θεσσαλονίκη ως βαλκανική μητρόπολη και φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχός της.

«Αντίπαλός μου τα προβλήματα των πολιτών, όχι Ταχιάος και Ψωμιάδης», λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Νοτοπούλου, που καλεί τους Θεσσαλονικείς να κάνουν μια προοδευτική επιλογή μπροστά στην κάλπη και να μην ξαναπαραδώσουν την πόλη στη συντήρηση.

● Τι διακρίνει την επιτυχία ενός δημάρχου;

Ή μιας δημάρχου… Οπότε θα χρησιμοποιήσω γένος θηλυκό, μια και υπάρχουν γυναίκες δήμαρχοι στη χώρα μας. H επιτυχία σίγουρα κρίνεται από το να τη θυμούνται οι πολίτες για την προσφορά της στο κοινό καλό. Να τη μνημονεύουν για την ανιδιοτέλεια και την εργατικότητά της. Να λένε πως αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις της για να λύσει τα προβλήματα της πόλης ή του νησιού.

Δείτε, για παράδειγμα, πώς θυμάται ο κόσμος στη Σταυρούπολη τον Χρήστο Τσακίρη και πώς στη Θεσσαλονίκη τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο. Ή πώς αξιολογούν τη δήμαρχο της Τήλου.

● Γιατί η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη μια γυναίκα δήμαρχο;

Δεν είναι θέμα φύλου, αλλά είναι προβληματικό να υπάρχει οποιουδήποτε είδους προκατάληψη στην προοπτική η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει για πρώτη φορά μια γυναίκα δήμαρχο. Το βασικό σε αυτές τις εκλογές είναι στον Δήμο Θεσσαλονίκης οι δημότες να έχουν την προοδευτική επιλογή στον δεύτερο γύρο και φυσικά αυτή η επιλογή να είναι και η νικηφόρα.

● Τι θα κάνετε με σκουπίδια-κυκλοφοριακό-τραπεζοκαθίσματα;

Θα μαζέψουμε τα απορρίμματα και θα κάνουμε πρώτη τη Θεσσαλονίκη σε ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους, θα αναβαθμίσουμε το δίκτυο των ποδηλατόδρομων και θα εμπλακούμε άμεσα στο νέο εγχείρημα για τις αστικές δημόσιες συγκοινωνίες.

Θα περιορίσουμε τα τραπεζοκαθίσματα γιατί οι πεζόδρομοι και τα πεζοδρόμια δεν είναι... η αυλή των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ και εστιατορίων και θα διασφαλίσουμε την ελεύθερη κίνηση, φυσικά και την παραμονή στους πεζόδρομους των πεζών.

● Τι γνώμη έχετε για το σχέδιο ανάπλασης του γηπέδου της Τούμπας μέσα στον αστικό ιστό;

Η κατασκευή της Νέας Τούμπας στον χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το γήπεδο είναι μια επιλογή της μεγάλης αθλητικής οικογένειας του ΠΑΟΚ. Για να υλοποιηθεί συνέβαλα προσωπικά από τις θέσεις όπου βρέθηκα το προηγούμενο διάστημα, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και στο υφυπουργείο Εσωτερικών για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι η γνώμη μου είναι θετική.

● Ο «Κλεισθένης» επιβάλλει ευρύτερες συνεργασίες στα δημοτικά συμβούλια. Θα μπορούσατε εν ανάγκη να συνεννοηθείτε, π.χ., με τον υποψήφιο της Ν.Δ. Νίκο Ταχιάο ή με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη;

Ο κ. Ταχιάος δηλώνει πως σε αυτές τις εκλογές αντίπαλός του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ψωμιάδης επιδιώκει οι εκλογές να μετατραπούν σε κάποιου είδους δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να κρύψει τα έργα και τις ημέρες του που οδήγησαν στο να εκπέσει από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα των πολιτών.

Προσωπικά δεν θέλω να κρύψω τίποτα και πιστεύω ότι έχω αποδείξει πως μπορώ να συνεργαστώ με όλους όσοι επιδιώκουν το κοινό καλό, την πρόοδο της πόλης.

● Τι γνώμη έχετε για τη θητεία του Γιάννη Μπουτάρη;

Πάντα μου θέτουν αυτή την ερώτηση κι αναρωτιέμαι, μια και έχω αναφερθεί θετικά για όσα έκανε και όσα άλλαξε, για τον κοσμοπολιτισμό του και την αλλαγή στερεότυπων αντιλήψεων. Αλλά νομίζω πως δεν είμαι η μόνη που περίμενα πολύ περισσότερα. Αυτό που κατάλαβα, μέσα από τη στενή συνεργασία που είχαμε το προηγούμενο διάστημα, είναι πως οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται απλά χτυπώντας τα δάχτυλα.

Ο Γιάννης Μπουτάρης κατέληξε ότι δύναμαι να συνεχίσω το έργο του. Οπότε συνεχίζουμε και παράλληλα ανοίγουμε νέους δρόμους.

● Η Συμφωνία των Πρεσπών βάλλεται, όχι μόνο από ακροδεξιούς, αλλά και από σοβαρούς φορείς της πόλης, όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Ποιος είναι πατριώτης στις μπερδεμένες εποχές που ζούμε; Εσείς είστε;

Αν είναι μπερδεμένες οι εποχές που ζούμε, πιστεύω ότι είναι πατριωτικό μας καθήκον να τις ξεμπερδέψουμε. Και σε αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτοί που βάλλουν κατά της συμφωνίας μπορούν να πάνε μπροστά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και να δουν. Αλλαξε τίποτα; Απολύτως τίποτα. Και τον Σεπτέμβριο μπορούν να δουν τα σχολικά βιβλία του μαθήματος της Ιστορίας στη Βόρεια Μακεδονία και εκεί θα δουν πολλές αλλαγές.

Καλό είναι να μην ξαπλώνουμε την ιστορική επιστήμη στο κρεβάτι του Προκρούστη για να έρθει στα μέτρα ενός αφηγήματος που εξυπηρετεί μάλλον πολιτικές προτιμήσεις. Εμείς όχι μόνο τιμούμε την Ιστορία μας, αλλά ενθαρρύνουμε τους τοπικούς πολιτισμούς της χώρας και τις παραδόσεις. Η Κρήτη, λόγου χάρη, έχει δική της τέχνη και τον δικό της πολιτισμό, αλλά και ξεχωριστά προϊόντα, η Ηπειρος άλλα κι ούτω καθ' εξής.

● Το Πάσχα θα πάτε στην εκκλησία; Ποια η γνώμη σας για τον μητροπολίτη Ανθιμο;

Αν με ρωτάτε αν θα πάω για να φωτογραφηθώ, η απάντησή μου είναι όχι. Ο μητροπολίτης Ανθιμος έχει μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και έχει μεγάλο ενδιαφέρον η προσπάθεια να συνεργαστείς μαζί του.

● Η Θεσσαλονίκη αγαπάει τα παιδιά της ή τα διώχνει μακριά;

Η πόλη αγαπάει τα παιδιά της, οι συνθήκες είναι που συχνά τα διώχνουν. Αυτές επιδιώκουμε να αλλάξουμε.

● Τι έχετε αποκομίσει από τη σύντομη θητεία σας ως υπουργός που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στην πόλη;

Πως αν παλέψεις με το πρόβλημα μπορείς και να το λύσεις.

● Αν δεν σας πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για κομματική υποψήφια δήμαρχο, θα κατεβαίνατε ως ανεξάρτητη;

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την υποψηφιότητά μου, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να χαρακτηριστεί στενά κομματική. Και οι προθέσεις μου είναι σαφείς, θα εργαστούμε για το σύνολο των συμπολιτών μας, δεν θα υπάρξουν ευνοούμενοι πολίτες και πολίτες β' κατηγορίας. Με αυτή την έννοια μπορώ να πως ότι κατεβαίνω «αντικειμενικά ανεξάρτητη».

● Τι υπάρχει στο μυαλό σας ως ένα είδος προσωπικού οράματος για την πόλη; Ποιον ρόλο θα μπορούσε να παίξει που δεν τον έχει παίξει ακόμη;

Οι πόλεις δεν υποδύονται ρόλους. Οι πόλεις είναι πλέγματα σχέσεων και λειτουργιών. Ο δήμος εμπλέκεται πολύ στις λειτουργίες και αυτές πρέπει να βελτιώσουμε. Με στόχο πάντα το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον. Και όραμά μας είναι να αναδειχθεί σε πόλο ανάπτυξης και πύλη συνεργασίας για τα Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με όραμα για μια νέα Θεσσαλονίκη
«Οι Παπαγεωργόπουλοι και οι Ψωμιάδηδες που βγήκαν από το χρονοντούλαπο της πόλης προσπαθώντας να αναγεννηθούν ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Εμείς είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να...
Με όραμα για μια νέα Θεσσαλονίκη
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
Με πολλά ερωτήματα και φυσικά ενστάσεις από την πλευρά των δυσαρεστημένων έγινε δεκτή, όπως ήταν αναμενόμενο, η πρώτη δημοσκόπηση που αφορά τους υποψήφιους για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης ●...
Ντέρμπι Ταχιάου, Νοτοπούλου και ... αναποφάσιστων
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
Η εταιρεία χρυσού προσπαθεί να «κάνει παιχνίδι» στις δημοτικές εκλογές της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλη; Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στο κίνημα ενάντια...
Με φόντο τις εξορύξεις χρυσού
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ενα χρίσμα, πολλές επιθέσεις
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Νοτοπούλου προκάλεσε τα αιχμηρά σχόλια των άλλων υποψήφιων δημάρχων. Κανείς βέβαια δεν μίλησε για βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν ή για εμπλοκή σε σκάνδαλα, η μόνη...
Ενα χρίσμα, πολλές επιθέσεις
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μπουτάρης
​Ηξεις αφήξεις από Μπουτάρη στη συνεδρίαση της «Πρωτοβουλίας» όχι μόνο για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την υποψηφιότητά του! Για πρώτη φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να...
Δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο Μπουτάρης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Επιχείρηση ανατροπής
Kάστρο απόρθητο του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Σίμου Δανιηλίδη παραμένει επί 25 ολόκληρα χρόνια ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, μια σειρά φιλόδοξων διεκδικητών από άλλους πολιτικούς...
Επιχείρηση ανατροπής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας