Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θέλω να φροντίζω αυτή την πόλη»

Η υποψήφια δήμαρχο Καισαριανής με τη «Συνεργασία Πολιτών» Αννα Παραγυιού

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θέλω να φροντίζω αυτή την πόλη»

  • A-
  • A+
Σε μια χώρα που έχουμε συνηθίσει εκπρόσωπος της νέας γενιάς να θεωρείται ένας άντρας άνω των 50, το να κατεβαίνει μία νέα γυναίκα υποψήφια σε έναν ιστορικό δήμο, όπως αυτός της Καισαριανής, είναι «πρωτοπορία»! Σίγουρα πάντως δεν είναι ένα φαινόμενο που συναντάς συχνά (στην Ελλάδα τουλάχιστον). Ισως γι’ αυτό και είναι τόσο εύκολος στόχος. Είναι ωστόσο πράγματι εύκολος στόχος;

Η Αννα Παραγυιού είναι 30 ετών, μαθηματικός, με χρόνια εμπειρία στον διοικητικό τομέα, καθώς είναι επιστημονική συνεργάτις στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αλλά και με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα της Αυτοδιοίκησης, ως συντονίστρια της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» και μέλος του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου. Ενός ιστορικού δήμου, με ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία (ντόπιοι, πρόσφυγες, φοιτητές κ.ά.) και ένα σημαντικό παρελθόν: τόσο εξαιτίας των αγώνων της Αριστεράς εδώ και δεκαετίες όσο και για το πώς αυτοί πραγματώνονται στο σήμερα.

Είμαστε γειτονιά

«Μένω τα τελευταία 14 χρόνια στην Καισαριανή. Ξέρω την πόλη, όπως την ξέρει ο κάθε πολίτης της. Η διαφορά είναι πως το βλέμμα μου δεν έχει κουραστεί κοιτώντας την. Δεν έχω συνηθίσει τα προβληματικά της σημεία, όπως και έχω αγαπήσει το γεγονός πως ενώ είμαστε δίπλα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, εμείς εδώ στην Καισαριανή είμαστε ακόμη γειτονιά -με τα καλά και τα κακά της-, κάτι που δεν έχει αλλοιωθεί στο πέρασμα των χρόνων. Ισα ίσα που όποιος καινούργιος έρχεται εδώ, δεν θέλει να ξαναφύγει!», μας λέει, ενώ απαντά ταυτόχρονα στο «γιατί να την εμπιστευτούν οι πολίτες;»:

«Μπορεί κάποιος να μείνει στο ότι είμαι 30 ετών και γυναίκα και πως ανήκω στην Αριστερά. Είμαι όλα αυτά. Ταυτόχρονα, ξέρω πώς λειτουργούν οι διοικητικοί και θεσμικοί μηχανισμοί, ξέρω πώς διεκδικείς ευρωπαϊκά προγράμματα. Εχω μάθει ν’ ακούω, έχω αντοχές και όρεξη, δουλεύω πολύ, έχω στοχοπροσήλωση, μου έχω εμπιστοσύνη, πιστεύω στον κόσμο, δεν προσδοκώ καμιά μελλοντική πολιτική καριέρα και αγαπώ την πόλη μου. Δεν τη χρησιμοποιώ ούτε για να δικαιώσω την ύπαρξή μου ούτε για να κερδίσω από αυτήν, αλλά για να κερδίσει η ίδια η πόλη. Μόνο τότε θα είμαστε όλοι μαζί καλά μέσα της».

Ο στόχος μας

«Η Καισαριανή διαθέτει μια ιδιότυπη ιστορία αλλά και ανθρωπογεωγραφία. Ιστορία πολιτική και αγώνων. Δύσκολη και δυνατή ιστορία. Δύσκολων και δυνατών αγώνων - για ελευθερία, δικαιοσύνη, για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, για τη θέση της γυναίκας, για τον πολιτισμό, για τη νεολαία, για τα άτομα με αναπηρίες. Η παράταξή μας έχει επίσης τη δική της ιστορία και ισχυρή παρουσία σε όλους τους παραπάνω τομείς, χωρίς καμία διακοπή μέσα στις δεκαετίες (κάτι που δεν ισχύει για όλες τις παρατάξεις).

»Ολοι αυτοί οι άνθρωποι (οι πρώην δήμαρχοι προερχόμενοι από αυτή την παράταξη, αγωνιστές και αγωνίστριες-ιστορικά ορόσημα που ακόμη είναι ενεργοί πολίτες, αλλά και άτομα της δικής μου ηλικίας που επιθυμούν να βοηθήσουν) είναι οι συμπαραστάτες αυτής της προσπάθειας. Μαζί τους κι εγώ. Ολοι εμείς έχουμε έναν κοινό στόχο: να κατορθώσει η Καισαριανή ν’ αναπτυχθεί και να αποκτήσει την εξωστρέφεια που χρειάζεται για να αναδειχθούν όλα τα ιδιαίτερα στοιχεία της».

«Δυστυχώς, αν και γίνονται πολλά πράγματα στην πόλη, μένουν όχι μόνο εντός των “τειχών” της αλλά πολύ περισσότερο εντός των ομάδων που τα ορίζουν. Η πόλη, όμως, στην οποία ζεις την καθημερινότητά σου, χρειάζεται να είναι ανοιχτή προς όλους, με δυνατότητα ίσης συμμετοχής όλων. Δεν γίνεται να διεκδικήσουμε το παρόν της χωρίς σεβασμό προς το παρελθόν της, αλλά δεν είναι δυνατόν και να χαράξουμε το μέλλον της χωρίς την ίδια. Η ίδια είναι οι άνθρωποί της. Οχι κάποιοι απ’ αυτούς, αλλά όλοι!»

Τα προβλήματα

Οσο για τα βασικά προβλήματα του δήμου, αλλά και τις κυρίαρχες προτεραιότητες της ίδιας και της παράταξής της, αυτά είναι κυρίως «τα προβλήματα της καθημερινότητας: η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες, η προσβασιμότητα αλλά και η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους τομείς των ατόμων με αναπηρία αλλά και μιας μάνας που έχει το καροτσάκι με το μωρό της. Τα σχολεία είναι ένας άλλος μεγάλος τομέας προβληματισμού και δυνατοτήτων αλλαγής, όπως και οι πολιτιστικές δράσεις αλλά και το να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε δημότη, όχι να βλέπει τον ή τη δήμαρχο μία φορά μόνο στις εκλογές, αλλά να συνδημιουργεί μαζί του το περιβάλλον του (κοινωνικό, οικιστικό, πολιτισμικό, πολιτικό). Υπάρχουν τρόποι αμεσοδημοκρατίας και θα τους θέσουμε σε εφαρμογή. Και δεν χρειάζονται πολλά χρήματα γι’ αυτό. Είναι θέμα σχεδιασμού, σοβαρού όμως, και προτεραιοτήτων».

«Τα προβλήματα της πόλης δεν τα βλέπω εγώ επειδή είμαι ψείρας - που είμαι. Είναι υπαρκτά και διαιωνίζονται. Η κατάσταση μπορεί ν’ αλλάξει, αρκεί να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα «γιατί να την αλλάξει;». Η δική μου απάντηση είναι γιατί το θέλω και μου αρέσει που το θέλω. Μπορώ και μπορούμε να κάνουμε πράγματα γι’ αυτή την πόλη. Με ειλικρίνεια και σχέδιο. Και με ένα, αν θες, διαφορετικό βλέμμα - που όμως δεν “βλέπει” απλά, αλλά κοιτάζει πραγματικά... Είμαι μια γυναίκα, νέα, που αγαπώ και θέλω να φροντίσω αυτή την πόλη, μαζί με την πόλη. Ευχήσου μας καλό αγώνα...»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να μείνω στον Δήμο της Αθήνας»
Ο Νάσος Ηλιόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Νέος στην ηλικία αλλά από νωρίς στις πολιτικές επάλξεις, αποτελεί ένα από τα κεφάλαια του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον.
«Πρέπει να μείνω στον Δήμο της Αθήνας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
Μία μέρα πριν οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τους δυο υποψήφιους δημάρχους, Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα, να απαντήσουν σε επτά ερωτήματα.
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα»
«Θα σπάσουμε την παράδοση ότι ο Δήμος Αθηναίων ασχολείται κυρίως και πρωτίστως με το εμπορικό κέντρο. Η δική μας αντίληψη εκκινεί από τις γειτονιές», τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υποψήφιος...
«Θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
Σαφής και πολύ συγκεκριμένος για τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» προς όφελος δημοτών και εργαζομένων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ψηφίζουμε για δήμαρχο, όχι για πολιτικές καριέρες και κομματικές υποχρεώσεις»
Να ψηφίσουν εκείνο τον υποψήφιο που δεν βλέπει την Αθήνα «ως ένα ακόμα σκαλί για την πολιτική του καριέρα ή ως κομματική του υποχρέωση» καλεί τους Αθηναίους ο Παύλος Γερουλάνος. Ο υποψήφιος δήμαρχος με την...
«Ψηφίζουμε για δήμαρχο, όχι για πολιτικές καριέρες και κομματικές υποχρεώσεις»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο
«Αντίπαλός μου τα προβλήματα των πολιτών, όχι Ταχιάος και Ψωμιάδης», λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Νοτοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, καλώντα τους Θεσσαλονικείς να κάνουν μια...
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αποκτήσει γυναίκα δήμαρχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας