Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Οι δήμοι δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι του κράτους»

Το εξώφυλλο του καινούργιου βιβλίου του Δημήτρη Κατσορίδα που παρουσιάζεται στον πολυχώρο «Κομμούνα» την Παρασκευή 5 Απριλίου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Οι δήμοι δεν πρέπει να είναι το μακρύ χέρι του κράτους»

  • A-
  • A+

Συγγραφέας, ερευνητής των εργασιακών σχέσεων και κάθε άλλο παρά ουδέτερος μελετητής της ιστορίας του εργατικού κινήματος, ο Δημήτρης Κατσορίδας έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με την αυτοδιαχείριση.

Μετά το εγχειρίδιο «Εργατικός έλεγχος, κοινωνικοποίηση, αυτοδιαχείριση», που κυκλοφόρησε το 2016 από τις συνεργατικές «Εκδόσεις των Συναδέλφων», το νέο του, επίσης ευσύνοπτο βιβλίο «Τοπική αυτοδιοίκηση και αυτοδιαχείριση» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις RedMarks.

Το προλογίζει η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Ελένη Πορτάλιου, πρώην επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ανοιχτή Πόλη», έμπειρη γνώστρια και αγωνίστρια των κινημάτων πόλης, με χαρακτηριστικό τον πολύχρονο αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού.

Το βιβλίο του Δημήτρη Κατσορίδα παρουσιάζεται την Παρασκευή 5 Aπριλίου, στις 7.30 μ.μ., στον Πολυχώρο «Κομμούνα», Ιουλιανού 67 (κοντά στην πλατεία Βικτωρίας). Ενδεικτική των προθέσεων του συγγραφέα για μια εκπροσώπηση της «εκτός των τειχών Αριστεράς» και των κινημάτων των πολιτών είναι η σύνθεση του πάνελ των ομιλητών: δύο γυναίκες και δύο άντρες, τρεις από αυτοδιοικητικά σχήματα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, οι Κώστας Τουλγαρίδης, επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», Χρήστος Τουλιάτος, επικεφαλής της νεοσύστατης δημοτικής κίνησης «Ζωγράφου-Ανυπότακτη Πόλη», και Μαριάννα Τσίχλη, επικεφαλής της περιφερειακής κίνησης «Ανυπότακτη Αττική».

Τέταρτη ομιλήτρια, η αρχιτέκτονας και ακτιβίστρια Τόνια Κατερίνη, από την «Ενωτική Πρωτοβουλία Κατά των Πλειστηριασμών», που υπερασπίζεται το δικαίωμα στη στέγη. Η κυκλοφορία του βιβλίου δυο μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι τυχαία.

Ωστόσο ο Δημήτρης Κατσορίδας δεν αντιμετωπίζει τη συγκυρία με προεκλογικούς όρους, αλλά ως μια ευκαιρία να μιλήσει για έναν άλλο τρόπο χάραξης πολιτικής από τα κάτω.

Δεν δικαιολογείται οι αριστεροί δήμοι να μην κάνουν ένα βήμα παρακάτω

Παραθέτει εύληπτα και συνοπτικά παραδείγματα αυτοδιαχείρισης σε επίπεδο κοινότητας, από το αυτοδιαχειριζόμενο χωριό Μαριναλέδα της Ισπανίας και τον συμμετοχικό προϋπολογισμό του Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, καταλήγοντας σε προτάσεις για το πώς πρέπει να δρα μια αριστερή δημοτική κίνηση που βλέπει την κοινωνική αυτοδιαχείριση όχι ως ορίζοντα αλλά ως καθημερινή πρακτική.

Ενόψει της βιβλιοπαρουσίασης, ο Δ. Κατσορίδας απαντά στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.».

● Γιατί έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την τοπική αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) σαν συμπλήρωμα της κεντρικής εξουσίας;

Η Τ.Α. άρχισε να γίνεται μακρύ χέρι του κράτους μετά τη δεκαετία του ’90. Πριν, υπήρχαν αρκετοί αριστεροί δήμοι που προσπαθούσαν να δείξουν ένα πιο αγωνιστικό κομμάτι της Τ.Α., πιο κοντά στα τοπικά και ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα. Θυμάμαι μαζική κινητοποίηση στην Αθήνα πολλών δήμων του λεκανοπεδίου, πριν από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, που διαμαρτύρονταν για το νέφος.

Οι προοδευτικοί αριστεροί δήμοι είχαν λόγο σε κεντρικά ζητήματα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σταδιακά ο εναγκαλισμός με την κεντρική εξουσία έγινε πιο ασφυκτικός. Πολλοί δήμοι άρχισαν να ελέγχονται από το ΠΑΣΟΚ, που ήταν πλέον κόμμα του κράτους.

Οταν λειτουργείς ως συμπλήρωμα του κρατικού κόμματος, τότε δημιουργείται και η διαπλοκή - να καταλαμβάνεις πόστα, να κάνεις ρουσφέτια, να αναπαράγεις την πελατειακή πολιτική.

● Εκτοτε άλλαξαν πολλά. Ηρθαν ο «Καποδίστριας», ο «Καλλικράτης», τώρα ο «Κλεισθένης». Θεωρείτε ότι η πελατειακή λογική παραμένει;

Η Τ.Α. εξακολουθεί να λειτουργεί ως μηχανισμός που του αναθέτουν να λύνει τα προβλήματα. Οχι ως αυτό που έπρεπε να είναι: να προσπαθεί με κάθε τρόπο να κινητοποιεί τους πολίτες να αναλαμβάνουν τις υποθέσεις στα χέρια τους. Οι περισσότεροι δήμοι αναπαράγουν λογικές ανάθεσης, στηρίζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, μεγάλα τμήματα των δημοτικών έργων εκχωρούνται σε ιδιώτες, διασπαθίζεται έτσι δημόσιο χρήμα. Γι’ αυτό πολλοί δήμοι βγήκαν προβληματικοί οικονομικά. Υπάρχουν και αριστεροί δήμαρχοι σήμερα που παίρνουν φιλολαϊκά μέτρα, συμμαζεύουν τα οικονομικά με δημοκρατικό τρόπο.

Ομως το ζήτημα δεν είναι να κάνεις καλή και χρηστή διαχείριση. Είναι αναγκαίο, θεμιτό, θετικό, αλλά μέχρι εκεί. Δεν δικαιολογείται οι αριστεροί δήμοι να μην κάνουν ένα βήμα παρακάτω. Τον προϋπολογισμό, για παράδειγμα, να τον σχεδιάζουν συμμετοχικά, με βάση τοπικές συνελεύσεις, που μπορεί να ξεκινάνε από το επίπεδο της γειτονιάς και να διακλαδώνονται σε μεγάλους δήμους σε επίπεδο κοινοτήτων.

Είναι εφικτό, με την προϋπόθεση οι αποφάσεις που λαμβάνονται να είναι δεσμευτικές και να υλοποιούνται από τους δήμους. Μόνο τότε ο κόσμος θα καταλαβαίνει ότι η συμμετοχή του πιάνει τόπο.

● Γιατί επιμένετε τόσο στο παράδειγμα της Μαριναλέδα;

Γιατί θέλουμε πολλές Μαριναλέδες. Θέλουμε ένα πρότυπο όπου η δημοτική αρχή θα έχει όσο το δυνατό λιγότερες λειτουργίες και θα τις αναλαμβάνουν συνοικιακά συμβούλια με εκλεγμένους και αιρετούς αντιπροσώπους. Η Μαριναλέδα έχει μορφές άμεσης δημοκρατίας επίκαιρες και αναγκαίες.

● Πώς σχολιάζετε την πολυδιάσπαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς ακόμα και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών σχημάτων; Πώς θα πείσουν ευρύτερο κόσμο να συμμετάσχει στα κοινά όταν δεν συνεργάζονται καν μεταξύ τους;

Τουλάχιστον ας υπάρξει συνεργασία στην πράξη, παρά τον κατακερματισμό, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Αν μιλάμε για αυτοδιαχειριζόμενη κοινωνία, πρέπει οι ίδιες οι κινήσεις που απευθύνονται στην κοινωνία -τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις- να είναι και τα ίδια αυτοδιαχειριζόμενα ή να προσπαθούν. Να μην είναι αναντίστοιχη η εσωτερική τους λειτουργία με αυτό που προβάλλουν ως όραμα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
Μία μέρα πριν οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τους δυο υποψήφιους δημάρχους, Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα, να απαντήσουν σε επτά ερωτήματα.
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
Σαφής και πολύ συγκεκριμένος για τα ζητήματα για τα οποία θα παλέψει η «Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας» προς όφελος δημοτών και εργαζομένων είναι ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νίκος Σοφιανός.
«Βήμα μπροστά με δυνατό ΚΚΕ»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ενας 18χρονος μπαίνει στην πολιτική
Ο Αγγελος Αλμπαχέι, είναι 18 χρόνων, μαθητής Γ’ Λυκείου στο 16ο Λύκειο Αθηνών, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας στον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον Νάσο Ηλιόπουλο.
Ενας 18χρονος μπαίνει στην πολιτική
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Aκριβό μου «εκλέγεσθαι»
Επτά αριστερές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι όροι συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια οικονομικής και γραφειοκρατικής φύσεως που λειτουργούν ως τροχοπέδη για κινήσεις πολιτών και...
Aκριβό μου «εκλέγεσθαι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εμείς επιδιώκουμε να διοικήσουμε τον δήμο μαζί με τον λαό»
Εχοντας προτάξει ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα τη μη ιδιωτικοποίηση του τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ήταν λογικό πριν από τη...
«Εμείς επιδιώκουμε να διοικήσουμε τον δήμο μαζί με τον λαό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας