• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.2°C
  1 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.8°C / 4.1°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C -1.0°C / 7.3°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.4°C
  0 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.6°C / -1.5°C
  0 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 6.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.0°C / 9.8°C
  4 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 9.1°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 6.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / 0.5°C
  2 BF
  63%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.5°C / 3.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.4°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.7°C / 2.1°C
  1 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.3°C / 4.2°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  1 BF
  56%
INTIME NEWS
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία»

 • A-
 • A+
Το προσκλητήριο του πρωθυπουργού προς την Κεντροαριστερά έχει καθαρά τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛΛ. και της καραμανλικής Δεξιάς.

Ενα διψήφιο ποσοστό θέτει ως στόχο των ευρωεκλογών για το Κίνημα Αλλαγής ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παίρνοντας θέση στο ζήτημα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και στα σύμβολά του υποστηρίζει ότι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης.

• Τι σας οδήγησε να είστε ξανά υποψήφιος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Είχα δεσμευτεί ότι θα είμαι υποψήφιος σε όποια εκλογική αναμέτρηση προηγηθεί, για να στηρίξω την προσπάθεια που κάνει η παράταξή μας. Πιστεύω ότι η πρώτη εικόνα είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να είναι, δίνει την αίσθηση ότι ανατρέπονται οι δημοσκοπικοί συσχετισμοί και η δημοκρατική παράταξη ξαναμπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο.

Είναι θετικό ακόμα που παρέμεινε το σύστημα του σταυρού και δεν επανήλθε η λίστα για να μπορέσουν οι πολίτες να κρίνουν τη δουλειά μου τόσο στα εθνικά θέματα όσο και στα θέματα οικονομίας και περιβάλλοντος με τα οποία ασχολήθηκα κατά τη διάρκεια της θητείας.

Αυτό το διάστημα είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα, με το τελευταίο να είναι η αναβάθμιση του Ευρω παϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU που θα βοηθήσει τη χώρα μας και τα άλλα κράτη της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

• Τι θα κριθεί στις ευρωεκλογές; Είναι μια αναμέτρηση για την Ευρώπη ή θα κυριαρχήσει η «ελληνοκεντρική» διάσταση των πραγμάτων;

Οταν οι εθνικές εκλογές είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις ευρωεκλογές, σίγουρα υπάρχει αλληλεπίδραση. Πέρα όμως από αυτό, βρισκόμαστε μπροστά στις πιο κρίσιμες ευρωπαϊκές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Πρώτη φορά αμφισβητείται ευθέως ο πυρήνας των ευρωπαϊκών αξιών και ακραίες ιδέες, που είχαν βυθιστεί στην πολιτική λήθη, επανέρχονται στο προσκήνιο. Τρία είναι τα βασικά ρεύματα που διαμορφώνονται προς το παρόν:

Ο ξαφνικός θάνατος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επικαλούνται ακροδεξιοί και αντιευρωπαϊστές. Το δεύτερο που εκφράζεται από τους συντηρητικούς και συνοψίζεται στη φράση «business as usual», επιθυμώντας μια θεσμική στασιμότητα όπου οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της ισχυρότερης πολιτικής ενοποίησης, που εκφράζεται κυρίως από τους Σοσιαλδημοκράτες και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Προσωπικά πιστεύω ότι η τελευταία επιλογή δεν είναι μόνο η εθνικά συμφέρουσα για τη χώρα μας αλλά και μια παγκόσμια πρόκληση. Μόνο με κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες.

Μόνο με κοινή οικονομική πολιτική θα μπορούμε να καταπολεμήσουμε τη φοροαποφυγή και να αυξήσουμε τα έσοδα του κοινωνικού κράτους. Μόνο με ενίσχυση των κοινών θεσμών και του Κοινοβουλίου μπορούμε να έχουμε περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων.

• Στο Ευρωκοινοβούλιο, Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά, παρά τις διαφορές τους, αναπτύσσουν κοινή δράση. Υπό αυτό το πρίσμα, ποιος ο λόγος να αρνείται τόσο απόλυτα το Κίνημα Αλλαγής το προσκλητήριο του πρωθυπουργού για προοδευτικό μέτωπο;

H Ευρώπη χρειάζεται προοδευτική προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλιστών, Πρασίνων, Φιλελευθέρων και μέρος της φιλοευρωπαϊκής Αριστεράς για να μπορέσει να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Πολλές φορές αυτό που φαίνεται εύκολο είναι πολύ δύσκολο.

Οταν μετά την εξεταστική για το σκάνδαλο των εκπομπών από τους κινητήρες diesel της VW προτείναμε τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας που θα είχε την ευθύνη ελέγχων και επιβολής κυρώσεων πανευρωπαϊκά, αυτή καταψηφίστηκε από τους Συντηρητικούς για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των εταιρειών.

Αντίθετη όμως ήταν και η Αριστερά από αντίδραση στους ισχυρότερους εποπτικούς μηχανισμούς που γι’ αυτούς σημαίνει ισχυρότερη πολιτική ενοποίηση. Ενα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που για τους Σοσιαλιστές είναι καθολική και όχι α λα καρτ, όπως συμβαίνει με το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς όταν συζητάμε για χώρες όπως η Βενεζουέλα.

Οσον αφορά τα εθνικά, το προσκλητήριο του πρωθυπουργού έχει καθαρά τυχοδιωκτικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα όταν σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛΛ. και της καραμανλικής Δεξιάς.

• Ποιος είναι ο στόχος του Κινήματος Αλλαγής στην προσεχή αναμέτρηση;

Στις ευρωεκλογές του 2014, παρά τη σημαντική κυβερνητική φθορά της παράταξης, το εγχείρημα της Ελιάς είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 8%. Σήμερα, ένα διψήφιο ποσοστό είναι όχι μόνο εφικτό αλλά και απόλυτα αναγκαίο για να σηματοδοτηθεί μια νέα εποχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

• Σε μία εβδομάδα πραγματοποιείται το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια από την ίδρυση του φορέα, κρίνετε πετυχημένη την προσπάθεια της ενότητας και ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι τους πρώτους μήνες έγιναν λάθη, με αποτέλεσμα να χαθεί ένα σημαντικό μέρος του αρχικού ενθουσιασμού. Τώρα όμως, καθώς μπαίνουμε σε μια εκλογική χρονιά, είναι η ώρα της μάχης και ο κύκλος της εσωστρέφειας πρέπει να κλείσει οριστικά. Μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου πρέπει να σταλεί μήνυμα ενότητας και να διατυπωθούν καθαρές ριζοσπαστικές θέσεις που θα απαντούν με καθαρό τρόπο στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας.

• Πάντως, μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ αυτό που απέμεινε είναι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ. Επειδή πολλοί το συζητούν, λέτε «ναι» ή «όχι» στην επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και στον πράσινο ήλιο;

Οφείλουμε να τιμήσουμε το σύμβολο του ΠΑΣΟΚ. Ο ελληνικός λαός δεν μας γύρισε την πλάτη λόγω του συμβόλου μας, αλλά λόγω νοοτροπιών που πρέπει να μπουν διά παντός στο περιθώριο και οι οποίες δυστυχώς ηγεμονεύουν ακόμα διακομματικά. Πιστεύω ότι ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας στις ερχόμενες ευρωεκλογές, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες.

• Στο πρόσφατο ψήφισμα για την Τουρκία ψηφίσατε υπέρ της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να σας κατηγορούν ότι ξεφεύγετε της εθνικής γραμμής. Γιατί;

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια μετεξελίσσεται σταδιακά σε ένα αυταρχικό κράτος, χωρίς προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς κράτος δικαίου και ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Παράλληλα συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές τόσο εναντίον της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να μείνει απαθής σε αυτές τις εξελίξεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι ήδη ουσιαστικά παγωμένες. Με την αναστολή ασκούμε περισσότερη πολιτική πίεση στη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνέχισης των διαπραγματεύσεων αν η κατάσταση αλλάξει. Γι’ αυτόν τον λόγο καταψηφίσαμε την πρόταση του ΕΛΚ που ζητούσε τον τερματισμό τους, κάτι με το οποίο αντιτίθενται οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Τουρκία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κοιτώντας μόνο μπροστά η αναγέννηση της παράταξης»
O πρόωρος θάνατος αλλά και η γενναία στάση της Φώφης Γεννηματά απέναντι στην ασθένειά της έχει ευαισθητοποιήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Μετά από πολλά χρόνια, ξαναμιλήσαμε για τη σημασία της ανθρωπιάς...
«Κοιτώντας μόνο μπροστά η αναγέννηση της παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα είμαστε η θετική έκπληξη με ισχυρό διψήφιο ποσοστό»
Την ενίσχυση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στο «πείραμα λαϊκισμού» του ΣΥΡΙΖΑ και στην «ακραία συντηρητική στροφή» της Ν.Δ. ζητά εν όψει της 26ης Μαΐου ο Νίκος Ανδρουλάκης, προβλέποντας ισχυρό διψήφιο ποσοστό για το...
«Θα είμαστε η θετική έκπληξη με ισχυρό διψήφιο ποσοστό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχουμε αντίπαλο τη Ν.Δ. και τις νοοτροπίες ‘‘Πολάκη’’»
Ψήφο στο Κίνημα Αλλαγής ενάντια στην πόλωση και στις μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. ζητά ο Γιώργος Καμίνης. Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση για ευκαιριακή...
«Εχουμε αντίπαλο τη Ν.Δ. και τις νοοτροπίες ‘‘Πολάκη’’»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά και η ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής»
Για την υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές, τα διακυβεύματα της κάλπης, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ., τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον ΣΥΡΙΖΑ και το προοδευτικό μέτωπο, μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» ο...
«Το ΠΑΣΟΚ είναι η καρδιά και η ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ποιους όρους θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση
Τι εννοούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τη φράση ότι επιθυμεί ένα σχήμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τη συντηρητική Ν.Δ. ● Πώς ερμηνεύουν στη Χαριλάου Τρικούπη τις βολές που δέχονται πλέον...
Με ποιους όρους θα μπει το ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Οι σκιώδεις υπουργοί του Νίκου Ανδρουλάκη
Με λογική ανανέωσης και τήρησης των εσωκομματικών ισορροπιών, ανακοινώθηκαν οι νέοι τομεάρχες στην Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ● Αμετακίνητοι οι Γ. Παπανδρέου, Α. Λοβέρδος και Χ. Καστανίδης.
Οι σκιώδεις υπουργοί του Νίκου Ανδρουλάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας