Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Υπάρχει κοινή αντίληψη με την Ελλάδα για το Κυπριακό»

O βουλευτής και μέλος του Π.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Υπάρχει κοινή αντίληψη με την Ελλάδα για το Κυπριακό»

  • A-
  • A+

Ο Στέφανος Στεφάνου βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ για τις εκλογές στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχε επαφές με την κυπριακή κοινότητα, καθώς οι περίπου 7.000 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που ζουν στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Κύπρο (προεδρικές, βουλευτικές και ευρωεκλογές), ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου. Στις συναντήσεις αυτές διαπίστωσε, όπως μας είπε, ότι «υπάρχει κοινή αντίληψη με την Αθήνα αναφορικά με το Κυπριακό, τη λύση του, τις δυσκολίες που υπάρχουν για τη λύση και το τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί λύση».

• Αυτή η κοινή αντίληψη υπάρχει μεταξύ των σημαντικότερων πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο;

Οχι. Ετσι κι αλλιώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν υιοθετούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο καθ’ όλη τη διαδρομή του Κυπριακού υπάρχουν συζητήσεις, ενίοτε έντονες, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού και αυτό παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, όπως είναι η ομόφωνη απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2009 η οποία είναι πολύ ξεκάθαρη αναφορικά με το πλαίσιο λύσης και τα βασικά συστατικά αυτής της λύσης.

• Αυτή την περίοδο υπάρχει και πάλι κινητικότητα περί το Κυπριακό, με την απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, να περιοδεύει στις εμπλεκόμενες πρωτεύουσες και να διερευνά κατά πόσο μπορεί να επαναληφθούν οι συνομιλίες. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε την επανάληψη αυτών των συνομιλιών;

Οι προϋποθέσεις και οι όροι που έχει θέσει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι πολύ συγκεκριμένοι σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θέλει οι δύο πλευρές να έχουν την ίδια αντίληψη αναφορικά με τα ζητήματα που θα συζητηθούν, το τι έχει συζητηθεί και το τι έχει αποφασιστεί, και θέτει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Πρώτον, ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να επαναρχίσουν από εκεί που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, άρα δεν θα κάνουμε εξ αρχής μια νέα διαπραγμάτευση, αλλά θα συνεχίσουμε από εκεί που σταμάτησε.

«Η Τουρκία είναι προκλητική, προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στη θάλασσα με τις παράνομες ενέργειές της, προσπαθεί να “γκριζάρει” περιοχές»

Δεύτερον, για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σημαίνει ότι όσα επιτεύχθηκαν στη διαπραγμάτευση από το 2008 έως και το Κραν Μοντανά θα πρέπει να διαφυλαχθούν, είναι οι γνωστές συγκλίσεις, και, τρίτον, ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του πλαισίου του γ.γ. που έχει καθορίσει έξι βασικά ζητήματα, τα οποία, αν συμφωνηθούν, τότε θα μπορέσουν οι δύο πλευρές να κάνουν μια στρατηγική συμφωνία πάνω στην οποία θα χτίσουν και όλες τις λεπτομέρειες της λύσης.

• Μπορείτε να μας κωδικοποιήσετε αυτά τα έξι σημεία;

Το πρώτο θέμα είναι το ζήτημα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των κατοχικών στρατευμάτων. Είναι σαφής ο γ.γ. ότι από την πρώτη μέρα της λύσης θα τερματιστεί το αναχρονιστικό ζήτημα των εγγυήσεων που υπάρχει από το 1960 και θα καταργηθεί το όποιο επεμβατικό δικαίωμα δίνεται από την τότε συμφωνία στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) και την ίδια ώρα καθορίζει ότι τα κατοχικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν.

Ο μεγαλύτερος αριθμός θα αποχωρήσει τις πρώτες μέρες από τη λύση και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποχωρήσουν όλα τα κατοχικά στρατεύματα. Στο Κραν Μοντανά, όταν συζητούσαν το συγκεκριμένο θέμα, αυτό είχε ουσιαστικά συμφωνηθεί. Αυτό που είχε μείνει ανοιχτό ήταν το θέμα της παρουσίας των αγημάτων, όπως προβλέπεται στη συνθήκη των εγγυήσεων του 1960, ενός ελληνικού αγήματος (ΕΛΔΥΚ, με δύναμη 950 άντρες) και ενός τουρκικού αγήματος (ΤΟΥΡΔΥΚ με 650 άντρες). Συζητούνταν αν θα έχει ρήτρα αποχώρησης μετά από συγκεκριμένα χρόνια ή αν θα υπήρχε ρήτρα αναθεώρησης αναφορικά με την παρουσία αυτών των αγημάτων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το περιουσιακό. Το τρίτο θέμα είναι το εδαφικό και πρωτίστως οι εδαφικές αναπροσαρμογές, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν καταθέσει χάρτες στο Γκραν Μοντανά και αυτοί οι χάρτες είναι πολύ κοντά.

Το τέταρτο θέμα αφορά το τι θα κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τους Ελληνες και τους Τούρκους υπηκόους όταν βρίσκονται στην Κύπρο, οι οποίοι εργάζονται κ.λπ.

Το πέμπτο θέμα είναι η εκτελεστική εξουσία και ειδικά το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο. Είναι μία σύγκλιση η οποία είχε επιτευχθεί μεταξύ Χριστόφια - Ταλάλ και εδώ δυστυχώς την άνοιξε ο κ. Αναστασιάδης και δεν μπορεί να την κλείσει

Και το έκτο θέμα είναι το ζήτημα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο πλευρών στη διαχείριση του κράτους και στα ομοσπονδιακά όργανα.

Ολα αυτά τα ζητήματα τα έχει καθορίσει ο γ.γ., διαπιστώνοντας ότι σε αυτά έχουν απομείνει διαφωνίες, είναι κεφαλαιώδη ζητήματα, αν υπάρξει σύγκλιση και συμφωνία σε αυτά, σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί στρατηγική συμφωνία.

• Πέρα από τη λύση του Κυπριακού και τις διαβουλεύσεις που γίνονται, υπάρχει και μια υπαρκτή τουρκική επιθετικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχής αμφισβήτηση του δικαιώματος της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της.

Η Τουρκία είναι προκλητική, προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα στη θάλασσα με τις παράνομες ενέργειές της, προσπαθεί να «γκριζάρει» περιοχές. Εμείς θα πρέπει να λειτουργήσουμε με μεγάλη ψυχραιμία και πολλη υπομονή, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκτρέψει τα πράγματα. Ασφαλώς πρέπει να οχυρώνουμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα να προχωρήσουμε στους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας με στόχο τη συνέχιση των ερευνών και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Επίσης πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα βρίσκουμε την Τουρκία συνεχώς μπροστά μας. Επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το θέμα των υδρογονανθράκων ως κίνητρο για λύση, όπως λέει ο γ.γ. του ΟΗΕ, για να μη μας προκύψει ως πηγή ανωμαλίας και εντάσεων.

Η Τουρκία έχει κίνητρο να κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης, γιατί με τη λύση θα μπορεί να γίνει συνεργός και συμμέτοχος σε ενεργειακές εξελίξεις και πολιτικές που αναπτύσσονται στην περιοχή, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι διακηρυγμένη η θέση μας ότι με τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία θα μπορεί και πρέπει να συμμετέχει, ακόμα και να δημιουργηθεί ένας αγωγός μέσω της Τουρκίας για να μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λύση του Κυπριακού. Αλλιώς, αν το δώσεις αυτό πριν από τη λύση, είναι σαν να καταργείς το κίνητρο για να κινηθεί η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά προς την κατεύθυνση της λύσης.

Είναι θέση του ΑΚΕΛ ότι οι φυσικοί πόροι, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, ανήκουν σε όλο τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και για αυτό επιμένουμε ότι στο Ταμείο Υδρογονανθράκων θα πρέπει να φυλαχθεί το μερίδιο της Τουρκοκυπριακής κοινότητας από τα έσοδα και να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εφόσον επιλυθεί το Κυπριακό.

• Βαδίζοντας προς τις ευρωεκλογές θα ήθελα να μας πείτε το μήνυμα που στέλνει το ΑΚΕΛ μέσα από αυτές τις εκλογές -είδαμε ότι στο ψηφοδέλτιό σας μεταξύ των 6 υποψηφίων υπάρχει και ένας Τουρκοκύπριος- και να σας ρωτήσω επίσης πόσο σας ανησυχεί η άνοδος των ρατσιστικών, ακροδεξιών πολιτικών σχηματισμών στην Ευρώπη.

Αυτό όχι απλώς μας ανησυχεί, μας φοβίζει και χτυπάμε κουδούνι κινδύνου. Δεν είναι τυχαία η άνοδος της Ακροδεξιάς και του νεοφασισμού στην Ευρώπη. Εκτρέφονται από τα δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλονται στην Ευρώπη, που προκαλούν ανισότητες, κίνδυνο φτώχειας, κοινωνική και οικονομική ανασφάλεια. Η εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. με τις επεμβάσεις στη Λιβύη, τη Συρία και αλλού έχει προκαλέσει κύματα προσφύγων.

Πάνω σε αυτά τα προβλήματα η Ακροδεξιά με τον εθνικιστικό σοβινισμό της, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, το ψεύτικο αντισυστημικό προφίλ και τη ρητορική της επενδύει στις φοβίες, τις ανησυχίες και τα ένστικτα του κόσμου για να κερδίσει τις εκλογές. Δυστυχώς η κυρίαρχη ομάδα στην Ε.Ε., που είναι η νεοφιλελεύθερη Δεξιά, φέρει τεράστιες ευθύνες, δεν έχει κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζει να προτείνει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως μοντέλο ανάπτυξης της Ε.Ε. και αυτό επιτείνει και ενισχύει τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που εκτρέφουν τον νεοφασισμό. Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθούν σε όλες τις χώρες οι δυνάμεις της Αριστεράς.

Η Αριστερά είναι η συνεπής δύναμη ενάντια στην Ακροδεξιά και τον φασισμό. Αυτός ο κατήφορος της Ε.Ε. πρέπει να σταματήσει. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν χίλιους λόγους να πάνε να ψηφίσουν και να ψηφίσουν ορθά. Οπως λέει και το βασικό μας προεκλογικό σύνθημα, «έχεις λόγο, δώσε δύναμη στη φωνή της Αριστεράς».

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκανδαλώδεις πολιτογραφήσεις
Το σκάνδαλο της κατάχρησης του συστήματος πολιτογραφήσεων ξένων «επενδυτών» και η χορήγηση σε αμφιλεγόμενα πρόσωπα διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζουν να απασχολούν τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε.
Σκανδαλώδεις πολιτογραφήσεις
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βγάζουν και τέταρτο πλοίο για γεωτρήσεις οι Τούρκοι
Προς την Ανατολική Μεσόγειο πλέει το -τέταρτο- τουρκικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στον αρχηγό του...
Βγάζουν και τέταρτο πλοίο για γεωτρήσεις οι Τούρκοι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι»
Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έστειλε μήνυμα στους απλούς πολίτες που διαφωνούν και άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, στην Αθήνα και στα Σκόπια, κράτησε χαμηλούς τόνους...
«Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και μετά τις εκλογές»
«Πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα προς τη λύση του Κυπριακού, με μια λύση ομοσπονδίας, ανεξάρτητα αν κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η oμοσπονδία είναι ξεπερασμένη. Θα είναι πολύ χειρότερη η λύση δύο κρατών στην...
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και μετά τις εκλογές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ηχηρό “παρών” στην κάλπη, για να πετύχουμε την αλλαγή»
«Η αποχή είναι πριμοδότηση για την επανεκλογή του κ. Αναστασιάδη με ό,τι αυτό σημαίνει» σημειώνει, μέσω της «Εφ.Συν.», ο Σταύρος Μαλάς, υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το ΑΚΕΛ, λίγες...
«Ηχηρό “παρών” στην κάλπη, για να πετύχουμε την αλλαγή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Απομακρυνθήκαμε από τη λύση του Κυπριακού, αυτή είναι η αλήθεια»
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, αναλύει τις θέσεις του σε μια σειρά επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τόσο το Κυπριακό όσο και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές...
«Απομακρυνθήκαμε από τη λύση του Κυπριακού, αυτή είναι η αλήθεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας