Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η Ελλάδα έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ ©ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ελλάδα έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της

  • A-
  • A+

Ο Νίκολα Ντίμιτροφ είναι, μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, από τους πρωτεργάτες της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι πολιτικός καριέρας, ωστόσο διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του στη μετά Γκρούεφσκι εποχή.

Ο 46χρονος Ντίμιτροφ είναι ευρωπαϊστής, οραματιστής και πραγματιστής ταυτόχρονα, ανοιχτός στον κόσμο. Τον συναντήσαμε στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών και μίλησε στην «Εφ.Συν.», με την ειλικρίνεια που τον διακρίνει, για την επόμενη ημέρα της ιστορικής συμφωνίας, για την εφαρμογή της και τις προκλήσεις της εποχής, για τις ελπίδες και τους φόβους των πολιτών, για τα Βαλκάνια που μπαίνουν σε μια νέα εποχή.

• Γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί χάσαμε 27 ολόκληρα χρόνια για να καταλήξουμε σε συμφωνία;

Θεωρώ ότι αυτό το ερώτημα θα το θέτουν αργότερα πολλοί και από τις δυο πλευρές των συνόρων, γιατί μόλις η Συμφωνία των Πρεσπών «πάρει μπροστά», οι πολίτες θα αρχίσουν να αναρωτιούνται γιατί δεν το καταφέραμε αυτό τη δεκαετία του ‘90. Eνας λόγος που επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα ίσως οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες μας ωρίμασαν, αλλά και στις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν όσοι αναμίχθηκαν στο εγχείρημα.

Πιστεύω, επίσης, ότι μεταξύ άλλων συνδέεται και με την αυτοπεποίθηση. Διαβάζω ένα βιβλίο, «Η γεωπολιτική των συναισθημάτων», και εκεί αναφέρεται ότι για να επιλύσουν δυο χώρες μια δύσκολη διαμάχη και να καταλήξουν σε συμφωνία απαιτείται αυτοπεποίθηση.

Και ζούμε σε μια περιοχή όπου περισσεύουν τα ισχυρά συναισθήματα. Οταν, δε, υπάρχει απόσταση μεταξύ ενός ένδοξου παρελθόντος και του παρόντος, γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και απαιτείται ισχυρή αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το μέλλον για να ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε, να πούμε «ας το κάνουμε αυτό»

• Η επόμενη ημέρα από τις Πρέσπες είναι επίσης πολύ απαιτητική, ίσως εξίσου απαιτητική με την επίτευξη της συμφωνίας. Θα πάρει πολύ χρόνο και κρύβει πολλές προκλήσεις.

Αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή, όμως η σελίδα τώρα είναι λευκή και πρέπει να τη γράψουμε. Αντιμετωπίζουμε πολλών ειδών προκλήσεις. Η πρώτη είναι πρακτική, καθώς πρέπει να ανταποκριθούμε σε μια τεράστια διοικητική προσπάθεια γιατί αλλάξαμε το συνταγματικό μας όνομα.

Το «Βόρεια Μακεδονία» θα πρέπει πλέον να αναγράφεται στα διαβατήρια, στις αστυνομικές ταυτότητες, στα έγγραφα και στις πινακίδες, στους θεσμούς – είναι μια τεράστιας κλίμακας αλλαγή που άρχισε ήδη να υλοποιείται. Το δεύτερο ζήτημα είναι η υλοποίηση όχι μόνο αναφορικά με το όνομα και τη σχετική ορολογία, αλλά και με το δεύτερο μέρος της συμφωνίας, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό γιατί απελευθερώσαμε ένα τεράστιο δυναμικό συνεργασίας και φιλίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δυο χώρες μας είναι φυσικοί σύμμαχοι.

«Αλλάξαμε σελίδα, είμαστε σε εντελώς νέα εποχή, όμως η σελίδα τώρα είναι λευκή και πρέπει να τη γράψουμε» σημειώνει ο Νίκολα Ντίμιτροφ μιλώντας με τον Νικόλα Ζηργάνο στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών


Είμαστε γείτονες, είμαστε στην Ευρώπη, η Ελλάδα φυσικά είναι μια μεγαλύτερη χώρα, αλλά στον σύγχρονο αλληλοεξαρτώμενο κόσμο όλοι μπορούμε να κερδίσουμε από τη συνεργασία. Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να ενδυναμώσουμε την κοινή μας ασφάλεια, πώς μπορούν να συνεργαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις μας;

Θα θέλαμε, για παράδειγμα, να σπουδάζουν οι αξιωματικοί μας στις ελληνικές παραγωγικές σχολές αντί να πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Στην οικονομία, επίσης, υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό για συνεργασίες. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μετά τη Γερμανία εμπορικός μας εταίρος και μπορούμε να κάνουμε πολλά ώστε να διπλασιάσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις. Ηδη Ελληνες επιχειρηματίες άρχισαν να έρχονται και να αναζητούν ευκαιρίες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις. Υπάρχει, επίσης, η διασυνοριακή συνεργασία, τα πεδία της ενέργειας και των μεταφορών, και πολλά άλλα. Ο Νίκος Παππάς ήταν ο πρώτος Ελληνας υπουργός που ήρθε στη Βόρεια Μακεδονία μετά την εφαρμογή της συμφωνίας και αναζητά μαζί με τον ομόλογό του τρόπους ώστε να μειωθούν τα τέλη περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας.

Οσο περισσότερα υλοποιούμε, όσο περισσότερο επικεντρώνουμε τις δράσεις μας στα πραγματικά ζητήματα, που είναι η σταθερότητα, οι θέσεις εργασίας, το επίπεδο ζωής και μισθών, εκπαίδευσης και υγείας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να μείνουν οι ταλαντούχοι νέοι στη χώρα και να μην ξενιτευτούν. Και όσο περισσότερο εργαζόμαστε τόσο θα είναι λιγότερο δελεαστικό για τους πολιτικούς να επιτίθενται κερδίζοντας πόντους. Ομως αυτό θα πάρει χρόνο.

• Υπάρχουν όμως και άλλες προκλήσεις. Οι πολίτες δεν μοιράζονται μόνο ελπίδα, αλλά και φόβο. Η Ν.Δ. στην Ελλάδα και το VMRO-DPMNE στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης στις δυο χώρες αντιτίθενται στη συμφωνία. Μπορεί μια αλλαγή κυβέρνησης ή άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε τώρα να προβλέψουμε να ακυρώσουν την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Πρόσφατα ήμουν μάρτυρας συγκινητικών διεθνών επαίνων στο Μόναχο, όπου οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ βραβεύτηκαν από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, και των μηνυμάτων που έστειλαν διεθνείς ηγέτες: «Θρίαμβος της διπλωματίας», «ευχαριστούμε τους δυο ηγέτες που άνοιξαν μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια, για την Ευρώπη και τον κόσμο». Εδώ υπάρχει ένα σημαντικό διεθνές διακύβευμα.

Δεν συμβαίνει συχνά, στις μέρες μας, στον κόσμο να βλέπεις πολιτικούς να σκέφτονται περισσότερο για τις νέες γενιές και λιγότερο για τις επικείμενες εκλογές. Αυτό που σηματοδοτούν οι δυο αφηγήσεις είναι το στοίχημα ανάμεσα στον φόβο και την ελπίδα.

Επίσης, αν και δεν είμαι πολιτικός καριέρας, γνωρίζω ότι οι πολιτικοί όταν είναι στην αντιπολίτευση έχουν μεγαλύτερο περιθώριο για ελιγμούς, για να παίρνουν θέσεις από τις οποίες πιστεύουν ότι θα αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Ομως οι πολιτικοί που βρίσκονται στην εξουσία οφείλουν πρωτίστως να σκέφτονται το συμφέρον της χώρας τους περισσότερο από το κομματικό συμφέρον.

Ετσι, ελπίζω· και θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία υπέγραψε ως μάρτυρας και ο Μάθιου Νίμιτς, δεν είναι μια συμφωνία μεταξύ δυο πολιτικών κομμάτων, αλλά μεταξύ δυο κυβερνήσεων και δυο κρατών. Και τώρα έχουμε αναλάβει διεθνή υποχρέωση να προχωρήσουμε μπροστά.

Eνας λόγος που επιτεύχθηκε η συμφωνία τώρα οφείλεται στο ότι οι κοινωνίες μας ωρίμασαν, αλλά και στις ηγετικές ικανότητες που επέδειξαν όσοι αναμίχθηκαν στο εγχείρημα

Στην περίπτωσή μας το κίνητρο να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα είναι περισσότερο εμφανές, όμως εμείς κάναμε και τα περισσότερα. Εμείς ήμασταν αυτοί που αλλάξαμε το όνομά μας, που αναθεωρήσαμε το Σύνταγμά μας, που στείλαμε επιστολή σε όλες τις χώρες του κόσμου να μη χρησιμοποιούν πλέον το παλιό μας συνταγματικό όνομα, αλλά το νέο, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Η Ελλάδα, που δεν είχε το ίδιο ισχυρό κίνητρο, ήταν ήδη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερη χώρα λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι πάντως αλήθεια πως αν θέλεις να καταστρέψεις κάτι, δεν είναι τόσο δύσκολο. Να χτίσεις είναι το δύσκολο. Καθήκον μας είναι να κάνουμε την προσπάθεια όσων θέλουν να καταστρέψουν να έχει μεγάλο κόστος. Οχι μόνο υπολογίζοντας τα συν και τα πλην στην εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά επίσης στο πλαίσιο της περιοχής μας, της ηπείρου μας. Και πιστεύω ότι εμείς θα κερδίσουμε τις καρδιές των ανθρώπων, ακόμη κι αυτών που σήμερα αντιτίθενται.

Ο χρόνος και η καλή πίστη, η εφαρμογή και η φιλία μας θα κάνουν αδύνατη την αντιπολίτευση στη συμφωνία. Και είμαι περήφανος που συμμετείχα σ’ αυτή τη διαδικασία.

Ολοι γνωρίζουμε ότι οι λαοί μας -όχι μόνο οι δύο λαοί μας, αλλά όλης της περιοχής- είμαστε πολύ περήφανοι για το δοξασμένο μας παρελθόν. Αυτό που καταφέραμε είναι ένα επίτευγμα, για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι στο σήμερα, σ’ αυτή τη γενιά, και ξεκλειδώσαμε ένα μέλλον φιλίας, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για δύο γείτονες.

• Κάνοντας λόγο για τον φόβο, δεν μπορώ παρά να σκεφτώ την εποχή της διακυβέρνησης Γκρούεφσκι που έβλαψε όχι μόνο την κοινωνία σας αλλά και τη διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος με την Ελλάδα. Ολη αυτή η πολιτική του με τα αγάλματα και την καπηλεία της Ιστορίας.

Το μεγαλύτερο λάθος ήταν αυτό που αποκαλούμε στη Βόρεια Μακεδονία «πολιτική του εξαρχαϊσμού». Εδωσε επιχειρήματα στις πλέον αρνητικές στη λύση για το όνομα δυνάμεις στην Ελλάδα και τα αφαίρεσε από τις πλέον θετικές. Υπερασπιζόμενος [ο Γκρούεφσκι] μια «ταυτότητα», την οποία βάζω σε πολλά εισαγωγικά, πέρα από την ελληνική και διεθνή αντίδραση που προκάλεσε, έβαλε και τον λαό μας σε σύγχυση.

Η γλώσσα μας ανήκει στις σλαβικές. Καταλαβαινόμαστε πολύ καλά με τους γείτονές μας από Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία· αυτό είναι το πολιτιστικό πλαίσιο του έθνους μας. Κι αυτός έσπειρε τη σύγχυση στον λαό μας και προκάλεσε την οργή των Ελλήνων.

• Θα πρόσθετα ότι εξόργισε και πολλούς στη διεθνή κοινότητα με αυτή την πολιτική του εξαρχαϊσμού.

Πράγματι, τότε χάσαμε πολλές διεθνείς συμπάθειες, σε πολλές χώρες.

• Ομως δεν είμαστε μόνο εμείς οι δυο στα Βαλκάνια. Στην Αλβανία αυτή την περίοδο έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση.

Το όραμά μας για την περιοχή λέει πως δεν μπορούμε να είμαστε μια σταθερή και πετυχημένη χώρα αν η γειτονιά μας έχει προβλήματα. Κάθε αρνητικό νέο από την περιοχή μας επηρεάζει παρότι εμείς δεν δημιουργούμε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και έχουμε κάθε συμφέρον να προχωρήσει η Αλβανία μπροστά. Εχουμε κάθε συμφέρον να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, που θα συμβάλλει και δεν θα μειώνει τη σταθερότητα της περιοχής.

Ο κόσμος μας είναι απρόβλεπτος και η Ευρώπη είναι απασχολημένη με τον εαυτό της, με το Brexit, αλλά και με άλλα θέματα, όπως το ζήτημα της αλληλεγγύης, καθώς ορισμένες από τις θεμελιακές αρχές της Ενωσης δοκιμάζονται και αμφισβητούνται σε ορισμένα κράτη-μέλη. Είναι τώρα καιρός η περιοχή μας να δράσει ενωμένη και αυτό είναι που κάναμε μαζί με την Ελλάδα.

Οταν είμαι στις Βρυξέλλες, σκέφτομαι τον Ρομπέρ Σουμάν, εκ των ιδρυτών - πατέρων της Ενωσης, ο οποίος είπε ότι η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί με ένα μοναδικό σχέδιο, αλλά με συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν μία de facto αλληλεγγύη.

Και με τη συμφωνία αυτή δημιουργήσαμε αλληλεγγύη, γιατί τώρα έχουμε συμφέρον να εργαστούμε από κοινού και χτίζοντας τη φιλία μας να την κάνουμε πραγματικότητα. Ετσι πρέπει να δουλέψουμε και με άλλους. Δεν έχουμε την πολυτέλεια υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε.

Πρέπει να γράψουμε από κοινού ένα βιβλίο με τον Νίκο Κοτζιά

•Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποια κομβική στιγμή των διαπραγματεύσεων για τις Πρέσπες;

Υπήρξαν πολλές στιγμές που βρεθήκαμε πολύ κοντά, αλλά και πολύ μακριά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την πρώτη μας συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά στην Αθήνα, 14 Ιουνίου 2017, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο Εξωτερικών. Τότε «εξερευνούσαμε» ο ένας την προσωπικότητα του άλλου.

Αναρωτιόμουν, πώς είναι; Αλλά τους πρώτους δυο μήνες των διαπραγματεύσεων και οι δυο μας ήμασταν γεμάτοι ερωτήσεις. Σκεφτόμουν, μήπως αυτό όλο είναι ένα παιχνίδι; Η πράγματι προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα; Πιστεύω ότι πρέπει να γράψουμε από κοινού ένα βιβλίο επ’ αυτού γιατί ήταν συναρπαστικό αυτό που ζήσαμε.

Υπήρξαν στιγμές που ο Νίκος ήταν πολύ θυμωμένος μαζί μου, άλλοτε εγώ ήμουν ο πολύ θυμωμένος, υπήρξαν και στιγμές με φωνές. Ηταν δύσκολο, επίσης γιατί και οι δυο μας δεχόμασταν επίθεση από μέρος της κοινής γνώμης· απειληθήκαμε ακόμη και με θάνατο, εμείς αλλά και οι οικογένειές μας.

Ομως στο τέλος κατακτήσαμε μεταξύ μας πλήρη εμπιστοσύνη και πραγματική φιλία που θα διαρκέσει για πάντα. Και ελπίζω οι δυο χώρες μας να μείνουν φίλες για πάντα. Γι’ αυτό, άλλωστε, αυτή τη συμφωνία την αποκαλούμε ιστορική.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντίμιτροφ μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Κατρούγκαλο, στο τέταρτο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ©ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ


Για την ευρωπαϊκή μας πορεία συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα

•Υπάρχει ζήτημα μήπως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θέσουν προβλήματα τον Ιούνιο όταν θα ληφθεί η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

Περιμένουμε στον προθάλαμο από το 2005. Εχουμε αποκτήσει μεγάλη εμπειρία περιμένοντας. Το μεγαλύτερο κώλυμα ήταν η διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα. Τώρα που αυτό έχει επιλυθεί, οι πόρτες είναι ανοιχτές. Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ε.Ε. να μην ανταποκριθεί σε αυτό το επίτευγμα.

Οταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι τα καλύτερα νέα ήρθαν από τα Βαλκάνια λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν μπορεί στη συνέχεια να μην κάνουν τίποτα. Θα χαθεί και η ευρωπαϊκή έλξη για τις υπόλοιπες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ομως αυτό δεν αφορά μόνο την επίλυση διαμαχών.

Αφορά και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Εμείς αποφασίσαμε να μην προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές ώστε να πετύχουμε περισσότερα αποτελέσματα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Σύντομα θα ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο ενάντια στις διακρίσεις (σ.σ. το οποίο εν τω μεταξύ ψηφίστηκε) και, μετά, ο θεσμός γραφείου ειδικού εισαγγελέα. Ηδη κάναμε ένα σημαντικό βήμα με την ανεξάρτητη επιτροπή ενάντια στη διαφθορά, που ψηφίστηκε από τη Βουλή. Η επιτροπή αυτή έχει πολύ σημαντικές αρμοδιότητες και «δαγκώνει» καθώς μπορεί να κάνει άμεσο έλεγχο ακόμη και στα λογιστικά βιβλία των κομμάτων.

Υπάρχουν ακόμη βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά με το πελατειακό κράτος και την ευνοιοκρατία και πρέπει η Βόρεια Μακεδονία να γίνει ευρωπαϊκή χώρα με τον σωστό τρόπο, ώστε να μείνουν οι νέοι και να μη μεταναστεύσουν. Και το καλύτερο μέσο είναι η ενταξιακή διαδικασία.

Αν συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις μέσα στους επόμενους μήνες και η χώρα έχει πολιτική σταθερότητα -έχουμε και τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες πιστεύω ότι θα διεξαχθούν ομαλά- πιστεύω ότι θα έχουμε πολλές πιθανότητες για θετικό αποτέλεσμα τον Ιούνιο.

Για την ευρωπαϊκή μας πορεία συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα, που έχει μεγάλη εμπειρία. Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να έχει έναν γείτονα όπου το εμπόριο λειτουργεί ανεμπόδιστα, τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα, οι επιχειρηματίες και ο λαός κερδίζουν χρήματα, όπου ανθεί ο τουρισμός και ταυτόχρονα υπάρχουν κοινά πολιτικά συμφέροντα.

•Φοβάστε πως αν έρθει στην εξουσία ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ευρωπαϊκή σας πορεία;

Δεν είναι εύκολο να χτίζεις και να δημιουργείς φιλίες. Πιστεύω ότι όπως εμείς έχουμε συμφέρον από μια πετυχημένη Αλβανία, έτσι και η Ελλάδα έχει δικό της συμφέρον να υπάρχει στα βόρεια σύνορά της μια λειτουργική, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα.

Ελπίζω, γνωρίζοντας και την παράδοση της οικογένειας, ότι αν και εφόσον συμβεί –κανονικά λένε να μην απαντάς ποτέ σε υποθετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων–, θα μπορέσουμε να έχουμε μια στοιχειώδη κατανόηση. Δεν έχει κανείς τίποτα να κερδίσει αν επιτεθεί στον γείτονά του.

•Πώς βλέπετε μια πιθανή συμφωνία Πρίστινας - Βελιγραδίου που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή εδαφών; Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Βαλκάνια, ιδίως αν αυτό συνδεθεί και με τις προσδοκίες ορισμένων για Μεγάλη Αλβανία;

Είπα κάποτε σε έναν συνάδελφό μου από τα Βαλκάνια, όχι Ελληνα, πως όλοι θέλουμε να είναι η χώρα του μεγάλη, αλλά όχι και μεγαλύτερη. Η συζήτηση για μεγαλύτερες χώρες αποτελεί περισπασμό στο πραγματικό ζήτημα: το όραμα για μια σταθερή περιοχή, που είναι και ευρωπαϊκό όραμα.

Μια περιοχή συνεργασίας που δεν θα εξάγουμε ανθρώπους αλλά υπηρεσίες και εμπορεύματα, που οι πολίτες μας θα έχουν καλύτερη παιδεία, υγεία και επίπεδο ζωής.

Θα υποστηρίξουμε μια συμφωνία μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, είναι όμως μια δική τους διαμάχη, δεν έχουμε δικαίωμα να επέμβουμε ή να παρέμβουμε, όμως έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να σκεφτόμαστε για τη σταθερότητα της περιοχής και, ότι κι αν συμφωνήσουν μεταξύ τους, θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με την αύξηση της σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, κάνω έκκληση για σοφία και προσοχή.

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ευγνωμονεί τον Τσίπρα για τις Πρέσπες»
O Ντένκο Μαλέσκι μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τις επικείμενες εκλογές, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για ένα νέο σχέδιο για την ειρήνη στα Βαλκάνια....
«Ο Μητσοτάκης θα έπρεπε να ευγνωμονεί τον Τσίπρα για τις Πρέσπες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Περιμένουμε περισσότερα από την Αθήνα»
Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της κυβέρνησης Ζάεφ, Γκόραν Μίλεφσκι, βρέθηκε στην Αθήνα για να λάβει μέρος στις εργασίες του 40ού συνεδρίου της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη...
«Περιμένουμε περισσότερα από την Αθήνα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ελλάδα δεν έχει μόνο έναν καλό γείτονα, αλλά και έναν σύμμαχο»
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εν όψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο είχε αναδειχθεί οριακά νικητής έναντι της...
«Η Ελλάδα δεν έχει μόνο έναν καλό γείτονα, αλλά και έναν σύμμαχο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα χωρίς πυξίδα και στρατηγική»
Δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια στον ελληνικό λαό για τα πρόσφατα γεγονότα στην Εβρο και δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο απάντησης στις τουρκικές προκλήσεις από την κυβέρνηση, που χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα χωρίς...
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα εθνικά θέματα χωρίς πυξίδα και στρατηγική»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
Η διγλωσσία του Μίτσκοφσκι και του κόμματός του θυμίζει εκείνην της Πειραιώς. Διακηρύττουν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν την «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών, έτοιμοι να στραφούν μετεκλογικά στη λογική του...
Στα χνάρια της Ν.Δ. οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε χθες, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος...
Δένδιας υπέρ της ευρω-προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας