• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 18.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.7°C
  3 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.1°C
  3 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 9.1°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 16.8°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.5°C / 18.6°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 19.1°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 13.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  0 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 19.2°C
  0 BF
  94%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 14.8°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  85%

Αλμπένα Αζμάνοβα, αναπλ. καθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εχουμε λαϊκιστικές ελίτ, όχι λαϊκιστικά κινήματα»

 • A-
 • A+

Κατάγεται από τη Βουλγαρία και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Η Αλμπένα Αζμάνοβα μιλά σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής (στις 19.00, στο πλαίσιο του κύκλου «Θεωρία στο Μέγαρο», με ελεύθερη είσοδο) για τον «λαϊκισμό και τη μεταμόρφωση του καπιταλισμού». Δύο δύσκολοι όροι, για τους οποίους μας μιλά αναλυτικά και με παραδείγματα.

• Πώς μπορεί να μιλά κάποιος για «αριστερό λαϊκισμό» όταν, εκτός από την Ελλάδα, δεν υπάρχει αριστερή κυβέρνηση πουθενά αλλού στην Ευρώπη;

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν της ταιριάζει η ετικέτα «λαϊκιστική». Ο όρος «λαϊκισμός» συνήθως χρησιμοποιείται για φαύλους πολιτικούς ηγέτες που δίνουν κενές υποσχέσεις για να ανεβούν στην εξουσία. Και επειδή γνωρίζω την αντίθετη άποψη, εξηγώ: Ο ΣΥΡΙΖΑ (στις δεύτερες εκλογές, τις οποίες και πάλι κέρδισε) έδωσε την υπόσχεση ότι, στο πλαίσιο της αυστηρής ατζέντας που επέβαλε η τρόικα, θα αγωνιστεί για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Πράγματι! Ενέκρινε ένα τέτοιο πρόγραμμα (δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για 2 εκατ. ανασφάλιστους, ελάχιστο εισόδημα αλληλεγγύης προς τους φτωχούς κ.ά.). Ταυτόχρονα χειρίστηκε τη μαζική ανθρωπιστική/προσφυγική κρίση, χωρίς να υποκύψει στα ξενοφοβικά συναισθήματα που εκφράζουν ακόμη τα λεγόμενα «κυρίαρχα» κόμματα. Αντίθετα, κινητοποίησε την κοινωνία για να τους αγκαλιάσει αντί να τους καταστρέψει. Στην άλλη πλευρά, το κεντροαριστερό και το κεντροδεξιό πολιτικό κατεστημένο πωλούν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες την ιδέα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με υποσχέσεις άνευ αντικρίσματος για τη βελτίωση της ζωής όλων - μια κλασική λαϊκιστική κίνηση.

• Οταν κάποιος μιλά και για δεξιό και για αριστερό λαϊκισμό, δεν στηρίζει τη θεωρία των δύο άκρων;

Πράγματι, γι’ αυτό και προτιμώ να μη χρησιμοποιώ τον όρο παρά μόνο όταν μιλάω για την αντίθεση κατά των θεσμών που ξέσπασε ήδη στα τέλη του 1990, πολύ πριν από την οικονομική κρίση του 2008! Ο «λαϊκισμός» είναι ένας εύκολος όρος, που ακριβώς μας απομακρύνει από την πραγματική φύση αυτής της «κρίσης».

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη στην Ευρώπη που δεν της ταιριάζει η ετικέτα «λαϊκιστική»

Κινήματα από το Tea Party στις ΗΠΑ μέχρι το Pym Fortuyn List στην Ολλανδία, τη συμμαχία Margherita στην Ιταλία ή το Bloco de Esquerda στην Πορτογαλία, ενώ ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία ενάντια στην κοινωνικά ανεύθυνη πολιτική κεντροδεξιών και κεντροαριστερών ελίτ, τελικά αποκρυσταλλώθηκαν σε κόμματα. Πλέον έχουμε δύο πόλους: Ενας τυπικός εκπρόσωπος του «οπορτουνιστικού πόλου» είναι ο Μακρόν στη Γαλλία. Ενώ τα «κίτρινα γιλέκα» είναι το αντίθετο - ο «πόλος διακινδύνευσης». Επίσης, πρέπει να προσέξουμε πως ούτε καν η ξενοφοβία δεν ανήκει αποκλειστικά πλέον στη Δεξιά! Μην ξεχνάμε πως το σύνθημα «Βρετανικές θέσεις εργασίας για Βρετανούς εργάτες» σχεδιάστηκε από τον Γκόρντον Μπράουν ως αρχηγό του βρετανικού Εργατικού Κόμματος το 2007.

• Στην Ελλάδα πάντως για λαϊκισμό μιλάνε κυρίως όσοι είχαν για χρόνια την εξουσία, είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα κ.ά.

Η ετικέτα «λαϊκισμός» είναι υποτιμητική, τουλάχιστον στη γλώσσα της ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτή η ετικέτα χρησιμοποιήθηκε για να δυσφημήσει κοινωνικά κινήματα και να καταστρέψει προπαγανδιστικά τη δυναμική τους. Ακόμα και οι αυτοαποκαλούμενες «προοδευτικές» δυνάμεις είναι απασχολημένες με την καταπολέμηση του λαϊκισμού, αντί να κάνουν κάτι ενάντια στα παράπονα των «λαϊκιστών» (φτώχεια και επισφάλεια). Παρατηρήστε πόση υπεροψία, πόση αλαζονεία υπάρχει στην αποκαλούμενη «προοδευτική» πτέρυγα! Τι μας λένε; Οτι όσοι διαφωνούν μαζί μας είναι κακοί άνθρωποι, ο εχθρός! Πως είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας - αυτή είναι μια λαϊκιστική κίνηση. Ναι, έχουμε λαϊκιστικές ελίτ, δεν έχουμε λαϊκιστικά κινήματα.

• Τι εννοείτε όταν μιλάτε για «κρίση της κρίσης του καπιταλισμού;»

Συνήθως, όταν μιλάμε για «κρίση» υπάρχουν τρεις επιλογές: η επίλυση της κρίσης και η επιστροφή στην πρότερη υγιή κατάσταση · η εύρεση νέας λύσης ή ο «θάνατος». Είμαστε σε μια πολύ περίεργη ιστορική στιγμή, καθώς καμία από τις τρεις αυτές επιλογές δεν ισχύει. Οι διαμαρτυρίες κατά των θεσμών από τους Ισπανούς Indignados και τα κινήματα Occupy στη Νέα Υόρκη το 2011, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 και πιο πρόσφατα οι διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, αλλά και η αντισυμβατική, αντικαθεστωτική ψήφος που προώθησε τον πολιτικό κλόουν Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ όλα αυτά έδωσαν ένα πλήγμα στη νεοφιλελεύθερη πολιτική συναίνεση.

Αυτό είναι καλό! Ωστόσο, η νεοφιλελεύθερη πολιτική εξακολουθεί να κυριαρχεί. Ετσι, ακόμα και όταν η οικονομία έχει πάρει τα πάνω της και δεν υπάρχει πλέον λόγος για κρίση, έχουμε το ξεχωριστό συναίσθημα ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Κανείς, όμως, δεν κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να τα αλλάξει. Αποτέλεσμα; Η ίδια η κρίση βρίσκεται σε κρίση. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι ακριβώς «νεκρός»: Δεν κυριαρχεί μεν πλήρως, αλλά ούτε αντικαθίσταται από ένα εναλλακτικό μοντέλο.

• Τέλος, μπορεί κανείς να μιλά σήμερα για «επανάσταση» και υπό ποιους όρους;

Νομίζω ότι είναι ανόητο να αναμένουμε ότι μια επανάσταση, που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή μας από τα χέρια της μαζικής κουλτούρας, θα λύσει το πρόβλημα. Ούτε υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί μια τέτοια δημοκρατική επανάσταση, ούτε και χρειάζεται να συμβεί. Τέτοιες επαναστάσεις είναι συχνά δυσάρεστες.

Συμμετείχα σε μία (ως αντιφρονούσα τη δεκαετία του 1980 στη Βουλγαρία) και πήρε τη λανθασμένη στροφή, αντικαθιστώντας την παλαιά οιονεί σοσιαλιστική δικτατορία με τον καπιταλισμό. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να οικοδομήσουμε έναν ευρύ συνασπισμό δυνάμεων ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, με βάση μια νέα κοινή λογική για το τι είναι επιθυμητό και τι είναι εφικτό... Μια αλλαγή σε αυτό που είναι πολιτικά αντιληπτό!

Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει με την Πράσινη Νέα Συμφωνία (Green New Deal) από δημοκρατικούς Σοσιαλιστές στις ΗΠΑ, την οποία απαιτούν πολλοί νέοι στην Ευρώπη - σας θυμίζω πως το σύνθημα μαθητών Λυκείου που διαδήλωσαν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ήταν: «Ούτε τον πατριώτη, ούτε τον προϊστάμενο: αξίζουμε καλύτερα!». Οσο για τους όρους... Στα πρώιμα γραπτά του ο Μαρξ ανέπτυξε την, όχι και πολύ γνωστή, ιδέα της επαναστατικής καθημερινής πρακτικής – κάτι που υιοθετώ και αναπτύσσω περαιτέρω στο νέο μου βιβλίο (σ.σ. «Ο καπιταλισμός στο μεταίχμιο: ριζική αλλαγή χωρίς κρίση ή ουτοπία», εκδ. Columbia).

Πρόκειται για κοινωνικές πρακτικές (πολύ κοσμικά πράγματα), όπως ο τρόπος που παράγουμε, καταναλώνουμε, παίζουμε και αγαπάμε. Ταυτόχρονα πρέπει και η Αριστερά να κινηθεί σε αυτό που ονομάζω «πολιτική οικονομία εμπιστοσύνης» και όχι μόνο να μιλά για «ταξική πάλη». Ισως έτσι μπορέσουμε να ξεριζώσουμε πράγματι την παλιά τάξη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ένοπλος αγώνας γνώρισε μια θλιβερή ήττα»
Ο συγγραφέας Στεφάν Οσμόν, όταν ήταν φοιτητής, επηρεασμένος από τον Μάη του ‘68, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα του ένοπλου αγώνα της Ακρας Αριστεράς. Αργότερα, διετέλεσε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών...
«Ο ένοπλος αγώνας γνώρισε μια θλιβερή ήττα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μας απειλεί όλους η ιδεολογική χειραγώγηση της επιστήμης»
Πόσο απολαυστικό μπορεί να είναι ένα βιβλίο που μιλά για επιστημονική μεθοδολογία; Εξαιρετικά, αν ασχολείται με το θέμα που επέλεξε ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Σεραφείμ Σεφεριάδης,...
«Μας απειλεί όλους η ιδεολογική χειραγώγηση της επιστήμης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Να γίνει η Αριστερά πιο γενναία και πιο τολμηρή
Η Ναόμι Κλάιν είναι βραβευμένη συγγραφέας, διδάσκει Δημοσιογραφικές, Πολιτιστικές και Φεμινιστικές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιούαρκ) και είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης για την κλιματική δικαιοσύνη...
Να γίνει η Αριστερά πιο γενναία και πιο τολμηρή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
Η Νάντια Ουρμπινάτι μιλά για τη σχέση λαϊκισμού και δημοκρατίας, υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ισχυρός στο πολιτικό παιχνίδι και τονίζει πως, όταν η αντιπολίτευση είναι ισχυρή, τότε αυτό το παιχνίδι είναι...
«Ο λαϊκισμός αξιοποιεί την παρακμή του κομματικού συστήματος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερά συνέβαλε εμμέσως στην άνοδο του λαϊκισμού
Τα προβλήματα στην πολιτική των αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων εντοπίζει η καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης Σέρι Μπέρμαν και εξηγεί γιατί αυτές οι αδυναμίες και τα λάθη οδήγησαν στην άνοδο των...
Η Αριστερά συνέβαλε εμμέσως στην άνοδο του λαϊκισμού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στην Ευρώπη δεν πιστεύω πως η Aκροδεξιά θα έχει επιτυχία»
Στα 77 του χρόνια o Ετιέν Μπαλιμπάρ δεν είναι πλέον τόσο αυστηρός όσο στη νεότητά του, παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις με αρκετά κριτική ματιά, αν και λιγότερη ίσως επαναστατικότητα και...
«Στην Ευρώπη δεν πιστεύω πως η Aκροδεξιά θα έχει επιτυχία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας