Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το κύρος του Μητσοτάκη έχει γκρεμιστεί στην Ευρώπη»

Ο Στέλιος Κούλογλου στα εγκαίνια της έκθεσης σκίτσου «Αποκωδικοποιώντας τα αστέρια» (Decoder les etoiles) στο Ευρωκοινοβούλιο

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το κύρος του Μητσοτάκη έχει γκρεμιστεί στην Ευρώπη»

  • A-
  • A+
Η  Ν.Δ. τήρησε μια στάση υποκριτική, λαϊκιστική, δημαγωγική για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα αυτά που κατηγορούμε στην Ε.Ε.

«Βρείτε μου έναν ευρωβουλευτή που να διαφωνεί με τις Πρέσπες», μας προκάλεσε ο Στέλιος Κούλογλου, που θα είναι εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συζητήσαμε για τη στάση του στο θέμα της Βενεζουέλας, την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την άνοδο της Ακροδεξιάς. Σήμερα το απόγευμα θα συμμετάσχει στην πρώτη ημερίδα «Documento forum» στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με την εισήγηση «Από τον νεοναζιστικό εξτρεμισμό στην τρομοκρατία».

• Πείτε μας πώς υποδέχθηκαν τη Συμφωνία των Πρεσπών οι συνάδελφοί σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρείτε ότι ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή προοπτική του γειτονικού κράτους της Βόρειας Μακεδονίας;

Βάζω ένα στοίχημα μαζί σας, εάν θα καταφέρετε να βρείτε έναν ευρωβουλευτή που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ανήκει η Νέα Δημοκρατία. Εκτός από ορισμένους ακροδεξιούς και αυτούς που είναι του Ορμπαν και υποστηρίζουν το παλιό εθνικιστικό καθεστώς του Γκρούεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλος βουλευτής του ΕΛΚ που να μην επικροτεί τη συμφωνία και να λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση στα Σκόπια έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Πήραν μια πολύ γενναία πρωτοβουλία που αποτελεί πρότυπο επίλυσης διεθνών διαφορών και πρέπει να επιβραβευτεί.

Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάρουν το βραβείο Νόμπελ. Ακόμα και πρώην συντηρητικοί πρωθυπουργοί που ανήκουν στο ΕΛΚ λένε «γιατί δεν φέρατε να υπογράψουμε το κείμενο που τους προτείνει για το Νόμπελ ειρήνης». Το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γκρεμιστεί εδώ πέρα.

Εάν ενισχυθεί η Ακροδεξιά, θα στρέψει όλη την ατζέντα σε συντηρητικές κατευθύνσεις όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων αλλά και σε όλα τα βασικά κοινωνικά θέματα

Ολοι από το ΕΛΚ είναι αντίθετοι έως πολύ θυμωμένοι από τη στάση που τήρησε. Και η κ. Μέρκελ τού έκανε παρατηρήσεις. Είναι δέσμιος της Ακροδεξιάς του κόμματός του και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αλλά τη στάση του εδώ δεν την καταλαβαίνουν. Βλέπουν ότι η Ν.Δ. τήρησε μια στάση υποκριτική, λαϊκιστική, δημαγωγική, όλα αυτά που κατηγορούμε στην Ε.Ε.

• Στις επικείμενες ευρωεκλογές προβλέπεται άνοδος της Ακροδεξιάς. Φοβάστε ότι θα δίνουν τον τόνο στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο;

Υπάρχει ο φόβος ότι θα επηρεάσει όλο το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τα δεξιά. Δεδομένου ότι το ΕΛΚ είναι πολύ ευάλωτο στη γραμμή και στις προσκλήσεις των ξαδέλφων τους, γιατί στην πραγματικότητα είναι όλοι στην ίδια πολυκατοικία.

Εάν ενισχυθεί η Ακροδεξιά, θα στρέψει όλη την ατζέντα σε συντηρητικές κατευθύνσεις όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων αλλά και σε όλα τα βασικά κοινωνικά θέματα. Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρξε ψηφοφορία που να μην είχαν πάρει αρνητική θέση. Είτε αφορούσε το περιβάλλον, είτε τα δικαιώματα των γυναικών, των νέων, των μεταναστών, το ωράριο εργασίας. Στην Αυστρία επανέφεραν το 12ωρο, στην Ουγγαρία πρόσθεσαν 400 ώρες υπερωρίας τον χρόνο απλήρωτες.

• Χαρακτηριστήκατε υποστηρικτής του Μαδούρο έπειτα από την αρνητική ψήφο σας στην αναγνώριση του Χουάν Γουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου στη Βενεζουέλα από το Ευρωκοινοβούλιο. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική και πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε. στο θέμα της Βενεζουέλας;

Η ψηφοφορία δεν ήταν υπέρ ή κατά του Μαδούρο. Αφορούσε τον Γουαϊδό που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας. Δυστυχώς η Ν.Δ. το παρουσίασε ως ψήφο υπέρ ή κατά του Μαδούρο και διάφορα παπαγαλάκια στα ΜΜΕ το αναπαρήγαγαν έτσι. Διατηρώ σοβαρές κριτικές για το καθεστώς Μαδούρο, όμως αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν μπορούμε όποιος δεν μας αρέσει ή κάνει κάποια λάθη να επεμβαίνουμε και να ορίζουμε άλλο πρόεδρο.

Ο Τραμπ, που ξεκίνησε αυτή την ιστορία, δεν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία αλλά για το πετρέλαιο. Εκανα μία παρέμβαση στην ώρα της ψηφοφορίας που καταχειροκροτήθηκε από όλες τις πλευρές όταν είπα ότι «αφού αποφασίσαμε να αλλάξουμε το καθεστώς της Βενεζουέλας, ξέρω και μια άλλη χώρα όπου είναι χειρότερα τα πράγματα, τη Σαουδική Αραβία.

Να πάμε κι εκεί να αλλάξουμε το καθεστώς». Ολοι καταλαβαίνουν την υποκρισία που υπάρχει, τα δυο μέτρα και σταθμά. Ως Ελληνες πρέπει να είμαστε φανατικοί υποστηρικτές της διεθνούς νομιμότητας, διότι εάν επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας, ευνοείται ο ισχυρότερος και είμαστε σε μια περιοχή με γείτονες που είναι ισχυρότεροι και μπορούμε να τους φέρουμε στα ίσα μόνο με τη διεθνή νομιμότητα.

• Συμμετέχετε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που πρότεινε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Ποια μορφή θα πάρουν οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας και πώς αυτό θα επηρεάσει τη χώρα μας;

Η επιτροπή αποφάσισε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας. Αυτό θα προτείνει στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, και ο συσχετισμός των δυνάμεων δείχνει ότι θα περάσει και από την ολομέλεια. Μέχρι τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είχαν παγώσει. Η διακοπή σημαίνει ότι στην πραγματικότητα τελειώνει η όλη υπόθεση. Θα πρέπει να ξαναρχίσουν όλα από την αρχή και να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη.

Ορισμένα κράτη, που έχουν κάνει στροφή στην Ακροδεξιά και κατά του Ισλάμ, δεν πρόκειται να συμφωνήσουν. Η Αριστερά, οι Πράσινοι, τμήμα των Σοσιαλιστών είμαστε εναντίον της διακοπής. Ρωτήσαμε τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία. Ρωτήσαμε τον αρχηγό του HDP, Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς, και τον διανοούμενο Οσμάν Καβάλα, που βρίσκονται στις φυλακές, και μας είπαν «μην κόψετε τις γέφυρες».

Ο Ερντογάν θα το εκμεταλλευτεί εθνικιστικά. Χάνουμε οποιονδήποτε μοχλό πίεσης είχαμε για την απελευθέρωση κρατουμένων, για τον εκδημοκρατισμό, για την ελευθερία του Τύπου. Στα ελληνοτουρκικά πιστεύω ότι έξυπνα η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δεν νομίζω ότι αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις. Τώρα βρίσκονται άλλοι αντιμέτωποι με την Τουρκία και πρέπει να δείξουν τι πραγματικά πιστεύουν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ελλάδα δεν έχει μόνο έναν καλό γείτονα, αλλά και έναν σύμμαχο»
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, μιλάει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» εν όψει του β' γύρου των προεδρικών εκλογών. Στον πρώτο γύρο είχε αναδειχθεί οριακά νικητής έναντι της...
«Η Ελλάδα δεν έχει μόνο έναν καλό γείτονα, αλλά και έναν σύμμαχο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Ελλάδα έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της
«Αλλάξαμε σελίδα, αλλά είναι λευκή και τώρα πρέπει να τη γράψουμε» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ.
Η Ελλάδα έδειξε το πόσο σπουδαία χώρα είναι με τον τρόπο που αντιμετώπισε τον γείτονά της
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη
Οι αυριανές προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσουν ένα κρας τεστ για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κρας τεστ για Ζάεφ και Συνθήκη
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψέματα και λαϊκισμοί
Οπως αποκάλυψε ο Αλ. Τσίπρας, πρόκειται για χρηματοδοτικό εργαλείο με «προίκα» τα 198 εκατομμύρια ευρώ για την υποβοήθηση των επενδύσεων σε όλες τις χώρες της περιοχής των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής...
Ψέματα και λαϊκισμοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φίλης για δάνεια Ν.Δ.: «Ούτε σε 80 χρόνια δεν θα τα ξεπληρώσει»
Επίθεση κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τον ισχυρισμό του ότι ο πρωθυπουργός αντήλλαξε το Μακεδονικό με τη μη μείωση των συντάξεων εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ενώ παράλληλα...
Φίλης για δάνεια Ν.Δ.: «Ούτε σε 80 χρόνια δεν θα τα ξεπληρώσει»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα παραλειπόμενα μιας επίσκεψης
Η σημαντικότερη πολιτική αντίδραση ήρθε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE, που άσκησε κριτική γιατί δεν έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων στην τελετή υποδοχής και γιατί δεν είχε παραταχθεί άγημα από την προεδρική...
Τα παραλειπόμενα μιας επίσκεψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας