• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 32.3°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 33.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 34.8°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  5 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 29.2°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.5°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  52%

Ο Γερμανός βουλευτής Άξελ Σέφερ, που κάλεσε τους συναδέλφους του να καταδικάσουν την ανθελληνική καμπάνια της «Bild»

«Το πρώτο Ινστιτούτο Γκέτε άνοιξε στην Αθήνα»

 • A-
 • A+

O Αξελ Σέφερ είναι ιστορικό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, εδώ και δεκαετίες βουλευτής και συντονιστής της Επιτροπής Ελληνογερμανικών Σχέσεων. Προ δεκαημέρου, σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ανέβηκε στο βήμα της γερμανικής Βουλής και προτού ξεκινήσει την ομιλία του καταφέρθηκε εναντίον της ανθελληνικής καμπάνιας της εφημερίδας «Bild» ζητώντας από όλους να την καταδικάσουν και καταχειροκροτήθηκε.

Τον συναντήσαμε τον στο γραφείο του στο Βερολίνο και τον ρωτήσαμε όχι μόνο για την κίνησή του ενάντια στην «Bild», αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομική κρίση.

• Κύριε Σέφερ, μιλήσατε στη Βουλή ενάντια στην ανθελληνική καμπάνια της «Bild». Γιατί;

Πιστεύω πως δεν πρέπει μια χώρα να απαξιώνει μιαν άλλη χώρα, να την εξευτελίζει, να την υποβαθμίζει ή κάτι ανάλογο. Επιτρέπεται να ασκείς κριτική σε μια κυβέρνηση, σε κόμματα, αλλά όχι σε μια χώρα και έναν ολόκληρο λαό. Δεν επιτρέπεται η απαξίωση μιας χώρας.

• Ναι, αλλά τα βάλατε με έναν μεγάλο μιντιακό όμιλο.

Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ είχε πει ότι «θα κερδίσουμε πολλά, εάν ένας μας σηκωθεί και πει “όχι”». Σε αυτήν την περίπτωση, σηκώθηκε κάποιος και είπε «ναι». Ναι, στο να είμαστε στην Ευρώπη μια οικογένεια αλληλεγγύης. Μετά το γεγονός αυτό, ο απλός κόσμος που μου μίλησε, μου είπε πως αυτό που έκανες ήταν σωστό. Υπήρξε, βέβαια, και ένας πολίτης που με πήρε τηλέφωνο και με έβρισε, και μάλιστα επώνυμα. Ομως, στους πολιτικούς επιτρέπεται να ασκείται κριτική.

• Στην ομιλία σας στη Βουλή αναφερθήκατε στη μεταπολεμική Ιστορία της Ευρώπης, της Γερμανίας, αλλά και της Ελλάδας. Τι ακριβώς είπατε;

Θύμισα ότι το 1952, που γεννήθηκα, η Γερμανία άνοιξε το πρώτο Ινστιτούτο Γκέτε στο εξωτερικό και δεν ήταν στο Παρίσι, το Λονδίνο ή τη Ρώμη, αλλά στην Αθήνα. Και να σας θυμίσω πως ο πρώτος πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας, ο Τέοντορ Χόις, την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό την έκανε στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση, και όχι κάπου αλλού. Η Ελλάδα ανήκε στις χώρες που το 1953 συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Λονδίνου (για την παραγραφή του χρέους της Γερμανίας) και ήταν από τις χώρες εκείνες που φρόντισαν ώστε η μεταπολεμική Γερμανία να σταθεί ξανά στα πόδια της. Και όχι να πνιγεί από τα χρέη. Αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνά. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόπλευρη.

• Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος;

Υπάρχει μια βασική αρχή: Οι συμφωνίες που έχουν γίνει από κοινού μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε. πρέπει να τηρηθούν. Εάν υπάρχουν δυσκολίες σχετικά με την τήρηση των συμφωνιών, τότε πρέπει να το συζητήσουμε. Αλλά δεν πρέπει να γίνουν μονομερείς ενέργειες, ούτε από την Ελλάδα –που μπορεί να πει δεν τηρώ τους κανόνες- ούτε όμως και η Ε.Ε. να πει «αποκλείουμε την Ελλάδα από τους κόλπους μας». Αυτά τα δύο δεν πρέπει να γίνουν.

• Τι λέει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για το Grexit;

Ανοησίες.

• Τι εννοείτε;

Δεν προβλέπεται μια χώρα να πεταχτεί έξω από την ευρωζώνη ή την Ε.Ε. Προβλέπεται μόνον ότι από κοινού θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ακόμη και εάν αυτό είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

• Τι πιστεύετε, θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα;

Αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή πρέπει να παρουσιάσει προτάσεις για το πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Και τότε θα αποφασίσουμε μαζί με τις άλλες 18 χώρες της ευρωζώνης και τις 27 της Ε.Ε. για το τι θα γίνει. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. Δεν πρόκειται για διαμάχη Αθήνας-Βρυξελλών, - η Αθήνα είναι μέρος των Βρυξελλών.

• Πήγατε πολλές φορές στην Αθήνα στη διάρκεια της κρίσης. Τι είδατε;

Πήγα πολλές φορές και ήμουν εκεί στις πρώτες διαδηλώσεις των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα. Είδα πόσο άλλαξε η χώρα, είδα θυμό, θλίψη, αίσθημα αδικίας. Αλλά είδα και πολλούς Ελληνες που μου είπαν ότι, ναι, πρέπει να αλλάξουμε τη χώρα μας, δεν γίνεται να συνεχίσουμε έτσι.

• Τι έκανε λάθος η Ελλάδα και τι η Γερμανία;

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να οργανώσει μια λειτουργική κρατική διοίκηση, ένα σωστό φορολογικό σύστημα, ένα Κτηματολόγιο. Ολοι να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Το κράτος να λειτουργεί. Η Γερμανία έκανε λάθος που από την αρχή, το 2010, με δηλώσεις της η καγκελάριος Μέρκελ είπε πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα σεντ». Αυτό ήταν λάθος.

• Τι πρέπει τώρα να κάνει η νέα ελληνική κυβέρνηση;

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στον διάλογο με τους εταίρους και να μην προκαλεί με δηλώσεις της. Δεν γίνεται ο κ. Τσίπρας να λέει πως «έχουμε κερδίσει μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο». Στην Ευρώπη δεν κάνουμε πολέμους, αλλά διαπραγματεύσεις. Συμβιώνουμε ειρηνικά, και αυτή είναι η διαφορά μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου από τη μια και Κιέβου και Μόσχας από την άλλη.

• Είστε αισιόδοξος;

Ναι, είμαι αισιόδοξος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμο το Grexit»
Φωτιές έχει ανάψει και στη γερμανική πολιτική σκηνή το χθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ», σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση σπάει ένα ταμπού και θεωρεί πλέον διαχειρίσιμη μια έξοδο της...
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί διαχειρίσιμο το Grexit»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στην Ε.Ε. υπάρχει οικονομική και πολιτική εξουσία έξω από κάθε έλεγχο»
«Η στάση των “θεσμών” απέναντι στην Ελλάδα είναι η καλύτερη στήριξη στην καμπάνια της Μαρίν Λεπέν», λέει στην «Εφ.Συν.» ο βραβευμένος Γερμανός δημοσιογράφος Χάραλντ Σούμαν και τονίζει ότι στόχος του με το...
«Στην Ε.Ε. υπάρχει οικονομική και πολιτική εξουσία έξω από κάθε έλεγχο»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Γερμανία «βάζει» την Ελλάδα στη σύνοδο του G7
Το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σε ειδική ομάδα εργασίας στους G7, όπου το Βερολίνο θα υποστηρίξει ότι έχει δοθεί αρκετή ευελιξία στο ελληνικό πρόγραμμα και ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι κανόνες της Ε.Ε.
Η Γερμανία «βάζει» την Ελλάδα στη σύνοδο του G7
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εθνος ανάδελφον στο Eurogroup
Με σκληρές θέσεις αναμένεται ότι θα προσέλθει το Βερολίνο στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup την Τετάρτη. Τίποτε για την ώρα δεν αλλάζει στη ρητορική της Γερμανίας, ενώ -σύμφωνα με αναλυτές- δεν είναι μόνον οι...
Εθνος ανάδελφον στο Eurogroup
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μας λένε... νάιν και με νομικά επιχειρήματα
Χθες στη Γερμανία πήραν έκταση δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου τα οποία αναφέρονταν σε απόρρητη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία το ύψος του αναγκαστικού δανείου που έλαβε η...
Μας λένε... νάιν και με νομικά επιχειρήματα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μηδενισμός επιτοκίων»
Ο καθηγητής πολιτικής οικονομίας, Χένρικ Εντερλάιν, τάσσεται ουσιαστικά υπέρ ενός σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο θα περιλαμβάνει επενδύσεις, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα...
«Επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και μηδενισμός επιτοκίων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας