Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ζητούμενο η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ζητούμενο η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας»

  • A-
  • A+

Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντίθετα με τη βάση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, φαίνεται ότι αποφάσισε τη στρατηγική σύμπλευση με τη Ν.Δ.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη οφείλουν να αναζητήσουν συγκλίσεις και συμμαχίες στη βάση προγραμματικών συνθέσεων, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης μιας πραγματικά σύγχρονης Κεντροαριστεράς και καταλογίζει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. συντηρητική στροφή και στρατηγική συμπόρευσης με τη Ν.Δ. Αναφέρεται παράλληλα στην πρωτοβουλία του να συναντήσει τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Μαρτίου.

• Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εξελήφθη από αρκετούς ως άλμα στο κενό. Είστε ένα μικρό κόμμα, πώς θα επιβιώσετε πολιτικά και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια δημιουργίας ενός ισχυρού προοδευτικού φορέα μέσω του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γι’ αυτό η ΔΗΜΑΡ έκανε το απαραίτητο βήμα προς τα μπροστά. Τα κόμματα επιβιώνουν μόνο όταν έχουν κάτι να προτείνουν στους πολίτες. Οταν οριοθετούνται ξεκάθαρα στο πολιτικό σκηνικό και δεν ετεροπροσδιορίζονται. Γι’ αυτό εμείς θα επιμείνουμε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

• Θα κατέβετε δηλαδή αυτόνομα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές ή ως μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας;

Η πολιτική μας αυτονομία είναι δεδομένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα διεκδικήσει ευρύτερες συμμαχίες στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Είμαστε υπέρ της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασμού δυνάμεων. Επιδίωξή μας είναι να υπάρξει εκπροσώπηση του χώρου της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς που θα διεκδικήσει προοδευτικές αλλαγές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Οι προσδοκίες των προοδευτικών πολιτών δεν πρέπει να διαψευστούν για ακόμη μία φορά.

• Στην Ευρώπη, η κατεύθυνση του σοσιαλιστικού κόμματος είναι η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά. Υπό ποιους όρους θα λαμβάνατε μέρος στις σχετικές προσπάθειες που γίνονται στη χώρα μας;

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνικολαϊκισμού και της Ακροδεξιάς. Η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Η προσπάθεια συγκλίσεων στην Ευρώπη γίνεται στη βάση προγραμματικών συνθέσεων και όχι ευκαιριακών συμπράξεων, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν. Και αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για τη χώρα μας, δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις.

• Πάντως, οφείλετε να παραδεχτείτε ότι τμήμα της Κεντροαριστεράς αποτελεί πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Πράγματι ένας σημαντικός αριθμός κεντροαριστερών πολιτών ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου η πραγματική δύναμη της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα δεν εκφράζεται από μονοψήφια ποσοστά. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια αυτοπροσδιορίζεται ως ριζοσπαστική Αριστερά και όχι ως Κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο όψεις, την «αντισυστημική» και την «κεντροαριστερή». Τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η πρώτη, το ερώτημα πλέον είναι ποια θα κυριαρχήσει σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εκλογική εκπροσώπηση των κεντροαριστερών πολιτών, αλλά η αλλαγή των πολιτικών και η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας. Και γι’ αυτό χρειάζεται μια πραγματικά σύγχρονη Κεντροαριστερά.

• Συμφωνείτε με τις φράσεις και τα επιχειρήματα της Φ. Γεννηματά για τον Αλ. Τσίπρα περί «καταληψία» του προοδευτικού χώρου και «τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή»; Σας κάνει εντύπωση που δεν ακούμε ανάλογους χαρακτηρισμούς για τον Κ. Μητσοτάκη;

Δεν συμφωνώ, γι’ αυτό και ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά τέτοιους ή αντίστοιχους χαρακτηρισμούς. Η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με θέσεις και προτάσεις. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά πεδία της κυβερνητικής πολιτικής για να ασκηθεί ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση.

Αυτού του είδους η ρητορική δείχνει έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης και απωθεί τους προοδευτικούς πολίτες. Οσο για τη Ν.Δ., οι χαρακτηρισμοί περί «αβύσσου» γρήγορα εγκαταλείφθηκαν, καθώς η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντίθετα με τη βάση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, φαίνεται ότι αποφάσισε τη στρατηγική σύμπλευση μαζί της, γεγονός που αποδεικνύεται από τη στάση σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής.

• Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. προχωρά σε συνέδριο μετεξέλιξής του σε ενιαίο φορέα. Γιατί το χαρακτηρίσατε περίκλειστο κόμμα που στέλνει συντηρητικά σήματα; Αυτό δεν ζητούσε και η ΔΗΜΑΡ εξ αρχής;

Η ΔΗΜΑΡ εξ αρχής ζητούσε συνέδριο για ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς που θα ασκεί προοδευτική πολιτική, όχι για ενιαίο φορέα του ΠΑΣΟΚ με συντηρητική στροφή. Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, πρόκειται για συνέδριο «αναβάπτισης» του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δυστυχώς, αντί της υπέρβασης επικράτησαν η ανακύκλωση των παθογενειών και του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο νεοσυντηρητισμός και η συρρίκνωση του εγχειρήματος.

Η στάση αλλά κυρίως η ρητορική περί «συμφωνίας υποταγής» και οι αναφορές στον Σόρος για τη Συμφωνία των Πρεσπών παραπέμπουν στην ατζέντα κομμάτων από άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου μακριά από τις αρχές και τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

• Τυχόν μετάβαση της διακυβέρνησης, μετά τις εκλογές, στη Ν.Δ. θα ισοδυναμούσε με συντηρητική οπισθοδρόμηση;

Η στείρα αντιπολίτευση που ασκεί η Ν.Δ. δείχνει πράγματι ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας πολύ συντηρητικής δεξιάς διακυβέρνησης. Σκληρές απόψεις φαίνεται ότι κυριαρχούν στο εσωτερικό της. Καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής Δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. Θυσιάζει τα πάντα στον βωμό της προοπτικής της εξουσίας, ακόμη και τα εθνικά θέματα.

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πρωτοβουλία σας να επισκεφθείτε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ; Ποιο μήνυμα σκοπεύετε να του μεταφέρετε;

Η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου. Είναι μια κίνηση συμβολισμού για την ειρήνη και τη φιλία. Θα τον συγχαρώ για τη στάση του απέναντι στις εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις που υπήρχαν στη χώρα του. Θα του τονίσω ότι το κρίσιμο από εδώ και στο εξής είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά θα του μεταφέρω και τη συντροφική μου αλληλεγγύη, αφού είναι σοσιαλδημοκράτης και η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα της ίδιας ομάδας που στην Ελλάδα ψήφισε τη συμφωνία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα διαψευστούν όσοι καλλιεργούν προσδοκίες για νίκη της Δεξιάς»
Απαντήσεις στις επικρίσεις που έχει δεχτεί για την υπουργοποίησή του δίνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών.
«Θα διαψευστούν όσοι καλλιεργούν προσδοκίες για νίκη της Δεξιάς»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Συντηρητική στροφή καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Με καθαρή πλειοψηφία 65% η Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, σε συνέχεια της αντίστοιχης της Εκτελεστικής Επιτροπής της, επικύρωσε την οριστική της αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, σταθερός...
Συντηρητική στροφή καταλογίζει η ΔΗΜΑΡ στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Πυρά στον Θεοχαρόπουλο, χέρι φιλίας στη μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ
«Η απόφαση για “ναι” στις Πρέσπες υπηρετεί τους σχεδιασμούς του Τσίπρα», υποστήριξε η Φ. Γεννηματά, για να δικαιολογήσει τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Την ίδια ώρα, από τη Χαριλάου Τρικούπη κρατούν...
Πυρά στον Θεοχαρόπουλο, χέρι φιλίας στη μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Κομματική πειθαρχία για τις Πρέσπες βάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Με σκοπό να αυξήσει την πίεση προς τυχόν διαφωνούντες βουλευτές και ειδικότερα προς τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης της συμφωνίας. Επεισόδιο στην Επιτροπή...
Κομματική πειθαρχία για τις Πρέσπες βάζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Πορεύονται μαζί από τον Σεπτέμβριο του 2015. Αποτελούν συνιδρυτές του κοινού εγχειρήματος στην Κεντροαριστερά και χάρη στην πίστη τους για ενότητα συγκροτήθηκε το συμμαχικό σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης...
Σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας