Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Περιμένουμε περισσότερα από την Ε.Ε.»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Περιμένουμε περισσότερα από την Ε.Ε.»

  • A-
  • A+

Σαράντα χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση, το Ιράν βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η οικονομία του δοκιμάζεται σκληρά από τις αμερικανικές κυρώσεις - το ριάλ έχει χάσει το 60% της αξίας του και ο πληθωρισμός αγγίζει το 35%. Η διεθνής συμφωνία JCPOA για το πυρηνικό του πρόγραμμα καρκινοβατεί μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Ο περιφερειακός ανταγωνισμός εντείνεται, με βασικό επίκεντρο τη Συρία. Η ένταση βρίσκεται και πάλι στο «κόκκινο» με το Ισραήλ.

Συζητήσαμε όλες αυτές τις προκλήσεις με τον πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στην Αθήνα, Ματζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί.

«Η αμερικανική κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει τα συμφέροντά της μέσω εκφοβιστικών μεθόδων αντί της διπλωματίας και του διαλόγου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο έμπειρος διπλωμάτης καριέρας. Και δηλώνει βέβαιος ότι «οι κυρώσεις δεν θα έχουν την παραμικρή επίδραση στην αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού να προωθήσει τους μακροχρόνιους στόχους του και την ανεξάρτητη πολιτική του, χωρίς να είναι εξαρτημένος από τις μεγάλες δυνάμεις».

Συνέντευξη

● Οι ΗΠΑ σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Ιράν με τις οικονομικές κυρώσεις -πρωτογενείς και δευτερογενείς- και τη δημιουργία ενός αντι-ιρανικού μετώπου με το Ισραήλ και αραβικά σουνιτικά κράτη της περιοχής. Το ζητούμενο εκτιμάται ότι είναι η έναρξη συνομιλιών για μια νέα συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ή διαφορετικά κλιμάκωση των πιέσεων για καθεστωτική αλλαγή στην Τεχεράνη. Πώς σκοπεύει να κινηθεί η χώρα σας;

Θα ήθελα να σημειώσω ότι όσο συνεχίζονται οι εχθρικές πολιτικές και ενέργειες των ΗΠΑ εναντίον του ιρανικού λαού εμείς δεν θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις μαζί τους. Η άπληστη πολιτική του Τραμπ και η μη τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας του απέναντι σε διάφορα διεθνή ζητήματα και κυρίως το Κοινό Oλοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) και την επιβολή μονομερών κυρώσεων εναντίον του ιρανικού λαού δείχνουν πως η αμερικανική κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει τα συμφέροντά της μέσω εκφοβιστικών μεθόδων αντί της διπλωματίας και του διαλόγου.

Η 40ετής εμπειρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δείχνει ότι η αμερικανική αντι-ιρανική προσέγγιση δεν μεταβάλλεται με την αλλαγή των αμερικανικών κυβερνήσεων.

● Η Τεχεράνη εν τω μεταξύ απέρριψε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό για συνέχιση του εμπορίου με την Ε.Ε. σε βασικά αγαθά, με στόχο να διαφυλαχθεί η υφιστάμενη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, προχώρησε σε νέες πυραυλικές δοκιμές. Ποια είναι λοιπόν η στρατηγική του Ιράν, ποιοι οι βασικοί σας σύμμαχοι και ποιες οι τελικές επιδιώξεις;

Παρά τις όποιες διαφωνίες μας με την Ε.Ε., που είναι κάτι φυσιολογικό στις σχέσεις μεταξύ χωρών, οι σχέσεις τις Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με τις ευρωπαϊκές χώρες είναι ισορροπημένες και σε επίπεδο ανταλλαγής επισκέψεων αρχηγών κυβερνήσεων και υπουργών. Υπάρχει συνεργασία με την Ευρώπη για διεθνή και περιφερειακά θέματα. Αναφορικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, το Ιράν θεωρεί τον προτεινόμενο οικονομικό δίαυλο το πρώτο βήμα για διάλογο και σταθερότητα - αν και η δική μας προσδοκία από την Ευρώπη είναι παραπάνω από αυτό που έχει προτείνει.

Σχετικά με το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν θα πρέπει να σας πω πως η πυραυλική ικανότητα του Ιράν είναι μέρος της νόμιμης αμυντικής δύναμης και βασίζεται στο αποτρεπτικού χαρακτήρα δόγμα της χώρας. Η πυραυλική δύναμη του Ιράν είναι θέμα που αφορά την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν τη διαπραγματευόμαστε. Κάτι που έχουμε υπενθυμίσει στις συζητήσεις μας με όλες τις χώρες, που ατυχώς εκφράζουν ανησυχίες.

● Η ιρανική επιρροή στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί για περιφερειακούς και διεθνείς παίκτες «κόκκινη γραμμή», κυρίως για το Ισραήλ. Πόσο πιθανό είναι η ήδη τεταμένη κατάσταση να φτάσει τα άκρα; Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τεχεράνης;

Η πολιτική της Ι.Δ. του Ιράν στηρίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Το Ιράν μαζί με την Τουρκία και τη Ρωσία, ως εγγυήτριες δυνάμεις ειρήνης στη Συρία, συμβάλλουν στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Αστάνα για τη σταδιακή επιστροφή της ηρεμίας και τη σταθεροποίηση της ασφάλειας στη χώρα, τη στιγμή που το σιωνιστικό καθεστώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με σκοπό την καταστροφή της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας των λαών της περιοχής και ειδικά των Παλαιστινίων.

Εδώ θα ήθελα να τονίσω πως η παρουσία συμβούλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Συρία και στο Ιράκ βασίζεται στο αίτημα των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας. Η βοήθεια του Ιράν προς τις δύο χώρες θα συνεχιστεί όσο θα το απαιτούν οι συνθήκες της συνεργασίας μας με αυτές και όσο θα μας το ζητούν οι χώρες αυτές.

● Πώς επηρεάζεται η εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις και την επιδείνωση της οικονομίας; Πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι εσωτερικές αντιθέσεις στη χώρα και μέχρι ποιου σημείου θα μπορούσαν να φτάσουν;

Οι αμερικανικές κυρώσεις υπήρχαν πάντα τα τελευταία 40 χρόνια (μετά την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης) και άρα δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο για εμάς. Η εμπειρία έχει δείξει πως οι κυρώσεις δεν είχαν και δεν θα έχουν την παραμικρή επίδραση στην αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού να προωθήσει τους μακροχρόνιους στόχους του και την ανεξάρτητη πολιτική του, χωρίς να είναι εξαρτημένος από τις μεγάλες δυνάμεις.

Εμείς πιστεύουμε πως το JCPOA ήταν μια δοκιμασία για τις ΗΠΑ, στην οποία απέτυχαν. Σίγουρα με την παράνομη απόσυρση των ΗΠΑ από το JCPOA και την επαναφορά των μονομερών, άδικων και καταπιεστικών κυρώσεων εναντίον του ιρανικού λαού και με τις απειλές και τις πιέσεις για διακοπή της οικονομικής συνεργασίας των άλλων χωρών μαζί μας, αλλά και με την επιβολή κυρώσεων κατά χωρών που θέλουν να τηρήσουν το JCPOA και το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι περιορισμοί και ορισμένα εμπόδια στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις του Ιράν, που τα αντιμετωπίζουμε μέσω διμερών μηχανισμών.

● Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας-Ιράν; Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε διαφανεί ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν περισσότερο οι διμερείς οικονομικές σχέσεις. Υπάρχουν σημάδια βελτίωσης;

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Ελληνική Δημοκρατία είχαν πάντα καλές σχέσεις στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές ανταλλαγές επισκέψεων στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του πολιτισμού και της επιστήμης και έχουν υπογραφεί πάνω από 35 συμφωνίες.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν τον Φεβρουάριο του 2016 αποτέλεσε ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού έχουν συνεχιστεί οι σχέσεις μας σε διάφορα επίπεδα και είχαμε δεκάδες ανταλλαγές επισκέψεων και υπογραφές συμφωνιών, αλλά και συμμετοχή σε συναντήσεις όπως ο Διάλογος Ισλάμ-Ορθοδοξίας και η Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
Η Λέιλα Χάλεντ γεννήθηκε το 1944 στη Χάιφα. Στα τέσσερά της, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έζησε τη Νάκμπα και την προσφυγιά. Στα 25 της έγινε η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής, μετέχοντας στην αναίμακτη...
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ειρωνείες Τεχεράνης για τις «κυρώσεις» σε βάρος του Ιρανού ΥΠΕΞ
Πληρωμένη και άκρως ειρωνική ήταν η χθεσινή απάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μέσω Twitter, στην –εξαιρετικά ασυνήθιστη– απόφαση της Ουάσινγκτον να του επιβάλει οικονομικές κυρώσεις.
Ειρωνείες Τεχεράνης για τις «κυρώσεις» σε βάρος του Ιρανού ΥΠΕΞ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η κρίση Ιράν-ΗΠΑ στην ατζέντα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών
Τρόπους για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ αναζητούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. Καλούν το Ιράν να παραμείνει δεσμευμένο στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, παρά το...
Η κρίση Ιράν-ΗΠΑ στην ατζέντα της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Παζάρια εν μέσω νέας κλιμάκωσης
Για «πυρηνικό εκβιασμό» του Ιράν μιλούν οι Αμερικανοί και καλούν τους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν στις ιρανικές πιέσεις, την ώρα που η Τεχεράνη διαμηνύει ότι η απόφαση για αύξηση του επιπέδου εμπλουτισμού...
Παζάρια εν μέσω νέας κλιμάκωσης
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ροχανί: «Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο θέλουμε»
Από την Κυριακή θα ξεκινήσει την αύξηση της παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου το Ιράν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί. Επικρίνοντας την Ευρώπη για ασυνέπεια όσον αφορά την εμπορική συμφωνία,...
Ροχανί: «Θα αυξήσουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου όσο θέλουμε»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμενεΐ: «Δεν υποχωρούμε μπροστά στις κυρώσεις»
Απέρριψε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση της Ουάσιγκτον είναι «απάτη».
Χαμενεΐ: «Δεν υποχωρούμε μπροστά στις κυρώσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας