• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.2°C / 9.6°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.5°C / 6.0°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.0°C / 9.9°C
  3 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -0.1°C / 2.7°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.3°C
  1 BF
  93%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.1°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.0°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.5°C / 5.5°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.0°C / 4.7°C
  1 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.5°C / 0.5°C
  2 BF
  77%

«Δεν θέλω να εμφανιστώ ως κομματική υποψηφιότητα, δεν νιώθω τέτοιος, κι ας έχω προταθεί από το κόμμα» τονίζει ο Νίκος Ταχιάος (αριστερά) στον Απόστολο Λυκεσά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν θέλω φασιστικές απόψεις στο δημοτικό συμβούλιο»

 • A-
 • A+

Ο Νίκος Ταχιάος, υποψήφιος της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι «αντικομφορμιστής» δεξιός, είναι σίγουρα αντιφασίστας, έχει πολυτάραχη πορεία, δείχνει διαφορετικός και, κυρίως, προσγειωμένος στην πραγματικότητα, μέρος της οποίας είναι και το παρελθόν από το οποίο εκκινήσαμε…

Τρεις εβδομάδες αφότου βγήκε από το χειρουργείο, σε μια δύσκολη επέμβαση στον αυχένα, έχει αναρρώσει. Λέει αστεία και στο γραφείο του από τη μία πλευρά βλέπεις εικονίσματα και από την άλλη αφίσες της έκθεσης του Χέλμουτ Νιούτον που είχε οργανώσει όταν ήταν αντιδήμαρχος.

Και, παραδίπλα, αφίσες από την αποτυχημένη προσπάθειά του να εκλεγεί βουλευτής το 1989, πολύ εναλλακτικές, ακόμη και για τα σημερινά γούστα, με γυαλιά φτιαγμένα με προφυλακτικά - το AIDS ήταν τότε στην ημερήσια διάταξη, αλλά δεν ήταν για προεκλογικό αγώνα δεξιού. Δηλώνει Αρης, του αρέσει η σοκολάτα σε διάφορες εκδοχές και θέλει να ανοίξει τη Θεσσαλονίκη ακόμη και προς την Αφρική, την οποία γνώρισε μέσα από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ως μηχανικός.

Συνέντευξη

● Εχει κλείσει για τη Ν.Δ. και τη δημοτική της παράταξη στη Θεσσαλονίκη η «πληγή» Παπαγεωργόπουλου;

Δεν υπάρχει θέμα «πληγής». Υπήρξα αντιδήμαρχός του, δεν θα είμαι τιμητής, υπερασπιστής ή ο κατεδαφιστής του. Δεν είμαι συνεχιστής εκείνης της παράταξης. Το γεγονός βέβαια ήταν σοκαριστικό. Δεν πίστευα ότι ο Παπαγεωργόπουλος έβαλε χέρι στο ταμείο του δήμου. Πολιτικά προφανώς υπάρχει ευθύνη, αλλά δεν έχει να κάνει με το ήθος της παράταξης ή μια συλλογική ενοχή.

● Είναι «περιπετειώδης» η αυτοδιοικητική σας πορεία. Από τον Παπαγεωργόπουλο, στη στήριξη Μπουτάρη το 2010…

Υποστήριξα τότε ότι η πόλη χρειαζόταν μια αλλαγή. Το 2014 στήριξα τον Σταύρο Καλαφάτη…

● Σήμερα ποια είναι η σχέση σας με τον Γιάννη Μπουτάρη;

Εντιμη. Του εξήγησα τις διαφωνίες μου κι αυτά που θα συνεχίσω εφόσον εκλεγώ. Είχα συνάφεια με τις «απόψεις Μπουτάρη» πολύ πριν από την εμφάνισή του στο πολιτικό σκηνικό. Δεν ταυτιζόμαστε απόλυτα, έχω ενστάσεις για τους κώδικες επικοινωνίας που χρησιμοποίησε. Ηταν συγκρουσιακός με τους πολίτες και αυτό δεν βοήθησε, φάνηκε στο τέλος με την πτώση της δημοτικότητάς του.

● Αυτή η συνάφεια οδηγεί σε επιθυμία για δήλωση στήριξής σας από τον Μπουτάρη;

Δεν θέλω δήλωση στήριξης από κανέναν. Σήμερα όλα αυτά παρεξηγούνται. Θέλω να γίνει σαφές και κατανοητό το δικό μου στίγμα…

● Αρα, Μετρό ή αρχαία;

Είναι λάθος δίλημμα και λάθος του Μπουτάρη. Η τεχνική που υιοθέτησαν φαίνεται ατελέσφορη. Η λύση για να συνυπάρξουν ήταν να αποξηλωθούν και επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες. Ως μηχανικός λέω ότι η λύση αυτή θα ήταν πολύ πιο φτηνή, εύκολη και απολύτως εφικτή. Νομίζω ότι η τωρινή μελέτη φτάνει σε αδιέξοδο, όχι κατ’ ανάγκη τεχνικά, αλλά σίγουρα οικονομικά. Μπορεί εκ των πραγμάτων να προκύψει θέμα.

● Φημολογείται εντόνως ότι είστε απομονωμένος από τη νεοδημοκρατική βάση. Λίγο η σχέση με τον Μπουτάρη, λίγο που ο Κώστας Γκιουλέκας είχε χάσει για ελάχιστες ψήφους από τον δήμαρχο…

Δεν νομίζω ότι κάποιος παίρνει αποστάσεις, ακόμη και ο κ. Γκιουλέκας, με τον οποίο συνδεόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια. Εγώ δεν θέλω να εμφανιστώ ως κομματική υποψηφιότητα, δεν νιώθω τέτοιος, κι ας έχω προταθεί από το κόμμα. Δεν θα είναι κομματικό το ψηφοδέλτιό μου. Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχουν θέματα που με χωρίζουν από το κοινό της Ν.Δ., αλλά οι δικές μου απόψεις είναι διεισδυτικές και σε κοινό ευρύτερο της Ν.Δ.

● Υπάρχει και η δήλωση του 2012 ότι η Ν.Δ. του Σαμαρά είναι εθνικιστικό και ακροδεξιό μόρφωμα…

Το μάτι όλων μένει σε αυτή τη δήλωση, αλλά αφορούσε εκείνη την περίοδο και μόνο. Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στη Ν.Δ. και στο πολιτικό σκηνικό.

● Γι’ αυτό ξεκινήσατε απορρίπτοντας τον Παναγιώτη Ψωμιάδη;

Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον κόσμο της Ν.Δ.

● Δεν έχει σχέσεις ο κ. Ψωμιάδης με τον κόσμο της Ν.Δ.;

Εγώ δεν υποτιμώ τον Παναγιώτη, αλλά έχει πάρει αποστάσεις από πολλές θέσεις του κόμματος...

● Και συνεχίσατε με σύγκρουση με τον πρόεδρο των πολυτέκνων, Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο.

Μια άποψη που λέει ότι οι πολύτεκνοι είναι πολυτιμότεροι από τους αναπήρους είναι μια φασιστική άποψη. Δεν θέλω τέτοιες απόψεις στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν θα τις ξεπλύνουμε.

● Κι αν ο κ. Θεοτοκάτος κατέβει υποψήφιος με τον κ. Ορφανό;

Θα είναι θέμα για τον κ. Ορφανό, όχι για μένα. Η πόλη δεν είναι ένα άθροισμα μικρόκοσμων. Μπορώ να συνεννοηθώ με συντηρητικές απόψεις, αλλά αυτή δεν είναι απλώς υπερσυντηρητική, είναι φασιστική και δεν ξεπλένεται αν από πίσω υπάρχει ένα εικόνισμα και δίπλα ένας παπάς ή επειδή εκφέρεται στο όνομα του έθνους ή της χώρας. Κι όσα λέω αφορούν το συγκεκριμένο πρόσωπο, όχι τους πολύτεκνους, τους οποίους τιμώ και επειδή τόλμησαν κάτι που εγώ δεν τόλμησα. Παλαιοκομματικές μεθόδους δεν εφάρμοσα ποτέ, δεν θα τις ακολουθήσω τώρα.

● Συναντηθήκατε με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η σχέση αυτή είναι καθαρά πολιτική. Υπάρχει η τάση όλοι να βλέπουν την παραπολιτική, αλλά δεν υπάρχει κανένα παρασκήνιο και, εν καιρώ, όταν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, θα φανεί η σχέση ανάμεσα στην υποψηφιότητά μου και στο πρόσωπό του, δηλαδή η υποστήριξή του.

● Μιλήσατε για ευρύτερο ψηφοδέλτιο, αλλά δεν είδαμε κανένα όνομα ακόμα.

Θα δείτε πρόσωπα με κομματική ένταξη σε άλλους χώρους. Αρχικές ανακοινώσεις, στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου. Η παρουσία της παράταξης θα είναι πολύ διακριτή. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι αντικείμενα του δήμου πρέπει να δοθούν με outsourcing στον ιδιωτικό τομέα (τμήματα της αποκομιδής απορριμμάτων).

● Η άποψή σας για τον Γιώργο Ορφανό;

Είχα πάντα καλή σχέση, αλλά δεν έχω ακούσει το πολιτικό περιεχόμενο της υποψηφιότητάς του.

● Σχολιάσατε όμως την Κατερίνα Νοτοπούλου, με φρασεολογία που εξέπληξε όσους σας γνωρίζουμε από τα παλιά, την είπατε «πολύφερνη νύφη»…

Δεν την αφορούσε ως πρόσωπο, σχολίασα την παρουσίασή της από τον κ. Τσίπρα. Τη γνώρισα πρόσφατα, είναι νέα και ευγενική, περιμένω να καταθέσει τις απόψεις της και όπου χρειαστεί να αναμετρηθούμε, θα αναμετρηθούμε, αλλά δεν παύει να εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πολιτικό περιεχόμενο της υποψηφιότητάς της το έβαλε ο κ. Τσίπρας, όχι η ίδια.

● Κι εσάς ο κ. Μητσοτάκης…

Ναι, αλλά ως πρόσωπο. Δεν πήγε ένα βήμα παραπέρα. Ο πρωθυπουργός έβαλε την κ. Νοτοπούλου από την πλευρά του φωτός και εμένα, ως υποψήφιο της Ν.Δ., από την πλευρά του… σκότους. Δεν θα επιτρέψω η πολιτική μάχη να δοθεί έτσι και λυπάμαι που ο κ. Τσίπρας επέλεξε ένα τόσο νέο πρόσωπο για έναν τέτοιο ρόλο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
Μία μέρα πριν οι Θεσσαλονικείς αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από τους δυο υποψήφιους δημάρχους, Νίκο Ταχιάο και Κωνσταντίνο Ζέρβα, να απαντήσουν σε επτά ερωτήματα.
Οι μνηστήρες της... Νύμφης του Θερμαϊκού μιλούν στην «Εφ.Συν.»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
Δύο παλιοί συμφοιτητές του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, κάτοικοι του κέντρου, αμφότεροι ανεπιτυχώς υποψήφιοι βουλευτές με τη Ν.Δ., θα συγκρουστούν και πάλι για το δημαρχιακό αξίωμα Θεσσαλονίκης.
Δύο «γαλάζιοι» παλιοί συμφοιτητές για το χρίσμα
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ταχιάος - Ορφανός έβγαλαν τις μάσκες
Αν μέχρι τώρα ψιθυριζόταν ότι σοβούσε υπόγειος πόλεμος μεταξύ του επίσημου υποψήφιου δημάρχου της Ν.Δ., Νίκου Ταχιάου, με τον «αντάρτη» Γιώργο Ορφανό, ένα επεισόδιο των τελευταίων ωρών ορίζει ανάγλυφα ότι οι...
Ταχιάος - Ορφανός έβγαλαν τις μάσκες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα είναι μαζί μου η συντριπτική πλειοψηφία των νεοδημοκρατών»
Υπό μία έννοια, ο Γιώργος Ορφανός δεν είναι ο άνθρωπος των συνεντεύξεων, δεν παίζει με όρους πολιτικού θεάματος. Δεν αφήνει αιχμές για τη Ν.Δ. που δεν τον επέλεξε ή τον αντίπαλό του τώρα Νίκο Ταχιάο. Οταν λέει...
«Θα είναι μαζί μου η συντριπτική πλειοψηφία των νεοδημοκρατών»
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
Εξαιρετικά αμφίρροπη προβλέπεται η μάχη στο Δήμο Θεσσαλονίκης, κυρίως για τον δεύτερο γύρο, καθώς οι ήδη 12 υποψήφιοι μπορεί να φτάσουν και τους 20 ● Η απλή αναλογική, η τοποθέτηση επιχειρηματιών και αθλητικών...
Ο γρίφος της Θεσσαλονίκης
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Κινούμενη άμμος
Αργόσυρτο και… «σιωπηλό» είναι το «τανγκό» των συζητήσεων σχετικά με τις συνεργασίες για τις επόμενες δημοτικές εκλογές στην Καλαμαριά. Κι αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια κυρίως στο κεντροαριστερό κομμάτι,...
Κινούμενη άμμος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας