• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 2.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -3.0°C / -0.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 4.2°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.7°C / 1.0°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.5°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανεμος αλλαγής φύσηξε στην Αιθιοπία

 • A-
 • A+

Δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, του 42χρονου Αμπίι Αχμεντ, και στη μεγάλη αφρικανική χώρα των σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων έχει συντελεστεί ένας πολιτικός σεισμός. Ο Αμπίι υπέγραψε (έπειτα από 20 χρόνια πολέμου) ειρηνευτική συμφωνία με την Ερυθραία, απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους, στήριξε εμπράκτως την ισότητα των φύλων και ένωσε τη διασπασμένη Αιθιοπική Εκκλησία.

Ομως η Αιθιοπία δεν είναι απλά μια πολύ σημαντική χώρα της Αφρικής, στην οποία συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές, είναι και μια φίλη χώρα με την Ελλάδα, με την Αντίς Αμπέμπα να προσδοκά ακόμη στενότερη συνεργασία με την Αθήνα σε όλα τα επίπεδα.

Συναντήσαμε την πρέσβη της Αιθιοπίας, Ζενέμπου Ταντέσε Βολντετσαντίκ, στην Αθήνα, λίγη ώρα μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνέντευξη

● Είχατε μια πολύ φιλική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων σας.

Η εξοχότητά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που έχουν οι χώρες μας, ιστορικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς, πολιτιστικούς. Η Ελλάδα έχει διπλωματικές σχέσεις με την πατρίδα μου από το 1917, αλλά οι δεσμοί μας δεν περιορίζονται στο παρελθόν.

Είναι ισχυροί και σήμερα, μέσα από την επιχειρηματικότητα, τους Ελληνες επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Αιθιοπία, αλλά βεβαίως και τις δύο κοινότητες, την ιστορική Ελληνική Κοινότητα της Αιθιοπίας και την Αιθιοπική Κοινότητα στην Ελλάδα. Στην Αιθιοπία υπάρχουν πολλοί Ελληνες, με ελληνικά εστιατόρια, σχολεία, μια ισχυρή κοινότητα με την οποία έχουμε στενή σχέση.

Ο Πρόεδρος Παυλόπουλος μου ζήτησε να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του στον λαό της Αιθιοπίας και την πρόεδρό μας, εξέφρασε την αγάπη του για την Αιθιοπία και τόνισε πως θα ήθελε να υπάρχει μεγαλύτερη σύσφιγξη των μεταξύ μας σχέσεων.

● Στην Αθήνα έχετε και μια ελληνικής καταγωγής επίτιμη πρόξενο, την κυρία Τερίνα Καλογεροπούλου-Αρμενάκη που γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα.

Στην Αθήνα έχουμε μία ισχυρή πρόξενο, που προωθεί την Αιθιοπία στην Ελλάδα και προωθεί τις σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα, και η δική μου αποστολή είναι να ενισχύσω αυτές τις σχέσεις στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία, να δουλέψουμε μαζί. Εχουμε σχέδιο και ήδη κάναμε μια σημαντική συνάντηση με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ). Αυτό αποτελεί και μια ενθάρρυνση, το πρώτο βήμα για έναν επενδυτή που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Αιθιοπία.

Εχουμε επίσης στον προγραμματισμό μας να πραγματοποιήσουμε φόρουμ επιχειρηματικότητας στην Αθήνα για να προωθήσουμε συνεργασίες και επενδύσεις, καθώς υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για Ελληνες επιχειρηματίες στην πατρίδα μου.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τους τομείς του καφέ, της αγροτικής παραγωγής γενικότερα, της επεξεργασίας δέρματος, τα φάρμακα, την ενέργεια, την υφαντουργία και βεβαίως τις κατασκευές.

Θέλουμε να ενημερώσουμε, να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε τους Ελληνες επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην Αιθιοπία, όπου θα βρουν ένα πολύ φιλικό περιβάλλον. Εχουμε χωροθετήσει και θέσει σε λειτουργία πρόσφατα 17 νέα βιομηχανικά πάρκα. Υπάρχει παράδοση στις σχέσεις μας, καλούμε τους Ελληνες επιχειρηματίες να έρθουν στην Αιθιοπία και τους διαβεβαιώνουμε ότι θα είναι καλοδεχούμενοι.

● Εχετε νέα κυβέρνηση και έναν νέο πρωθυπουργό που άλλαξε τόσα πολλά σε λιγότερο από έναν χρόνο στην εξουσία.

Η μετάβαση έγινε πολύ ομαλά, ο πρώην πρωθυπουργός Χαϊλέ Μαριάμ Ντεσαλέν θέλησε να αποτελέσει μέρος της λύσης και παραιτήθηκε διευκολύνοντας τη διαδικασία. Αυτό είναι πολύ σπάνιο στην Αφρική και αποτελεί παράδειγμα για τους Αφρικανούς ηγέτες για το πώς μεταβιβάζεται ομαλά η εξουσία.

Ο δρ Αμπίι Αχμεντ έγινε πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2018 και από τότε πέτυχε πολλά για την προαγωγή της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μόλις ανέβηκε στην εξουσία, απελευθέρωσε χιλιάδες κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ηγετικές μορφές πολιτικών και εθνοτικών ομάδων της χώρας.

Επίσης, προσκάλεσε να επιστρέψουν -και επέστρεψαν- από το εξωτερικό μέλη και στελέχη πολιτικών οργανώσεων μέσα σε πνεύμα συμφιλίωσης. Πολύ σημαντική είναι και η στάση του στο θέμα της ισότητας των γυναικών και της ενδυνάμωσης της θέσης τους. Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται κατά το ήμισυ από γυναίκες (10 σε σύνολο 20), γυναίκα είναι και η νέα πρόεδρος της χώρας, η Σάλε Γουόρκ Ζέουντα, αλλά και η πρόεδρος του Κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Αμπίι προωθεί πολύ τις γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και στέλνει μήνυμα στην κοινωνία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Στις διεθνείς σχέσεις, πολύ σημαντική, ιστορική θα έλεγα, είναι η προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεών μας με την Ερυθραία, έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια πολεμικής αντιπαράθεσης.

Ηδη ξεκίνησαν οι μεταξύ μας σχέσεις, άνοιξαν οι πρεσβείες, άρθηκαν οι κυρώσεις που της είχαμε επιβάλει και αυτή η ομαλοποίηση είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για το κέρας της Αφρικής, αλλά για ολόκληρη την ήπειρο. Επίσης, μεσολαβούμε για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ερυθραίας και Τζιμπουτί, αλλά παρεμβαίνουμε με θετική ατζέντα και σε άλλα σημεία που υπάρχουν προβλήματα, όπως στο Νότιο Σουδάν, αλλά και τη Σομαλία.

Ο ηγέτης μας είναι πολύ δραστήριος και αποφασιστικός να εφαρμόσει νέες πολιτικές και να στηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Βήματα γίνονται και στην οικονομία. Το 2018 έκλεισε με διψήφιο νούμερο στους ρυθμούς ανάπτυξης και ανοίγονται μπροστά μας πολλές ευκαιρίες στον οικονομικό τομέα.

● Πετύχατε όμως και κάτι πολύ σημαντικό επίσης, την εκκλησιαστική συμφιλίωση και την ενότητα της διασπασμένης Αιθιοπικής Χριστιανικής Εκκλησίας.

Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα καθώς είχαμε διάσπαση της Εκκλησίας. Ηταν ένα εσωτερικό σχίσμα, περισσότερο διαδικαστικό καθώς δεν υπάρχουν θρησκευτικές, θεολογικές ή δογματικές διαφορές. Με πρωτοβουλία του, ο πρωθυπουργός Αμπίι κατόρθωσε και έφερε την ένωση των δύο Ορθόδοξων Εκκλησιών της Αιθιοπίας και έφερε πίσω τον πατριάρχη, ο οποίος είχε αποσχιστεί και ζούσε στην Αμερική και πέτυχε την ένωση και τη συμφιλίωση.

Είμαστε σε πολύ καλή θέση αυτή τη στιγμή, γιατί μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας υπάρχει πλέον ενότητα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι χαρακτηριστικό το σύνθημα που λέμε «ας μετρηθούμε», «ας αθροιστούμε».

Η θρησκεία και η πολιτική είναι απολύτως διαχωρισμένες στην Αιθιοπία. Ωστόσο, η θρησκευτική ενότητα έχει δώσει ένα πολύ θετικό πνεύμα για τη χώρα που έχει μεταλαμπαδευτεί και στους ανθρώπους.

Θεωρούμε ότι η θρησκευτική μας ενότητα συνέβαλε και στην ειρηνευτική διαδικασία και στην ομαλοποίηση των σχέσεων στην περιοχή μας.

Στην Αιθιοπία οι διαφορετικές θρησκείες συνυπάρχουν χωρίς προβλήματα και αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο. Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι συνυπάρχουν και στη μεγάλη χριστιανική θρησκευτική γιορτή του Μεσκάλ, του Σταυρού, τη γιορτάζουν και πολλοί μουσουλμάνοι οι οποίοι παρακολουθούν τις εκδηλώσεις μαζί με τους χριστιανούς. Υπάρχει αγάπη και ενότητα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. είναι “δούναι και λαβείν”»
Η Ασλί Αϊντίντασμπας είναι ανώτερη συνεργάτις εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πιστεύει πως οι διερευνητικές επαφές δεν πρόκειται να καταλήξουν σε λύση, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις έχουν αλλάξει...
«Η σχέση Τουρκίας - Ε.Ε. είναι “δούναι και λαβείν”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιστροφή στην ομαλότητα»
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ίσως ο πλέον εμβληματικός υπουργός Εξωτερικών στον κόσμο, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις ελληνορωσικές σχέσεις και εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά προσκόμματα που θα...
«Επιστροφή στην ομαλότητα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τη νέα πρεσβεία στην Κύπρο κλείνει μια παλιά διαμάχη
Τέλος έβαλαν ο Νίκος Κοτζιάς και ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος στη δεκαετή δικαστική αντιπαράθεση της Ιεράς Μονής Κύκκου και του ελληνικού Δημοσίου για οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων, το οποίο αγοράστηκε σε...
Με τη νέα πρεσβεία στην Κύπρο κλείνει μια παλιά διαμάχη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων έχει μεγάλα κέρδη»
Ο αντισυνταγματάρχης των καραμπινιέρων, Ρομπέρτο Κολασάντι, βρέθηκε στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την επιχείρηση «Δήμητρα», που διεξήχθη σε συνεργασία με διωκτικές Αρχές άλλων τριών ευρωπαϊκών χωρών, συνέλαβαν...
«Η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων έχει μεγάλα κέρδη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν υπάρχουν πλέον βάρβαροι στα σύνορα»
Ο Ντένκο Μάλεσκι, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ (1991-1993) και στενός συνεργάτης του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ, δεν κρύβει τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Μας πήρε πολύ χρόνο...
«Δεν υπάρχουν πλέον βάρβαροι στα σύνορα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας στις ελληνορωσικές σχέσεις»
Είναι μεγάλη υπερβολή ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενσωματώσει τις Βαλκανικές χώρες στη σφαίρα επιρροής της, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα μας. Ο Αντρέι Μάσλοβ υπογραμμίζει ότι αυτές είναι που...
«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας