Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις»

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις»

  • A-
  • A+

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την προεκλογική περίοδο, τα fake news, τις δημοσκοπήσεις και καταθέτει την εκτίμησή του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ώς τις κάλπες. Υποστηρίζει ότι οι αρχές του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν οι ίδιες ανεξαρτήτως εποχής και εκλογικής δύναμης, ενώ κατηγορεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. για έλλειψη αυτοκριτικής.

Δεν έχουμε ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία, ούτε θεωρούμε εαυτούς ισόβιους ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας. Με πολύ κόπο προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στο χάος που παραλάβαμε, να κάνουμε ένα ισχυρό restart για τη χώρα, έχοντας κάποιες αδιαπραγμάτευτες, θεμελιώδεις αρχές που μας καθοδηγούν και εκκινούν από την ιδεολογική μήτρα της ριζοσπαστικής και της ανανεωτικής Αριστεράς

Συνέντευξη

• Εχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 που είναι οι εκλογές η περίοδος θα είναι ιδιαιτέρως ταραχώδης και προβλέπονται μεγάλες ανωμαλίες. Τι ακριβώς εννοείτε;

Νομίζω είναι κοινή διαπίστωση ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι που εκκινούν από τη Ν.Δ. και συγκεκριμένα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν καθημερινά να αλλοιώσουν, να υποβαθμίσουν και να εξαφανίσουν με στημένα δημοσιεύματα τα θετικά βήματα που γίνονται στη χώρα.

Τα fake news πολλαπλασιάζονται διαρκώς, η βρόμικη προπαγάνδα εξαπλώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καθίσταται πλέον όλο και πιο δύσκολο για τον πολίτη να ενημερωθεί αντικειμενικά. Δείτε προχθεσινό πρωτοσέλιδο μεγάλης αντιπολιτευόμενης εφημερίδας και συγκρίνετέ το με την απόφαση του EuroworkingGroup. Ολη αυτή η κατάσταση δείχνει βέβαια την ένδεια επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μας και την κοινωνία.

Μέσα σε αυτό πλαίσιο επιβάλλεται να έχουμε σοβαρότητα και σύνεση, διαφορετικά, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να ξεφύγει και να σπείρει διχόνοια στην κοινωνία μας. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, γιατί αυτό που μας αφορά πρωτίστως είναι να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση και να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των στόχων και στην εφαρμογή της προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής μας ατζέντας.

• Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γυρίσει το εκλογικό παιχνίδι; Οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πίσω αρκετές μονάδες. Ποιες είναι οι καίριες κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Ναι, το πιστεύω. Νομίζω, πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί με τις δημοσκοπήσεις, γιατί έχουμε την πρότερη αρνητική εμπειρία των αποτυχημένων προβλέψεων. Δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις, κάνουμε πολιτική με βάση το πρόγραμμά μας, τις ανάγκες και τις δυνατότητες της κοινωνίας και της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019, η δυναμική που θα αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύεται και όσα έχουμε καταφέρει και συνεχίζουμε να προωθούμε θα αποτυπώνονται με μεγαλύτερη καθαρότητα στην πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη. Βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια και προχωράμε στην εφαρμογή του μεταμνημονιακού προγράμματος. Εχουμε δουλειά μπροστά μας, αλλά έχουμε καταφέρει σημαντικά πράγματα και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μεθοδικά για να αποκαταστήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αδικίες των μνημονίων.

• Προέρχεστε από τα «σπλάχνα» του ΣΥΡΙΖΑ. Από την εποχή που τα ποσοστά του ήταν μονοψήφια. Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για έναν θερμό εναγκαλισμό με την εξουσία, που τον έκανε να υποχωρήσει από βασικές αρχές της Αριστεράς. Τι απαντάτε στο επιχείρημά τους;

Και στο 3% και στο 35%, οι αρχές μας ήταν και παραμένουν ίδιες. Δεν έχουμε ιδιοκτησιακή σχέση με την εξουσία, ούτε θεωρούμε εαυτούς ισόβιους ενοίκους της εκτελεστικής εξουσίας. Με πολύ κόπο προσπαθούμε να βάλουμε τάξη στο χάος που παραλάβαμε, να κάνουμε ένα ισχυρό restart για τη χώρα, έχοντας κάποιες αδιαπραγμάτευτες, θεμελιώδεις αρχές, που μας καθοδηγούν και εκκινούν από την ιδεολογική μήτρα της ριζοσπαστικής και της ανανεωτικής Αριστεράς.

Με βάση αυτές τις αξίες πορευόμαστε και αναπτύσσουμε μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να χτίσουμε πολιτικές συμμαχίες που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες και να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα όργανα λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. Βλέπετε τις πρωτοβουλίες του Ελληνα πρωθυπουργού, βλέπετε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο και στα διεθνή φόρα. Πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα συνεχίσουμε να κινούμαστε το επόμενο διάστημα.

• Πώς σχολιάζετε τις συνεχόμενες επιθέσεις του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύετε ότι υπάρχει πεδίο συζήτησης και συνεργασίας με την κ. Γεννηματά και αν ναι, πάνω σε ποια βάση μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Αυτή είναι μια ερώτηση που θα έπρεπε ενδεχομένως να κάνετε στην κ. Γεννηματά. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι σε προφανές αδιέξοδο, εγκλωβισμένο στις αποτυχημένες επιλογές του παρελθόντος και στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η ηγεσία του βρίσκεται δυστυχώς εγγύτερα στις θέσεις της Ν.Δ. παρά στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές για ευρύτερες συγκλίσεις με την Αριστερά και τους Πράσινους, κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πια κάτι να μας πει, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά του τόπου και εσχάτως βγάζει σποτάκια με τα επιτεύγματα της δεκαετίας του 1990 ή με ατάκες του Ανδρέα Παπανδρέου, σαν να «κόλλησε» ο χρόνος και να μη μεσολάβησαν 20 χρόνια που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ολα αυτά δείχνουν ότι πρόκειται για ένα κόμμα που βρίσκεται σε βαθιά κρίση ταυτότητας.

Οσο λοιπόν στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν κάνουν την αυτοκριτική τους, όσο συνεχίζουν να εθελοτυφλούν και να συντηρούν αυτή την αλαζονική στάση σε όλα τα θέματα, όσο δεν αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις των καιρών και δεν βλέπουν την επέλαση της Ακροδεξιάς και του αντιδραστικού ευρωσκεπτικισμού, δεν βλέπω να υπάρχει χώρος για διάλογο.

Πιστεύω όμως ότι οι προοδευτικοί και δημοκράτες πολίτες μάς βλέπουν και μας παρακολουθούν όλους και θα επιβάλουν εξελίξεις και αναδιατάξεις στο κοντινό μέλλον. Αν οι ηγεσίες δεν κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση από τα «πάνω», η κίνηση θα γίνει σίγουρα από τα «κάτω». Οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο στα ελληνοτουρκικά»
Την ανάγκη μια νέας θέασης και κατά συνέπεια προσέγγισης στο πώς αντιμετωπίζουμε τα εθνικά θέματα και την ιστορία μας γενικότερα εκφράζει μέσω της συνέντευξης που έδωσε στην «Εφ.Συν.» ο ιστορικός και ομότιμος...
«Πρέπει να διαρρήξουμε τον φαύλο κύκλο στα ελληνοτουρκικά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το μέλλον θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ίδιων των κοινωνιών»
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής στον Β΄ Τομέα Αθηνών μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη μετά κορονοϊό εποχή και προβλέπει ότι οδηγούμαστε με μεγάλη ταχύτητα σε έκρηξη των ανισοτήτων και σε...
«Το μέλλον θα εξαρτηθεί από την αντίδραση των ίδιων των κοινωνιών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
Ο Γιάννης Δραγασάκης, τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και νυν βουλευτής, ανοίγει τα χαρτιά του στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί μιας ευρύτερης αριστερής προοδευτικής παράταξης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το “αντίδοτο” στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία»
Ξεκάθαρος ως προς το πώς πρέπει να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας εμφανίζεται με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο τέως υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός.
«Το “αντίδοτο” στον κίνδυνο της “πασοκοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κόσμος δεν ήρθε μόνο για να μας ψηφίσει, αλλά και για να αγωνιστεί μαζί μας...»
Η βουλευτίνα Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλά στην «Εφ.Συν.» στο πλαίσιο του «Διαλόγου για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά», υποστηρίζοντας ότι το άνοιγμα...
«Ο κόσμος δεν ήρθε μόνο για να μας ψηφίσει, αλλά και για να αγωνιστεί μαζί μας...»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας