• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 7.0°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 12.3°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 5.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.8°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.6°C / 1.8°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 10.1°C
  2 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 10.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 15.2°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  6 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.5°C / 6.7°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 11.8°C / 16.6°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.0°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.7°C / 7.5°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  87%

Άρης Σπληλιωτόπουλος

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

«Δεν εκτιμήθηκε η θυσία μου»

 • A-
 • A+

«Δεν έγινε καμία θεσμική συζήτηση με εμένα», επισημαίνει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στην «Εφ.Συν.» αναφορικά με την επιλογή της Ν.Δ. για τον Δήμο Αθηναίων, κάτι που θεωρεί «περίεργο, λόγω της θυσίας μου για την παράταξη».

Αναφέρει ακόμα ότι «παραιτήθηκα και τους βόλεψα σε μια περίοδο που εξέφραζα τον μεσαίο χώρο και φλέρταραν με το ακραίο λούμπεν λαϊκίστικο στοιχείο», ενώ σημειώνει ότι «και σήμερα οι φωνές του μεσαίου δημοκρατικού χώρου στιγματίζονται από τους λαϊκιστές».

Τι λέει για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους και για το Μακεδονικό.

Συνέντευξη

• Εχετε δηλώσει την πρόθεσή σας να είστε εκ νέου υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας. Εξακολουθείτε να έχετε την ίδια πρόθεση και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη;

Η πρόθεσή μου να είμαι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία της συνέχειας, της συνέπειας και της ηθικής αξίας που η παράταξη που προέρχομαι διατείνεται ότι εκπροσωπεί. Συνέχεια, γιατί η Ν.Δ. με επιστράτευσε όταν με μετακίνησε από τη Β' Αθηνών στη μάχη για τον Δήμο της Αθήνας, όταν άλλα στελέχη είχαν αρνηθεί.

Συνέπεια, γιατί παραιτήθηκα, ως μη όφειλα, για να δώσω τη μάχη, ώστε να οικοδομήσω έντιμη σχέση με τους συμπολίτες μου. Και ηθική, γιατί εγώ θυσιάστηκα για την παράταξη και περίμενα σ’ ένα στέλεχος - στρατιώτη να αναγνωριστεί, την επομένη, ο ρόλος και ο λόγος για τα αυτοδιοικητικά.

Για λόγους που δεν αφορούν τη νέα ηγεσία, αυτό δεν έγινε. Σήμερα έχουμε και μια άλλη ακόμα υποψηφιότητα, του κ. Μπακογιάννη. Για να εκτιμήσω όλα τα δεδομένα, χρειάζεται να γνωρίζω όχι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τις προγραμματικές τους θέσεις για την Αθήνα. Η μάχη για την Αθήνα δεν είναι θέμα προσώπου, αλλά πολιτικών.

• Η σημερινή επιλογή της Ν.Δ., να στηριχτεί η υποψηφιότητα Μπακογιάννη, έγινε έπειτα από συνεννόηση μαζί σας;

Ενημερώθηκα για τις προθέσεις της Ν.Δ. και του κ. Μπακογιάννη, προ καιρού, από τα ΜΜΕ. Μέχρι τότε, δεν έγινε καμία θεσμική συζήτηση με εμένα, που κατείχα και επισήμως τη θέση του εκπροσώπου της Ν.Δ. στον δήμο. Μου ήταν περίεργο, λόγω της θυσίας μου για την παράταξη, και περίμενα να είμαι από τους πρώτους που θα μάθαινε τι θα έκανε η παράταξη σε κάτι που με αφορά. Αλλά δεν είμαι επίμονος.

Δεν υποφέρω από το τεράστιο «Εγώ», που είναι η νόσος της πολιτικής και των πολιτικών. Ξέρω να κάνω πίσω, όταν υπάρχει ο χώρος της σύνθεσης, της συναίνεσης, των προγραμματικών συγκλίσεων. Τον αναμένω, αλλά ακόμα δεν τον έχω δει.

• Πώς κρίνετε την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη;

Ας είμαστε ειλικρινείς. Μου είναι συμπαθής και εκτιμώ ότι αφήνει τον γνώριμο γι’ αυτόν χώρο της Ευρυτανίας για τις δυσκολίες της Αθήνας. Η πολιτική, όμως, δεν κρίνεται μόνο από συμπάθειες ή αντιπάθειες, αλλά και από πολιτικές. Κυρίως από αυτές. Είμαι σίγουρος ότι, στο επόμενο διάστημα, θα ακούσω προγραμματικές θέσεις και θα έχω τη συγκριτική βάση αξιολόγησης πολιτικών.

Μέχρι τότε, μόνο τα πρόσωπα μπορώ να κρίνω και έτσι περιορίζομαι στο να πω ότι τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και ο κ. Γερουλάνος, ως φυσικά πρόσωπα, μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να συμβάλουν στον πολιτικό και πολιτισμικό διάλογο για τις ανάγκες της Αθήνας.

• Πρέπει να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους;

Εχω από το παρελθόν ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους. Αυτό το είχα κάνει σε εποχή πιο δύσκολη. Πολύ περισσότερο σήμερα, που υπάρχει και η απαιτούμενη κοινωνική ωρίμανση. Στα θέματα συνείδησης, θεωρώ γελοίο το ζήτημα του πολιτικού κόστους.

• Ο Μάκης Βορίδης δήλωσε πρόσφατα ότι, εάν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους, «δεν θα μπορείς να βάλεις μια φάτνη» και ότι «ο σταυρός από τη σημαία θα πρέπει να αφαιρεθεί». Συμμερίζεστε τις ανησυχίες του;

Ο κ. Βορίδης είναι ένας ευφυής πολιτικός, με άλλες απόψεις και αντιλήψεις από τις δικές μου. Είμαι γνήσια κοινωνικά φιλελεύθερος και πιστεύω στην απόλυτη κατοχύρωση της ελευθερίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Συνεπώς, διαφωνώ με τις παραπάνω απόψεις.

• Εχετε προσωπικά στοχοποιηθεί στο παρελθόν από τον Γ. Καρατζαφέρη, ενώ μαζί με τον Κώστα Καραμανλή κατατάσσατε τον ΛΑΟΣ στα άκρα του πολιτικού συστήματος. Σήμερα, πρώην κορυφαία στελέχη του ΛΑΟΣ βρίσκονται ψηλά στην κομματική ιεραρχία της Ν.Δ. και διεκδικούν να δίνουν τον τόνο. Τι λέτε;

Δεν μου αρέσει να προσωποποιώ καταστάσεις στην πολιτική. Κρίνω πολιτικές και όχι πρόσωπα. Ημουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της σύνθεσης, του μέτρου, της σύνεσης και υπέρμαχος των δημοκρατικών αξιών, όπως κάθε ουμανιστής και κοινωνικά φιλελεύθερος.

Εξαιτίας των λαϊκίστικων πολιτικών και των λούμπεν στοιχείων δεν ήμουν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Κατανοώ ότι η αυτοδυναμία προϋποθέτει και πανστρατιά από ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όλων. Εδώ θυμίζω και παλαιότερη ρήση «Στην εκκλησία χωρούν πολλοί, αλλά ελάχιστοι στο ιερό».

• Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για διχαστικό λόγο. Την ίδια στιγμή, ακούμε, όμως, στελέχη του κόμματός σας να χρησιμοποιούν εκφράσεις, όπως ότι θα γδάρουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Πώς τις κρίνετε;

Η πολιτική, όπως και η ηθική, εμπεριέχει την αισθητική. Ηθική χωρίς αισθητική δεν υπάρχει. Δεν είναι ζήτημα ταμπού ή πολιτικού πολιτισμού, αλλά ουσίας.

Και στην ουσία η αισθητική του πολιτικού λόγου δεν αφήνει περιθώρια και παρερμηνείες σε τέτοιες αναχρονιστικές, παλαιοπολιτικές και ακραίες υπερβολές.

• Συμφωνείτε με το είδος της ανανέωσης που επιχειρείται σήμερα στη Ν.Δ. και η οποία, σύμφωνα με στελέχη του κόμματός σας, περιλαμβάνει την αποστρατεία ιστορικών στελεχών της παράταξης; Παρότι εσείς ηλικιακά δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, πού αποδίδετε τη μέχρι σήμερα μη αξιοποίησή σας;

Στην κεκτημένη ταχύτητα βολής που αναπτύχθηκε από την προγενέστερα κατάσταση. Και εξηγούμαι: Με θυσίασαν σ’ έναν χαμένο και ώς δοσμένο αγώνα στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Παραιτήθηκα και τους βόλεψα σε μια περίοδο που εξέφραζα τον μεσαίο χώρο και φλέρταραν με το ακραίο λούμπεν λαϊκίστικο στοιχείο.

Αλλά και σήμερα οι φωνές του μεσαίου δημοκρατικού χώρου, οι φωνές του πραγματικού φιλελευθερισμού στιγματίζονται από τους λαϊκιστές ως ελιτίστικες δήθεν, life-style φωνές του κοσμοπολιτισμού. Ενώ οι φωνές των άκρων, της βαθιάς συντήρησης είναι δήθεν λαϊκές. Ομως το δίλημμα δεν είναι αυτό. Είναι εκσυγχρονισμός ή λαϊκισμός. Και ο λαϊκισμός είναι η γάγγραινα της δημοκρατίας.

• Υπάρχει εσωκομματικό μπρα ντε φερ της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. με τους καραμανλικούς;

Νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για προκλήσεις. Η αυτοδυναμία ως στόχος προϋποθέτει πανστρατιά όλων. Ουδείς περισσεύει.

• Στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Αντ. Σαμαράς, αμφισβητούν ανοιχτά την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, που διατυπώθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή. Η δική σας θέση, σήμερα, για την εθνική γραμμή του 2008 ποια είναι;

Η δική μου θέση είναι και παραμένει στη στρατηγική στόχευση της συμφωνίας με σύνθετη ονομασία της γραμμής Βουκουρεστίου, όπως είχε σχεδιαστεί από την τότε κυβέρνηση.

Και προφανώς παραμένω με την άποψη ότι η εθνική πολιτική δεν προσφέρεται για δημαγωγίες, δεν εξυπηρετείται με συλλαλητήρια και ποτέ με πατριδοκαπηλία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και παραμένει εθνικά επιζήμια»
Ο Κώστας Τζαβάρας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον ΕΝΦΙΑ, την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ και την τοποθέτηση του Κων. Τσουβάλα στη θέση του γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Μιλά ακόμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την...
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και παραμένει εθνικά επιζήμια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εξακολουθώ να υποστηρίζω με πάθος την εθνική γραμμή του 2008»
Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια για την επίλυση» του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ενώ υποστηρίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει...
«Εξακολουθώ να υποστηρίζω με πάθος την εθνική γραμμή του 2008»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει θέμα συνοχής της Κ.Ο. στην κύρωση των μνημονίων»
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εκκρεμότητα της έλευσης στη Βουλή των συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
«Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει θέμα συνοχής της Κ.Ο. στην κύρωση των μνημονίων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
Ως γνωστόν προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσχωρήσει στη σκληρή σαμαρική γραμμή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, δήλωνε ότι δεν απεμπολεί το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. και είχε...
Οι Πρέσπες, οι «μακεδονομάχοι» της Ν.Δ. και η ονομαστική ψηφοφορία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το χρονικό των πρώτων 12 «γαλάζιων» μηνών
Η «Εφ.Συν.» εστιάζει σε κάποια από τα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος, οι πολιτικές επιλογές και οι στροφές, οι κυβερνητικές...
Το χρονικό των πρώτων 12 «γαλάζιων» μηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»
Για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, το πόσο εφικτή είναι στη σημερινή συγκυρία τοποθετείται και τις απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. τοποθετείται η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην «Εφ.Συν.»
«Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας