Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο κ. Καμμένος να δώσει λογαριασμό για τα δικά του μυστικά κονδύλια»

«Το μήνυμα είναι ότι όποιος υπουργός αμφισβητήσει τον Καμμένο θα έχει την τύχη του Φίλη και του Κοτζιά» σημειώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ο κ. Καμμένος να δώσει λογαριασμό για τα δικά του μυστικά κονδύλια»

  • A-
  • A+

Να δώσει εξηγήσεις για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καλεί δημοσίως τον Πάνο Καμμένο ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παίρνοντας ξεκάθαρη θέση για τη λάσπη που εκτοξεύει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. ακόμη και κατά της «Εφ.Συν.», ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογραμμίζει ότι «ο κ. Καμμένος δεν έχει φραγμούς και είναι ικανός για όλα», υπενθυμίζοντας ότι παλαιότερα, ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούσαν τις αθλιότητες Καμμένου, π.χ. κατά του Ποταμιού.

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ακόμη ότι η απομάκρυνση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών «δεν βγάζει νόημα» και παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός «έχει μπει πλέον στην εποχή του πανικού και συσσωρεύει μόνο λάθος αποφάσεις».

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΑΝ.ΕΛΛ., ωστόσο επιμένει να μιλάει θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μακεδονικό, παρά τα σύννεφα που έχουν συσσωρευτεί.

• Γιατί χαρακτηρίζετε «όμηρο του Καμμένου» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά;

Γιατί πλέον όλα μαρτυρούν ότι το άγχος του κ. Τσίπρα δεν είναι να πείσει τον Καμμένο να ακολουθήσει τους άλλους, αλλά να πείσει τους άλλους να ακολουθήσουν τον Καμμένο. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει υπουργός στο μέλλον που θα σκεφτεί να αμφισβητήσει τον κ. Καμμένο; Για να έχει την τύχη του Φίλη και του Κοτζιά;

• Ποιον διαφορετικό χειρισμό θα μπορούσε να είχε κάνει ο πρωθυπουργός;

Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να αλλάξει εξωτερική πολιτική, τότε καλώς έκανε και απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά. Αν όμως δεν θέλει να αλλάξει εξωτερική πολιτική, τότε υπέστη μια μεγάλη ήττα. Σκεφθείτε μόνο το μήνυμα που στέλνει στο εξωτερικό. Διώχνει τον υπουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών και κρατά τον σαμποτέρ της Συμφωνίας, δηλώνοντας παράλληλα ότι θέλει να ολοκληρώσει τη Συμφωνία. Με συγχωρείτε, αλλά όλο αυτό δεν βγάζει νόημα.

• Τι έχει να κερδίσει όμως ο κ. Τσίπρας ακολουθώντας τον κ. Καμμένο;

Ισως να έχει πάψει να προσδοκά να κερδίσει και να νοιάζεται μόνο για το τι θα χάσει. Εχει μπει στην εποχή του πανικού. Εκεί που συσσωρεύεις μόνο λάθος αποφάσεις.

• Στα απόνερα της παραίτησης του κ. Κοτζιά, ξεκίνησε ξανά η συζήτηση για τα μυστικά κονδύλια που διαθέτουν ορισμένα υπουργεία. Εσείς επιμένετε στον έλεγχο της Βουλής. Πιστεύετε ότι όντως μπορεί να επιτευχθεί;

Και το ‘16 και το ‘17, έχω θέσει στη Βουλή το θέμα των μυστικών κονδυλίων. Ζητάμε τον έλεγχο της Βουλής, ζητάμε και να περιοριστούν δραστικά. Για ποιον λόγο, ας πούμε, έχει μυστικά κονδύλια το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης; Και πού τα διαθέτει; Τα λεφτά αυτά δεν είναι για να χτίζουν κάποιοι πολιτικές καριέρες, ενισχύοντας, ας πούμε, εθνικιστικά σωματεία…

• Τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων ζήτησε πάντως και ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε τον έλεγχο των κονδυλίων των άλλων. Πρώτα ας δώσει λογαριασμό για τα δικά του μυστικά κονδύλια, του υπουργείου Αμύνης και των ομοϊδεατών υπουργών του, και μετά ας πει για τους άλλους.

• Εκτιμάτε ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα οι εκλογές έρχονται πιο κοντά;

Δεν πιστεύω ότι αλλάζει ο εκλογικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, το νέο σφιχταγκάλιασμα με τον κ. Καμμένο είναι σήμα ότι όπως όπως και κούτσα κούτσα θα προσπαθήσουν να πάνε μέχρι το τέλος. Τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.

• Επιμένετε ότι δεν θα αντικαταστήσετε τους ΑΝ.ΕΛΛ. στην κυβέρνηση σε καμία περίπτωση;

Μα μη συνεχίσετε να προκαλείτε τον κ. Καμμένο. Θα αποκαλύψει ότι σας χρηματοδοτεί και η Μέρκελ και οι κληρονόμοι της Θάτσερ και ό,τι άλλο κρύβεται από πίσω σας.

• Σας εξέπληξε, αλήθεια, η χυδαία επίθεση του κ. Καμμένου στην «Εφ.Συν.», με τις συκοφαντικές αναφορές περί κρυφών χρηματοδοτήσεων από τον Τζορτζ Σόρος κ.λπ.;

Δεν με εξέπληξε. Γνωρίζω ότι στην πολιτική, ειδικά στο συγκεκριμένο περιβάλλον, δεν υπάρχει ούτε τσίπα, ούτε συστολή. Κυριαρχεί ο καιροσκοπισμός. Ο κ. Καμμένος είναι ικανός για όλα. Δεν έχει φραγμούς. Οταν συζητούσαμε τον γάμο των ομοφύλων, είχε φτάσει στο σημείο να μιλήσει για κτηνοβασίες.

Απλώς οι τερατωδίες του δεν κατακρίνονται πάντα. Κάποιοι, στο όνομα της μακροημέρευσης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν του ασκούν κριτική, αλλά προβάλλουν θετικά όλες τις δράσεις του. Και κάποιοι άλλοι λένε «πού να μπλέκω τώρα».

• Κάποιοι θυμήθηκαν αυτές τις μέρες και τα όσα έλεγε ο υπουργός Αμυνας στο παρελθόν για το Ποτάμι. Από την πρώτη μέρα που εμφανιστήκατε…

Ναι, όπως έγραψε προχθές ένας σχολιαστής, «δεν μπορώ να ανακαλέσω στη μνήμη μου άλλον πολιτικό που να δέχθηκε τόση λάσπη και τόση χυδαιότητα όσο ο Θεοδωράκης». Και δυστυχώς δεν ήταν μόνο ο «ακροδεξιός Καμμένος», ήταν και κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργοί σήμερα, που διακινούσαν τσουβάλια τη λάσπη.

«Ανθρωπος του Μπόμπολα», «διαπλεκόμενος», «πράκτορας γερμανικών συμφερόντων». Βρομιές που αναπαρήχθησαν από ένα μεγάλο τμήμα του μαύρου διαδικτύου, αλλά και στρατευμένους δημοσιογράφους και σχολιαστές που εκείνη την εποχή έβρισκαν τον κ. Καμμένο κομψό και χαριτωμένο.

• Πάντως ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα χαρακτήριζε τους ΑΝ.ΕΛΛ. ακροδεξιό κόμμα.

Και ο κ. Καμμένος έλεγε κάποτε τους χουντικούς «περιθωριοποιημένους πατριώτες». Αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Χουντικοί ήταν.

• Σε δύο εβδομάδες ξεκινάει το τρίτο συνέδριο του Ποταμιού. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Επιμένετε στον στόχο για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές;

Τα είπαμε αυτά. Ποτάμι και ξερό ψωμί. Θα προσπαθήσουμε να είναι ένα συνέδριο παραφωνία στο γκρίζο της πολιτικής. Θα ακούσουμε τις «φωνές που εμπνέουν» -Αλιβιζάτος, Αρβελέρ, Βαγιανός, Βερέμης, Γιωσαφάτ και πολλοί άλλοι- και θα έχουμε, πιστεύω, ωφέλιμες εμπνεύσεις για τη χώρα. Από αυτές που καρποφορούν πιο εύκολα σε μικρότερα κόμματα, γιατί στα μεγάλα κυριαρχούν τα υποκριτικά πάθη.

• Υπάρχει περίπτωση προεκλογικής ή μετεκλογικής σύμπραξης σε ένα «μεταρρυθμιστικό» μέτωπο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το μέλλον της Ελλάδας δεν είναι τα μέτωπα, αλλά οι συνεργασίες στη βάση συγκεκριμένων σχεδίων. Το Ποτάμι κάνει συνεχώς προτάσεις που συνθέτουν αυτά τα σχέδια. Δεν αποκλείουμε λοιπόν τις «μετεκλογικές συμπράξεις», όπως λέτε. Αλλά αυτές οι συμπράξεις δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι μόνο η καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων.

• Γιατί δεν είστε ανοιχτός αντιστοίχως και στα ανοίγματα του κ. Τσίπρα; Εμμέσως σας έχει καλέσει να συνδράμετε σε ένα προοδευτικό μέτωπο.

Το προοδευτικό θέλει απόδειξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση αρνείται την ψήφο των Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης στο εξωτερικό, δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κομματοκρατία στο Δημόσιο, καταριέται τα μη κρατικά πανεπιστήμια… Ολα αυτά είναι σημάδια συντηρητισμού και όχι προοδευτισμού.

• Αν τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στην ελληνική Βουλή, το Ποτάμι θα την ψηφίσει; Κι αν έχει προηγηθεί πρόταση μομφής στην κυβέρνηση από τη Ν.Δ., τι θα κάνει; Θα στηρίξει την κυβέρνηση, ώστε να περάσει μετά η Συμφωνία;

Το Ποτάμι είναι αντιπολίτευση. Δεν είμαστε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και δεν θα τους στηρίξουμε. Οπως δεν τους στηρίξαμε και στην προηγούμενη πρόταση μομφής. Στηρίζουμε όμως τη χώρα. Δεν δειλιάζουμε. Η λύση του Μακεδονικού είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Τα Σκόπια, όπως και τα Τίρανα, πρέπει να γίνουν ευρωπαϊκό έδαφος. Η Ελλάδα σε αυτή την πορεία δεν μπορεί να είναι εχθρός. Αντιθέτως, πρέπει να είναι οδηγός.

• Φοβάστε κάποια αρνητική εξέλιξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε Αθήνα ή Σκόπια, μετά την παραίτηση του κ. Κοτζιά;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και γενικότερα θα έλεγα ο δυτικός κόσμος, θέλει να ανακόψει την επέλαση των Ρώσων, αλλά και των Τούρκων, στα Νότια Βαλκάνια. Και δεν νομίζω ότι θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Αντιθέτως, θα επιμένουν μέχρι τέλους. Σε μας απομένει να επιλέξουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε.

• Και μια ερώτηση για την ιστορία. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, σας προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ή προτείνατε εσείς να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση με όρο να μη μετάσχουν οι ΑΝ.ΕΛΛ.;

Δεν έγινε καμία πρόταση και καμία διαπραγμάτευση με τον κ. Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του ’15. Αδίκως ανησυχούσε και θύμωνε συνεχώς ο κ. Καμμένος. Ο κ. Τσίπρας δεν τον απάτησε. Τουλάχιστον όχι μαζί μου.

  

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν τη διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2004-2009, εστιάζοντας στην παραδοχή της κυβέρνησης ότι τα επίσημα στοιχεία διαστρέβλωναν την εικόνα για το πραγματικό...
Αιχμές Γιούνκερ για την κυβέρνηση Καραμανλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
Διά χειρός Πάνου Καζάκου, ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ ο τελευταίος τόμος της σειράς «Εθνικές κρίσεις», επιχειρεί μια συνοπτική ανασκόπηση των «ελεγχόμενων πτωχεύσεων» της τελευταίας δεκαετίας (δηλαδή των...
Δημοκρατία σημαίνει χρεοκοπία;
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
Στην ισχυρή αποτρεπτική επιχειρησιακή ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Αναλαμβάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»
Ανοίγοντας το συνέδριο του e-kyklos με θέμα «Η Ελλάδα μετά: Η ανασύσταση της Μεσαίας Τάξης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη αναστοχασμού ώστε να διαμορφωθεί η εθνική στρατηγική στα...
«Καλύτερη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά η αποφυγή της κρίσης»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
Πρόσφατα, από τις Εκδόσεις Θεμέλιο κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ζαγάρα με τίτλο «Η κατάρρευση του ‘‘υπαρκτού’’ και η διάσπαση του ΚΚΕ - Η κομβική στιγμή του 1991». Η έρευνα επεκτείνεται στο παρελθόν...
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα- Βασίλη Βασιλικού
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός. Η συνάντηση έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια οι δύο άνδρες μετέβησαν στο Ζάππειο.
Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα- Βασίλη Βασιλικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας