• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.6°C / 19.0°C
  1 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 19.4°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.1°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 14.8°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.0°C / 9.5°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 19.0°C
  0 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 18.1°C
  2 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.1°C / 18.8°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.5°C / 17.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 17.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.8°C / 20.3°C
  0 BF
  75%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  2 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.2°C / 15.6°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  80%

Η Ντόρα Μπακογιάννη, με τον δημοσιογράφο της «Εφ.Συν.», Γιάννη Μπασκάκη

ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εξακολουθώ να υποστηρίζω με πάθος την εθνική γραμμή του 2008»

 • A-
 • A+

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», επισημαίνει ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια για την επίλυση» του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, ενώ υποστηρίζει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος», αναφέροντας ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν και είναι ο αλυτρωτισμός και η λογική της Μεγάλης Μακεδονίας».

Στην ερώτηση αν επί κυβέρνησης Σαμαρά ετέθη ζήτημα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής για σύνθετη ονομασία «erga omnes», απαντά ότι «η εθνική γραμμή του 2008 δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το 2014». Τέλος, για το θέμα της ανανέωσης στη Νέα Δημοκρατία, δηλώνει ότι «δεν υπάρχουν λογικές ηλικιακού ρατσισμού και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης»

Συνέντευξη

• Η Ν.Δ. χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα, θεωρώντας ότι είναι ετεροβαρής υπέρ της ΠΓΔΜ. Αν όμως ισχύει αυτό, πώς εξηγείται η επιφυλακτική έως απορριπτική στάση των πολιτών της ΠΓΔΜ απέναντι στη συμφωνία, όπως αυτή εκδηλώθηκε με τα ποσοστά συμμετοχής τους στο δημοψήφισμα;

Η επιφανειακή ανάγνωση των δεδομένων δεν λαμβάνει υπόψη της τα βασικά στοιχεία του προβλήματος, που είναι ένας βαθιά ριζωμένος μακεδονικός εθνικισμός. Απεδείχθη ότι μεγάλο κομμάτι των Σκοπιανών πιστεύει στο ιδεολόγημα του «Μακεδονικού Εθνικισμού» και γι’ αυτό απέρριψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό όφειλαν να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι πολιτικές ηγεσίες εγκαίρως.

Η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ως βασικό άξονα τη μείωση των εντάσεων μακροπρόθεσμα και την αποσόβηση νέων προβλημάτων. Η αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αντιδράσεις και στο αλβανικό στοιχείο αλλά κυρίως κρατάει ζωντανή τη λογική του Ιλιντεν, την οποία per mare per terram η Ελλάδα θέλει να αποφύγει. Δηλαδή τη λογική της Μεγάλης Μακεδονίας.

• Ανεξάρτητα από το πώς κρίνετε τη Συμφωνία των Πρεσπών, θεωρείτε ότι στη σημερινή συγκυρία είναι προς όφελος της χώρας μας να επιδιώξει τη λύση στο Μακεδονικό ή πρέπει η Ελλάδα να περιμένει κάποια άλλη διεθνή συγκυρία;

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του θέματος. Αλλά με ουσιαστική προετοιμασία των λαών για μια συμφωνία η οποία δεν θα είναι ετεροβαρής και θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινωνίες. Αυτό προϋποθέτει εθνική συνεννόηση και συναίνεση και όχι μικροπολιτικές επιπολαιότητες. Σήμερα έχουμε την κοινωνία στα Σκόπια διχασμένη αλλά και την ελληνική κοινωνία διχασμένη. Σε αυτές τις συνθήκες, τέτοιες συμφωνίες δεν μπορούν να σταθούν πολιτικά.

• Εσείς ως υπουργός Εξωτερικών κωδικοποιήσατε το 2008 μαζί με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή την εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας «erga omnes». Αυτή τη θέση διατύπωσε και το 2014 ως υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σήμερα ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι διαφωνούσε. Υπήρξε το 2014 στη Ν.Δ. θέμα αναθεώρησης της εθνικής γραμμής;

Η εθνική γραμμή του 2008 δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν το 2014. Ομως θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεγάλη διαφορά την οποία είχαμε εμείς στη διαπραγματευτική προσέγγισή μας ήταν ότι η εθνότητα θα έπρεπε να μείνει καθαρά σε νομικό επίπεδο υπηκοότητας και βέβαια η γλώσσα δεν θα έπρεπε να είναι μακεδονική, αλλά να χαρακτηρίζεται με τρόπο που να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σλαβική γλώσσα. Το σημαντικό για μας δεν ήταν ποτέ οι ψεύτικοι ισχυρισμοί Γκρούεφσκι για τον Μέγα Αλέξανδρο.

Δεν υπάρχει σοβαρός άνθρωπος στον κόσμο που να αμφισβητεί την ταυτότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αντίθετα, το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν και είναι ο αλυτρωτισμός και η λογική της Μεγάλης Μακεδονίας. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαντάει μακροπρόθεσμα στον πυρήνα του προβλήματος και αυτό με τη βοήθεια μιας αναθεωρητικής δύναμης στα Βαλκάνια μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά.

• Ποια είναι η γνώμη σας σήμερα για την εθνική γραμμή του 2008;

Εξακολουθώ και την υποστηρίζω με πάθος. Ακούστε κ. Μπασκάκη, για μένα που έδωσα σκληρή μάχη για την επίλυση του προβλήματος, και με προσωπικό πολιτικό κόστος, είναι διπλά επώδυνο να βλέπω τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας. Καταλήξαμε σε μια εθνικά επιζήμια πρόταση, ενώ με βάση τους συσχετισμούς και τη χρονική συγκυρία θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει μια εθνικά συμφέρουσα, οριστική λύση του προβλήματος.

• Σχετικά με τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ τον Δεκέμβριο, η Μαρία Σπυράκη δηλώνει ότι του ξεκαθάρισε πως η Ν.Δ. θα καταψηφίσει τη συμφωνία. Ομως τότε δεν υπήρχε ακόμα συμφωνία, ούτε και το θέμα της γλώσσας και της ταυτότητας, το βασικό δηλαδή σημείο διαφωνίας από την πλευρά του κόμματός σας. Η Ν.Δ. είχε από τότε αποφασίσει την αρνητική της στάση;

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε από την αρχή η κυβέρνηση το ζήτημα, στοχεύοντας στη δημιουργία εσωκομματικού προβλήματος στην αντιπολίτευση, δεν άφηνε περιθώρια για εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Θέλω να σας θυμίσω ότι μέχρι τότε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς δεν είχαν ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση που έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πληροφορίες που είχαμε ήταν μόνο από την πλευρά των Σκοπίων.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε ένα εθνικό θέμα που αγγίζει τις ψυχές όλων των Ελλήνων με τρόπο μικροπολιτικό και απαξιωτικό για τις πολιτικές δυνάμεις. Ομως η είδηση από τα Πρακτικά που κυκλοφορούν είναι η ανιστόρητη αποδοχή του ονόματος «Δημοκρατία του Ιλιντεν» που θα αμφισβητούσε ευθέως την ελληνικότητα της Ελληνικής Μακεδονίας, καθώς και η ευκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας θα δεχόταν το οτιδήποτε.

• Η Ν.Δ. απορρίπτει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης περί εξόδου από τα μνημόνια. Ωστόσο τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης φαίνεται να συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό και οι βασικοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. Πώς το σχολιάζετε;

Απολύτως αναμενόμενο. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα σας θυμίσω ότι έχουν μπροστά τους ευρωπαϊκές εκλογές. Εχουν απόλυτη ανάγκη, και εξαιτίας των δικών τους λαθών, να παρουσιάσουν το ελληνικό πρόβλημα ως μια περίπτωση στην οποία η Ευρώπη πέτυχε, ένα ευρωπαϊκό success story.

Η πραγματικότητα είναι ότι μετά το τριετές πισωγύρισμα η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν την άνοιξη του 2014. Αρα χάσαμε 3,5 χρόνια και φορτωθήκαμε 100 δισ. ευρώ. Η κατάθεση δύο προϋπολογισμών είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. και αποδεικνύει ότι όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην Ιθάκη είναι άλλη μια πολιτική εξαπάτηση.

• Σας ανησυχεί ο κίνδυνος η στάση της Ν.Δ. στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, με πρώτο τη Συμφωνία των Πρεσπών, να εμφανιστεί στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων ως προσέγγιση σε θέσεις απομονωτικές και ευρωσκεπτικιστικές που ανθούν στην Ευρώπη και που βέβαια έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό φιλοευρωπαϊκό χαρακτήρα του κόμματος;

Για το τελευταίο πράγμα που μπορεί να κατηγορήσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία είναι για έλλειψη φιλοευρωπαϊσμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι η φιλοευρωπαϊκή μας θέση μάς κάνει τυφλούς μπροστά στις αδυναμίες της Ευρώπης οι οποίες πρέπει να διορθωθούν. Εχοντας βαθιά πίστη στην Ευρώπη, στις αρχές και τις αξίες της, πιστεύουμε ότι, για να υπάρξουν οριστικές λύσεις σε χρονίζοντα εθνικά ζητήματα, απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση και όχι λύσεις ερήμην των λαών και της κοινωνίας.

• Κάποιοι στο κόμμα σας πιστεύουν ότι η πρόσφατη πρόταση του κ. Μητσοτάκη στον Β. Μεϊμαράκη να είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών εντάσσεται σε μια γενικότερη κατεύθυνση να τεθούν σε αποστρατεία ιστορικά στελέχη της παράταξης, στο όνομα της ανανέωσης. Εσείς συμφωνείτε με το είδος της ανανέωσης που επιχειρείται;

Η θέση του ευρωβουλευτή είναι μια από τις σημαντικότερες θέσεις την όποια μπορεί να έχει ένας πολιτικός ειδικά σήμερα που η Ευρώπη αλλάζει και χρειαζόμαστε πρόσωπα με πολιτικό βάρος στο Eυρωκοινοβούλιο. Η Ν.Δ. σήμερα –και το είδατε στην εκδήλωση για τα 44 χρόνια– είναι πιο ενωμένη παρά ποτέ. Δεν υπάρχουν λογικές ηλικιακού ρατσισμού και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη απέναντι στον λαϊκισμό και τα ψέματα της κυβέρνησης.

Ξέρετε, η ανανέωση για ένα κόμμα είναι όρος επιβίωσης. Οι οργανισμοί ή ανανεώνονται ή πεθαίνουν. Και η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προχωράει στην ανανέωση, για την οποία δεσμεύτηκε όταν ζήτησε την ψήφο τον Νεοδημοκρατών για την ηγεσία του κόμματος, που να είναι ουσιαστική, ποιοτική και αξιοκρατική. Το στοίχημά μας είναι ο παραγωγικός συνδυασμός της εμπειρίας με την ανανέωση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και παραμένει εθνικά επιζήμια»
Ο Κώστας Τζαβάρας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τον ΕΝΦΙΑ, την πώληση των δικτύων της ΔΕΗ και την τοποθέτηση του Κων. Τσουβάλα στη θέση του γ.γ. Δημόσιας Τάξης. Μιλά ακόμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την...
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι και παραμένει εθνικά επιζήμια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»
Για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη, το πόσο εφικτή είναι στη σημερινή συγκυρία τοποθετείται και τις απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. τοποθετείται η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στην «Εφ.Συν.»
«Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εάν προκύψει στοιχείο για τον Τσίπρα, εδώ είμαστε να το ερευνήσουμε»
Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα της υπόθεσης Novartis, καθώς και στο Μακεδονικό, τοποθετείται για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και για τον τρόπο επιλογής...
«Εάν προκύψει στοιχείο για τον Τσίπρα, εδώ είμαστε να το ερευνήσουμε»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τους προσκαλούμε όλους, αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν»
Ο Νικήτας Κακλαμάνης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη στάση της Ν.Δ. στο θέμα του νέου Ποινικού Κώδικα, για τα σενάρια που αφορούν το πολιτικό μέλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου και για την εκλογή Προέδρου της...
«Τους προσκαλούμε όλους, αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι πολίτες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή»
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλά στην «Εφ.Συν.» για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, την οικονομία, και την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Απαντά, ακόμα, σχετικά με την ταύτιση του κόμματός του με τον Μάνφρεντ...
«Οι πολίτες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα του συνταγματικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή»
«Δεν θα μετριάσω τους τόνους απέναντι στη ναζιστική οργάνωση» επειδή «είμαι συνεχώς στο στόχαστρό της», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Δένδιας και τάσσεται υπέρ της «πλήρους απομόνωσης και καταδίκης της δράσης...
«Η Νέα Δημοκρατία είναι το ανάχωμα του συνταγματικού τόξου απέναντι στη Χρυσή Αυγή»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας