Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Είναι απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Είναι απολύτως βιώσιμη η ΔΕΗ»

  • A-
  • A+

Στην αντεπίθεση περνά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που υπερασπίζεται τη ΔΕΗ και τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Σταθάκης επικαλείται συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, εξηγεί ότι οι προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εταιρείας, κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «λογιστικές αλχημείες» και λαθροχειρίες στην ανάγνωση των δεδομένων. Επισημαίνει ότι έχει περιοριστεί ο δανεισμός και διαβεβαιώνει πως «η ΔΕΗ είναι απολύτως βιώσιμη».

Αποκαλύπτει επίσης ότι την Τρίτη οι Βρυξέλλες ενέκριναν την παράταση ενός μηνός για τις λιγνιτικές μονάδες και διαβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Συνέντευξη

● Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα αʹ εξαμήνου, η ΔΕΗ δέχτηκε νέα επίθεση από ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης και μερίδα των ΜΜΕ. Τι απαντάτε;

Η αντιπολίτευση κατ’ επανάληψη, τουλάχιστον τρεις φορές το 2017, έχει ανακοινώσει την επικείμενη κατάρρευση της ΔΕΗ. Τελευταίο παράδειγμα, στα τέλη της άνοιξης, η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στα γραφεία της Ν.Δ., την ώρα που εμείς ολοκληρώναμε στο «Χίλτον» τη συμφωνία με τους θεσμούς. Σταθερά επικαλούνται χρηματοοικονομικές πιέσεις και αδυναμία δανεισμού της εταιρείας. Αλλες τόσες φορές έχουν ζητήσει την αποπομπή Παναγιωτάκη.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αναγκάζονται σε λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων. Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πρώτον, υποστηρίζουν ότι ξαφνικά η ΔΕΗ αλλάζει τα αποτελέσματα του 2017 κατά 280 εκατ. ευρώ, επειδή ανακάλυψε κάποια λογιστικά λάθη.

Στην πραγματικότητα η επιχείρηση προχώρησε σε προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις για να διευκολύνει την ανάγνωση και σύγκριση των μεγεθών. Υπενθυμίζω ότι η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του αʹ εξαμήνου του 2017.

Λογικό ήταν στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τότε να περιλαμβάνεται ο ΑΔΜΗΕ, διευκολύνοντας έτσι και τη σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το 2016.

Τα αποτελέσματα του 2018 όμως δεν περιλαμβάνουν τον ΑΔΜΗΕ. Για να διευκολυνθεί η σύγκριση με το 2017, αφαιρείται λογιστικά η επίδραση του ΑΔΜΗΕ στα τότε αποτελέσματα.

Είναι μια πρακτική που βοηθά στη σύγκριση των αποτελεσμάτων και άρα ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία. Επιπλέον είναι σύμφωνη με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, όπως άλλωστε και οι δύο άλλες προσαρμογές, σχετικά με αναβαλλόμενο φόρο προηγούμενων ετών και διάθεση ενέργειας που δεν έχει τιμολογηθεί, για τις οποίες μάλιστα υπήρχε προειδοποίηση στα αποτελέσματα του 2017.

Αυτές τις απολύτως λογικές και σύμφωνες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα προσαρμογές παρουσιάζει η αντιπολίτευση ως λογιστικές αλχημείες.

Δεύτερον, προσπαθούν να πείσουν ότι η ΔΕΗ είναι ζημιογόνα και άρα μη βιώσιμη. Υπενθυμίζω ότι το βασικό μέγεθος για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι ο δείκτης ΕΒΙΤDA, που περιγράφει πόσα μπαίνουν και βγαίνουν από το ταμείο χωρίς να ληφθούν υπόψη ο δανεισμός, οι φόροι, οι αποσβέσεις και άλλα.

Αυτό το κριτήριο βιωσιμότητας χρησιμοποιεί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Εδώ λοιπόν προσπαθούν να μετατρέψουν τον θετικό ΕΒΙΤDΑ των 284,4 εκατ. ευρώ σε αρνητικό, λαμβάνοντας υπόψη έκτακτα γεγονότα όπως η πρόβλεψη για μελλοντική αποζημίωση του προσωπικού σε περίπτωση λύσης της σύμβασης (επίπτωση 151,2 εκατ. ευρώ) και η υποχρεωτική λογιστική αποτύπωση της απόσχισης των δύο λιγνιτικών μονάδων που είναι προς πώληση (επίπτωση 240,6 εκατ. ευρώ).

Επιδιώκουν έτσι να εμφανίσουν ως προβληματικό ένα μέγεθος που καταγράφει την απλή πραγματικότητα ότι η ΔΕΗ εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά για να λειτουργεί και άρα είναι απολύτως βιώσιμη.

● Αποδίδετε τις επιθέσεις σε επιχειρηματικά συμφέροντα ή πολιτικά κίνητρα; Τι κάνατε για να βοηθήσετε τη ΔΕΗ;

Η παρούσα κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της προηγούμενης για τη ΔΕΗ, που θυμίζω προέβλεπε τη Μικρή ΔΕΗ και πώληση μετοχικού μεριδίου 17% από το Δημόσιο και μάλλον αυτό είναι το πολιτικό κίνητρο.

Εμείς επιλέξαμε να διατηρήσουμε τη ΔΕΗ βασικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, διατηρήσαμε στο Δημόσιο το 51%, διασώσαμε το σύνολο του υδροηλεκτρικού δυναμικού της επιχείρησης και διαμορφώσαμε το πλαίσιο ώστε η ΔΕΗ να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στο νέο ενεργειακό τοπίο.

Παραλάβαμε τη ΔΕΗ υπερχρεωμένη με δάνεια 4,9 δισ. ευρώ και τα περιορίσαμε περίπου κατά ένα δισ. Οι τράπεζες ανανέωσαν τον δανεισμό προς τη ΔΕΗ και το κράτος ενίσχυσε τη ρευστότητα της επιχείρησης με την εξόφληση οφειλών που είχαν συσσωρευτεί την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ) και την υπογραφή 5ετούς συμβολαίου για το σύνολο του Δημοσίου.

Αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, μόνο το 2017 ενισχύσαμε τη ρευστότητα της ΔΕΗ τουλάχιστον κατά 1,25 δισ. ευρώ.

Τέλος, η ΔΕΗ απέκτησε επιτέλους business plan, προκειμένου να έχει μια σαφή στρατηγική για την ενίσχυση των ΑΠΕ, την επέκταση στα Βαλκάνια και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η λειτουργία της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

● Πώς βλέπετε την πορεία της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνουν οι συμφωνίες, οι οποίες επιβάλλουν τη μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά ενέργειας ώς το τέλος του χρόνου;

Στη ΔΕΗ αντιστοιχεί σχεδόν η μισή από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας, με το υπόλοιπο κομμάτι να καλύπτεται από ιδιώτες (φυσικό αέριο και ΑΠΕ).

Καθώς όμως η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει σχεδόν μονοπωλιακή θέση στην αγορά λιανικής, είναι αναγκασμένη να απορροφά σχεδόν το σύνολο της ενέργειας που παράγεται στη χώρα. Η ανισορροπία αυτή επιβάλλει τη σταδιακή σύγκλιση του μεριδίου στη λιανική με το μερίδιο στην παραγωγή.

Πρόσφατα συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι ο μηχανισμός ΝΟΜΕ θα εκλείψει όταν ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων. Πλην όμως θα συνεχιστεί η τάση σύγκλισης του μεριδίου της λιανικής με εκείνου στην παραγωγή.

● Υπάρχει πρόβλημα με την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων;

Οι δύο διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Μόλις προχθές λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη επιστολή, με την οποία αποδέχονται το αίτημα για παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Δεδομένου αυτού, προχωράμε κανονικά στο πλαίσιο του χρονοδιαγράμματος που έχουμε συμφωνήσει.

● Η ενέργεια αποτελεί καθοριστική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Την τελευταία τριετία προχώρησαν προγράμματα που καθυστερούσαν για χρόνια. Ποια είναι τα οφέλη για τη χώρα;

Θα συνοψίσω τις σημαντικότερες από τις πρωτοβουλίες μας. Πρώτον, προωθήσαμε μεγάλα επενδυτικά projects που καθιστούν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρομαι στον αγωγό ΤΑΡ, που πλέον ολοκληρώνεται, στον αγωγό IGB, η κατασκευή του οποίου ξεκινά σύντομα, στην αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας, που ολοκληρώθηκε, και στα θετικά βήματα για την κατασκευή του FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Δεύτερον, επιταχύνουμε τις διασυνδέσεις της νησιωτικής χώρας με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Ολοκληρώθηκε η αʹ φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη βʹ φάση, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου και προχωρά η διαδικασία για τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής στη βάση των αποφάσεων της ΡΑΕ.

Τρίτον, προωθούμε την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας τόσο στον ηλεκτρισμό όσο και στο φυσικό αέριο. Σύντομα θα λειτουργεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπου οι ιδιώτες θα μπορούν να επιλέγουν το ενεργειακό μείγμα που καταναλώνουν μέσα από διμερή συμβόλαια.

Τέταρτον, ανατρέψαμε τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν δρομολογηθεί και υιοθετήσαμε μια νέα λογική, η οποία στο επίκεντρο έχει τη διατήρηση των υποδομών υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Πέμπτον, ετοιμάζουμε τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, με ορίζοντα τη μετάβαση στο 2030 και την επίτευξη των στόχων που προβλέπουν οι διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές ρύπων.

Εκτον, επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα συνδέοντας το επόμενο διάστημα 32 πόλεις.

Εβδομον, προωθούμε καινοτόμες λύσεις και θεσμούς. Ηδη λειτουργούν οι πρώτες Ενεργειακές Κοινότητες. Ο νέος θεσμός καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο και στο πρόγραμμα για τα «έξυπνα» και τα ενεργειακά νησιά, όπου ήδη υπάρχουν σημαντικές επιτυχίες όπως αυτή της Τήλου. Σύντομα θα παρουσιάσουμε δέσμη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού στον κλάδο των μεταφορών.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμία σχέση με όσα ίσχυαν το 2014.

Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων-ρεκόρ, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην «Εφ.Συν.», περνά στην αντεπίθεση και θυμίζει ότι από το 2015 έγιναν...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προβληματικοί οι όροι της απολιγνιτοποίησης»
Χωρίς μελέτη και κυρίως χωρίς ανταλλάγματα προωθείται από την κυβέρνηση το πρόωρο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Παναγιωτάκης, τέως πρόεδρος και...
«Προβληματικοί οι όροι της απολιγνιτοποίησης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η μυθοπλασία ότι η ΔΕΗ είχε τεράστιες ζημιές το 2018 δεν ισχύει»
Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» αναδεικνύει τις διαφορές στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ενώ δίνει τη δική του ερμηνεία στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
«Η μυθοπλασία ότι η ΔΕΗ είχε τεράστιες ζημιές το 2018 δεν ισχύει»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γ. Σταθάκης στην «Εφ.Συν.» για το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ
«Το επίσημο σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ, που επικαλέστηκε ο κ. Μητσοτάκης, είναι η επιστροφή στις πολιτικές προ του 2015» απαντά μέσω της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και περιγράφει τις...
Γ. Σταθάκης στην «Εφ.Συν.» για το σχέδιο της Ν.Δ. για τη ΔΕΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία για τη ΔΕΗ»
Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία και τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται η ΔΕΗ εντοπίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μανόλης Παναγιωτάκης στη συνέντευξή του στην...
«Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την καταστροφολογία για τη ΔΕΗ»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης
Ως το τέλος Ιουνίου προβλέπεται να είναι έτοιμο το master plan για την αντιμετώπιση των πολλαπλών επιπτώσεων από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Αναζητείται σχέδιο απέναντι στις πολλαπλές επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας