Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θέλουμε ριζική αλλαγή στην Ε.Ε.»

Ο Ούντο Μπούλμαν με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.» Δημήτρη Κουκλουμπέρη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θέλουμε ριζική αλλαγή στην Ε.Ε.»

  • A-
  • A+

Συναντηθήκαμε στα γραφεία του Ιδρύματος Friedrich-Ebert, στο Κολωνάκι, λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Ούντο Μπούλμαν μάς μίλησε για τα διακυβεύματα εν όψει των ευρωεκλογών, για τους στόχους των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και για την προοπτική ενός προοδευτικού μετώπου απέναντι στη Δεξιά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, εκτιμώντας ότι μεταξύ Κεντροαριστεράς και Αριστεράς δεν υπάρχουν σοβαρές διαφορές.

Η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν συνεχή θετικό ρόλο, ως μόνιμος εταίρος στο πλευρό της Ελλάδας

• Η Ευρώπη στρέφεται προς τα δεξιά. Τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται, την ίδια στιγμή που οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά δεν πείθουν τον κόσμο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Νομίζω ότι η εικόνα είναι ευρύτερη. Αν δείτε την Ισπανία, όπου μόλις πρόσφατα ο Πέδρο Σάντσεθ ανήλθε στην εξουσία και η πολύ διεφθαρμένη κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος αναγκάστηκε να φύγει -νομίζω ότι οι ποινές που «μάζεψαν» τα στελέχη τους πλησίαζαν συνολικά τα 300 χρόνια. Αν δείτε την Πορτογαλία, ο Αντόνιο Κόστα έχει, στο μεταξύ, πετύχει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα και διαθέτει την υποστήριξη πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Αλλά και στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες πήραν μακράν τα υψηλότερα ποσοστά, στις τελευταίες εκλογές. Δεν θα έλεγα, λοιπόν, ότι οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν παντού τις μάχες. Αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως δεν είναι εύκολο να πείσουμε τον κόσμο, τις κοινωνίες μας, για τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτή είναι η δυσκολία, νομίζω, και αυτό πρέπει πρέπει να διορθωθεί. Πρέπει να πούμε στους λαούς μας ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, ώστε να μην τους απογοητεύει.

• Απομένουν οκτώ μήνες ώς τις ευρωεκλογές. Τι μπορούν να κάνουν τα προοδευτικά κόμματα, για να αλλάξουν αυτή την κατάσταση;

Πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Πρέπει να κάνουμε μια πολύ οξεία ανάλυση για τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε μια κυριαρχία των συντηρητικών και των ακραία φιλελεύθερων δυνάμεων κομμάτων, δεν προστατεύτηκαν αρκετά οι λαοί μας, δεν υπήρξαν αρκετές επιτυχίες στην κοινωνική πολιτική, πολλές κοινωνίες -ιδίως στο Νότο- υπέφεραν από πολύ υψηλά ποσοστά νεανικής ανεργίας.

Πρέπει εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες να πούμε «θέλουμε να δούμε ριζική αλλαγή», η Ευρώπη πρέπει να φέρει αποτελέσματα, η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τις ανάγκες των λαών της και αυτό σημαίνει οικονομική αλλαγή προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία του πλανήτη, προστασία του περιβάλλοντος. Τα οικολογικά και τα κοινωνικά προβλήματα δεν είναι αντίπαλοι, είναι αλληλοσυνδεδεμένα. Ακόμη κι ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα έχει δικαίωμα στον καθαρό αέρα, σε νερό που δεν έχει μολυνθεί, σε αξιοπρεπείς συνθήκες στέγασης, στην ασφαλή παροχή ενέργειας για το χειμώνα, όλα αυτά συνδέονται στενά, αυτή είναι η ολιστική προσέγγιση που θέλουμε να προσφέρουμε, για μια Ευρώπη που υπηρετεί τους λαούς της. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στους ψηφοφόρους μας, ώστε να ανιχνεύσουν ξανά το «προφίλ» της Σοσιαλδημοκρατίας.

• Εσείς υποστηρίζετε πως τα προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη και, φυσικά, και την Ελλάδα, πρέπει να συνεργαστούν, για να αντιμετωπίσουν την άνοδο της Δεξιάς. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ελλάδας, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ που τώρα λέγεται Κίνημα Αλλαγής, αρνείται αυτή τη προοπτική (σ.σ. της συμπόρευσης Κεντροαριστεράς - Αριστεράς). Πώς μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο;

Στην πολιτική ομάδα μου έχω μέλη από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ και έχουμε γόνιμες συζητήσεις για το πώς να δώσουμε κίνητρα στην προοδευτική οικογένεια, πώς να στηρίξουμε την προοδευτική οικογένεια. Σήμερα (σ.σ. χθες), πήγα στις καμένες περιοχές στο Μάτι μαζί με τον δήμαρχο της Αθήνας, με τον καλό μου φίλο κύριο Γιώργο Καμίνη από την κομματική ομάδα μου, και δεν βλέπω να μας χωρίζουν σοβαρές διαφορές.

• Την ίδια στιγμή το κόμμα της Δεξιάς εδώ στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία, προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία. Πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα ήταν καλό για την Ελλάδα;

Δεν ήρθα εδώ για να αναμειχθώ στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα. Τι είναι καλό ή κακό θα το αποφασίσουν οι Ελληνες πολίτες. Αλλά από τη δική μου, ευρωπαϊκή σκοπιά, ξέρω ότι το κόμμα αυτό, η Νέα Δημοκρατία, είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Ελλάδα βρέθηκε στην κρίση. Ξέρω ότι η πολιτική της κυβέρνησης, που προηγήθηκε της σημερινής, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Οπότε έχω αρκετές προσωπικές αμφιβολίες για το αν η Νέα Δημοκρατία είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό, μετά το τέλος των μνημονίων;

Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία από την αρχή της. Είμαι Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, αλλά πάντα έλεγα δύο πράγματα: η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο δίκαιη, πιο διαφανής κοινωνία, όπου τα βάρη δεν θα πέφτουν μόνο στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και όπου οι πλούσιοι θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους.

Αυτό αφορά, βέβαια, το εγχώριο πολιτικό οικοδόμημα, αλλά εύχομαι από καρδιάς να εφαρμοστούν πολιτικές στην Ελλάδα που θα οδηγήσουν σε ένα πιο εξισωτικό και δικαιότερο κοινωνικό σύστημα, όπου όλοι θα μπορούν να συμβάλουν και να συμμετέχουν, αλλά και όλοι θα πληρώνουν αυτά που τους αναλογούν. Από την άλλη μεριά, όμως, ήμουν εξαρχής πολύ επικριτικός απέναντι στην τρόικα. Πρώτα απ’ όλα, δεν υπήρχε δημοκρατικός έλεγχος πάνω στις ενέργειές της.

Δεύτερον, δεν υπήρχε διαφάνεια, κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη για τις λεγόμενες υποχρεώσεις των προγραμμάτων. Εμείς, στην Ευρωβουλή, τους επικρίναμε, λέγαμε ότι δεν γίνεται να πληρώνουν συνέχεια οι λάθος άνθρωποι, όπως συνέβαινε στην Ελλάδα, αλλά νομίζω και σε άλλες χώρες, είδαμε ότι και στην Πορτογαλία δεν υπήρχε ισορροπία στα προγράμματα. Ελπίζω, λοιπόν, ότι αυτό θα τελειώσει, χρειαζόμαστε αμοιβαία δημοκρατική υποστήριξη, για να μπορεί να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος -και όχι μόνο από τους γραφειοκράτες, όπως συνέβαινε ώς τώρα.

Η Ευρωβουλή πρέπει να έχει λόγο σε τέτοιες καταστάσεις. Για τον ελληνικό λαό, έχω να πω ότι υποφέρατε πολύ, επενδύσατε πολλά και αξίζετε ένα σπουδαίο μέλλον, πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηριχθείτε από ευρωπαϊκής πλευράς, ιδιαίτερα με βιώσιμες επενδύσεις και τώρα με την έκτακτη βοήθεια στην περίπτωση των πυρκαγιών, αλλά και γενικότερα η Ευρώπη πρέπει να παίξει έναν συνεχή θετικό ρόλο, ως μόνιμος εταίρος στο πλευρό σας.

   

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προοδευτικές συνεργασίες ενάντια στις λογικές Σόιμπλε»
Οι συζητήσεις για τις πολιτικές συμμαχίες είναι πάντα δύσκολες, παραδέχεται ο Ούντο Μπούλμαν, στέλνοντας ωστόσο μήνυμα υπέρ μιας ευρείας συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη Δεξιά και στον...
«Προοδευτικές συνεργασίες ενάντια στις λογικές Σόιμπλε»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να γίνουμε πρωταγωνιστικό κίνημα με στρατηγικό ρόλο στη διακυβέρνηση»
Ο Γιάννης Μανιάτης διεκδικεί την ηγεσία του νέου φορέα και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το εγχείρημα θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.» εκτιμά...
«Να γίνουμε πρωταγωνιστικό κίνημα με στρατηγικό ρόλο στη διακυβέρνηση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Ε.Ε. θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν
Την πεποίθηση ότι η πρόσφατη ετυμηγορία για αλλαγή σελίδας στον Λευκό Οίκο και η ανάληψη της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν θα αναθερμάνει τις παγωμένες σχέσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ της περιόδου Τραμπ εκφράζει ο...
Η Ε.Ε. θα συνεργαστεί εποικοδομητικά με τον πρόεδρο Μπάιντεν
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η καταδίκη του Ερντογάν δεν αρκεί, χρειάζονται κυρώσεις»
«Ο Ερντογάν αναπτύσσει μια πολεμική αντίληψη ενάντια σε οποιαδήποτε προβλήματα μέσα και έξω από την Τουρκία» υποστηρίζει ο εκπρόσωπος για την Ευρώπη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Ντεβρίς Τσιμέν,...
«Η καταδίκη του Ερντογάν δεν αρκεί, χρειάζονται κυρώσεις»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μονομερείς, παράνομες και μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας»
Να σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση και να μπορέσει να ξεκινήσει διάλογος, καλεί την Αγκυρα ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Αμορ.
«Μονομερείς, παράνομες και μη αποδεκτές οι ενέργειες της Τουρκίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»
Να υπερασπιστούν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ενότητα και το όραμα για το κοινό εγχείρημα μιας παράταξης που θα καλύπτει όλο το φάσμα του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου ζητά με...
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας