• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 22.2°C
  4 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.4°C / 22.2°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.2°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 11.1°C / 21.0°C
  1 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 22.0°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 23.0°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  100%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.4°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.3°C
  4 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  45%
«Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί πια να αγνοεί το προσφυγικό ζήτημα»
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί πια να αγνοεί το προσφυγικό ζήτημα»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας για το προσφυγικό, μάχη χαρακωμάτων στην Ευρώπη γύρω από την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, επικράτηση της ξενοφοβικής ατζέντας και κίνδυνος ανόδου της Ακροδεξιάς, απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά, δυσκολίες δημιουργίας επαρκών δομών στην ενδοχώρα, ακραίες ξενοφοβικές αντιδράσεις με τη συμπαράσταση στελεχών και βουλευτών της Ν.Δ.

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας μιλά στην «Εφ.Συν.» για τις τελευταίες πυκνές εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το κατεξοχήν ζήτημα, όπως λέει, που διαμορφώνει σήμερα πολιτικές στάσεις και εκλογικές συμπεριφορές σε όλη την Ευρώπη.

Συνέντευξη

● Η αναβολή της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης των 15 δισ. ύστερα από ένσταση της Γερμανίας για τον χαμηλό ΦΠΑ στα νησιά εκτιμάτε ότι σχετίζεται με τις εξελίξεις στο προσφυγικό;

Στο συμβούλιο των διοικητών του ESM, που θα αποφάσιζε για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 15 δισ., ο Γερμανός εκπρόσωπος, πιστός στην πρακτική της γερμανικής «αυστηρότητας μόνο για τους άλλους», αξιοποίησε, ως πρόσχημα ουσιαστικά, τη μη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που φέρουν το βάρος του προσφυγικού, για να προκαλέσει μια 15θήμερη καθυστέρηση. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τίποτε περισσότερο.

● Από τη μια η Ελλάδα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και από την άλλη υπογράφει συμφωνία με τη Γερμανία και την Ισπανία. Δεν πρόκειται για αντίφαση, η οποία μάλιστα ενέχει τον κίνδυνο να παγιωθούν στην πράξη οι διμερείς συμφωνίες σε βάρος της ευρωπαϊκής πολιτικής και να τεθούν υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη δικαιώματα όπως η πρόσβαση στο άσυλο και η οικογενειακή επανένωση;

Δεν πρόκειται για αντίφαση. Το κείμενο των συμπερασμάτων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ρητά ότι απαιτείται να βρεθεί το συντομότερο δυνατό συναίνεση για την αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και ιδίως του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Προβλέπει μάλιστα ότι στο επόμενο συμβούλιο τον Οκτώβριο θα εξεταστούν τα βήματα προόδου. Αυτό έχει τεράστια σημασία για εμάς, διότι η αναθεώρηση του κανονισμού συνδέεται, εκτός των άλλων, με το επείγον ζήτημα της δίκαιης ανακατανομής των προσφύγων στο σύνολο των κρατών-μελών.

Θα έλεγα επίσης ότι στο συμβούλιο αναδείχθηκε απόλυτα η πανευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί πια να αγνοεί το ζήτημα, ανεξάρτητα από τη σκοπιά που το βλέπει το καθένα, είτε βρίσκεται στο μέτωπο των χωρών του Βίζενγκραντ και της Αυστρίας είτε στην πλευρά της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, της Γερμανίας, και της Ιταλίας, η οποία, παρόλη την έντονα ξενοφοβική στάση της κυβέρνησής της, βρέθηκε εξ αντικειμένου κοντά στις δικές μας απόψεις επειδή είναι χώρα πρώτης υποδοχής,

Σ’ αυτό το πλαίσιο εκτιμήσαμε μαζί με τη Γερμανία και την Ισπανία ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε τριμερή συμφωνία, με σκοπό από την πλευρά μας να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Η συμφωνία επισημαίνει ότι οι τρεις χώρες επιμένουν στην υποστήριξη και την ενίσχυση των αρχών της Ε.Ε., ότι η Γερμανία δεσμεύεται να βοηθήσει τις άλλες δύο χώρες σε περίτπωση κρίσης και ότι θα υπάρξει έκτακτη βοήθεια στα νησιά.

Το σημαντικότερο είναι ότι η Γερμανία θα ολοκληρώσει τις οικογενειακές επανενώσεις που εκκρεμούν πολύ καιρό, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία θα δεχτούν πίσω πρόσφυγες τους οποίους θα εντοπίζουν οι γερμανικές αρχές στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας, αν οι πρόσφυγες αυτοί καταγραφούν μετά τον Αύγουστο στο σύστημα Eurodac της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Θεωρούμε ότι το ισοζύγιο μεταξύ επιστροφών και οικογενειακών επανενώσεων θα είναι θετικό για την Ελλάδα, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο εφαρμογής της συμφωνίας.

Φυσικά στην απόφασή μας συνεκτιμήσαμε την εν πολλοίς θετική στάση της γερμανικής ηγεσίας στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό, όπως και τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό και από την Αυστρία.

● Βλέπουμε πάντως ότι όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται η Ακροδεξιά στην Ευρώπη, αλλά σε ορισμένες περιοχές ενισχύει την ηγεμονία της και επιβάλλει την ξενοφοβική ατζέντα της. Μήπως οι εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εντείνουν τον κίνδυνο της ξενοφοβίας;

Ο κίνδυνος θα ήταν υπαρκτός αν γίνονταν υποχωρήσεις σε θέματα αρχών. Εχει διαμορφωθεί ένα μέτωπο απέναντι στην ξενοφοβία και στον ρατσισμό, απέναντι στις χώρες του Βίζενγκραντ.

Με τον ρατσισμό δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και συνδιαλλαγής. Δεν γίνεται να προσπαθήσεις να καλοπιάσεις το τέρας, γιατί θ’αρχίσεις να του μοιάζεις.

Σ’ αυτή τη μάχη, η οποία δίνεται με δυσμενείς όρους, δίνει το «παρών» και η γερμανική ηγεσία. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι σήμερα το προσφυγικό και το μεταναστευτικό είναι το κατεξοχήν ζήτημα που διαμορφώνει στην Ευρώπη συνειδήσεις, πολιτικές στάσεις και εκλογικές συμπεριφορές.

Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, επιφυλάσσουν στους πρόσφυγες και στους μετανάστες τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου για όλα τα δεινά της Ε.Ε.: ανεργία, οικονομική κρίση, κακή αναδιανομή των όποιων αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, τρομερή πίεση στα αδύναμα στρώματα των εργαζόμενων, απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Για όλα φταίνε οι πρόσφυγες.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είναι θετικό ότι υπήρξε κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, έστω και αν δεν μας καλύπτει πλήρως.

Αν δεν υπήρχε, θα διαπιστωνόταν η πλήρης αποτυχία της Ευρώπης να διαμορφώσει έστω την ελπίδα μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για το προσφυγικό με βάση την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

● Οι συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ωστόσο απάνθρωπες. Πού εντοπίζετε το πρόβλημα;

Το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από τις 17.000 στις 10.000.

Οσο όμως οι αφίξεις των προσφύγων είναι περισσότερες από τις αναχωρήσεις, το πρόβλημα θα παραμένει. Οι δρόμοι της εξόδου έχουν περιοριστεί.

Οι οικογενειακές επανενώσεις έχουν παγώσει, η μετεγκατάσταση έχει σταματήσει, οι επιστροφές στην Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα και απλά, καθώς πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως ο σεβασμός των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Μένουν οι εθελοντικές επιστροφές που επιδοτεί ο ΔΟΜ, η μεταφορά των ευάλωτων στην ενδοχώρα και η χορήγηση ασύλου, με το οποίο οι πρόσφυγες αποκτούν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Ελληνες.

Η μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, που μάλιστα δέχεται πίεση και από τον Εβρο, προϋποθέτει επαρκείς δομές. Ξανανοίγουμε ορισμένα καμπ που είχαν κλείσει, αυξάνουμε τη χωρητικότητα σε άλλα, καλύπτουμε κενές θέσεις σε διαμερίσματα. Θα τα καταφέρουμε, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. Πρέπει να μην επιβαρυνθεί δυσανάλογα μια περιοχή ή μια δομή σε σχέση με άλλες.

Απαιτείται συναίνεση, που δεν επιτυγχάνεται πάντα εύκολα. Είναι αλήθεια ότι αρκετοί δήμοι δέχτηκαν πρόσφυγες.

Είναι θετικό ότι συμμετείχε η Κρήτη στη φιλοξενεία και μάλιστα οργανωμένα, σε διαμερίσματα. Είναι αξιοσημείωτο, για παράδειγμα, ότι στην Τρίπολη υπήρξε στήριξη από τον δήμαρχο και τον μητροπολίτη.

Από την άλλη, αντιμετωπίζεις φαινόμενα όπως στα ορεινά των Γρεβενών. Εκεί οι ξενοδόχοι ζητούν να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, αλλά αντιδρούν έντονα κάποιοι τοπικοί παράγοντες. Οπως ισχυρίζονται οι ξενοδόχοι, οι αντιδράσεις έχουν μικροπολιτικά κίνητρα.

Κατά τη γνώμη μου κρύβει έκδηλη σκοπιμότητα η αποσιώπηση του γεγονότος ότι τα νησιά, με δεδομένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα έχει βοηθήσει η πολιτεία.

Μην ξεχνάμε: μεταφορικό ισοδύναμο, χαμηλός ΦΠΑ, οικονομική αντισταθμιστική ενίσχυση, αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ας σταματήσουν ορισμένοι να διεκτραγωδούν με πολύ πιο μαύρα χρώματα την πραγματικότητα – δεν συμφέρει τα ίδια τα νησιά. Ας σκεφτούν ότι τα προβλήματα είναι εστιασμένα σε ορισμένες περιοχές, συνήθως αυτές κοντά στα καμπ. Δεν εκτείνονται σε όλο το νησί.

Ας σκεφτούν οι Σαμιώτες τι είναι καλύτερο γι’αυτούς – να παραμείνει το καμπ στη σημερινή ακατάλληλη θέση ή να μεταφερθεί σε κατάλληλη θέση, με ελάχιστη αύξηση της χωρητικότητας στα 1.200 άτομα, αφού πρώτα κλείσει το υπάρχον ΚΥΤ; Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι δε θα επιβάλουμε λύση – ας αποφασίσουν τι θέλουν.

Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια να βελτιώνονται οι συνθήκες. Χρειάζεται όμως παράλληλα να υψωθεί ένα αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο πολύ πιο δυνατό από ό,τι μέχρι σήμερα.

Λένε μερικοί ότι πρέπει πρώτα να βελτιώσει η κυβέρνηση το συσσίτιο ή να κάνει αποσυμφόρηση. Αλλά η αντιρατσιστική πάλη έχει σχετική αυτονομία, δεν μπορεί να συναρτάται από την επιτυχία ή την αποτυχία κάποιων κυβερνητικών μέτρων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ απαιτείται ένα καθαρό μέτωπο απέναντι στον ρατσισμό, που θα αποκαλύπτει την ξενοφοβία παντού όπου εκδηλώνεται.

● Τοπικά στελέχη, δημοτικοί άρχοντες και βουλευτές της Ν.Δ. έχουν εμφανιστεί να συμμετέχουν ή να συμπαρίστανται σε ξενοφοβικές εκδηλώσεις στη Λέσβο, τη Σάμο και αλλού, αν δεν τις ενορχηστρώνουν. Σας προβληματίζει;

Είναι φανερό ότι στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό η Ν.Δ. έχει ταχθεί με την πλευρά των χωρών του Βίζενγκραντ και της Αυστρίας και έρχεται σε αντίθεση ακόμα και με κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Είναι χαρακτηριστική η αυθόρμητη αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, όταν ο πρωθυπουργός τού επισήμανε ότι ο διεθνής Τύπος τον αναφέρει σαν τον Ελληνα Ορμπαν.

«Παίρνει 49%» απάντησε, προδίδοντας τις μύχιες σκέψεις του. Με σκοπό να κερδίσει ψήφους, ο κ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να πουλήσει τον όποιο φιλελευθερισμό του στον διάβολο.

Το ίδιο κάνει και σε άλλα ζητήματα. Ενα κεντροδεξιό φιλελεύθερο κόμμα θα είχε ψηφίσει τη συμφωνία για το Μακεδονικό.

Αλλωστε έχουμε δει πώς διαχειρίστηκε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό η Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση. Εχουμε δει πώς εννοεί τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, όταν τους ονόμαζε όλους λαθρομετανάστες και τους έκλεινε στην Αμυγδαλέζα. Τη βαραίνει άλλωστε το Φαρμακονήσι.

Οπως σήμερα τη βαραίνει ο θαυμασμός του αντιπροέδρου της Αδωνη Γεωργιάδη για την ακροδεξιά πολιτική του Ματέο Σαλβίνι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εξαιρετικά προβληματικές οι λογικές κλειστών συνόρων και αποκλεισμών»
Λίγο πριν από την κρίσιμη άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, ο νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, Μάρκος Καραβίας, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του,...
«Εξαιρετικά προβληματικές οι λογικές κλειστών συνόρων και αποκλεισμών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Με προβληματίζει η μυωπική στάση για το άσυλο»
Η Μαρία Σταυροπούλου μιλά στην «Εφ.Συν.», στην τελευταία συνέντευξη της θητείας της ως διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου, για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η υπηρεσία και για τα ανησυχητικά...
«Με προβληματίζει η μυωπική στάση για το άσυλο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μια πολιτική-φρούριο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα»
Ο Γιώργος Βερνίκος, πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, μιλά για την Ευρώπη-Φρούριο, για τις πολιτικές ένταξης, για τη σημασία του τρίπτυχου «ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη» και καλεί τα...
«Μια πολιτική-φρούριο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τη θέληση και τη δύναμη να πας μπροστά δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένα τείχος»
Με δύο Pulitzer και χιλιάδες φωτογραφίες από τη Βραζιλία μέχρι το Ιράκ κι από την Τουρκία μέχρι το Μεξικό στις αποσκευές του, ο Αλκης Κωνσταντινίδης κερδίζει για δεύτερη φορά το πιο σπουδαίο δημοσιογραφικό...
«Τη θέληση και τη δύναμη να πας μπροστά δεν μπορεί να τη σταματήσει κανένα τείχος»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θέλουν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο»
Κορύφωση της αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ε.Ε. και της ιταλικής κυβέρνησης στη Μεσόγειο υπήρξε η κατάσχεση του διασωστικού πλοίου «Iuventa», της γερμανικής οργάνωσης Jugend Rettet, τον Αύγουστο του 2017. Η...
«Θέλουν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην κεντρική Μεσόγειο»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα πενιχρά αποτελέσματα της συμφωνίας
Κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα δεν φαίνεται να έχει το πάγωμα του ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής του 2001 που εξήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μια κίνηση μάλλον...
Τα πενιχρά αποτελέσματα της συμφωνίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας