Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν αν η περιοχή μας γίνει πιο σταθερή»

Ραντμίλα Σεκέρινσκα, αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ

Αλέξανδρος Σταματίου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν αν η περιοχή μας γίνει πιο σταθερή»

  • A-
  • A+

Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, από τα σημαντικότερα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ επίσης θεωρείται η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Τη συναντήσαμε στο υπουργείο Αμυνας, λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση της συμφωνίας, και μας μίλησε με καθαρό λόγο, με πολιτικά επιχειρήματα και, κυρίως, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

• Γιατί μας πήρε τόσο πολύ, 27 χρόνια, για να φτάσουμε σε συμφωνία;

Δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσω ως πολιτικός ή με φιλοσοφική διάθεση. Υπάρχει ένα κυνικό ρητό που λέει ότι οι πολιτικοί λαμβάνουν τη σωστή απόφαση μόνον όταν έχουν εξαντλήσει όλες τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Πιστεύω ότι τα δύσκολα θέματα κάνουν τους ανθρώπους να φοβούνται να τα αντιμετωπίσουν με δημιουργικό τρόπο. Στην πολιτική πάντα πρέπει να αντιμετωπίζουμε διάφορες προκλήσεις και μερικές φορές όταν προσπαθείς να ανταποκριθείς σε πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα δεν πετυχαίνεις να επιλύσεις καμία.

Η χώρα μας αντιμετώπισε δύσκολες επιλογές από την ανεξαρτησία της και μετά κι έτσι, δεν ήταν ποτέ εύκολο να ανταποκριθεί στο ζήτημα της διαφοράς με την Ελλάδα. Ομως τώρα, ήταν ίσως το σπάνιο χρονικό σημείο που οι κυβερνήσεις στα Σκόπια αλλά και στην Αθήνα είχαν την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Βεβαίως, αυτές οι επιλογές δεν είναι χωρίς κόστος. Η μόνη επιλογή που δεν έχει κόστος είναι να μην κάνεις τίποτα. Αυτό είναι βλαπτικό για τις χώρες, όμως φτιάχνει πολιτικές καριέρες.

• Την ώρα που ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έβρισκαν κοινό έδαφος, το ίδιο συνέβη και με την αντιπολίτευση στις δύο χώρες. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αντιτάχθηκαν στη συμφωνία.

Εγώ αποκαλώ το δίδυμο αυτό «Μιτσκο-τάκης», μια σύνθεση από τα ονόματα των δύο ηγετών, Μίτσκοσκι (ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE) και Μητσοτάκη. Αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Οταν διαβάζω δηλώσεις στην Αθήνα και δεν ξέρω ποιος τα λέει, νομίζω ότι τα λέει η αντιπολίτευση στα Σκόπια και αντιστρόφως. Λέγεται ότι όταν ένας συμβιβασμός αντιμετωπίζει τόσο ισχυρή αντίθεση και από τις δύο πλευρές, είναι πιθανότατα ένας δίκαιος συμβιβασμός. Πιστεύω ότι αντί να παρατηρούμε τη συμφωνία μέσα από το πρίσμα «τι δώσαμε;» και οι δύο πλευρές θα πρέπει να το δούμε μέσα από την οπτική «τι κερδίσαμε;».

Και πιστεύω ότι και οι δύο χώρες κέρδισαν και πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό.

• Πέρα όμως από τους πολιτικούς, υπάρχουν απλοί άνθρωποι με καλή θέληση και στις δύο χώρες που αντιτίθενται στη συμφωνία. Σε αυτούς τι λέτε;

Δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους πολίτες ούτε με υπεροψία ούτε και αρνητικά. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους εντάξουμε σε έναν θετικό διάλογο με επιχειρήματα. Σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών (Νίκολα Ντιμίτροφ) έκανε αναφορά σε ένα σχόλιο που υπάρχει στην έκθεση της επιτροπής Κάρνεγκι, στις αρχές του περασμένου αιώνα, σχετικά με τους αγώνες και τα πάθη των λαών των Βαλκανίων.

Αναφέρεται λοιπόν εκεί, από έναν Γάλλο, ότι δεν μπορούμε να ρίξουμε την ευθύνη στις βαλκανικές χώρες για τις θηριωδίες, ούτε και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πρέπει να ρίξουμε την ευθύνη στους ανθρώπους εκείνους που διέδωσαν τόσο πολλά ψέματα προκειμένου να χειραγωγήσουν τους λαούς. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος.

Υπάρχουν άτομα που προσπαθούν διαδίδοντας ψέματα να χειραγωγήσουν το λαϊκό αίσθημα. Δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι κατανοώ τα επιχειρήματα όσων αντιτίθενται στην Αθήνα, όμως μπορώ να καταλάβω κάποια ζητήματα που θέτει η αντιπολίτευση στη χώρα μου. Αν κανείς αναλύσει τη διαφορά ως εξωτερικός παρατηρητής, θα μπορέσει να καταλάβει ότι για όλους εμάς είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούμε ότι κάποιος άλλος θα επηρεάσει τον προσδιορισμό του ονόματός μας.

Ομως, αντί να δούμε μόνο το δικό μας δίλημμα, θα πρέπει να δούμε τις ελπίδες μας και τις προσδοκίες μας και πιστεύω ότι οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές ελπίδες και προσδοκίες. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες θα επωφεληθούν αν η περιοχή μας γίνει πιο σταθερή. Αν δούμε ο ένας τον άλλο ως φίλο και σύμμαχο. Οταν πήγα στην Πρέσπα και μίλησα με κάποιους ανθρώπους εκεί και είδα τη νοοτροπία αλλά και τη φύση, τότε είπα μέσα μου ότι έχουμε πολύ περισσότερα κοινά από αυτά που οι πολέμιοι θέλουν να παραδεχθούν.

Πιστεύω ότι στο μέλλον οι δύο χώρες θα μπορούν να κατανοήσουν και να συμπαρασταθούν στρατηγικά η μία στην άλλη. Ας θυμηθούμε τι συνέβη με τη μεταναστευτική κρίση, ας σκεφτούμε ότι και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

Ας δούμε πώς συνεργαζόμαστε στον τουρισμό. Πόσες χιλιάδες Ελληνες έρχονται στην Μπίτολα, την Οχρίδα και τη Γευγελή και πόσοι δικοί μας τουρίστες κατακλύζουν το καλοκαίρι τις παραλίες της Χαλκιδικής. Πρέπει να παραδειγματιστούμε από αυτά και να μην πολεμήσουμε όσους εναντιώνονται στη συμφωνία με μίσος. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με επιχειρήματα και να τους προσεγγίσουμε με τη σωστή επιχειρηματολογία.

• Γίνεται πολύς λόγος για τη «σταθερότητα». Ηταν αυτός ο παράγοντας, ο φόβος της αποσταθεροποίησης, που σας οδήγησε στην κατεύθυνση του συμβιβασμού;

Θα σας μιλήσω με ειλικρίνεια. Η άποψή μου είναι ότι η κινητήρια δύναμη που μας ώθησε προς τη συμφωνία δεν ήταν ο φόβος αλλά η φιλοδοξία. Ο πρώτος στόχος μας δεν ήταν μόνο να φέρουμε σταθερότητα, αλλά και να παρέχουμε ευημερία σε αυτή τη χώρα.

Ναι, πράγματι υπήρξαν κρίσιμες στιγμές τα τελευταία δυο-τρία χρόνια και εν μέρει η εσωτερική πολιτική κρίση οφειλόταν στο αίσθημα της έλλειψης προοπτικής, στις κλειστές πόρτες, την απομόνωση. Και αυτό σχετίζεται με τη διαφορά για το όνομα. Ενα άλλο μέρος οφείλεται όμως σε λάθος επιλογές πολιτικών οι οποίοι δεν παρείχαν καλύτερο μέλλον για τους πολίτες.

Ομως, όπως σας είπα, ο πρώτος μας στόχος δεν ήταν μόνο η παραδοχή ότι έχουμε ανάγκη τη σταθερότητα. Για να είναι σταθερή αυτή η χώρα χρειάζεται καλύτερο μέλλον. Πρέπει να μπορεί να δώσει στους πολίτες της η χώρα μια αίσθηση ελπίδας, προοπτικής.

Οι πολίτες μας ψήφισαν ότι αυτή η ελπίδα και η προοπτική σχετίζονται με τη συνεργασία μας με τους γείτονες και τη συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Εχουμε δει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αποσταθεροποίηση δεν έρχεται από έξω, αλλά από το εσωτερικό μας. Αν δεν βελτιώσεις τους θεσμούς, αν δεν κάνεις τη δικαιοσύνη δίκαιη, η αδυναμία ελλοχεύει μέσα κι όχι από εξωτερικούς παράγοντες.

• Αναφερόμενη στους εξωτερικούς παράγοντες, παρατήρησα ότι η Αγκυρα είναι η μόνη χώρα της περιοχής η οποία -μέχρι στιγμής- δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ όλες οι άλλες χώρες εξέδωσαν επαινετικές ανακοινώσεις. Είναι αυτό ένα πολιτικό μήνυμα;

Ελπίζω ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας στη Βουλή θα υπάρξει υποστήριξη. Μιλώντας στρατηγικά, στα Βαλκάνια, όταν δύο χώρες έχουν μεταξύ τους προβλήματα, όλοι μας υποφέρουμε. Οταν δύο χώρες λύνουν ένα πρόβλημα, όλοι μας κερδίζουμε.

Φυσικά, τα Βαλκάνια είναι περίπλοκα, είναι ένα πολυπαραγοντικό παιχνίδι σκακιού, όμως γνωρίζουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να ασφαλίσουμε αυτή την περιοχή της Ευρώπης. Και αντιμετωπίζουμε αυτή τη συμφωνία ως υποστήριξη αυτής της κοινής επιθυμίας.

«Επρεπε να πολεμήσω τα στερεότυπα»

• Πώς αισθάνεστε εσείς, μια γυναίκα υπουργός Αμυνας, σε μια περιοχή που κυριαρχούν τα στερεότυπα, σε μια κοινωνία τόσο ανδροκρατούμενη;

Η πολιτική ειδικά στη δεκαετία του ’90 ήταν πολύ πιο «μάτσο» από τον στρατό στις μέρες μας. Ηταν πολύ πιο δύσκολο να είσαι τότε μία από τις μόλις 8 γυναίκες στο Κοινοβούλιο, από το να είμαι σήμερα υπουργός Αμυνας. Ναι, έπρεπε να πολεμήσω τα στερεότυπα, δεν ήταν εύκολο, είμαι περήφανη γι’ αυτό, σήμερα οι άνθρωποι το θεωρούν φυσικό και όπως γνωρίζετε, τα Βαλκάνια ειδικά τότε δεν είχαν τη φήμη της υπεράσπισης της ισότητας των φύλων. Ομως τα πράγματα αλλάζουν.

Πριν από έναν χρόνο στη Βουλή δεχτήκαμε επίθεση μέσα στο Κοινοβούλιο από έναν έξαλλο πληρωμένο όχλο. Δεν είχα καμία προνομιακή μεταχείριση που ήμουν γυναίκα, τραυματίστηκα ισότιμα, όπως και πολλοί άντρες συνάδελφοί μου.

Κουβαλάω την ευθύνη και το βάρος να είμαι ενεργή στην πολιτική ισότιμα με τους άντρες και δεν είχα πρόβλημα να δεχτώ και τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Είναι πάντως σημαντικό να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια τόσο με τη σημερινή όσο και με προηγούμενες κυβερνήσεις, είχαμε και έχουμε σε αυτή τη χώρα γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στην κοινωνία μας, και ελπίζω ότι αυτό δίνει περισσότερες φιλοδοξίες, δύναμη και ελευθερία στις νεότερες γυναίκες στη χώρα μας.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ώρα της ευθύνης για την ΠΓΔΜ
Με τη συμμετοχή να αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της χώρας να τηρήσουν υπεύθυνη...
Η ώρα της ευθύνης για την ΠΓΔΜ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν υπάρχουν πλέον βάρβαροι στα σύνορα»
Ο Ντένκο Μάλεσκι, ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ (1991-1993) και στενός συνεργάτης του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ, δεν κρύβει τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Μας πήρε πολύ χρόνο...
«Δεν υπάρχουν πλέον βάρβαροι στα σύνορα»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Μητσοτάκης και Γκρούεφσκι μαζί ενάντια στη συμφωνία»
Tη βεβαιότητά του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί και στις δύο χώρες εξέφρασε σε συνέντευξη του στον «24/7» ο Νίκος Κοτζιάς εκτιμώντας ότι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στα Σκόπια «πάει καλά» ●...
«Μητσοτάκης και Γκρούεφσκι μαζί ενάντια στη συμφωνία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό μειώνει το κύρος της στη διεθνή σκηνή»
Ο νομικός, ακαδημαϊκός και πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος αξιολογεί τη Συμφωνία για το ονοματολογικό, ως «δίκαιη και άξια επιδοκιμασίας». «Χρέος κάθε πολιτικής ηγεσίας ως προς το μακεδονικό ζήτημα», λέει,...
«Η στάση της Ν.Δ. στο Μακεδονικό μειώνει το κύρος της στη διεθνή σκηνή»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ μετά το «όχι» του Ιβάνοφ
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα δημοσίευσης του νόμου, τον οποίο ψήφισε η Βουλή περί επικύρωσης της διεθνούς συμφωνίας με την Ελλάδα, και ανέπεμψε, όπως αναμενόταν, το...
Προς δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ μετά το «όχι» του Ιβάνοφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μισθωμένα πούλμαν
Τη συγκέντρωση του VMRO στην Μπίτολα (Μοναστήρι) παρακολούθησαν περίπου 2.000 άτομα, ηλικιωμένοι επί το πλείστον που έφτασαν από γειτονικά χωριά με πληρωμένα από το κόμμα οχήματα. Ο Μίτσκοφσκι, διάδοχος του...
Μισθωμένα πούλμαν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας