• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.5°C
  3 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  2 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.1°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.3°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.4°C
  3 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.0°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.0°C
  0 BF
  54%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.3°C / 14.9°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Αυτές οι εκλογές κρίνουν αν η Τουρκία θα έχει δημοκρατία ή δικτατορία»

 • A-
 • A+

Συναντήσαμε την συμπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Εσενγκιούλ Ντεμίρ στην Κωνσταντινούπολη, σε ένα μικρό πάρκο κοντά στο στάδιο της Μπεσικτάς, που ήταν ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Οταν φτάσαμε, μαζί με τον συνάδελφο από την αυστριακή ραδιο-τηλεόραση, Λίο Γκάμπριελ, οι αστυνομικοί μάς έκαναν εξαντλητικό έλεγχο στις τσάντες, για λόγους ασφαλείας όπως μας είπαν, και ανεβήκαμε το φιδωτό μονοπάτι για να βρούμε το μικρό ανοιχτό θέατρο όπου θα γινόταν η εκδήλωση της επίσημης ανακήρυξης του Σελαχατίν Ντεμιρτάς ως προεδρικού υποψηφίου.

Ο Ντεμιρτάς συνελήφθη μαζί με την επίσης συμπρόεδρο του κόμματος, Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, και άλλους βουλευτές τον Νοέμβριο του 2016 και κατηγορείται για «διασπορά προπαγάνδας υπέρ ένοπλων ομάδων που πολεμούν το τουρκικό κράτος».

Τον Ιανουάριο ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει καταδίκη του με προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης 142 ετών.

Ο έγκλειστος Κούρδος ηγέτης έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη

«Αποφασίσαμε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Σελαχατίν Ντεμιρτάς για τις προεδρικές εκλογές, μετά από διαβούλευση, όχι μόνο με τα μέλη μας και τα στελέχη μας, αλλά και με πολλές άλλες συλλογικότητες και οργανώσεις καθώς και με συνδικαλιστικές ενώσεις. Στη διακήρυξή μας, που δώσαμε στη δημοσιότητα, τονίζουμε ότι ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς αντιπροσωπεύει όλους τους μη προνομιούχους και τους καταπιεσμένους της Τουρκίας», μας λέει η κ. Ντεμίρ.

● Αισθάνεστε ότι θα είναι ισότιμη η προεκλογική εκστρατεία;

Γνωρίζουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες στην εκστρατεία μας, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ αποκλείουν το κόμμα μας, ο προεδρικός μας υποψήφιος βρίσκεται στη φυλακή, δεν θα μπορεί να κάνει προεκλογική εκστρατεία όπως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, όμως έξω από τη φυλακή υπάρχουν εκατομμύρια πολιτών, εργάτες, γυναίκες, νέοι, διανοούμενοι, οι οποίοι θα μεταφέρουν τη φωνή του Σελαχατίν Ντεμιρτάς και θα κάνουν την εκστρατεία αντ’ αυτού.

Επίσης, αν και τα δικά μας ΜΜΕ είναι υπό διωγμό και πολλά έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, έχουμε εναλλακτικά δίκτυα ΜΜΕ και θα συνεχίσουν να μεταφέρουν το μήνυμά μας.

● Σε τι συνθήκες κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς;

Γνωρίζουμε ότι η υγεία του είναι καλή, όπως και οι συνθήκες κράτησης. Είμαστε σε επικοινωνία μαζί του μόνο μέσω των δικηγόρων, καθώς τα στελέχη του κόμματος δεν έχουν άδεια από τις αρχές για να τον συναντήσουν.

Ομως εμείς θα γκρεμίσουμε αυτό το τείχος και θα διοργανώσουμε εκστρατεία να συναντήσει ο Ντεμιρτάς τον λαό.

● Πόσα άλλα μέλη του HDP βρίσκονται στη φυλακή;

Δέκα βουλευτές μας από τους 59 που έχουμε στη Βουλή και περισσότερα από 3.000 στελέχη και μέλη μας.

● Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτές τις εκλογές;

Αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής για την Τουρκία. Θα αποφασιστεί αν η Τουρκία θα γίνει δημοκρατική, με κοινοβουλευτικό σύστημα, ή αν θα μεταβληθεί σε κράτος καταπίεσης και δικτατορία.

Το AKP και ο Ερντογάν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του λαού και υπάρχει μεγάλη προσδοκία από τον κόσμο να ανακτήσουμε περισσότερη δημοκρατία και ελευθερίες. Εμείς πιστεύουμε ότι θα συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις για να αλλάξουμε τη σημερινή κατάσταση και να προχωρήσουμε μπροστά. Κατανοούμε ότι για το HDP είναι κρίσιμες αυτές οι εκλογές, οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης τηρούν αποστάσεις από το κόμμα μας, αλλά στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση μαζί μας.

Εμείς δεν θα εγκαταλείψουμε τις αρχές μας, τη δημοκρατία και την πάλη για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, την προώθηση των αλλαγών σε αυτή τη χώρα.

● Το AKP κατηγορεί το κόμμα σας ότι σχετίζεται με το PKK, το οποίο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Εμείς είμαστε πολιτικό κόμμα που ασκούμε ανοιχτή, διαφανή πολιτική μέσα σε δημοκρατικό πλαίσιο. Δρούμε με γνώμονα τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον λαό, εργαζόμαστε ως εκπρόσωποι του λαού και αυτές οι κατηγορίες δεν μας αφορούν.

Το πρόγραμμά μας είναι αυτό που μας καθορίζει. Από το 2012, που ιδρυθήκαμε, διακηρύξαμε ότι αποτελούμε τη συνέχεια 60 ετών κοινωνικών αγώνων στην Τουρκία, αλλά και την πάλη του κουρδικού λαού για δικαιώματα.

Εμείς παλεύουμε για μια ριζοσπαστική δημοκρατία μέσα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αυτή η πάλη δεν αφορά μόνο τους Κούρδους. Αφορά όλους τους λαούς που ζουν στη χώρα.

Το κόμμα μας, το HDP, αγκαλιάζει με την πολιτική του ολόκληρη τη χώρα, όλους τους πολίτες και τα προβλήματά τους. Υπερασπιζόμαστε την πολιτική και κοινωνική ισότητα, τις ελευθερίες για όλους τους πολίτες, αλλά και για όλους τους καταπιεσμένους από το καθεστώς, τους Κούρδους, τους Αλεβίτες, τους Αρμένιους, τις άλλες μειονότητες, και συνδέουμε τους αγώνες τους με τους αγώνες των εργατών και των εργαζομένων, με την οικολογία και το γυναικείο κίνημα. Εχουμε πολλές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και ενάντια στον σεξισμό, τις διακρίσεις κατά των νέων και γυναικών αλλά και τη βία κατά των γυναικών που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Ολα αυτά δεν τα έχουμε μόνο στο πρόγραμμά μας, αλλά τα κάνουμε πράξη με την καθημερινή μας πάλη, υπερασπιζόμαστε αυτά τα δικαιώματα στους δρόμους, στα πανεπιστήμια, στους χώρους εργασίας.

Και γι’ αυτό πληρώνουμε τίμημα. Στην καμπάνια που κάναμε για την Πρωτομαγιά, δέκα στελέχη μας και μέλη μας κατέληξαν στη φυλακή.

● Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους λαούς της Ευρώπης;

Δυστυχώς, τα κράτη έχουν συμφέροντα, γι’ αυτό και εμείς στηριζόμαστε στους λαούς και όχι στη συμπαράσταση των κρατών.

Τα κρατικά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν συνήθως με τις προσδοκίες των λαών.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους νέους της Ευρώπης να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να παρέμβουν στην τουρκική κυβέρνηση, για να σταματήσει να καταπιέζει τον λαό της.

Καλούμε επίσης τους διεθνείς θεσμούς να πιέσουν την Τουρκία ώστε να προστατευτούν τα πολιτικά και ατομικά δικαιώματα που ορίζονται από διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες. Ομως το βασικό που θέλουμε είναι την αλληλεγγύη των λαών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα αρχίσουμε διάλογο με τους Κούρδους όταν εξαλείψουμε τους τρομοκράτες»
Ο Μουσταφά Σεν ήταν μέχρι πρόσφατα σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και σήμερα διευθύνει το κέντρο πολιτικών ερευνών Genar. Ο Σεν εκφράζει αυθεντικά τον τρόπο σκέψης του...
«Θα αρχίσουμε διάλογο με τους Κούρδους όταν εξαλείψουμε τους τρομοκράτες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και μετά τις εκλογές»
«Πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα προς τη λύση του Κυπριακού, με μια λύση ομοσπονδίας, ανεξάρτητα αν κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η oμοσπονδία είναι ξεπερασμένη. Θα είναι πολύ χειρότερη η λύση δύο κρατών στην...
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και μετά τις εκλογές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Ερντογάν πόλωσε την τουρκική κοινωνία»
Ο Σαβάς Γκεντς, από τους σημαντικότερους ερευνητές των σχέσεων της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο, πιστεύει ότι η Αγκυρα έχασε την ευκαιρία να καταστεί παράδειγμα δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης, καθώς το...
«Ο Ερντογάν πόλωσε την τουρκική κοινωνία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»
Ο Ζιλ Κεπέλ είναι διαπρεπής μελετητής και βαθύς γνώστης του αραβικού και ισλαμικού κόσμου, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, με πλούσιο συγγραφικό έργο και πυκνή αρθρογραφία, από τους...
«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Τουρκία κινείται μεταξύ εξισλαμισμού και δικτατορίας»
Στην τηλεφωνική συνομιλία μας ο Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζαν Ντουντάρ ακούγεται χαμηλών τόνων, αποφασιστικός, αλλά και ελαφρώς απογοητευμένος από τις εξελίξεις στην Τουρκία. Κατηγορεί τον Ερντογάν...
«Η Τουρκία κινείται μεταξύ εξισλαμισμού και δικτατορίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ερντογάν είναι ότι πέρασαν στα χέρια του όλες οι εξουσίες»
«Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν θέλει σύγκρουση με τη Δύση», λέει ο Πακράτ Εστουκιάν, Αρμένης της Κωνσταντινούπολης, συγγραφέας και δημοσιογράφος. «Οι δηλώσεις του δεν πρέπει να διαβάζονται επιφανειακά. Στην ουσία...
«Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ερντογάν είναι ότι πέρασαν στα χέρια του όλες οι εξουσίες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας