Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Επενδύσεις 1 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης»
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Επενδύσεις 1 δισ. για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης»

  • A-
  • A+

Το νερό αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης και προσθέτει ότι η εταιρεία οφείλει να συνδυάσει τα θετικά του δημόσιου τομέα με την ευελιξία του ιδιωτικού.

Η εταιρεία έχει ήδη ενταχθεί στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου και σήμερα πρόκειται να υποβάλει το σχέδιο ανάπτυξης με ορίζοντα το 2020.

Στην συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.», είναι καθησυχαστικός σε σχέση με τα τιμολόγια νερού στην Αττική, λόγω της εφαρμογής της νέας κοινοτικής οδηγίας και δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που βάζουν εμπόδια σε νέα έργα στην Αττική.

Συνέντευξη

● Πριν από λίγες ημέρες, με αφορμή και το σοβαρό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τάχθηκε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ αλλά και της ΕΥΔΑΠ. Ποια είναι η δική σας τοποθέτηση για τον χαρακτήρα των εταιρειών διαχείρισης νερού;

Το νερό είναι κάτι παραπάνω από ένα κοινωνικό αγαθό. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Μια εταιρεία, λοιπόν, η οποία διαχειρίζεται το νερό, έχει δύο ρόλους: από τη μία είναι επιχείρηση, από την άλλη έχει έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα και πρέπει να λειτουργεί με τους αντίστοιχους κανόνες σε κάθε περίπτωση.

Τίθεται λοιπόν το εξής ερώτημα: Ποιος μπορεί να επιτύχει αυτόν τον συνδυασμό; Ο δημόσιος ή ο ιδιωτικός τομέας;

Βεβαίως, υπάρχουν τα στερεότυπα σύμφωνα με τα οποία το Δημόσιο δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του «επιχειρηματία», αλλά και ο ιδιώτης τον κοινωνικο-περιβαλλοντικό.

Εμείς στην ΕΥΔΑΠ, από την πρώτη στιγμή, προσπαθούμε και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα ώστε να επιτύχουμε τον συνδυασμό αυτόν. Ε

ίμαστε η πρώτη δημόσια εταιρεία στην οποία οι γενικοί διευθυντές αξιολογήθηκαν από ιδιωτική διεθνή εταιρεία, η επιλογή των προϊσταμένων και διευθυντών έγινε κατόπιν αποστολής βιογραφικών. Επανασχεδιάσαμε το οργανόγραμμα με διαβούλευση και δημιουργήσαμε ένα νέο, αποκεντρωμένο, βασισμένο στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών με τον βέλτιστο τρόπο.

Εφαρμόσαμε το σύστημα διοίκησης μέσω στόχων, και μάλιστα με πρωτότυπο τρόπο υλοποίησης, ψηφιακά και πλήρως αυτοματοποιημένα.

Προχωρήσαμε και στην πιλοτική εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αξιολόγησης ως σημαντικού εργαλείου αυτο-αξιολόγησης της λειτουργίας και των επιδόσεων της εταιρείας.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε βασική αρχή κανένας συμπολίτης μας να μη στερηθεί το νερό εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.

Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, το οποίο ανταποκρίνεται περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, πολιτική την οποία επεκτείναμε και στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Χορηγούμε μειωμένο τιμολόγιο στις πολυμελείς-πολύτεκνες οικογένειες και έκπτωση στους λογαριασμούς των υπερηλίκων, ενώ παρέχουμε διευκολύνσεις πληρωμής των οφειλών.

Επιπλέον, χορηγούμε φιλανθρωπικό τιμολόγιο και σε φορείς που ασκούν φιλανθρωπικό-κοινωφελές έργο.

● Υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα στο δίκτυο της πρωτεύουσας;

Είναι γεγονός ότι οι μεγάλοι τροφοδοτικοί αγωγοί και το κανάλι που μεταφέρει νερό από τον Μόρνο έχουν κατασκευαστεί σταδιακά σε βάθος χρόνου, ακόμη και πριν από 85 χρόνια. Απαιτείται, επομένως, διαρκής συντήρηση και αντικατάσταση των υφιστάμενων υποδομών.

Εμείς, όταν διεθνώς αντικαθίσταται το 1-1,5% των δικτύων ετησίως, φιλοδοξούμε να υπερδιπλασιάσουμε το ποσοστό αυτό.

Κίνδυνος διακοπής της υδροδότησης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, ή υπό ειδικές συνθήκες, πάντα υπάρχει.

Εχουμε όμως επεξεργαστεί σχέδια αντιμετώπισης διαφόρων κινδύνων και προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν, όπου λεπτομερώς καταγράφονται οι κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης, ενώ κατά καιρούς κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας.

● Θα αυξηθεί η τιμή του νερού, λόγω της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας;

Οπως γνωρίζετε, πρέπει να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, όπως αυτά προκύπτουν από τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μείωσης του κόστους των υπηρεσιών ύδατος, κάτι που αποτελεί άλλωστε υπόσχεση της σημερινής κυβέρνησης προς τους πολίτες της Αττικής, όπου αρμόδια για την υδροδότηση είναι η εταιρεία μας, την οποία και θα τηρήσουμε.

● Ετοιμάζετε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα. Ποια έργα έχουν προτεραιότητα;

Η ΕΥΔΑΠ έχει εγκρίνει ένα 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό περίπου 1 δισ., με το οποίο σχεδιάζουμε τη γεωγραφική επέκταση της εταιρείας αλλά και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σημαντικό μερίδιο από το κονδύλι του επενδυτικού αφορά έργα για την αποχέτευση της Ανατολικής Αττικής, με την κατασκευή υπερσύγχρονων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος.

Τα έργα διάθεσης των αστικών λυμάτων πρόκειται να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα δεκαετιών που ταλανίζει την περιοχή.

Τα ΚΕΛ θα είναι μηδενικής όχλησης, μοναδικά στο είδος τους σε παγκόσμιο επίπεδο, με ενεργό εκπαιδευτικό ρόλο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση του ανακτημένου νερού και θα αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και τουριστικό αξιοθέατο.

● Με δεδομένη τη στενότητα πόρων, με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσετε τα απαραίτητα κονδύλια;

Τα απαραίτητα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί κατ’ αρχάς μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ είναι μια υγιής επιχείρηση και διαθέτει τους πόρους όταν και όπου αυτοί απαιτούνται, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο επιχειρησιακό μας σχέδιο.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι επί των αρχικών προϋπολογισμών των έργων θα υπάρξουν εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να μειωθούν σε κάποιο βαθμό τα κονδύλια που απαιτούνται.

● «Τρέχει» το πρόστιμο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το Θριάσιο. Πότε προβλέπετε να σταματήσουμε να πληρώνουμε;

Η ΕΥΔΑΠ, παρότι δεν ήταν υποχρεωμένη εκ του νόμου, έκανε ο,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να βοηθήσει κυρίως τους δήμους της περιοχής, ώστε να μετριαστεί και σύντομα να μηδενιστεί το πρόστιμο.

Πέρα από τις πρόσθετες δικές μας εργολαβίες, δίνουμε ως κίνητρο στους κατοίκους της περιοχής και συγκεκριμένα για τα ακίνητα αμιγούς οικιακής χρήσης, προκειμένου να συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης, άτοκα δάνεια ύψους έως 2.500 ευρώ ανά ακίνητο, με δυνατότητα εξόφλησης σε 6 χρόνια το μέγιστο, καθώς και απαλλαγή, για δύο έτη, από τα τέλη αποχέτευσης όσων ακινήτων συνδεθούν.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει το 85% του έργου, με στόχο το προσεχές διάστημα σχεδόν να ολοκληρωθεί.

● Υπάρχει προγραμματισμός για τα Μεσόγεια και την Ανατολική Αττική που είναι χωρίς αποχέτευση. Γιατί δεν έχει προχωρήσει;

Δυστυχώς οι διαδικασίες αδειοδότησης καθίστανται χρονοβόρες για διάφορους λόγους. Αν θέλεις να γίνει ένα έργο, πρέπει να είσαι συνεχώς στο τηλέφωνο με τον δασάρχη, τον τάδε διευθυντή του υπουργείου, τον δείνα διευθυντή της Αποκεντρωμένης, τον εκάστοτε αρχαιολόγο, και να περιμένεις... Καταθέσαμε τον Οκτώβριο του 2016 και ακόμη δεν έχουμε στα χέρια μας την αντίστοιχη άδεια.

Μόλις την παραλάβουμε είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία δημοπράτησης μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Πιο συγκεκριμένα, για το έργο των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος αναμένεται η έκδοση της απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων.

Οι δημοπρατήσεις των εργολαβιών για την κατασκευή των έργων αναμένεται να ξεκινήσουν το τέταρτο τρίμηνο του 2018. Το έργο της διαχείρισης των αστικών λυμάτων των περιοχών του Δήμου Μαραθώνα βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης των οριστικών μελετών. Εκτιμώ ότι οι δημοπρατήσεις των εργολαβιών θα γίνουν ώς το τέλος του χρόνου.

Για το δίκτυο ακαθάρτων σε Γλυκά Νερά και Φούρεζι, η ΕΥΔΑΠ υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Παιανίας. Συντάσσονται τα τεύχη δημοπράτησης και ο διαγωνισμός προγραμματίζεται για τα τέλη του έτους. Με την ίδια διαδικασία έχουμε αναλάβει τα έργα αποχέτευσης στον Δήμο Παλλήνης, που αναμένεται να δημοπρατηθούν ώς τον Ιούνιο.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις συνεχείς βολές της αντιπολίτευσης προς τη ΔΕΗ διαβλέπει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στην «Εφ.Συν.», περνά στην αντεπίθεση και θυμίζει ότι από το 2015 έγιναν...
Από το 2015 τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12%
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
​Στο δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ θα ενταχθεί ώς τα τέλη του 2019 η Αίγινα, με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα εξασφαλίσει υψηλής ποιότητας νερό στους περίπου 15.000 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι...
Νερό από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ θα έχει η Αίγινα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρικυμία στα ανοιχτά της Ψυττάλειας
Απόλυτο αδιέξοδο προκαλούν οι επιλογές της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ σχετικά με τον διαγωνισμό για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας που υποδέχονται το μεγαλύτερο μέρος των λυμάτων του Λεκανοπεδίου. Οι...
Τρικυμία στα ανοιχτά της Ψυττάλειας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προβληματικοί οι όροι της απολιγνιτοποίησης»
Χωρίς μελέτη και κυρίως χωρίς ανταλλάγματα προωθείται από την κυβέρνηση το πρόωρο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,τονίζει στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Παναγιωτάκης, τέως πρόεδρος και...
«Προβληματικοί οι όροι της απολιγνιτοποίησης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν αυξάνεται αλλά... ίσως αυξηθεί η τιμή του νερού!
Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης, να διαβεβαίωσε χθες ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στην τιμή του νερού, αλλά εκ των πραγμάτων αυτό δεν είναι βέβαιο έως ότου υπογραφεί νέα σύμβαση προμήθειας...
Δεν αυξάνεται αλλά... ίσως αυξηθεί η τιμή του νερού!
ΒΟΥΛΗ
Φέρνουν την καταστροφή για να έρθουν ιδιώτες
Με βολές εκατέρωθεν ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της επιτροπής της Βουλής για το θέμα της ΔΕΗ. «Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί στη Δικαιοσύνη», ήταν η...
Φέρνουν την καταστροφή για να έρθουν ιδιώτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας