Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Καθοριστικός για τη χώρα ο προοδευτικός πόλος»

Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής Ηρακλείου Το Ποτάμι

«Καθοριστικός για τη χώρα ο προοδευτικός πόλος»

  • A-
  • A+

Υπέρ της έναρξης διαλόγου της Κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας ότι η διαμόρφωση ενός «δυναμικού μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού πόλου», σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη χώρα. Ο βουλευτής του Ποταμιού δηλώνει ότι θα ψηφίσει θετικά έναν «έντιμο συμβιβασμό» για το Μακεδονικό, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis χαρακτηρίζει σκάνδαλο τις διαχρονικά παράνομες πρακτικές στον χώρο του φαρμάκου, συμπληρώνοντας ότι η «έντιμη ανεπάρκεια» των πολιτικών προϊσταμένων δεν τους απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες.

Θα ψηφίσω θετικά, όπως και το Ποτάμι, έναν έντιμο συμβιβασμό για το Μακεδονικό, με κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις

● Τι είναι και τι εκφράζει το Κίνημα Αλλαγής; Πώς θα πείσετε την κοινωνία ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια επιβίωσης κομμάτων και προσώπων με νέο περιτύλιγμα;

Το Κίνημα Αλλαγής φιλοδοξεί να εκφράσει το πιο δραστήριο και παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας που νιώθει πολιτικά ανέστιο. Τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα πρέπει να περάσουν τη βάσανο της επανεφεύρεσης του εαυτού τους.

Μόνο με γνήσια προοδευτικό μεταρρυθμιστικό λόγο, απαλλαγμένο από τη βολή του παλαιοκομματικού παρελθόντος, μπορούμε να γοητεύσουμε τους επιφυλακτικούς, καχύποπτους ή αδιάφορους πολίτες. Δεν αρκεί η κοινοβουλευτική επιβίωση, ζητείται ειδικό βάρος, ικανό για να σφραγίσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων.

● Στελέχη που είτε έχουν κουράσει είτε -όπως δηλώσατε πρόσφατα με αφορμή διάφορα σκάνδαλα προς διερεύνηση- αποτελούν βαρίδια, μήπως θα έπρεπε να κάνουν στην άκρη; Με ποιον τρόπο;

Θεωρώ αυτονόητο πως για να καμφθεί η δυσπιστία, η άρνηση, η αδιαφορία των πολιτών απέναντί μας πρέπει να τους πείσουμε πως στις πολιτικές μας αποσκευές δεν κουβαλάμε πελατειασμό, παλαιοκομματισμό, αναξιοκρατία, διαφθορά. Τα αμαρτήματα δηλαδή που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Αλλωστε, οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις των παλιών συμμαθητών συγκινούν μόνο τους συμμετέχοντες. Οι εκτός κάδρου στην καλύτερη περίπτωση παραμένουν αδιάφοροι. Ζητείται λοιπόν ειλικρίνεια και αυτογνωσία.

● Κάποτε το Ποτάμι έλεγε ότι δεν θα αφομοιωθεί και δεν θα «συγκολληθεί» με το ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε;

Πάντα λέγαμε πως έπρεπε να οδηγηθούμε στην ίδρυση ενός πραγματικά νέου, ενιαίου φορέα και όχι στη δημιουργία μιας πολυκομματικής ομπρέλας.

Εγχείρημα πολύ πιο δύσκολο, που απαιτεί τη σύγκλιση διαφορετικών απόψεων, την υπέρβαση κομματικών ταυτοτήτων και προελεύσεων, την εναρμόνιση πολιτικών προτεραιοτήτων, την άρση καχυποψιών. Εστω όμως και έτσι, το Ποτάμι δεν μπορούσε να απόσχει της προσπάθειας ενιαίας έκφρασης του μεσαίου χώρου. Αυτό δεν επιτυγχάνεται όμως με κλωνοποίηση ή αναπαλαίωση του ΠΑΣΟΚ.

● Θα υπάρξει λύση στο Μακεδονικό και ποια η δική σας στάση και του πολιτικού χώρου που ανήκετε; Θα ψηφίσετε θετικά;

Η θέση που δημόσια είχα υποστηρίξει από το 1992, όταν η «εθνική μας τύφλωση» φόρτωσε τη χώρα ένα τεράστιο άγος, δυστυχώς δικαιώθηκε από τη ζωή. Αντί να «ηγεμονεύσουμε» στα Βαλκάνια, δημιουργήσαμε εχθρούς, βοηθήσαμε την εξάπλωση της τουρκικής επιρροής στα βόρεια σύνορά μας και σπαταλήσαμε πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο.

Αν καταλήξουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, δηλαδή κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, οι εθνικά υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τον στηρίξουν. Αυτό θα κάνω προσωπικά όπως και ο πολιτικός μου χώρος.

● Με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τα θρησκευτικά και τις ακραίες παρεμβάσεις ιεραρχών, πιστεύετε ότι γίνεται επιτακτικότερο το αίτημα για τον χωρισμό κράτους – Εκκλησίας; Το Κίνημα Αλλαγής τάσσεται μέσω της διακήρυξής του υπέρ των διακριτών ρόλων…

Μιλώντας για προοδευτικό μεταρρυθμισμό, δεν μπορείς να εξαιρείς τις εκκρεμότητες που έχουμε, μόνοι εμείς στο Δυτικό κόσμο, ως προς την οριοθέτηση των ρόλων Κράτους και Εκκλησίας. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει να πάψει τον παρεμβατισμό και τη χρησιμοθηρία στις σχέσεις του με την Εκκλησία.

Η Εκκλησία να αντιληφθεί πως δεν είναι δουλειά της η εξωτερική πολιτική, πως άλλο πράγμα το σχολείο και άλλο το κατηχητικό, πως η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του αυτοπροσδιορισμού του κάθε πολίτη είναι υποχρέωση της πολιτείας. Το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να συμβάλει στη συναινετική αναθεώρηση των επίμαχων συνταγματικών προβλέψεων. Αυτό θα αποβεί σε όφελος και των δύο μερών.

● Υπόθεση Novartis: Σκάνδαλο ή σκευωρία; Οι πολίτες θέλουν κάθαρση. Το πολιτικό σύστημα έχει τη δύναμη;

Οι διαχρονικά παράνομες πρακτικές κοστολόγησης, προώθησης και προμήθειας φαρμάκων συνιστούν αδιαμφισβήτητα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Η «έντιμη ανεπάρκεια» των πολιτικών προϊσταμένων των αρμοδίων υπουργείων δεν τους απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες.

Το αν ενέχονται και ποινικά, ο μόνος αρμόδιος να το διερευνήσει είναι η Δικαιοσύνη. Οι σκανδαλώδεις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών κάνουν τους πολίτες να πιστεύουν πως «όλοι είναι το ίδιο» και τους αρνητές της Δημοκρατίας να τρίβουν τα χέρια τους. Η επαναπόκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών αποτελεί προϋπόθεση επιβίωσης του πολιτικού συστήματος, του κοινοβουλευτισμού. Εδώ δοκιμαζόμαστε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.

● Ποια είναι η άποψή σας για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου έναντι στον συντηρητικό χώρο που εκφράζει η Ν.Δ.; Μπορεί η Κεντροαριστερά να αρχίσει έστω διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η διαμόρφωση ενός δυναμικού, μεταρρυθμιστικού – προοδευτικού πόλου είναι απαραίτητη και καθοριστική για τη χώρα, σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Και είναι καθοριστική γιατί ο συντηρητικός χώρος που εκφράζει η Ν.Δ. επιχειρεί σήμερα αφενός να παραγράψουμε τις καθοριστικές ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή για τη χρεοκοπία της χώρας ή τον μοιραίο ρόλο του Σαμαρά ως πρώτου αντιμνημονιακού και, αφετέρου, να παραβλέψουμε την αδυναμία του Κ.Μητσοτάκη να μπολιάσει το βαθιά συντηρητικό κορμό της με τα προτάγματα έστω του πολιτικού φιλελευθερισμού.

Από την άλλη πλευρά, η διχαστική ρητορική που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δημιούργησε πληγές, νωπές ακόμη. Η υπέρβαση της δίκαιης, αλλά μη προωθητικής οργής είναι ζητούμενο για τις προοδευτικές δυνάμεις. Είναι χρήσιμο να βοηθηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συμφιλίωσή του με την πραγματικότητα και την υπέρβαση των αμφιθυμιών του. Οσο κι αν ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος.

● Προσωπικά, θα διεκδικήσετε να είστε στην επόμενη Βουλή ή θα προτιμάτε να προσφέρετε στους συμπολίτες σας από κάποια άλλη θέση;

Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μένα. Ομως, έχω μάθει στη δημόσια διαδρομή μου να εκφράζομαι και να δρω ανεξαρτήτως του αν υπάρχει επόμενη φορά.

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Ν. Βούτσης προειδοποιεί ότι η προγραμματισμένη δημόσια αποτίμηση δεν πρέπει να καταλήξει σε στείρα λαθολογία και προσωποποίηση ευθυνών.
«Κόμμα της Αριστεράς και ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ν.Δ. εφαρμόζει ακροδεξιά πολιτική Βορίδη»
«Κοινός στόχος είναι μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία απέναντι στο νεοφιλελεύθερο, υπερσυντηρητικό σχέδιο της Ν.Δ.», δηλώνει στην «Εφ. Συν.» ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, περιγράφοντας τον...
«Η Ν.Δ. εφαρμόζει ακροδεξιά πολιτική Βορίδη»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πολιτική η δίωξη Παπαγγελόπουλου, με ανύπαρκτα στοιχεία»
Η είδηση ότι ο Δημήτρης Τσοβόλας αναλαμβάνει συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση της προκαταρκτικής για τη Novartis αποτέλεσε αρχικά μια έκπληξη. Οπως εξομολογείται ο ίδιος στην...
«Πολιτική η δίωξη Παπαγγελόπουλου, με ανύπαρκτα στοιχεία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
Για το σχέδιο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο προέδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα...
«Μετασχηματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια απλή διεύρυνση»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να αξιοποιήσουμε την ώθηση του 31,5% και να προχωρήσουμε ενωμένοι»
Ενα κόμμα-παράταξη είναι, σύμφωνα με τον Νίκο Μπίστη, το ζητούμενο για τον επιτυχή μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο οποίος δεν βλέπει καμία ανάγκη αλλαγής ονόματος, ενώ δεν κρύβει ότι τον...
«Να αξιοποιήσουμε την ώθηση του 31,5% και να προχωρήσουμε ενωμένοι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος θα προχωρήσει»
Η κυβέρνηση δεν αλλάζει την ατζέντα μετά τις Πρέσπες, δηλώνει ο Γιάννης Αμανατίδης. Εξηγεί ότι οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού συνιστούν την πυξίδα στον...
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ να ενωθεί ο προοδευτικός χώρος θα προχωρήσει»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας