Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου, αναφέρομαι στον πρωθυπουργό»

Ο Φώτης Κουβέλης με τον συντάκτη της «Εφ.Συν.»

«Εφ.Συν». / Μάριος Βαλασσόπουλος

«Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου, αναφέρομαι στον πρωθυπουργό»

  • A-
  • A+

Για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε για την υπουργοποίησή του, τη συνύπαρξή του με τον Πάνο Καμμένο και την προοπτική συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά μίλησε στην «Εφ.Συν.» ο Φώτης Κουβέλης, σε μία από τις πρώτες εφ’ όλης της ύλης δημόσιες παρεμβάσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως αναπληρωτή υπουργού Αμυνας.

• Πώς εξελίσσεται το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς;

Πρέπει να δούμε το περιστατικό στις πραγματικές του διαστάσεις. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής το αποδιδόμενο ποινικό αδίκημα είναι η παράνομη είσοδος σε απαγορευμένη περιοχή.

Οι συνθήκες όμως κάτω υπό τις οποίες συνέβη αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση να εισέλθουν και μάλιστα παρανόμως με στολή, εξάρτυση και εξοπλισμό. Πρόκειται για συγκεκριμένες συνθήκες που οδήγησαν του δύο στρατιωτικούς να μη μπορούν να βρουν τη σωστή πορεία και να χαθούν μέσα στον χιονιά και στη χαμηλή νέφωση.

Είναι ένα γεγονός που σε άλλες εποχές, χωρίς τις σχέσεις έντασης από τη μεριά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, θα είχε αντιμετωπιστεί με τον εξαιρετικά απλό τρόπο της απευθείας συνεννόησης που μάλιστα διεκδίκησε η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Τώρα η υπόθεση βρίσκεται στο ΥΠΕΞ, δηλαδή στις διπλωματικές και άλλες ενέργειες που γίνονται.

• Αίσιο τέλος θα έχουμε σύντομα;

Το διεκδικούμε και παλεύουμε προκειμένου τα δύο στρατιωτικά στελέχη μας να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα.

• Την όξυνση εκ μέρους της Τουρκίας πώς την αποτιμάτε;

Η Τουρκία θέλει να οξύνει τα πράγματα, αν και εκτιμώ ότι μέχρι εκεί θα είναι οι ενέργειές της. Είναι το αποτέλεσμα μιας γενικότερης στάσης που επιδεικνύει και στον χώρο του Αιγαίου αλλά και με την ΑΟΖ στην Κύπρο.

• Μήπως η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει και τη δική της στάση για τους γείτονες; Η τακτική της ευρωπαϊκής προοπτικής τους και των καλών σχέσεων δικαιώνεται;

Η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Εμείς λέμε ότι αναγκαία προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της είναι ο σεβασμός και η τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και μεταξύ άλλων προϋπόθεση είναι η ειρηνική συμπεριφορά της. Είναι δικό της θέμα αν θέλει ή όχι να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Εκτιμώ ότι δεν την επιλέγει. Σε καμία περίπτωση εμείς δεν αποδεχόμαστε ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

• Περιμένατε την υπουργοποίηση και πόσο εύκολα την αποδεχτήκατε;

Δέχτηκα αυτή την πρόταση του πρωθυπουργού και μάλιστα για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Θεώρησα υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ, διότι το ζητούμενο είναι να μπορέσω να υπηρετήσω το θετικό αποτέλεσμα που πρέπει να προκύπτει από το κυβερνητικό έργο.

• Ως αναπληρωτής υπουργός αναφέρεστε στον πρωθυπουργό;

Ναι, ο κάθε αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

• Πάντως η αντιπολίτευση, πρώην συνοδοιπόροι και σύντροφοι, σας άσκησαν δριμεία κριτική, σας λοιδόρησαν για την επιλογή σας. Είπαν ότι δεν δεχτήκατε να γίνετε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τώρα καταλήξατε υπουργός του κ. Καμμένου. Τι απαντάτε;

Δεν είμαι υπουργός του κ. Καμμένου. Βεβαίως με τον κ. Καμμένο συνεργάζομαι και η συνεργασία αυτή σε καμία περίπτωση, όπως και η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ., δεν σημαίνει εκχώρηση ούτε της πολιτικής ούτε της ιδεολογικής ταυτότητας. Ούτε της δικής μου, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του κ. Καμμένου. Προσπαθούμε για το ωφέλιμο και χρήσιμο για την προσπάθεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την αιτίαση που διατυπώνεται, να επαναλάβω ότι η άρνηση της ΔΗΜΑΡ και η δική μου να συμβάλουμε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία. Επρόκειτο για μια βαθύτατα πολιτική επιλογή που υπερψήφισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ με τεράστια πλειοψηφία, ώστε να μη συμπράξουμε στην εκλογή Προέδρου.

Θέλαμε να αλλάξει σελίδα ο τόπος. Και άλλαξε σελίδα. Κατά συνέπεια δεν καταλαβαίνω, απλώς ερμηνεύω, αυτό το «πάθος» που διατυπώνεται από κάποιους εναντίον της υπουργοποίησής μου.

• Το 2012 όμως είχατε δηλώσει δημόσια ότι απορρίπτετε μια συμμαχία Αριστεράς-Καμμένου. Και τώρα βρίσκεστε «ένοικοι» στο ίδιο υπουργείο.

Σας ξαναλέω ότι με τον κ. Καμμένο συνεργάζομαι και συνυπάρχω με κοινό στόχο την εξασφάλιση του καλύτερου αποτελέσματος για τη χώρα. Ως ΔΗΜΑΡ είχαμε στηρίξει κυβέρνηση με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Και τότε δεν εκχωρήσαμε την πολιτική και ιδεολογική μας ταυτότητα. Το ίδιο ισχύει και τώρα αναφορικά με όσα λέγονται για τη συνύπαρξή μου με τον Π. Καμμένο στο ίδιο υπουργείο.

• Η ένταξή σας στην κυβέρνηση «διαβάστηκε» ως άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά. Διαβλέπετε διάλογο ή και συνεργασία;

Η δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα είναι αναγκαία. Η διαμόρφωση των δύο πόλων είναι δεδομένη. Από τη μια πλευρά είναι ο νεοφιλελεύθερος συντηρητικός πόλος και από την άλλη ο προοδευτικός. Δεν μιλάω για δικομματισμό, αλλά για την ύπαρξη δύο πόλων. Και βεβαίως πρέπει να συγκλίνουν οι προοδευτικές δυνάμεις στη διαμόρφωση πολιτικών στόχων συνεργασίας του ευρύτερου προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

• Στο Μακεδονικό είχατε προ ετών στηρίξει τη λύση με σύνθετη ονομασία. Θα προκύψει τώρα λύση και ποια;

Επιμένω και τώρα στην ίδια άποψη που διαχρονικά υποστηρίζω. Μπορεί πράγματι να βρεθεί μια ονομασία κοινής αποδοχής με τη λέξη Μακεδονία ως γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά και κοινός τόπος με όλα τα άλλα θέματα που έχουν σχέση με την απάλειψη από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, στη βάση μιας διεθνούς συνθήκης που μπορεί να υπογραφεί, των όποιων αλυτρωτισμών, του σεβασμού και της συνεργασίας των δύο χωρών.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η διαιώνιση ενός ζητήματος δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι εθνικό συμφέρον η καλή γειτονία και συνεργασία και για λόγους οικονομικής ανάπτυξης και δικής μας και της ευρύτερης περιοχής. Συνηγορεί δυναμικά για την επίλυση του Μακεδονικού και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν θέλει να υπάρξει πρόοδος γιατί θέλει να αναπτύξει το δικό της τόξο στην περιοχή. Καταγεγραμμένες είναι επίσης και οι διαθέσεις για τη Μεγάλη Αλβανία.

• Οσον αφορά τα σκάνδαλα, Novartis, μίζες στο μετρό, ακούγεται ότι έπονται τα οικονομικά των κομμάτων. Η κυβέρνηση προωθεί προς διερεύνηση «αμαρτωλές» υποθέσεις από το παρελθόν. Διάθεση κάθαρσης ή δημιουργία κλίματος σκανδαλολογίας, για να πάει η χώρα σε εκλογές εν μέσω «λασπομαχιών» και πόλωσης;

Είναι αναγκαίο να ερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και να αντιμετωπιστούν όπως το δίκαιο και οι θεσμοί επιτάσσουν. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν επιλέγει η κυβέρνηση τη «σκανδαλολογία», ούτε επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες πόλωσης. Η υπόθεση Novartis έχει τις διαστάσεις που αναφέρονται στη λεηλασία του δημόσιου χρήματος και όλες αυτές οι υποθέσεις θεωρώ ότι είναι αίτημα της κοινωνίας να διαλευκανθούν.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κινηθήκαμε μεθοδικά για τους δύο στρατιωτικούς»
«Η κυβέρνηση κινήθηκε με προγραμματισμό και πολύ μεθοδικά στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, σε μια μίνι συνέντευξη που μας παραχώρησε...
«Κινηθήκαμε μεθοδικά για τους δύο στρατιωτικούς»
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον Π. Καμμένο
Οι απειλές της Άγκυρας διά στόματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας, δεν έμειναν αναπάντητες από τον Έλληνα ομόλογό του που φρόντισε να στείλει «ένα μήνυμα απόλυτα σαφές» για «όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την...
Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία από τον Π. Καμμένο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εν αναμονή απαντήσεων για το σχέδιο με τις γαλλικές φρεγάτες
Σχεδόν μία εβδομάδα από τη μέρα που άνοιξε το θέμα περί μίσθωσης δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, το τοπίο παραμένει θολό καθώς «υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις του υπουργείο Εθνικής Άμυνας» όπως...
Εν αναμονή απαντήσεων για το σχέδιο με τις γαλλικές φρεγάτες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέο «άδειασμα» Καμμένου από Κουβέλη
Ακόμη μία φορά διατυπώνει τη διαφοροποίησή του από τον Πάνο Καμμένο ο Φώτης Κουβέλης σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε φυλακές της Αδριανούπολης, τονίζοντας ότι «η έννοια της ομηρίας είναι...
Νέο «άδειασμα» Καμμένου από Κουβέλη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε στάση... υπομονής και αναμονής η Αθήνα
Η κυβέρνηση δεν θέλει η υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία να μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται προς ώρας να λάβει...
Σε στάση... υπομονής και αναμονής η Αθήνα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πολύ νωρίς για να αποφασίσω αν θα φύγω από τους ΑΝ.ΕΛΛ.»
Κομμένες παραμένουν οι γέφυρες του Πάνου Καμμένου με τη Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία -όπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.»- πληροφορήθηκε τη «βίαιη» απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση από την τηλεόραση. Η πρώην υφυπουργός...
«Πολύ νωρίς για να αποφασίσω αν θα φύγω από τους ΑΝ.ΕΛΛ.»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας