• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 33.3°C / 36.3°C
  1 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 30.2°C / 37.2°C
  1 BF
  33%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.0°C / 36.6°C
  2 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  2 BF
  25%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 32.9°C
  1 BF
  52%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 31.9°C / 36.5°C
  4 BF
  11%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  11%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.6°C / 36.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 35.5°C
  3 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  37°C 30.9°C / 36.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.1°C / 36.4°C
  2 BF
  24%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.5°C / 33.6°C
  3 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  38°C 37.9°C / 39.5°C
  3 BF
  20%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 39.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 33.8°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.5°C / 37.6°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.9°C / 32.1°C
  0 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.3°C / 38.2°C
  2 BF
  35%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  16%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Ανυπόστατη φαντασίωση ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες ζώων»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για την τροπολογία για τα αδέσποτα ζώα και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αντικρούει τις ενστάσεις των φιλοζωικών ομοσπονδιών για το επικείμενο νομοσχέδιο και αρνείται ότι υπάρχουν αντιδράσεις για το θέμα και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Συνέντευξη

● Ποια είναι η θέση σας για τη σκληρή κριτική που δέχτηκε η τροπολογία; 

Η τροπολογία δεν αφορούσε οιαδήποτε αλλαγή έστω μιας λέξης στα κέντρα φιλοξενίας και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων. Αυτά τα περί κολαστήριων, περί εξορίας και περί στρατοπέδων συγκέντρωσης είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας.

Με την έννοια ότι η νομοθεσία αυτή τη στιγμή, και του 2014 και του 2012, περιγράφει σαφέστατα πώς είναι αυτά τα κέντρα.

Μιλάμε υποχρεωτικά για προσωρινή φιλοξενία τις λίγες μέρες που απαιτείται για να εμβολιαστεί και να σημανθεί ένα ζώο και αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, το ζώο παραμένει για όσο διάστημα χρειάζεται για να θεραπευτεί.

Από κει και πέρα, τα ζώα απελευθερώνονται στο περιβάλλον τους, εκεί που βρέθηκαν. Εμείς δεν αλλάζουμε ούτε λέξη σε αυτό το πλαίσιο με την τροπολογία.

Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν γιατί πριν από την τροπολογία αυτά τα κέντρα προστασίας εθεωρούντο σωστά και τώρα ξαφνικά θα γίνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με αυτή την έννοια δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική. 

Από κει και πέρα, αυτές οι δομές είναι υποχρεωτικά εκτός οικιστικού ιστού, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Υπό αυτή την έννοια, πάντα γίνονται περιαστικά - και παλιά γίνονταν μέσα σε δασικές εκτάσεις και χορτολίβαδα.

Αναγκαστικά, όταν άλλαξε ο νόμος -και πιστεύω ότι άλλαξε από αμέλεια- και δεν επέτρεπε να γίνονται οι δομές αυτές, όπως παλιότερα, μέσα σε δάση και χορτολίβαδα, οι δήμοι δεν έβρισκαν στη συντριπτική πλειονότητα χώρους να κάνουν τις δομές.

Προσπαθήσαμε απλά να βρούμε χώρους. Και δεν θα αντιληφθώ αν υπάρχει έστω και ένας αληθινός ζωόφιλος σε αυτή τη χώρα που να μη θέλει να βρεθούν χώροι περίθαλψης των μικρών μας φίλων. 

● Προκάλεσε εντύπωση ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε εκπρόθεσμα, αιφνιδιαστικά και με ένα περιθώριο ψήφισης 30 ωρών. 

Η τροπολογία είχε κατατεθεί από τη βουλευτή κ. Βράντζα το φθινόπωρο σε μια πολύ παρόμοια μορφή και θεωρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν είναι τροπολογία δική μας, δεν έχει σχέση με το δικό μας υπουργείο. Είναι τροπολογία δασικού νόμου την οποία κατέθεσε ο κ. Φάμελλος. Εμάς μας ενδιέφερε θεματολογικά, αλλά δεν ήταν δική μας. 

● Εφόσον λέτε ότι αφορά τη δασική νομοθεσία, γιατί στη συνέχεια βγήκε ο κ. Φάμελλος και λέει, εντάξει, «την τραβάμε πίσω» και θα την ξαναφέρουμε πλέον στο νομοσχέδιο για τα ζώα, αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί να γίνει όλη αυτή η φασαρία, όταν τελικά η τροπολογία κατέληξε στο δικό σας νομοσχέδιο που θα έρθει προς διαβούλευση; 

Η ορθή νομοτεχνική πρακτική ήταν αυτή που κάναμε να μπει σε νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος γιατί αφορούσε άρθρο της δασικής νομοθεσίας.

Από κει και πέρα, εφόσον θεώρησαν από τη γραμματεία της κυβέρνησης, υποθέτω ότι αποσύρθηκε, προφανώς για να γίνει επαρκέστερος διάλογος και ενημέρωση του κόσμου.

Γιατί όταν μίλησα με τον κ. Βερναρδάκη, γιατί ο δήμαρχοι είναι αγανακτισμένοι με την απόσυρση της τροπολογίας και θεωρούν ότι αυτό το πράγμα παρεμποδίζει το έργο τους, μου είπε ωραία, μπορεί η τροπολογία να μπει στη δασική νομοθεσία, πάντα φυσικά με τη υπογραφή του κ. Φάμελλου. 

● Και μετά από 4 ολόκληρους μήνες που είχε καταθέσει την τροπολογία η κ. Βράντζα, έπρεπε να κατατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες; 

Εγώ την υπέγραψα Δευτέρα πρωί πριν φύγω για το αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας. Η τροπολογία ήρθε στο γραφείο μας από τη Δασική Υπηρεσία την Παρασκευή, εγώ ήμουν στη Θεσσαλονίκη στην «Agrotica», όπου ήταν και δύο υπουργοί Περιβάλλοντος, που γι’ αυτό καθυστέρησαν να την υπογράψουν.

Ετσι, την υπογράψαμε όλοι τη Δευτέρα όταν επιστρέψαμε από την Agrotica. 

● Στο αιτιολογικό της τροπολογίας αναφερόταν «με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία». Εχετε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι σωματεία μεταχειρίζονται παράνομα αδέσποτα ζώα; 

Η αρχική διατύπωση της κ. Βράντζα δεν περιείχε αυτές τις λέξεις στην αιτιολογία. Αυτές προστέθηκαν από τις δασικές υπηρεσίες και θεωρώ ότι θα έπρεπε να βελτιωθεί νομοτεχνικά.

Διότι θεωρώ ότι αυτή η φράση δεν είναι νομικά επαρκής και ότι είναι εκ του περισσού, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να καταθέτεις νομικό κείμενο για να πατάξεις παρανομία.

Δεν υπάρχει νόμος που να βγαίνει για να τηρηθεί άλλος νόμος. Αρα, η φράση, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, θα μπορούσε κάλλιστα να αφαιρεθεί. Δεν προσφέρει τίποτα. 

● Εχει δημιουργηθεί μια κακή σχέση μεταξύ κάποιων φιλοζωικών ομοσπονδιών και του προσώπου σας για το νομοσχέδιο που ετοιμάζετε για τα ζώα. Υπάρχει κάποιο περιθώριο να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει; 

Εγώ δεν έχω καμιά άσχημη σχέση με κανέναν. Εγώ τους καλώ καθημερινά στο γραφείο μου και μιλώ με όλους και όλες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Οτι βγαίνουν κάποιες ανακοινώσεις, όπως για παράδειγμα η ανυπόστατη φαντασίωση ότι θα προχωρούσαμε σε ευθανασίες ζώων, είναι κάτι που δεν υπάρχει πουθενά.

Εμείς ούτε τέτοιες προθέσεις είχαμε ποτέ μας ούτε στον διάλογο στον οποίο έχουν συμμετάσχει δεκάδες, για μην πω εκατοντάδες φορείς και φυσικά πρόσωπα, δεν έχω ακούσει έστω και έναν που να προβάλλει τις ευθανασίες ως τρόπο μείωσης των αδέσποτων ζώων.

Είναι ομόφωνη άποψη του υπουργείου, αλλά και των φορέων που έχουν εμπλακεί, ότι με αυστηροποίηση του νόμου για τα δεσποζόμενα και με συντεταγμένες στειρώσεις των αδέσποτων θα έχουμε τον φυσιολογικό περιορισμό του πληθυσμού. 

● Σε ό,τι αφορά τις φιλοζωικές ομοσπονδίες, το σχίσμα δημιουργήθηκε για το ζήτημα της εκπροσώπησής τους στον διάλογο για το νομοσχέδιο, με την οποία δεν συμφωνούσαν όπως τη θέτατε. 

Εγώ όταν κάλεσα τις φιλοζωικές, δεν έβρισκαν εκπρόσωπο οι ίδιοι, δεν ξέρω εγώ γιατί έχουν πρόβλημα μεταξύ τους, δεν έχουν πρόβλημα μαζί μου.

Μετά είπα να φτιάξουμε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή στην οποία να συμμετέχουν όλοι, αλλά αναγκαστικά λόγω αριθμού τη χωρίσαμε σε δύο κομμάτια, τους εθελοντές και τους επαγγελματίες, για να λειτουργεί με ισότιμη και αλληλένδετη συμμετοχή.

Τρεις από τις τέσσερις οργανώσεις έστειλαν εκπροσώπους και μετά τους πήραν πίσω αναίτια. Το ότι δεν έρχονταν δεν οφείλεται σε κάποιον αποκλεισμό. 

● Πιστεύετε ότι το νομοσχέδιο που θα βγει σε διαβούλευση είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να κοπάσουν οι υπάρχουσες αντιδράσεις; Και σας υπενθυμίζω ότι αντιδράσεις έχουν υπάρξει ακόμα και μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν έχω ακούσει καμία αντίδραση από κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. 

● Να σας αναφέρω ένα όνομα, τον Θέμη Δημητρακόπουλο. 

Δεν έχει έρθει ποτέ ο Θέμης Δημητρακόπουλος να μας ενοχλήσει, ούτε έχει σηκώσει το τηλέφωνο να μου πει, Γιάννη, εγώ διαφωνώ με αυτή την παράγραφο.

Είναι και φίλος από πολύ παλιά, να σας θυμίσω ότι ήταν και στους Οικολόγους-Πράσινους. 

● Στο facebook εκφράζει πολύ αρνητικές απόψεις… 

Δεν μπορώ να συνομιλώ διά του facebook. Εγώ από τα θεσμικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι το ίδιο το κόμμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος, η ΕΠΕΚΕ, δεν έχω ακούσει καμία αρνητική κριτική.

Το τι γράφει ο κ. Δημητρακόπουλος στο facebook ούτε που το έχω δει, εσείς μου το λέτε. Εσείς εκτιμάτε, δηλαδή, ότι ο κ. Δημητρακόπουλος εκφράζει κάποια τάση στον ΣΥΡΙΖΑ; 

● Εχουν την κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα οι χειρισμοί σας πάνω στο ζήτημα; 

Είμαστε πάντα σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και από την εποχή εκείνη που πήγαν επιστολές στον πρωθυπουργό (σ.σ. των φιλοζωικών ομοσπονδιών) του στέλνουμε στο γραφείο του και στη νομική του υπηρεσία όλο τον διάλογο ώστε να είναι ενήμερος.

Η πρώτη εντολή που είχαμε ήταν προχωρήστε γρήγορα, πολύ πριν ξεσπάσουν αντιδράσεις, και γι’ αυτό το ξεκινήσαμε από το καλοκαίρι γιατί ο πρωθυπουργός θεωρεί τη φιλοζωία και την ευζωία των ζώων κομβικό ζήτημα για μια πολιτισμένη κοινωνία και για το πρόσημο της κυβέρνησής μας.

Η αρμονική συνύπαρξη των ζώων με τους ανθρώπους και η ευζωία συναισθανόμενων είναι στο DNA των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφοδρό κατηγορητήριο κατά Τσιρώνη από το ίδιο του το κόμμα
Με ένα κείμενο που στάλθηκε στην εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία των μελών των Οικολόγων Πράσινων η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων Ζώων του κόμματος κατακεραυνώνει το μέλος του κόμματος και αναπληρωτή υπουργό...
Σφοδρό κατηγορητήριο κατά Τσιρώνη από το ίδιο του το κόμμα
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Καυτή πατάτα
«Το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς θα επανέλθει σε 30 μέρες», δήλωνε στα τέλη Μαρτίου ο απερχόμενος Γιάννης Τσιρώνης, όταν αναγκάστηκε να το αποσύρει υπό τη θύελλα αντιδράσεων. Πλέον την αναμόρφωσή του...
Καυτή πατάτα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πώς πήραν πίσω το νομοσχέδιο για τα ζώα
Μόλις 4 μέρες παρέμεινε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα, την ευθύνη για τη σύνταξη του οποίου είχε ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης...
Πώς πήραν πίσω το νομοσχέδιο για τα ζώα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποσύρεται και επισήμως το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
Την απόσυρση του νομοσχεδίου «για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς» ανακοίνωσε και επισήμως το μεσημέρι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι θα επανεξεταστούν ζητήματα που...
Αποσύρεται και επισήμως το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τον αποδοκιμάζει και το ίδιο του το κόμμα
Προς απόσυρση οδηγείται μετά τις αντιδράσεις το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ζώα συντροφιάς έπειτα από διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών. Την ίδια στιγμή οι Οικολόγοι Πράσινοι, το κόμμα του Γιάννη Τσιρώνη,...
Τον αποδοκιμάζει και το ίδιο του το κόμμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προσπάθησαν νύχτα να τα στείλουν σε «ξερονήσια»
Μια τροπολογία της τελευταίς στιγμής, για τη χωροθέτηση κέντρων περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε δασικές εκτάσεις, ήταν αρκετή για να ανάψει ξανά τη σπίθα της έντασης μεταξύ της πλειονότητας των φιλοζωικών...
Προσπάθησαν νύχτα να τα στείλουν σε «ξερονήσια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας