• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  0 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.1°C / 9.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.1°C
  1 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.2°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 13.4°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 11.6°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.9°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

Είναι μεγάλη υπερβολή ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενσωματώσει τις Βαλκανικές χώρες στη σφαίρα επιρροής της, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα μας

ΕΦ.ΣΥΝ.

«Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας στις ελληνορωσικές σχέσεις»

 • A-
 • A+

Είναι μεγάλη υπερβολή ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενσωματώσει τις Βαλκανικές χώρες στη σφαίρα επιρροής της, λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρέσβης της Ρωσίας στη χώρα μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή. Ο Αντρέι Μάσλοβ υπογραμμίζει με νόημα ότι αυτές είναι που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τον διάλογο με τη Μόσχα και πως η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα αποσταθερο­ποίησης.

Οσον αφορά τις ελληνορωσικές σχέσεις, διαπιστώνει καλή διάθεση και ότι υπάρχει κοινό πνεύμα για τη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Ειδικά για τα αγροτικά προϊόντα, που αποτελούν ένα ισχυρό χαρτί για τη χώρα μας στο διεθνές εμπόριο, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος κλάδος έχει υποστεί σοβαρές συνέπειες από την απερίσκεπτη πολιτική της Ε.Ε.

• Μια καινούργια χρονιά ξεκίνησε. Είστε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων το 2018;

Το περασμένο έτος οι ρωσοελληνικές σχέσεις αναπτύσσονταν δυναμικά και έχουμε όλες τις βάσεις να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να ενισχύονται για το καλό των λαών μας και κατά το νέο έτος. Τα στέρεα θεμέλιά τους αποτελούν οι κοινές ιστορικές ρίζες και οι αξίες της Ορθοδοξίας, η αμοιβαία συμπάθεια των Ρώσων και των Ελλήνων, το ενδιαφέρον του ενός για τον πολιτισμό του άλλου, καθώς και το πρακτικό όφελος που έχει η πολυδιάστατη συνεργασία μας.

Πέρσι ήταν εντατικός ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των χωρών μας στο ανώτατο και υψηλό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο στη Μόσχα εγκαινιάστηκε το διμερές Ετος Τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και θα συνοδεύεται από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις.

Τον Ιούνιο φέτος θα γιορτάσουμε τα 25 χρόνια από την υπογραφή του θεμελιώδους διακρατικού συμφώνου φιλίας και συνεργασίας και τον Σεπτέμβριο τα 190 χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων. Με την ευκαιρία αυτών των επετείων θα πραγματοποιηθεί μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις στους τομείς του πολιτισμού, της ιστορικής μνήμης και σε άλλες σφαίρες.

Αυτές οι εκδηλώσεις βεβαίως θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερα το φάσμα των διμερών μας σχέσεων. Εχουμε λοιπόν πολλή δουλειά μπροστά μας και είμαι αισιόδοξος για την πορεία των σχέσεών μας.

• Εκτός από την Ιστορία και τη θρησκεία, τους δύο λαούς μας ενώνουν και πολλά άλλα. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας στη χώρα μας πιστεύετε ότι υπάρχουν τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω;

Η Ρωσία και η Ελλάδα αναπτύσσουν μια καρποφόρα συνεργασία στον εμπορικό και οικονομικό τομέα. Πέρσι ενισχύθηκε η τάση αποκατάστασης του διμερούς εμπορίου μετά την πτώση το 2014-2015. Οι συναλλαγές κατά τους έντεκα μήνες του 2017 αυξήθηκαν κατά 42% στα 3,4 δισ. δολάρια.

Καταβάλλονται κοινές προσπάθειες για την εξεύρεση νέων κατευθύνσεων συνεργασίας. Αφορούν τη διεύρυνση του εμπορίου στα αγαθά, τα οποία δεν υπόκεινται στους περιορισμούς λόγω των κυρώσεων, τη δημιουργία των κοινών επιχειρήσεων, την υλοποίηση των έργων στους τομείς της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, των μεταφορών, των υποδομών, των επενδύσεων.

Εξάλλου, η μεγαλύτερη ξένη στρατηγική επένδυση στην Ελλάδα είναι ρωσική. Πρόκειται για την κατασκευή κατοικιών και ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Ελούντα της Κρήτης. Ο όγκος των επενδύσεων του ρωσικού ομίλου Mirum στο έργο υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ.

Παρατηρούμε τη σταθερή αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των χωρών μας. Η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των συμπατριωτών μας. Το 2017, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, περίπου 900 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα ταξίδια στη Ρωσία επίσης αυξάνεται. Δεδομένης της θρησκευτικής ενότητας των χωρών μας θεωρούμε ότι καλές προοπτικές έχει ο προσκυνηματικός τουρισμός.

Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει η συνεργασία μας στον ενεργειακό κλάδο. Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, άλλωστε και σε πολύ ευνοϊκές τιμές. Το 2017 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου εδώ αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών.

Στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμβάλει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, οι δύο γραμμές του οποίου κατασκευάζονται εντός χρονοδιαγράμματος έτσι ώστε όλο το έργο να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2019.

Θεωρούμε σημαντικό να ενισχυθούν οι επαφές μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ρωσίας και της Ελλάδας. Η συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων μας σε επιχειρηματικά φόρα και εκθέσεις στη Ρωσία είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

Ενα από τα κορυφαία γεγονότα του έτους θα αποτελέσει το 22ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 24-26 Μαΐου. Προσβλέπουμε στην ακτινοβόλο ελληνική αντιπροσωπεία στο πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

• Νομίζετε ότι υπήρξαν ευκαιρίες στις ελληνορωσικές σχέσεις που χάθηκαν;

Η συνεργασία της Ρωσίας με τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, εξακολουθεί να είναι όμηρος των παράνομων και αδικαιολόγητων κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας το 2014 και παρατείνονται τακτικά. Η ελληνική οικονομία, κυρίως ο αγροτικός κλάδος, έχει υποστεί σοβαρές απώλειες από την απερίσκεπτη πολιτική της Ε.Ε.

Ολο και περισσότεροι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών κύκλων στις ευρωπαϊκές χώρες κατανοούν ότι ο μοχλός πίεσης μέσω των κυρώσεων δεν είναι αποτελεσματικός και επισημαίνουν τις άμεσες και έμμεσες ζημίες που προκαλούνται στις επιχειρήσεις και στους απλούς πολίτες των χωρών της Ε.Ε. Νομίζω ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με τη Ρωσία, την οποία, όπως γνωρίζουμε καλά, υποστήριζε ανέκαθεν και υποστηρίζει η Αθήνα, είναι αναπόφευκτη.

• Η κατάσταση στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου είναι ανησυχητική, με τις αποσταθεροποιητικές δυνάμεις να πρωταγωνιστούν. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το σκηνικό;

Η αφετηρία των ανησυχητικών τάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η συστηματική, ωμή ανάμειξη ορισμένων δυτικών χωρών, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής με το παρατραβηγμένο πρόσχημα της διάδοσης των «δημοκρατικών αξιών».

Τέτοιες ενέργειες, όπως είναι γνωστό σε όλους μας, γίνονται χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα εθνικά συμφέροντα των χωρών της περιοχής και η διαμορφωθείσα ισορροπία δυνάμεων και αποτελούν την κάθετη παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Ως συνέπεια πολλές χώρες της περιοχής οδηγήθηκαν στην καταστροφή της ίδιας της κρατικής τους οντότητας και πολύ συχνά των ζωτικών κοινωνικών υποδομών.

Το αποτέλεσμα είναι το χάος και οι εστίες έντασης που προκάλεσαν τη μαζική ροή μεταναστών στην Ευρώπη και φούντωσαν τις τρομοκρατικές απειλές. Σ’ αυτό το περιβάλλον η Ρωσία ήταν πάντα προσηλωμένη στην αρχή της μη εμπλοκής στα εσωτερικά άλλων χωρών και προωθεί με συνέπεια την ειρηνική διευθέτηση κρίσεων.

• Ο δυτικός κόσμος ανησυχεί για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η Μόσχα διευρύνει όμως τις σχέσεις της με το καθεστώς Ερντογάν. Σε ποια λογική εντάσσεται η πολιτική αυτή;

Η Ρωσία επιδιώκει να αναπτύσσει τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και του αμοιβαίου σεβασμού των συμφερόντων του καθενός. Αυτή τη γραμμή ακολουθούμε και στις σχέσεις με την Αγκυρα μετά την υπέρβαση της κρίσης του 2015.

Η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι τρομοκρατικές απειλές που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Ως εγγυήτριες της Διαδικασίας της Αστάνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία εργάζονται για να ενισχύσουν το καθεστώς της παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, να εξασφαλίσουν τη σταθερή λειτουργία των ζωνών αποκλιμάκωσης, την εμπέδωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων στη σύγκρουση μερών με σκοπό την ταχεία ειρηνική διευθέτηση.

Τη Ρωσία και την Τουρκία συνδέει, βεβαίως, και η αμοιβαία πρόθεση να διευρύνουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Υλοποιούνται μεγάλα διμερή σχέδια στους τομείς της ενέργειας και της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας.

Μολαταύτα οι σχέσεις μας με την Αγκυρα δεν προσανατολίζονται εναντίον κανενός. Η θέση αρχών της Ρωσίας στα σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα, όπως π.χ. το Κυπριακό ή η κατάσταση στο Αιγαίο, παραμένει αμετάβλητη και βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

• Ποιες είναι οι επιδιώξεις της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή των Βαλκανίων απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Τα Βαλκάνια είναι παραδοσιακά μια κοντινή περιοχή για τη Ρωσία, υπό το πρίσμα της Ιστορίας, της πνευματικής και της πολιτιστικής συγγένειας. Θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με όλα τα βαλκανικά κράτη. Καθοδηγούμαστε όμως από την αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους. Ακούμε κάποιες φορές ότι η Ρωσία δήθεν προσπαθεί να ενσωματώσει τα Βαλκάνια στη σφαίρα επιρροής της.

Είναι μια μεγάλη υπερβολή. Είναι οι ίδιες οι βαλκανικές χώρες που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τον διάλογο με τη χώρα μας, στην οποία βλέπουν παραδοσιακό φίλο και υποστηρικτή, ακόμα και στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και η περιοχή γενικότερα. Και η Ρωσία δεν τους αρνείται τον διάλογο.

Φυσικά, δεν μπορούμε να μη βλέπουμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο να τραβήξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ, με κάθε τίμημα και με το παράλογο πρόσχημα της «αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής». Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των χωρών αυτής της ευαίσθητης περιοχής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, αλλά αντίθετα αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης.

• Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ευρώπη με δεδομένη την πολιτική των ΗΠΑ με την προεδρία του Ντ. Τραμπ;

Αλλάζει ή δεν αλλάζει η Ευρώπη υπό την επιρροή των ΗΠΑ είναι ένα θέμα που πρέπει να προβληματίζει τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Το ενδιαφέρον της Ρωσίας έγκειται στο να είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση ένας προβλέψιμος και φιλικός εταίρος.

Παρά τη δυσμενή συγκυρία, η Ε.Ε. παραμένει και σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός και οικονομικός εταίρος μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλήρης αποκατάσταση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με βάση την ισότητα και τον αλληλοσεβασμό των συμφερόντων θα ήταν προς όφελος των ίδιων των κρατών-μελών της Ε.Ε. Στην υλοποίηση αυτού του στόχου θα βοηθούσε και η δημιουργία ενός ενιαίου και αδιαίρετου οικονομικού χώρου από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ.

• Το 2018 είναι μια χρονιά εκλογών για τη Ρωσία. Να αναμένουμε αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξωτερική πολιτική της χώρας σας;

Οι εκλογές του αρχηγού του κράτους στη Ρωσία γίνονται, όπως γνωρίζετε, όχι πρώτη φορά. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας, η οποία είναι Προεδρική Δημοκρατία.

Οσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, αυτή καθορίζεται από τον πρόεδρο της Ρωσίας και βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές και τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Η συνέχεια και η συνέπειά της επιβεβαιώνονται στο επικαιροποιημένο το 2016 Δόγμα της Εξωτερικής Πολιτικής.

Η Ρωσία είναι πάντα ανοιχτή στον εποικοδομητικό διάλογο με όλους τους εταίρους με βάση την ισοτιμία και τον αμοιβαίο σεβασμό υπό την προϋπόθεση της αυστηρής τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κορονοϊός θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης»
Ακόμη κι αν ο Ενρίκο Λέτα δεν βρίσκεται σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή, εξακολουθεί να παρακολουθεί με κριτική ματιά τι συμβαίνει στην Ιταλία και στην Ε.Ε. Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» περιγράφει την...
«Ο κορονοϊός θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ανεμος αλλαγής φύσηξε στην Αιθιοπία
Δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, του 42χρονου Αμπίι Αχμεντ, και στη μεγάλη αφρικανική χώρα των σχεδόν 100 εκατομμυρίων κατοίκων έχει συντελεστεί...
Ανεμος αλλαγής φύσηξε στην Αιθιοπία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μια διακρατική σχέση με πολύ μεγάλη ιστορία
Παίρνοντας το έναυσμα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Μόσχα, ανατρέξαμε στις παλαιότερες συναντήσεις Ελλήνων ηγετών με τους αντίστοιχους Ρώσους, από την πρώτη του Κ. Καραμανλή το 1979 μέχρι την πρώτη του...
Μια διακρατική σχέση με πολύ μεγάλη ιστορία
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ελλάδα και Ρωσία
Η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων αποτελεί χωρίς αμφιβολία πολύ θετικό γεγονός. Το μεγαλύτερο, ίσως, αγκάθι στις ελληνορωσικές σχέσεις αφορά το Μακεδονικό. Για τη Ρωσία η καλύτερη λύση θα ήταν να μην...
Ελλάδα και Ρωσία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Επιστροφή στην ομαλότητα»
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ίσως ο πλέον εμβληματικός υπουργός Εξωτερικών στον κόσμο, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις ελληνορωσικές σχέσεις και εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν αντικειμενικά προσκόμματα που θα...
«Επιστροφή στην ομαλότητα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέπει να υπάρξει ευρεία αναδιανομή πλούτου στην Ευρώπη»
Ευρωβουλευτής του Πράσινου Κόμματος ο Σβεν Γκίγκολντ εξηγεί στην «Εφ.Συν» τις μετατοπίσεις στο πολιτικό σκηνικό συνολικά της Γερμανίας, εξαιτίας των οποίων οι Πράσινοι ενισχύονται εντυπωσιακά διεκδικώντας τη...
«Πρέπει να υπάρξει ευρεία αναδιανομή πλούτου στην Ευρώπη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας