• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 20.9°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 18.5°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.5°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  100%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 16.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 12.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.4°C
  2 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.8°C
  4 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.1°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  74%

«Η Σ. Αραβία στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Επέκρινε την απόφαση Τραμπ. Απαράλλακτη παραμένει η συλλογική στάση των αραβικών κρατών ως προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ», λέει ο Παλαιστίνιος πρέσβης

«Εφ.Συν». / Μάριος Βαλασσόπουλος

«Μόνo μία λύση υπάρχει: ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 κι ένα ισραηλινό»

 • A-
 • A+

Εντεκα ημέρες μετά την «τορπίλη» του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στο Μεσανατολικό με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, η οργή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ξεχειλίζει. Ο μουσουλμανικός κόσμος κοχλάζει. Και η διπλωματική απομόνωση των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται ολοένα και πιο ορατή, με την ομόθυμη καταδίκη της αμερικανικής απόφασης από τη διεθνή κοινότητα.

Συζητήσαμε τις κρίσιμες εξελίξεις με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι. «Με τις πράξεις τους και τις επιλογές τους οι ΗΠΑ έχασαν τον ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία» λέει στην «Εφ.Συν.» και ζητά από τις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

• Πόσο ορατή είναι μια τρίτη Ιντιφάντα;

Υπάρχουν καθημερινά συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στον παλαιστινιακό λαό και στην παλαιστινιακή ηγεσία από την απόφαση Τραμπ. Κι αυτή η δυσαρέσκεια και οργή δεν περιορίζεται στα παλαιστινιακά εδάφη. Επεκτείνεται στον αραβικό κόσμο, σ’ όλο τον κόσμο, με διαμαρτυρίες.

Πιστεύουμε ότι αυτές θα συνεχιστούν και στην Παλαιστίνη και στις χώρες που στηρίζουν το δίκαιο και τα δικαιώματά μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο ελληνικό λαό, τον κύριο πρωθυπουργό, την ελληνική κυβέρνηση, τα ελληνικά κόμματα και όλους τους φορείς για την θέση τους κατά της απόφασης Τραμπ, καθώς επίσης για την πάγια θέση τους στη στήριξη του δίκαιου αγώνα του λαού μας.

• Μετά την απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, λέγεται ότι η μοναδική ορατή λύση είναι του ενός κράτους. Πιστεύετε ότι η λύση των δύο κρατών είναι πράγματι «νεκρή»; Κι εάν όχι, ποιοι είναι οι «παίκτες» στην παρέμβαση των οποίων μπορεί τώρα να βασιστεί η Παλαιστινιακή Αρχή (Π.Α.);

Δεν είναι μόνον η απόφαση Τραμπ που βάζει τέλος στη λύση των δύο κρατών. Την ίδια επιδίωξη έχει και το Ισραήλ - όλες οι ενέργειές του είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ολες οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών αποφάσεων έθεταν σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών.

Τη στιγμή που το Ισραήλ δεν δίνει σημασία στις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και του ΟΗΕ, σημαίνει ότι βάζει τέλος σε αυτή τη λύση. Και η απόφαση Τραμπ και οι πράξεις του Ισραήλ στοχεύουν στο να τινάξουν στον αέρα αυτή την προσπάθεια. Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά τις διαπραγματεύσεις του Οσλο, θα έπρεπε να έχουμε φτάσει στον τερματισμό της κατοχής και στην επίτευξη λύσης.

Εμείς από την πλευρά μας είμαστε συνεπείς στις συμφωνίες και στη λύση των δύο κρατών. Το Ισραήλ προσπαθούσε να βρίσκει αφορμές για να εμποδίζει αυτή τη διαδικασία και να δραπετεύει από τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του, που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις. Πάντα ροκάνιζε τον χρόνο. Και φυσικά εκμεταλλεύεται και τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, για να συνεχίσει το σχέδιο κατοχής και επέκτασης των εβραϊκών οικισμών.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών, που αποτελεί διεθνή επιλογή, βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Συνεπώς, υπάρχει μία λύση: ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 κι ένα ισραηλινό, για να ζούμε με ειρήνη και οι δύο λαοί.

«Εφ.Συν». / Μάριος Βαλασσόπουλος

Αυτή είναι η απόφαση της διεθνούς κοινότητας, της Αραβικής Διάσκεψης, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, παράλληλα και η στάση της Ε.Ε. η οποία στηρίζει τη λύση των δύο κρατών, όπως κατέστη σαφές και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Η Αμερική τέθηκε με την απόφασή της εκτός αυτής της συλλογικής ομάδας, απομακρύνθηκε από τον ρόλο του βασικού μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία. Πρόκειται για μια απόφαση που παραβιάζει τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να συνεχίσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και την κατοχή. Αλλά κατά τη δική μας άποψη αυτό δεν αλλάζει τη θέση της Ιερουσαλήμ στη διεθνή κοινότητα και στις διεθνείς αποφάσεις, ότι είναι κατεχόμενη γη και πρωτεύουσα για το παλαιστινιακό κράτος.

• Πώς βλέπετε την προσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ -λόγω Ιράν- και πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει το παλαιστινιακό ζήτημα;

Η Σαουδική Αραβία στηρίζει τις θέσεις της Π.A. κι αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμη μία φορά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου Αμπάς στο Ριάντ, όπου είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα βασιλιά. Η Σαουδική Αραβία στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού.

Η στάση της δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει. Επέκρινε την απόφαση Τραμπ. Απαράλλακτη παραμένει η συλλογική στάση των αραβικών κρατών ως προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως επαναβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου.

• Τι γνώμη έχετε για την προσπάθεια της Τουρκίας να παρέμβει δυναμικά στις εξελίξεις, δεδομένων και των στενών σχέσεών της με τη Χαμάς;

Βρισκόμαστε σε διαδικασία συμφιλίωσης με τη Χαμάς και η κατάσταση βελτιώνεται στις μεταξύ μας σχέσεις. Παρ’ ότι υπήρχαν κάποια κράτη που δεν ήθελαν αυτή τη συμφιλίωση, τώρα παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει, για το καλό του παλαιστινιακού ζητήματος.

Η Τουρκία θα ήθελε πάρα πολύ να έχει κομβικό ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις και προσπαθεί να έχει καλές επαφές και σχέσεις με τα γειτονικά της κράτη. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συζητήσεις σε διάφορους τομείς. Η στάση της Τουρκίας είναι όπως και του υπόλοιπου κόσμου: κατά της απόφασης Τραμπ, υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Θέλουμε όλο τον κόσμο στην ειρήνη μαζί μας, βάσει βέβαια του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών αποφάσεων. Δεν ζητάμε παρά να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας. Δεν θέλουμε τίποτε παραπάνω.

Γι’ αυτό δεχόμαστε όλες τις προτάσεις που υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών, από όλες τις χώρες που δεσμεύονται στο Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά της απόφασης Τραμπ είναι καλοδεχούμενες και τις στηρίζουμε.

• Ποιο αντίκτυπο μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στη συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ Φάταχ και Χαμάς -η εφαρμογή της οποίας ακόμη καθυστερεί- καθώς και στη διαδοχή του Μαχμούντ Αμπάς;

Εμείς δεν συζητάμε τώρα για τη διαδοχή του προέδρου Αμπάς. Αυτή θα γίνει μέσω εκλογών, για τις οποίες θα συμφωνήσουμε πότε και πού θα γίνουν. Για να κινηθούμε κατά της απόφασης Τραμπ, πρέπει οι παλαιστινιακές παρατάξεις να είναι ενωμένες, βάσει του πολιτικού σχεδιασμού της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών και του τερματισμού της κατοχής.

Υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις στη διαδικασία συμφιλίωσης με τη Χαμάς. Και μέσω αυτής θέλουμε να δώσουμε δύναμη στον παλαιστινιακό λαό για να αντέξει και να συνεχίσει τον αγώνα του, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις πολιτικές κινήσεις σε βάρος του από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Με τις πράξεις και τις επιλογές τους, οι ΗΠΑ έχασαν τον ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία. Και ειδικά τώρα οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ξεχωριστό ρόλο στο να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό να αντιστέκεται στην πατρίδα του, καθώς επίσης και να στηρίξουν την εθνική συμφιλίωσή μας, συνεχίζοντας τη βοήθειά τους στην ίδρυση των δομών του παλαιστινιακού κράτους, που βρίσκεται υπό κατοχή.

Αυτή η στήριξη είναι σε δύο κατευθύνσεις: οικονομική και πολιτική. Κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ ήταν σαφής η στάση τους κατά της απόφασης Τραμπ, καθώς επίσης και οι δηλώσεις τους -συμπεριλαμβανομένου του Ελληνα ΥΠΕΞ- υπέρ της λύσης των δύο κρατών και της έναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για να φτάσουμε σε αυτή τη λύση.

Κι αυτό φάνηκε από την ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., που παρουσίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Εμείς καλωσορίζουμε και στηρίζουμε τη στάση της Ευρώπης και πιστεύουμε ότι πρέπει να συνδυαστεί με πράξεις που να υποχρεώνουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση, και ως απάντηση στην απόφαση Τραμπ, είναι η άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που θα συνιστά πραγματική εφαρμογή των δεσμεύσεων στις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας και στη λύση των δύο κρατών - τον μόνο δρόμο για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχει δείξει επανειλημμένα τη στήριξή της στον παλαιστινιακό λαό, κάτι που φάνηκε και με τα ψηφίσματα των Κοινοβουλίων πολλών ευρωπαϊκών χωρών για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, όπως έγινε ομόφωνα και στην ελληνική Βουλή πριν από δύο χρόνια. Εάν δεν είναι απαραίτητο να γίνει τώρα η αναγνώριση, τότε πότε;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
Η Λέιλα Χάλεντ γεννήθηκε το 1944 στη Χάιφα. Στα τέσσερά της, με την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, έζησε τη Νάκμπα και την προσφυγιά. Στα 25 της έγινε η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής, μετέχοντας στην αναίμακτη...
«Προσέξτε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ· όπου ανακατεύονται, διεξάγουν πολέμους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις προσαρτήσεις του Ισραήλ»
«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη ζωτικής σημασίας ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και παντού στον κόσμο», τονίζει ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, στην...
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν να λάβει μέτρα για να αποτρέψει τις προσαρτήσεις του Ισραήλ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα προωθήσει τη λύση των δύο κρατών»
Ενας από τους πλέον διακεκριμένους δημοσιογράφους του Ισραήλ, ο Αλούφ Μπεν, διευθυντής της εφημερίδας «Haaretz», βρέθηκε στην Αθήνα, μας επισκέφθηκε στα γραφεία της «Εφ.Συν.», μια δική του επιθυμία, για να...
«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου θα προωθήσει τη λύση των δύο κρατών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η διεθνής κοινότητα σιωπά μπροστά στο έγκλημα της ισραηλινής αποικιοκρατίας»
Συναντήσαμε τον Παλαιστίνιο πρέσβη και πρύτανη των Αράβων πρεσβευτών στην Αθήνα, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι, λίγες ώρες πριν η ισραηλινή Βουλή ψηφίσει τον επίμαχο νόμο περί αναδρομικής νομιμοποίησης παράνομων...
«Η διεθνής κοινότητα σιωπά μπροστά στο έγκλημα της ισραηλινής αποικιοκρατίας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ήταν σκέτη καταστροφή»
Στενός συνεργάτης του Γ. Αραφάτ, ο Ναμπίλ Σάαθ έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής. Υπήρξε ανώτατος διαπραγματευτής στη Συμφωνία του Οσλο. Σήμερα είναι επίτροπος...
«Η πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ήταν σκέτη καταστροφή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η αμερικανική και η ισραηλινή πολιτική τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό στον κόσμο»
Ο Αζάμ Αλ Αχμαντ είναι σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ και επικεφαλής διαπραγματευτής της με τη Χαμάς. Τον συναντήσαμε στο γραφείο του στη Ραμάλα και μίλησε στην...
«Η αμερικανική και η ισραηλινή πολιτική τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό στον κόσμο»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας