• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 29.9°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.3°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 28.2°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 29.7°C
  0 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  4 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.2°C / 27.2°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 21.5°C / 29.9°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.9°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.9°C
  1 BF
  80%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  65%

«Ο πρωθυπουργός έθεσε τα θέματα που μας χωρίζουν με σαφήνεια και εθνικά υπερήφανο τρόπο», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος

«Η μπάλα είναι στο γήπεδο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς»

 • A-
 • A+

Η ιστορική αυτή επίσκεψη έπρεπε να πραγματοποιηθεί, γιατί υπήρχε άμεση ανάγκη να αποκατασταθούν πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας, σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε σχέση έντασης με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν επέλυσε, φυσικά, τα προβλήματα δεκαετιών, ανέπτυξε όμως μια θετική δυναμική»

«Ο πρωθυπουργός έθεσε τα θέματα που μας χωρίζουν με σαφήνεια και εθνικά υπερήφανο τρόπο», υπογραμμίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Εκτιμά ότι στην Ευρώπη «η συγκυρία είναι ευνοϊκότερη από ό,τι λίγους μήνες πριν» και χαρακτηρίζει «ορθή» την απόφαση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναφορικά με την προοπτική σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη σοσιαλδημοκρατία, σημειώνει ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο του νέου φορέα». Υπογραμμίζει, τέλος, πως «το να καθίστανται οι βουλευτές κλεπταποδόχοι παρόμοιων εγγράφων αποτελεί βαρύτατη προσβολή στον κοινοβουλευτισμό» και εμφανίζεται καθησυχαστικός πως η τροπολογία για τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν απειλεί το δικαίωμα στην απεργία.

Σε μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αντιληφθεί ότι αυτή είναι και η μοναδική οδός επιβίωσής της: να απορρίψει την “πασοκοποίηση”, τη συνέχιση δηλαδή της ταύτισης με τον νεοφιλελευθερισμό, που οδηγεί στην εξαέρωση, όπως στη Γαλλία και την Ολλανδία. (...) Η σοσιαλδημοκρατία πρέπει να επιλέξει την επιστροφή στις ρίζες της, στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και τη μάχη κατά των ανισοτήτων, όπως έκανε ο Κόρμπιν, εν αναμονή πρωθυπουργός»

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων αποτελεί κακούργημα, κατά το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα και ακραία περίπτωση παράβασης καθήκοντος... Tο να καθίστανται οι βουλευτές κλεπταποδόχοι παρόμοιων εγγράφων αποτελεί βαρύτατη προσβολή στον κοινοβουλευτισμό»

• Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις διμερείς και τις τουρκο-ευρωπαϊκές σχέσεις. Υπήρξαν θετικά αποτελέσματα από την παρουσία Ερντογάν στην Ελλάδα;

Η ιστορική αυτή επίσκεψη έπρεπε να πραγματοποιηθεί, γιατί υπήρχε άμεση ανάγκη να αποκατασταθούν πολιτικοί δίαυλοι επικοινωνίας, σε μια στιγμή που η Τουρκία βρίσκεται σε σχέση έντασης με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν επέλυσε, φυσικά, τα προβλήματα δεκαετιών, ανέπτυξε όμως μια θετική δυναμική που επιτρέπει την επανεκκίνηση του διαλόγου στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τα θέματα που μας χωρίζουν με σαφήνεια και εθνικά υπερήφανο τρόπο. Ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί επί της ουσίας ώστε να οικοδομηθεί το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης. Προφανώς γι’ αυτό, όπως και στο ταγκό, χρειάζονται δύο και η αυτονόητη προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, που ορίζει τη βάση των σχέσεων μεταξύ των κρατών.

Στο επίπεδο των δικών μου αρμοδιοτήτων, σε ό,τι αφορά την οικονομική διπλωματία, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων να λειτουργήσει προωθητικά και για τη βελτίωση των πολιτικών. Περαιτέρω, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, γιατί είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει μια ευρωπαϊκή και όχι μια εχθρική Τουρκία στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε.

•Τον περασμένο Μάρτιο δηλώνατε ότι «η Ευρώπη ή θα γίνει κοινωνική ή δεν θα υπάρχει». Από τότε εξελέγη ο Εμανουέλ Μακρόν, είδαμε και τον Μάριο Σεντένο να εκλέγεται στην προεδρία του Eurogroup. Εχετε ελπίδες πλέον ότι η Ευρώπη μπορεί να σωθεί;

Η συγκυρία είναι ευνοϊκότερη από ό,τι λίγους μήνες πριν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ήδη διαμορφωθεί πλειοψηφία στην Ε.Ε. υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης. Πάντως, δεν είναι πλέον μόνο στο στρατόπεδο της Αριστεράς όσοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Ε.Ε. για να συνεχίσει να υπάρχει πρέπει να αλλάξει.

Ο πρόεδρος Γιούνκερ από την αρχή της θητείας του μίλησε για υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη και ότι αυτή έχει μία «τελευταία ευκαιρία» να μεταρρυθμιστεί. Οι ιδέες του συναντούν τις προτάσεις Μακρόν ως προς την αναγκαιότητα εκδημοκρατισμού της οικονομικής διακυβέρνησης, με τη θέσπιση ειδικού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη, υπό την εποπτεία ενός πολιτικά υπόλογου στο Ευρωκοινοβούλιο Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών.

Οι προτάσεις της Ελλάδας, που έχει την ιδιαιτερότητα να έχει τη μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ε.Ε., είναι προφανώς πιο προωθημένες. Βάζουν στο τραπέζι την ανάγκη ανατροπής της λιτότητας και εξισορρόπησης της οικονομικής με την κοινωνική διάσταση.

Αυτό σημαίνει δεσμευτικούς δείκτες για την ανεργία, την ανισότητα, τη φτώχεια, δίπλα στους οικονομικούς δείκτες για τον έλεγχο της πορείας των εθνικών οικονομιών.

Σημαίνει επίσης την προώθηση συγκεκριμένων πολιτικών σύγκλισης, όπως η καθιέρωση ελάχιστου μισθού ίσου με το 60% του διαμέσου σε κάθε χώρα, και τη θέσπιση ενός υπουργού Κοινωνικής Προστασίας της ευρωζώνης, επικεφαλής ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας.

• Η Γερμανία βιώνει μια πρωτόγνωρη περίοδο πολιτικής αστάθειας. Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τον Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Δεν φοβάστε μήπως αυτή η επιλογή απλώς ενισχύσει την Ακροδεξιά;

Η πολιτική αστάθεια στην ήπειρό μας αντανακλά την αποστασιοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Ακόμη και στη Γερμανία, χώρα που δεν έχει ανεργία και επωφελείται από την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, συσσωρεύοντας πλεονάσματα που αντικρίζουν τα ελλείμματα του Νότου, η φτώχεια μεταξύ των εργαζόμενων Γερμανών αυξήθηκε κατά 40% τα τελευταία χρόνια.

Οι πολιτικές αυτές πρέπει να αλλάξουν. Οταν ο κ. Σουλτς ζήτησε τη γνώμη του πρωθυπουργού, αυτός του μετέφερε την πολιτική ουσία της δικής μας εμπειρίας: πραγματικά αριστερή στάση δεν είναι να διατηρείς τη καθαρότητα των θέσεών σου, αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών.

Αρα, κατά την προσωπική μου γνώμη, η επιστροφή των Σοσιαλδημοκρατών στις συζητήσεις είναι ορθή ενέργεια, η οποία δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει σε μεγάλο συνασπισμό. Ανάλογου πολιτικού αποτελέσματος θα ήταν και η ανοχή του SPD απέναντι σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας CDU-CSU και Πράσινων.

• Στην κυβέρνηση θεωρείτε θετικό το «πορτογαλικό παράδειγμα» στην οικονομία και στο πεδίο της κυβερνητικής συνεργασίας. Θεωρείτε δηλαδή πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί στη σοσιαλδημοκρατία προκειμένου να βρει κυβερνητικούς συμμάχους;

Σε όλες τις χώρες και στο ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να διαμορφωθούν ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες της Αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και της οικολογίας. Μόνον έτσι μπορεί να ανατραπεί ο σημερινός, αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων. Εμείς υπήρξαμε καταλύτες της προώθησης παρόμοιων συνεργασιών, με κατ’ εξοχήν παράδειγμα το Ευρωκοινοβούλιο.

Σε μεγάλο βαθμό η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει αντιληφθεί ότι αυτή είναι και η μοναδική οδός επιβίωσής της: να απορρίψει την «πασοκοποίηση», τη συνέχιση δηλαδή της ταύτισης με τον νεοφιλελευθερισμό, που οδηγεί στην εξαέρωση, όπως στη Γαλλία και την Ολλανδία.

Να επιλέξει, αντίθετα, την επιστροφή στις ρίζες της, στην υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και τη μάχη κατά των ανισοτήτων, όπως έκανε ο Κόρμπιν, εν αναμονή πρωθυπουργός. Η ίδια υποχρέωση επιλογής βαρύνει και τον νέο φορέα. Η μπάλα είναι στο δικό του γήπεδο.

• Ορισμένοι μπορούν να θεωρήσουν ότι αυτή η «στροφή» ισοδυναμεί με εγκατάλειψη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενόσω πληθαίνουν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σκάνδαλα του Πάνου Καμμένου...

Πρώτον, δεν πρόκειται για στροφή, αυτή ήταν ανέκαθεν η πολιτική μας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Απλώς δεν είχαμε συνομιλητές στην ελληνική Κεντροαριστερά.

Δεύτερον, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες απορρίπτουν τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας και αποδείχθηκαν συνεπής και ειλικρινής σύμμαχος, παρά τις σημαντικές ιδεολογικές μας διαφορές. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι σταθερή και η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία συμπαγής.

• Επ’ αυτού του θέματος ακούστηκαν πολλά. Είδαμε όμως και το πρωτοφανές, να κυκλοφορούν απόρρητα έγγραφα από βουλευτές. Θεωρείτε πως μπαίνουμε σε επικίνδυνες ατραπούς;

Η διαρροή απόρρητων εγγράφων αποτελεί κακούργημα, κατά το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα και ακραία περίπτωση παράβασης καθήκοντος. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο μας, ο Ν. Κοτζιάς έχει διατάξει πειθαρχική προανάκριση και ΕΔΕ, για να αποδοθούν οι ευθύνες.

Οι νόμοι της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται σεβαστοί. Περαιτέρω, το να καθίστανται οι βουλευτές κλεπταποδόχοι παρόμοιων εγγράφων αποτελεί βαρύτατη προσβολή στον κοινοβουλευτισμό, ιδίως όταν συνδυάζεται με την ανευθυνότητα των γνωστών (αντι)κοινοβουλευτικών. Αποδείξαμε με τη διαδικασία πρόσβασης των κομμάτων στα απόρρητα έγγραφα ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος μπορεί να ασκηθεί χωρίς να πλήττεται το εθνικό συμφέρον.

• Χρειάζεται ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για την προστασία της λαϊκής πρώτη κατοικίας;

Ο νόμος Σταθάκη συμπλήρωσε αποτελεσματικά τον νόμο Κατσέλη και παρέχει πλήρη προστασία μέχρι το τέλος του 2018, σε συνδυασμό με τη «συμφωνία κυρίων» με τις τράπεζες. Η εφημερίδα σας ανέδειξε τον γκεμπελισμό της ενορχηστρωμένης από την αντιπολίτευση αντίθετης παραπληροφόρησης.

• Και μια τελευταία ερώτηση, με αφορμή τη θητεία σας στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και την ιδιότητα του νομικού. Υπάρχει κίνδυνος ουσιαστικής κατάργησης του δικαιώματος της απεργίας λόγω της τροπολογίας που αφορά την απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία;

Δεν νομίζω. Και αυτό γιατί, αντίθετα με το περιβόητο άρθρο 4 του Νόμου 1365/1983 του ΠΑΣΟΚ, που απαιτούσε για τη λήψη της απόφασης απεργίας την απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου, η σημερινή διάταξη ρυθμίζει αποκλειστικά την απαρτία και την υπολογίζει μόνον επί των ενεργών, ταμειακά τακτοποιημένων μελών, αφορά δε μόνον τα πρωτοβάθμια και όχι τα πανελλαδικά η περιφερειακά σωματεία.

Ουσιαστικά, επομένως, το αποτέλεσμα της ρύθμισης είναι ότι για να κηρυχθεί απεργία θα πρέπει υπέρ της απόφασης να ταχθεί τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ταμειακά εντάξει μελών του σωματείου. (Η απόλυτη δηλαδή πλειοψηφία επί του 50%+1 που ορίζει την απαρτία. Στην πραγματικότητα απαιτούνται ακόμη λιγότεροι, γιατί κατά το άρθρο 8 του Ν. 1264/82 οι αποφάσεις λαμβάνονται με σχετική, όχι απόλυτη πλειοψηφία.) Μπορεί να πετύχει απεργία όταν δεν συμφωνούν για την κήρυξή της πάνω από τα τρία τέταρτα των ενεργών μελών του σωματείου;

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Χάικι Πάτομακι: «Ασύμφορο το Grexit για τους Ευρωπαίους ηγέτες»
«Η Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες σίγουρα θα πρέπει να ανησυχούν για το φάντασμα της μερικής διάλυσης της Ενωσης» και το Grexit θα λειτουργούσε μακροπρόθεσμα θετικά για την Ελλάδα αλλά δεν θα συνέφερε την...
Χάικι Πάτομακι: «Ασύμφορο το Grexit για τους Ευρωπαίους ηγέτες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «σινιάλο» σε ολόκληρη την Ευρώπη
«Με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους λειτουργούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης», δηλώνει ο αριστερός μελλοντικός πρωθυπουργός της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του...
Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «σινιάλο» σε ολόκληρη την Ευρώπη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η γέφυρα της Ε.Ε.»
Εχοντας επιστρέψει από την Ουκρανία και πιο συγκεκριμένα το Λβιβ, όπου βρέθηκε ως επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει για τη...
«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η γέφυρα της Ε.Ε.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανακοίνωση προσχώρησής του στον ΣΥΡΙΖΑ ο Συμεών Κεδίκογλου εξηγεί μέσω της «Εφ.Συν.» τους λόγους της απόφασής του και απαντά στις επικρίσεις που δέχτηκε για τη θητεία του ως...
«Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και της διεύρυνσης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το 2021 δεν προοιωνίζεται καλό για την εξωτερική πολιτική της χώρας»
O τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν είναι αισιόδοξος ότι η νέα χρονιά θα κομίσει κάτι διαφορετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Το 2021 δεν προοιωνίζεται καλό για την εξωτερική πολιτική της χώρας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»
Να υπερασπιστούν άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ενότητα και το όραμα για το κοινό εγχείρημα μιας παράταξης που θα καλύπτει όλο το φάσμα του κεντροαριστερού και προοδευτικού χώρου ζητά με...
«Να μην παγιδευτούμε στην εσωστρέφεια»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας