Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Το σύστημα της Δικαιοσύνης δημιουργεί το αίσθημα της ατιμωρησίας»

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Το σύστημα της Δικαιοσύνης δημιουργεί το αίσθημα της ατιμωρησίας»

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Συναντήσαμε τον Παύλο Πολάκη στο γραφείο του, στο υπουργείο Υγείας στην Αριστοτέλους, και μιλήσαμε μαζί του για τα σκάνδαλα στην Υγεία, την αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστές του χώρου, το Μνημόνιο, τις εκλογές και το εκρηκτικό του «ταμπεραμέντο» στις δημόσιες τοποθετήσεις του. Αποδείχτηκε -ως συνήθως- χειμαρρώδης.

• Εχουν αποκαλυφθεί δεκάδες μικρά και μεγάλα σκάνδαλα για τον χώρο της Υγείας. Δεν έχουμε δει όμως να κάθονται στο σκαμνί και πολλοί φερόμενοι ως «πρωταγωνιστές» τους...

Αυτή είναι και η δική μου απορία. Ας ξεκινήσουμε από το γενικό. Από το 1996 μέχρι το 2010 το μαύρο χρήμα που διακινήθηκε συνολικά στον χώρο της Υγείας ήταν περίπου 85 δισ. ευρώ. Το γνωστό «φακελάκι» δεν ξεπερνούσε το 10% αυτού του ποσού. Το υπόλοιπο αφορά τις τρομερής έκτασης υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υγειονομικών υλικών, αντιδραστηρίων, ανεγέρσεων νέων νοσοκομείων κ.λπ.

Ολα αυτά συνέβαλαν στη δημιουργία του 1/4 του ελληνικού δημόσιου χρέους. Υπάρχουν πολιτικοί υπεύθυνοι, πολιτικοί και φυσικοί ένοχοι. Αυτό το χρήμα έχει γίνει ατομικές περιουσίες και καταθέσεις στην Ελβετία, Paradise Papers κ.ο.κ. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολιτική επιλογή όχι μόνο να μην κυνηγήσουν αυτό το φαινόμενο, αλλά και να το διογκώσουν, γιατί ήταν το «κοινωνικό συμβόλαιο» της προηγούμενης περιόδου.

Εξασφάλιζαν τη συναίνεση ενός μεγάλου τμήματος του ιατρικού και διοικητικού δυναμικού με τον εξής τρόπο: «Δεν σε αμείβω για τη δουλειά σου με βάση πόσο αξίζεις και πόσο αμείβονται οι συνάδελφοί σου στον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο, αλλά σου επιτρέπω να παίρνεις μερίδιο από αυτή την υπερτιμολόγηση».

Χρεοκόπησε η χώρα, ήρθαν τα μνημόνια κι άρχισαν οι οριζόντιες περικοπές. Δεν πλήρωσαν αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση, αλλά η κοινωνία, τα φτωχά στρώματα. Μειώθηκε και η δημόσια δαπάνη 6,5 - 7% του ΑΕΠ για την Υγεία στο 4,55%. Είναι δραματικό. Δεν πειράχτηκε ο μηχανισμός των υπερτιμολογήσεων, των πλασματικών αναγκών κ.λπ. Παράλληλα, έλειπαν και τα στοιχειώδη: γάζες, σύριγγες και εργαλεία. Εμείς θέλουμε να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες και να οδηγηθούν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη και τη φυλακή, καθώς και να ανακτήσουμε ένα σοβαρό μέρος των κλεμμένων.

• Σαφές. Δεν προχωρούν όμως οι υποθέσεις...

Εμείς ως πολιτική ηγεσία έχουμε στείλει πάρα πολλές τέτοιες υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Και διαρκώς έρχονται κι άλλες. Η κυβέρνηση δεν καταδικάζει, ούτε φυλακίζει. Αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Από τον Ιούνιο του 2016 έχω πει ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω προσωπικά με κανέναν δικαστή, αλλά ο τρόπος που δουλεύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το σύστημα της Δικαιοσύνης δημιουργεί το αίσθημα και το αποτέλεσμα της τελικής ατιμωρησίας.

Εχουμε στείλει υποθέσεις, που όλες ερευνώνται. Σε κάποιες, κατά την γνώμη μου, ήδη θα έπρεπε να έχουν να έχουν ασκηθεί διώξεις. Δεν μπορεί να είναι όλες στο ψάξιμο! Εχουμε την υπόθεση ΟΚΑΝΑ και ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου τα πορίσματα δείχνουν ότι 5 με 7 εκατομμύρια δεν έχουν τιμολόγια. Εμπλέκεται η τότε πολιτική ηγεσία, ο κ. Λοβέρδος, οι τότε πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά δεν έχει ασκηθεί δίωξη. Γίνεται ένα μπαλάκι, η προανάκριση ζητάει κι άλλο πόρισμα, το στέλνεις, ζητάει ξανά νέο. Δηλαδή παίζουν καθυστέρηση.

Στην υπόθεση που αφορά την κ. Στουρνάρα, βγαίνει πόρισμα του ΣΕΥΠ που λέει ότι δόθηκε 1,5 εκατομμύριο για διαφημιστική καμπάνια, αλλά δεν υπάρχει αποδεικτικό στοιχείο ότι προβλήθηκε. Εχει σταλεί στον εισαγγελέα από εμένα τον Γενάρη του 2016. Ούτε γι’ αυτήν έχει ασκηθεί δίωξη. Την ψάχνουν... Μπορούμε να μιλάμε μέχρι το βράδυ και για άλλες αντίστοιχες υποθέσεις, για τους παράνομους διορισμούς του Αδωνη Γεωργιάδη...

Θέλω να πιστεύω ότι αυτά που βγήκαν και αυτά που θα βγουν από την εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, η δημοσιότητα και η κοινωνική πίεση, θα αναγκάσουν τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς της. Εχουν διαβιβαστεί υποθέσεις παλιότερες ή που ανακαλύψαμε τώρα, αλλά κάποιοι εισαγγελείς δεν τις προχωράνε, βρίσκονται σε κάποια συρτάρια. Οταν το λες αυτό, λένε: «Α! Παρεμβαίνεις στο έργο της Δικαιοσύνης!». Ε, αφού δεν κινείται ρε παιδιά!

• Οι κινήσεις που αναφέρατε θα περίμενε κανείς να έχουν αρωγούς και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Εχετε όμως σφοδρή αντιπαλότητα μαζί τους. Δεν γνωρίζουν ή προτρέχουν να υιοθετήσουν ανυπόστατες φήμες;

Θα είμαι σαφής. Εχουμε την ομοσπονδία των γιατρών, την ΟΕΝΓΕ, και την ομοσπονδία των υπόλοιπων εργαζομένων, την ΠΟΕΔΗΝ. Δεν είναι το ίδιο πράγμα και τα ξεχωρίζω. Η ΟΕΝΓΕ, με βάση μια αριστερή οπτική, θεωρεί -λαθεμένα κατά τη γνώμη μας- πως οτιδήποτε κάνουμε ως πολιτική ηγεσία είναι μνημονιακό, καταστροφικό για τον λαό. Είναι μια τοποθέτηση πολιτικού χαρακτήρα, αυτό εκτιμά, αυτό παλεύει. Είναι μια σκληρή πολιτική κριτική, με την οποία εμείς διαφωνούμε.

Το κομμάτι της ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι έτσι και το λέω στα ίσα. Η σημερινή πλειοψηφία της δημοσιεύει fake news και διοργανώνει fake διαδηλώσεις με σκηνοθετικό χαρακτήρα κατάλληλο για τηλεοπτική εκπομπή και χωρίς τους πραγματικούς εργαζόμενους από πίσω. Ο τρόπος της είναι οργανικό στοιχείο της γραμμής της «αριστερής παρένθεσης».

Αυτή η ομοσπονδία είχε συγκροτηθεί σαν ένας τεράστιος πελατειακός μηχανισμός εξυπηρέτησης συμφερόντων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ό,τι έκαναν στο παρελθόν, μικρές ή μεγάλες εξυπηρετήσεις για μετακινήσεις, μετατάξεις, επιτροπές, για τον ανεφοδιασμό των νοσοκομείων. Εχουν βρεθεί δηλαδή στην «απ’ έξω» της εξουσίας και έχουν επιδοθεί σε νυν υπέρ πάντων αγώνα, διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα.

Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν εκδώσει 1.500 δελτία Τύπου εναντίον της πολιτικής ηγεσίας, όταν τον καιρό των μνημονίων, της καταστροφής δεν είχαν εκδώσει ούτε 50. Εάν ίσχυαν αυτά που έλεγαν ή αν μπορούσαν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, εμείς θα έπρεπε να έχουμε «πέσει» και να έχουμε πάει στη Νέα Ζηλανδία ή ακόμη νοτιότερα.

• Το Μνημόνιο θα ολοκληρωθεί;

Η χώρα όντως παίρνει στροφή. Τα οικονομικά αποτελέσματα δείχνουν μεγάλη μείωση της ανεργίας από το 26,5% στο 20,3%. 350.000 κόσμος έχει βρει δουλειά, όχι παντού πλήρη βέβαια. Αν αυτή είχε συμβεί στην περίοδο Σαμαρά θα βαράγαν τα σήμαντρα στις εκκλησιές. Υπάρχει το πλεόνασμα που κάνουμε σαφή αναδιανομή υπέρ των ασθενέστερων, διπλάσιο από το περσινό.

Ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση, θα ληφθούν αποφάσεις για το χρέος την επόμενη χρονιά, ώστε η χώρα μας να μπορεί να μπει στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης. Στον ΕΦΚΑ ,αντί να επιδοτηθεί από τον προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, βγάζει πλεόνασμα 300 εκατ. Ολα αυτά και άλλα πολλά δείχνουν ότι το κλίμα και η κατάσταση αλλάζει.

• Τι θα φέρει στην Υγεία το τέλος του Μνημονίου;

Εμείς, στο υπουργείο Υγείας, σχεδιάζουμε ήδη την επόμενη μέρα. Καταφέραμε υπό το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας η δαπάνη από το 4,5% να πάει στο 5,2%. Αυτό προφανώς δεν φτάνει. Εχουμε ασυμμετρία ανάμεσα στις ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους. Ακόμα και να είχαμε ελέγξει πλήρως τη διαφθορά και τη διαπλοκή -έχουμε ελέγξει μόνο την κορυφή, τις μεγάλες μπάζες και τα μεγάλα ντιλ, που γίνονταν ακόμα και μέσα σε αυτό το γραφείο- το 5,2% δεν θα έφτανε.

Πρέπει, όμως, να ολοκληρώσουμε και τις υποδομές του συστήματος, να αντικαταστήσουμε κι άλλους παλιούς εξοπλισμούς. Πρέπει να αναπτύξουμε και άλλες δομές, όπως τις δομές αποκατάστασης από τις οποίες είχε αποσυρθεί το κράτος, πρέπει να αμείψουμε καλύτερα τους ανθρώπους, να επιστρέψουμε δηλαδή αυτά που τους πήρανε με τις περικοπές.

Να στήσουμε τον νέο τρόπο τιμολόγησης και διαπραγμάτευσης των φαρμάκων. Εκεί βρισκόταν ο πυρήνας του εγκλήματος στον χώρο αυτό και δεν είχε στηθεί ποτέ τέτοιος μηχανισμός. Να σχεδιάσουμε τον νέο μηχανισμό για τις προμήθειες...

• Εκλογές πότε θα γίνουν;

Τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν θα έχουμε βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, θα έχουμε και έναν χρόνο εκτός μνημονίων, ώστε να κάνουμε την αναδιανομή.

• Για να γίνουν όσα είπατε, πρέπει να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Η γνώμη μου είναι ότι σαφώς και θα τις κερδίσει. Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι θα τις κερδίσει και ενισχυμένα. Το 2018 πρέπει να είναι η χρονιά που ο κόσμος πρέπει να δει συγκεκριμένες βελτιωτικές αλλαγές στην καθημερινότητά του. Η Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να έχει μια πολύ μεγάλη συσπείρωση, έχει «πιάσει ταβάνι» και το μεγαλύτερο μέρος των αναποφάσιστων είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τον βαρύ πολιτικό συμβιβασμό, την ήττα του Ιούνη του 2015, καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, να μην επιβαρύνουμε -αλλά σε μερικές περιπτώσεις να ανακουφίσουμε- τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, εξασφαλίσαμε παροχή δημόσιας Υγείας που δεν έχει σχέση με ό,τι παραλάβαμε. Τώρα χρειαζόμαστε συγκεκριμένο σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ταυτόχρονα με την τιμωρία κάποιων ενόχων, που λήστεψαν και κατάκλεψαν την κοινωνία τόσα χρόνια, θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμά μας με μεγάλες βαθιές θεσμικές τομές την επόμενη μέρα.

• Γράφονται πολλά για τον Πάνο Καμμένο. Είναι ο αδύναμος κρίκος της κυβέρνησης;

Ο Πάνος ο Καμμένος, όπως και αρκετοί από την κυβέρνηση, έχουν στοχοποιηθεί από ένα συγκεκριμένο σύστημα συμφερόντων. Ο ίδιος ήταν πολύ οξύς πρόσφατα στη Βουλή και είπε ότι η Ν.Δ. γίνεται εργαλείο μιας συμμορίας. Είναι σαφές το σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης», το έχουν παίξει δέκα φορές και δεν τους βγαίνει. Εχουν στοχοποιήσει τον μικρό εταίρο της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες πτώσης της.

Ο Πάνος Καμμένος έχει τηρήσει τη συμφωνία, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς ότι έκλεψε, διαχώρισε πολύ νωρίς τη θέση του όταν η Ν.Δ. ψήφιζε τα πρώτα μνημόνια, έχει στηρίξει επιλογές της κυβέρνησης που δεν βρίσκονται στην ιδεολογική του καταγωγή.

Θεωρώ ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία χωρίς προβλήματα. Δημιουργήθηκαν τελευταία δύο θέματα, για την επισκευή των F-16 και την πώληση των βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Θεωρείτε τυχαίο ότι «σηκώθηκαν» αυτά τα δύο ζητήματα από τη Ν.Δ.; Εκεί παίζονταν τεράστιες μίζες. Σήμερα δεν παίζονται, τι να κάνουμε; Δεν μπορούν να διανοηθούν κάποιοι ότι κλείνουν δουλειές χωρίς να πέφτουν μίζες σε πολιτικά πρόσωπα. Αυτό τους φαίνεται ξένο στην ύπαρξή τους.

• Είστε ο «αγαπημένος» αρκετών μέσων ενημέρωσης. Σας χαρακτηρίζουν όμως σαν τον Αδωνη Γεωργιάδη του ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως ορισμένες φορές κι εσείς ξεφεύγετε;

Είμαι ο αγαπημένος των ΜΜΕ επειδή σε πάρα πολλά από αυτά κόψαμε με μαχαίρι τη διαφημιστική δαπάνη, που αναλάμβαναν «μαύρα» τα προηγούμενα χρόνια. Οταν το παιδί πεινάει και η μάνα δεν του δίνει γάλα, το παιδί θα κλαίει.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Επειδή τα έχουμε βάλει με πολλά συμφέροντα και έχουμε αναδείξει πολλές πτυχές της βρομιάς, της δυσωδίας και της λαμογιάς του παρελθόντος, υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια που αξιοποιεί τον τρόπο που εκφράζομαι για δολοφονία χαρακτήρα. Κάποιοι συνάδελφοί σας με χαρακτηρίζουν αμόρφωτο, γιδοβοσκό, άξεστο, αξύριστο.

Στον καθένα η αξία του είναι αυτό που κάνει, που αφήνει ως αποτύπωμα στην πολιτική και χαρακτηρίζει την ηθική του. Σε αυτά τα τρία δεν μπορούν να μιλήσουν. Κατάγομαι από έναν τόπο που τα πάθη είναι έντονα. Τον τρόπο που εκφράζομαι δεν έχω σκοπό να τον αλλάξω γιατί αυτός είμαι. Θέλω να μιλάω και στην πολιτική όπως οι λαϊκοί άνθρωποι.

Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει. Αλλά όταν βλέπω από μια «κυρία» να σηκώνει την ώρα που πάει για δεύτερη φορά στη φυλακή το μεσαίο δάχτυλο προς την κοινωνία είναι σαν να σου λέει «τα ‘φαγα, θα μπω, θα βγω και θα συνεχίσω να τα τρώω», δεν μπορώ να κρατηθώ και να μην την χαρακτηρίσω με τον τρόπο που την χαρακτηρίζουν οι 9.995.000 άνθρωποι στη χώρα.

[ad-slot]

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κατηγορούν τον Τσίπρα για διχασμό όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους»
Χειμαρρώδης στον λόγο, παθιασμένος στις θέσεις. Ο Παύλος Πολάκης μιλάει εφ’ όλης της ύλης στην «Εφ.Συν.» και απαντά αυθόρμητα για τον Τσίπρα και το...
«Κατηγορούν τον Τσίπρα για διχασμό όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κ. Πολάκης καθημερινά υβρίζει όποιον ασκεί κριτική στο σύστημα»
Ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός μιλά για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, δηλώνει ότι δεν έχει καμία πολιτική...
«Ο κ. Πολάκης καθημερινά υβρίζει όποιον ασκεί κριτική στο σύστημα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«30 δισ. το ‘‘μαύρο’’ χρήμα από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου»
Σε 30 δισ. ευρώ υπολογίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, το μαύρο χρήμα από τα φάρμακα από το 1991. Αποκαλύπτει ότι το 2012-2013...
«30 δισ. το ‘‘μαύρο’’ χρήμα από την υπερτιμολόγηση του φαρμάκου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να πάμε για μια εθνική συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης χρέους και πλεονασμάτων»
Σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα κάνει τη χάρη» σε όσους ζητούν να υπογράψει «πέραν του οικονομικού...
«Να πάμε για μια εθνική συμφωνία επαναδιαπραγμάτευσης χρέους και πλεονασμάτων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο κ. Γκουτέρες μάς έδωσε μια χρυσή ευκαιρία τον Ιούλιο, εμείς δεν την αξιοποιήσαμε»
Ο Σταύρος Μαλάς κατέρχεται για δεύτερη φορά υποψήφιος για πρόεδρος της Κύπρου με τη στήριξη του ΑΚΕΛ. Όπως λέει, «από το 2008, όταν άρχισε ο νέος...
«Ο κ. Γκουτέρες μάς έδωσε μια χρυσή ευκαιρία τον Ιούλιο, εμείς δεν την αξιοποιήσαμε»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ακούει, είναι πραγματικός ηγέτης»
Ο υπουργός Εθν. Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Π. Καμμένος μιλά για τα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας: τις συζητήσεις στις ΗΠΑ για τα αμυντικά, τα...
«Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ακούει, είναι πραγματικός ηγέτης»