Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη»
EUROKINISSI ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη»

  • A-
  • A+

Φταίνε ή δεν φταίνε τα μπαζώματα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή των δρόμων και τα αυθαίρετα;

Εγιναν ή δεν έγιναν στοιχειώδη έργα μετά τις πυρκαγιές στα βουνά γύρω από τη Μάνδρα;

Υπήρχαν ή όχι σχέδια στα συρτάρια και ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την προηγούμενη και την τωρινή διοίκηση της Περιφέρειας;

Ηταν ή όχι ακραία τα καιρικά φαινόμενα;

Πολλά τα ερωτήματα, δύσκολες οι απαντήσεις, αλλά ένα είναι το μόνο βέβαιο: οι κάτοικοι της κάθε κατεστραμμένης και συνήθως υποβαθμισμένης περιοχής είναι εκείνοι που τελικά μετρούν πάντα τις πληγές τους, έχοντας χάσει ανθρώπους, σπίτια, περιουσίες και κυρίως την ελπίδα τους. Στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» δίνει σήμερα τις δικές της απαντήσεις η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

• Γίναμε μάρτυρες μιας εθνικής τραγωδίας, για πολλοστή φορά και μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής. Είχατε εξαγγείλει έναν φιλόδοξο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό με συγκεκριμένα έργα. Πού βρίσκεται και πού «κολλάει» ο σχεδιασμός; Ως προς τη συγκεκριμένη περιοχή, τι ενέργειες έχουν γίνει;

Δεν θα πω κάτι καινούργιο αν υπογραμμίσω ότι αυτή η εθνική τραγωδία, όπως ορθά χαρακτηρίζετε την κατάσταση, ήταν μια προδιαγεγραμμένη τραγωδία, καθώς συνέβη σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής, που σωρεύει δομικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες.

Γι’ αυτό τον λόγο δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα προβλήματα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας, πριν από τρία χρόνια.

Γι’ αυτό τον λόγο διαθέτουμε τους ανάλογους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς, πόρους και πήραμε τις απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις.

Σήμερα ωριμάζουν και προχωρούν 163 αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 508 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη συγκεκριμένη περιοχή εκτελούνται και είναι υπό δημοπράτηση έργα ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για στοχευμένα έργα όπως η διευθέτηση χειμάρρου Αγίου Ιωάννη Θριασίου πεδίου Δυτικής Αττικής και τμήματος του παραποτάμου Σαρανταποτάμου, η εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου πεδίου.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι ούτε η πολιτική βούληση, που είναι δεδομένη, ούτε οι πόροι, που υπάρχουν. Το θέμα είναι το «τρικέφαλο τέρας» της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, δηλαδή «η ευθυνοφοβία, η γραφειοκρατία και η αδράνεια», όπως παρατηρούσε πριν από αρκετές δεκαετίες ένας έμπειρος διπλωμάτης.

Και το γεγονός ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει έκτοτε, εξαιτίας της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ δασαρχείων, υπουργείων, αποκεντρωμένης διοίκησης, εξαιτίας αργόσυρτων δικαστικών αποφάσεων, περίπλοκων διαδικασιών απαλλοτριώσεων, είναι σημαδιακό.

Ομως η αντιμετώπιση όλων αυτών απαιτεί γνώση και συντονισμένες προσπάθειες, όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά όλων των εμπλεκόμενων θεσμών, της κυβέρνησης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση και τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

• Ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της Περιφέρειας ώστε να προφυλαχθούν από τυχόν νέες καταστροφές οι πληγείσες περιοχές; Υπάρχει η δυνατότητα για άμεσα έργα εκτροπής των υδάτων, με δεδομένο ότι, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο ίδιος ο οικιστικός ιστός της Μάνδρας έχει καλύψει ρέματα και χειμάρρους;

Είναι γνωστή η σημασία της πρόληψης. Κάναμε και κάνουμε ό,τι προβλέπει ο νόμος, π.χ. για τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων σε κάθε περιφερειακή ενότητα, τους καθαρισμούς φρεατίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας, κ.ά.

Από την άλλη, υπάρχουν σωρευμένα δομικά προβλήματα, λάθος επιλογές, παραβιάσεις νόμων, αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο μιας στρεβλής προσέγγισης που θεωρούσε το περιβάλλον εμπόδιο και όχι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ιστορία και μόνο των ρεμάτων είναι αποκαλυπτική των παθογενειών αυτών. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε ανάγκες για τομές που με το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο χρειάζονται δεκαετίες για την υλοποίησή τους.

Εχουμε λοιπόν μπροστά μας αγώνα δρόμου διαρκείας Μαραθωνίου.

• Οι τοποθετήσεις των πανεπιστημιακών είναι αποκαλυπτικές. Περιγράφουν ένα σύνολο αυθαίρετων δημόσιων κτιρίων, ένα από αυτά σύμφωνα με τους ίδιους είναι το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας. Θα κατεδαφιστούν;

Η πρώτη μέριμνα όλων μας είναι οι συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά τούτες τις ώρες από τη μεγάλη καταστροφή. Από κει και πέρα, τα θέματα που θέτετε δεν έχουν καμία σχέση με την Περιφέρεια Αττικής. Σχετίζονται με τις πολεοδομικές διατάξεις που αφορούν τις πολεοδομικές υπηρεσίες και την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Ωστόσο θέλω να υπογραμμίσω ένα θέμα: ότι πλέον επιβάλλεται μηδενική ανοχή σε παραβάσεις και αυθαιρεσίες που μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.

• Το ερώτημα που έθεσε με κύριο άρθρο της η «Εφ.Συν.» ήταν πότε θα παρθούν γενναίες αποφάσεις για να ξεπεραστούν διαχρονικά εμπόδια.

Το κύριο άρθρο της «Εφ.Συν.» έθετε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Εβαλε τα καίρια ερωτήματα σχετικά με τα χρόνια προβλήματα και δυσλειτουργίες που εμποδίζουν τα αυτονόητα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτονόητα που όμως στον τόπο μας αποτελούν ακόμη ευχές.

Και όπως ήδη παρατήρησα, δεν μπορούν να είναι υπόθεση μιας Περιφέρειας, μιας περιφερειάρχη, ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης. Αλλά πρέπει να αποτελέσουν κοινή βάσανο.

Από την πλευρά μου, έχω αναλάβει τη δέσμευση να προχωρήσουν οι αλλαγές που απαιτούνται, χωρίς υποχωρήσεις σε λαϊκισμούς.

Γιατί πρέπει επιτέλους να σπάσει το γαϊτανάκι της ανευθυνότητας για να μπει ο τόπος στην κανονικότητα που απαιτούν οι πολίτες. Εχει έρθει η ώρα για μεταρρυθμίσεις, για κατεδαφίσεις, για απονομή ευθυνών.

• Γιατί ο «μικρός πρωθυπουργός» δεν προχώρησε σε στοιχειώδεις ενέργειες για την περιοχή αυτή;

Οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, όπως «μικρός πρωθυπουργός», συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Εκείνο που έχει νόημα είναι να αποκτήσει ο τόπος την Τοπική Αυτοδιοίκηση που χρειάζεται. Αντιπροσωπευτική, αποτελεσματική, χωρίς γραφειοκρατία και διαφθορά.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα της Αττικής, για την υλοποίηση συγκεκριμένων αποκεντρωμένων πολιτικών.

Των πολιτικών δηλαδή που θα δώσουν λύση στα προβλήματα των συμπολιτών μας. Και ένα από τα προβλήματα αυτά είναι η αντιπλημμυρική προστασία, ειδικά στην επιβαρημένη με σωρευμένα προβλήματα Δυτική Αττική.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώσαμε τεράστιες ελλείψεις στο θέμα αυτό και έτσι θέσαμε βασική μας προτεραιότητα τα αντιπλημμυρικά έργα υποδομής, ειδικά στις περιοχές αυτές, που είναι χρόνια παραμελημένες από την κεντρική εξουσία.

Σήμερα, έχουμε κάνει πράγματα, πρέπει και οφείλουμε όμως να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της αναφοράς μου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Γιατί πρέπει να μπει τέλος σε αυτή τη «νομοτέλεια» των καταστροφικών πλημμυρών ή πυρκαγιών, που τις θεωρούμε πλέον σχεδόν κομμάτι της καθημερινότητας. Οπως και το να μην αποδίδονται ποτέ ευθύνες.

Κι αν αποδειχτεί ότι υπάρχουν ευθύνες στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είμαι έτοιμη να αναλάβω την ευθύνη.

Δεν θα αναλάβω όμως την ευθύνη άλλων, αυτοδιοικητικών και άλλων παραγόντων, που επί χρόνια έχουν οικοδομήσει ένα σύστημα ατιμωρησίας.

• Η ώριμη μελέτη... έμεινε τελικά στα συρτάρια;

Η υπόθεση της μελέτης για το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης συμπυκνώνει όλες τις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν, όταν δεν ακυρώνουν πλήρως, κρίσιμα έργα.

Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας, όπως παραπληροφορούν ορισμένοι. Την ολοκληρώσαμε και ξεκινήσαμε από το 2014 την αλληλογραφία με το Δασαρχείο για να πάρουμε φέτος, 2017(!), την απάντηση του τελευταίου, ότι τη βάζει στο αρχείο λόγω... δασικών χαρτών και ζητά νέα στοιχεία!

Πρόκειται για την επιτομή της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και εντέλει της αναποτελεσματικότητας!

Αν αυτό δεν αλλάξει... χθες, θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα και να καταμετράμε ζημιές.

Και να μην ξεχνάμε ότι η Περιφέρεια δεν νομοθετεί, ούτε θέτει προσκόμματα, αλλά μέσα σε ένα δαιδαλώδες αλληλοεπικαλυπτόμενο νομικό πλαίσιο προσπαθεί να λειτουργήσει και να αντιδράσει.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ευθύνες στην Πυροσβεστική για το Μάτι επιρρίπτει η Ρ. Δούρου
Την Πυροσβεστική δείχνει ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη μη απομάκρυνση των πολιτών στις 23 Ιουλίου στο Μάτι, όπου η πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή 99 ανθρώπων μας, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Στο υπόμνημά της...
Ευθύνες στην Πυροσβεστική για το Μάτι επιρρίπτει η Ρ. Δούρου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι "τα κάναμε όλα καλά", όταν υπάρχουν νεκροί»
Απαντήσεις για όλα -και για τους επικριτές της- δίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την τραγωδία της 23ης Ιουλίου. Έχει εντοπίσει λάθη που θα...
«Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι "τα κάναμε όλα καλά", όταν υπάρχουν νεκροί»
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Χρειάζεται εθνικό σχέδιο προστασίας
Μόνο θεομηνία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πολύνεκρη τραγωδία που έπληξε ένα μεγάλο μέρος του Θριάσιου. Ηταν η προαναγγελθείσα κατάληξη της πολύχρονης αδιαφορίας των κυβερνώντων, του κρατικού μηχανισμού και...
Χρειάζεται εθνικό σχέδιο προστασίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Θα είμαι περιφερειάρχης Αττικής ώς το 2019»
Η Ρένα Δούρου έχει επιλέξει να μη δίνει πολλές συνεντεύξεις. Παραβιάζοντας αυτόν τον άγραφο προσωπικό κανόνα, η περιφερειάρχης Αττικής μιλάει στην «Εφ.Συν.» για όλους και για όλα. Απαντά στους επικριτές της,...
«Θα είμαι περιφερειάρχης Αττικής ώς το 2019»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο απολογισμός φέρνει «Οδικό Χάρτη» για τις υπηρεσίες
Η απόφαση σχετικά με τον «Οδικό Χάρτη» στις συναρμόδιες υπηρεσίες πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής έπειτα από πρωτοβουλία της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, στην οποία συμμετείχαν ο...
Ο απολογισμός φέρνει «Οδικό Χάρτη» για τις υπηρεσίες
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Πατούλης... κρυπτόμενος
Γιώργος ακύρωσε Πατούλη! Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ, που ο ίδιος ζήτησε, ακύρωσε -λίγες μόλις ώρες πριν διεξαχθεί- ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής.
Πατούλης... κρυπτόμενος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας