Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ακούει, είναι πραγματικός ηγέτης»

Στη Ν.Δ. ασκεί εξουσία η Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατραπεί σε επίτιμο πρόεδρο, λέει ο Πάνος Καμμένος

«Εφ.Συν.»

«Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που ακούει, είναι πραγματικός ηγέτης»

  • A-
  • A+

Συναντήσαμε τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Αμυνας και συζητήσαμε για όλα τα ανοιχτά θέματα της επικαιρότητας: τις συζητήσεις στις ΗΠΑ για τα αμυντικά, τα προοδευτικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Φίλη, αλλά και το γεγονός πως συχνά πρωταγωνιστεί σε αρνητικά δημοσιεύματα και πρωτοσέλιδα...

● Η αναβάθμιση των F16 θα είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα;

Είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης. Ούτε έχουμε υπογράψει τίποτα ούτε έχει προχωρήσει καμία συμφωνία, η οποία έτσι κι αλλιώς θα περάσει από τη Βουλή.

Εμείς εκφράσαμε με ένα «Letter of Request» την απαίτηση που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία για την αναβάθμιση του στόλου των F16 ή μέρους αυτού. Αυτό παρουσιάσαμε και στη Βουλή.

Παράλληλα εκφράσαμε την επιθυμία να μας γνωστοποιήσουν τιμές ενός αεροσκάφους νέας γενιάς. Αυτό μπορεί να είναι το F35, μπορεί να είναι άλλο αεροσκάφος που θα επιλέξουν οι Αμερικανοί, που θα αξιολογήσει βεβαίως η Πολεμική μας Αεροπορία.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε θέσει μια οικονομική «οροφή» βάσει του προϋπολογισμού και των δυνατοτήτων μας: να αποπληρώσουμε σε 10 με 15 χρόνια ένα ποσό που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ. Αναλογούν, δηλαδή, σε περίπου 100 εκατ. τον χρόνο με ένα bugdet 400 εκατ. που έχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Και βεβαίως θα διεκδικήσουμε, λόγω της ιδιαίτερα σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και με τρίτες χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τη δυνατότητα της χρηματοδότησης μέσω προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας.

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή για δεδομένη συμφωνία. Την ώρα που γίνονται διαπραγματεύσεις, δεν μπορούμε να δώσουμε και λεπτομέρειες. Καταλαβαίνετε, δεν είναι και το καλύτερο να δοθούν σε δημόσιο διάλογο προς τη μεριά της Τουρκίας στρατιωτικές πληροφορίες σε σχέση με το τι πρόκειται να αναβαθμιστεί.

● Με ποια διαδικασία θα γίνει η συμφωνία; Αντισταθμιστικά θα υπάρξουν;

Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά θα γίνουν μέσα από τις διαδικασίες για διακρατική συμφωνία, με αποκλεισμό των ενδιαμέσων.

Εάν υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, θα υπάρξουν μόνο και μόνο για συγκεκριμένες ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Δεν θα μιλάμε για αντισταθμιστικά ωφελήματα σαν αυτά του παρελθόντος, τα οποία υπέκρυπταν ουσιαστικά μίζες.

Ενα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που έχουμε συζητήσει είναι η επιδιόρθωση, τα ανταλλακτικά και η πλήρης υποστήριξη για τα ελικόπτερα «Σικόρσκι» του Πολεμικού Ναυτικού, που ανήκουν στην ίδια εταιρεία.

Επίσης, για συμμετοχή της ΕΑΒ, που ακόμα και χωρίς αντισταθμιστικό ωφέλημα θα συμμετέχει μαζί με άλλες ελληνικές εταιρείες στο έργο.

Πέραν αυτών, εκφράσαμε την επιθυμία να μεταφερθούν στην Ελλάδα δραστηριότητες σέρβις και εκπαίδευσης που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ΕΑΒ.

● Για τη Σούδα τι συμφωνήσατε στις ΗΠΑ;

Αυτό που είναι δεδομένο είναι η ανανέωση για ακόμα έναν χρόνο της συμφωνίας που προϋπήρχε για τη Σούδα. Υπάρχουν κάποια ΝΑΤΟϊκά έργα που γίνονται με σημαντικό αντισταθμιστικό ωφέλημα για την ελληνική βάση της Σούδας.

Εχουμε εκεί εγκαταστάσεις που βοηθούν την ευκολότερη πρόσβαση ΝΑΤΟϊκών πλοίων, αλλά βοηθούν παράλληλα τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως ο ελληνικός ναύσταθμος, που θα μπορεί να φιλοξενεί και να γίνονται εργασίας συντήρησης σε πλοία. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι συγκεκριμένο που να έχει υπογραφεί ή να έχει συμφωνηθεί.

Η θέλησή μας είναι να υπάρχει μια στενότερη συνεργασία, με δεδομένο βέβαια ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ποτέ να φιλοξενήσει πυρηνικά -αυτή είναι πάγια πολιτική της χώρας από όλες τις κυβερνήσεις-, ότι οι ελληνικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επίθεση σε τρίτη χώρα.

Αυτά είναι δεδομένα που δεν αλλάζουν, αλλά από εκεί και πέρα η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί σε άλλες ανάγκες στο πλαίσιο της συμμετοχής στη Συμμαχία.

● Αν κοιτάξουμε το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σε θέματα που υπερβαίνουν τα της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, υπάρχει η αίσθηση πως κυριαρχεί μια αριστερή ατζέντα. Θυμίσω το τελευταίο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Σας ενοχλεί;

Δεν μας ενοχλεί και θα σας πω ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε ένα προοδευτικό κίνημα. Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως ακραίους και ότι απορρίπτουμε διάφορα. Οχι, ίσα ίσα. Το νομοσχέδιο καταρχήν το ψηφίσαμε.

Υπάρχουν όμως ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως το θέμα της ηλικίας των 15 ετών, στα οποία έχουμε τις ενστάσεις μας, που τις διατυπώνουμε δημοκρατικά και στο πλαίσιο της κυβέρνησης και της Βουλής.

Πράγματι, υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αρκετά προοδευτικές αλλαγές, αλλά να γίνουν με ήπιο τρόπο, που δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις, και η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί σε μια καινούρια πραγματικότητα.

Υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα που κυρίως θέτει η Εκκλησία, κι εμείς από την αρχή είχαμε πει ότι έχουμε κάποιες ενστάσεις. Βέβαια δεν είμαστε μητροπολίτες, έτσι; Να είναι ξεκάθαρο.

Αν κάποιο αίτημα κατά την άποψή μας δεν απαιτεί την παρέμβασή μας, δεν θα παρέμβουμε όπως και κάνουμε. Διότι υπάρχει μια δυνατότητα να διαμορφώσουμε κοινά αποδεκτές προτάσεις. Το είδατε στην τροπολογία για τη Θράκη, την ψήφισε και η Ν.Δ...

● Η Ν.Δ. σας έχει χαρακτηρίσει ακροδεξιό...

Κοιτάξτε, οι νεοφασίστες που ενσωματώθηκαν στη Ν.Δ. από τον ΛΑΟΣ, οι υμνητές των ναζί, της χούντας, πρόσφατα της επαναφοράς της βασιλείας -θα τρίζουν τα κόκαλα του Μουστακλή από αυτά που ακούστηκαν- δείχνουν ξεκάθαρα ότι η προσωπική μου απόφαση να ακολουθήσω τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή της μη συνεργασίας με τα άκρα και να αποχωρήσω, να διαγραφώ από τη Ν.Δ. επειδή δεν δέχτηκα ποτέ να συνυπάρξω με τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη, τώρα με δικαιώνει.

Στη Ν.Δ. δυστυχώς -και πραγματικά λυπάμαι, γιατί υπήρξα 25 χρόνια στη Ν.Δ.- ουσιαστικά ασκεί εξουσία η ακροδεξιά του ΛΑΟΣ και ο κ. Μητσοτάκης έχει μετατραπεί σε επίτιμο πρόεδρο.

Εχουνε λόγο οι νεοφιλελεύθεροι τύπου Ξαφά και Σκυλακάκη έναντι της λαϊκής, κοινωνικής Κεντροδεξιάς ή του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού. Ακροδεξιοί λοιπόν είναι αυτοί. Να θυμίσω ότι η δική μου πολιτική πορεία ξεκινάει από τον Κωστή Στεφανόπουλο.

Ακολουθώ μια πάγια πολιτική που δεν έχει καμία σχέση με αυτή την Ακροδεξιά, που είναι και ρατσιστική, αντισημιτική και ναζιστική. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. ανήκουμε στον χώρο του Κέντρου.

Υπάρχουν στελέχη που προέρχονται από την Κεντροδεξιά αλλά υπάρχουν και πρώην στελέχη του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ», όπως ο αντιπρόεδρός μας, ο Παναγιώτης Σγουρίδης. Πρεσβεύουμε το Κέντρο και είμαστε πολύ μακριά από την Ακροδεξιά.

● «Η συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. δεν είναι μιας χρήσης», είπε ο πρωθυπουργός στην «Εφ.Συν.». Παράλληλα όμως επιμένει στα καλέσματα στον προοδευτικό χώρο. Δεν βλέπετε μια αντίφαση σε αυτά;

Οχι, δεν υπάρχει αντίφαση και μάλιστα θα χαιρόμουν ιδιαίτερα εάν υπήρχαν άνθρωποι από τον προοδευτικό χώρο, προσωπικότητες, που θα ήθελαν να έρθουν κοντά σε αυτή την κυβέρνηση.

Αντιλαμβάνεστε ότι προοδευτικός χώρος δεν είναι οι συνεργάτες του Αδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Δεν είναι ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε αυτοί. Υπάρχουν αξιόλογα στελέχη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά που, τώρα που βγαίνει η χώρα από την κρίση, θα ήταν σημαντικό να έρθουν κοντά μας.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τις συνεργασίες και το έχουμε αποδείξει. Γιατί όσο περισσότερο ανοίγει αυτός ο κύκλος της στήριξης μιας κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από τα μνημόνια, σε μια καινούργια πολιτική απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά, απέναντι στο «χθες» που συνεργάστηκε μεταξύ του για να καλύψει ο ένας τα σκάνδαλα του άλλου, είναι καλοδεχούμενος.

Τέτοιες δυνάμεις πρέπει να απελευθερωθούν, και από τη μεριά τη δικιά μας με χαρά θα συνεργαστούμε μαζί τους.

● Στα δυόμισι χρόνια συγκυβέρνησης έφτασε κάποια στιγμή που απειλήθηκε η συνεργασία σας με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ούτε μια στιγμή. Πιστεύω απόλυτα ότι θα πρέπει σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται συναινέσεις να κάνουμε όλοι μισό βήμα πίσω προκειμένου να υπάρξει συνεργασία.

Με τον Αλέξη Τσίπρα σάς διαβεβαιώνω ότι αυτά τα δυόμισι χρόνια δεν έχουμε αλλάξει ποτέ μια πικρή κουβέντα. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας πραγματικός ηγέτης. Είναι σε διαφορετικό πολιτικό χώρο από εμένα, αλλά είναι ένας ηγέτης που ακούει.

Μπορώ να πω ότι είναι ίσως ο πρώτος πρωθυπουργός που ακούει. Γιατί στο παρελθόν πολλοί πρωθυπουργοί απομονώνονταν από ένα στενό περιβάλλον.

Ο Αλέξης δεν ακούει μόνον εμάς, τους εταίρους στην κυβέρνηση, αλλά ακούει τους πολίτες. Στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ότι όποτε βρέθηκε σε ασκήσεις ή εορτασμούς συνομιλεί με φαντάρους, με υπαξιωματικούς, με αξιωματικούς. Οπως το κάνει και με τους πολίτες. Είναι ένας πολιτικός που αν δει ότι μια διαφορετική άποψη είναι η σωστή, θα την υιοθετήσει. Το απέδειξε αυτό ανατρέποντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Οταν έγινε αυτή η κυβέρνηση το 2012, μας είχαν τελειωμένους, μας είχαν ξεγραμμένους και από την πλευρά της Ευρώπης αλλά και από άλλες χώρες. Σιγά σιγά, με την υπομονή και την επιμονή, με τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια, κατάφερε και ο ίδιος προσωπικά να χτίσει σχέσεις προσωπικές και σε κυβερνητικό επίπεδο με όλη την παγκόσμια κοινότητα.

Είναι η πρώτη φορά που επισκέφθηκαν τόσο πολλοί μεγάλοι ηγέτες την πατρίδα μας σε καιρό κρίσης - θυμίζω τους προέδρους Ομπάμα, Πούτιν, Ολάντ.

Για την κακή εικόνα της χώρας που παραλάβαμε πρωτοστάτησε ο Γιώργος Παπανδρέου και τη συνέχισαν αυτοί που δέχονταν τα χαστουκάκια από τον Γιούνκερ μεταξύ σοβαρού και αστείου.

Αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει τη συνεργασία, ότι θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη· και παράλληλα διαπραγματεύεται όρθια.

● Εσείς όμως βάλλεστε από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Φίλης έχει επιχειρηματολογήσει πολλές φορές ενάντια στους χειρισμούς σας, τις καταβολές σας...

Για να σας πω την αλήθεια, με τον κ. Φίλη έχουμε μια προσωπική σχέση καλή και πολλές φορές διαβάζουμε μαζί αυτά που γράφονται, τα οποία μας προκαλούν και θυμηδία. Δεν θα μπορέσω με τον κ. Φίλη να συμφωνήσω ποτέ στα θρησκευτικά, αλλά καταρχήν, ανεξάρτητα από τα θέματα των θρησκευτικών, πιστεύω ότι ήταν από τους πιο επιτυχημένους υπουργούς Παιδείας. Ηταν επί υπουργίας του που λειτούργησαν τα σχολείο τον Σεπτέμβριο χωρίς κανένα πρόβλημα.

Είναι ένας πολιτικός με συγκεκριμένες θέσεις, ο οποίος όμως κάνει διάλογο.

Δεν είναι δογματικός. Και η εικόνα που προσπαθούν να περάσουν προς τα έξω περί σύγκρουσης δικής μου με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπεται κάθε φορά.

Διαφορές πολιτικές ναι, υπάρχουν, όμως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια συνεργασία και καλή θέληση από όλους μας.

Υπάρχει καλή χημεία μεταξύ όλων των κυβερνητικών στελεχών αλλά και των κομμάτων. Σε τοπικό επίπεδο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. βρίσκονται μαζί σε πολιτικές πρωτοβουλίες.

Πετύχαμε αυτό που παλαιότερα αποτελούσε πολιτικό στόχο. Ο μακαρίτης ο Παύλος Μπακογιάννης μιλούσε για εθνική συνεννόηση. Πιστεύω ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν ουσιαστικά το μήνυμα λήξης του εμφύλιου πολέμου και των διαφορών του παρελθόντος.

Ο καθένας κρατά την ιστορία του, τιμά το παρελθόν του, αλλά η κυβέρνηση αυτή έδειξε ότι μπορούμε να ζήσουμε μαζί, να μην αναφερόμαστε σε εποχές που πλήρωσε η Ελλάδα πολύ ακριβά και να ασχοληθούμε περισσότερο με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και λιγότερο με τους παππούδες μας.

● Το όνομά σας βρίσκεται συχνά-πυκνά σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Γιατί θεωρείτε πως συγκεντρώνετε τα πυρά;

Δέχομαι μια πολύ μεγάλη και πρωτόγνωρη επίθεση εδώ και πάρα πολύ καιρό από τα μέσα που ελέγχονται από τη διοίκηση Μαρινάκη· και ιδίως από τον κ. Κουρτάκη, ο οποίος δεν δίστασε κατά παρέκκλιση κάθε δημοσιογραφικής αρχής να εμπλέξει ακόμα και τα παιδιά μου. Δεν έχω μάθει να συμβιβάζομαι στη ζωή μου και θεωρώ ότι υποχρέωσή μου στη δημοκρατία είναι -ακριβώς όταν λειτουργούν με τέτοιο τρόπο εκβιάζοντας και με προσωπικές επιθέσεις- να είμαι ακόμα πιο σκληρός απέναντί τους, στο πλαίσιο βέβαια της δυνατότητας ελεύθερης έκφρασης.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τον Τύπο. Υπάρχει άρθρο του Ηλία Κανέλλη στην εφημερίδα «Τα Νέα», η οποία ελέγχεται από τον κ. Μαρινάκη.

Το άρθρο ξεκινά λέγοντας για συμφωνία που υπήρξε στην Αμερική για τα αεροσκάφη, που δεν υπάρχει, και καταλήγει προκειμένου να θίξει εμένα ότι ευέλπιδες που δέχτηκαν επίθεση ήταν ένστολοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οταν ένα άρθρο βασίζεται σε δύο ψεύδη, γίνεται προκειμένου να υπάρξει επίθεση βρόμικη, ψεύτικη, με συκοφαντίες απέναντι σε ένα πρόσωπο.

Απείλησαν, δεν σας κρύβω, και με δήθεν ύπαρξη βίντεο. Και μάλιστα μέσα από κοινωνικά μέσα δικτύωσης, το twitter, με απειλούσαν ότι θα βγει εντός των επόμενων δύο ωρών -είτε στις εφημερίδες τους είτε σε διάφορα ακραία έντυπα που έχουν εντάξει στην εγκληματική τους ομάδα-, πως θα αφορούσε ανήλικο γιο μου και θα με κατέστρεφε. Και μάλιστα στείλανε και μήνυμα στο Μαξίμου και προς την κυβέρνηση ότι αυτό θα ρίξει την κυβέρνηση.

Η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο Τμήμα Εκβιαστών. Δεν θα περάσουν τέτοιου είδους εκβιασμοί ούτε απειλές. Δεν έχω μάθει να κάνω πίσω, ασχέτως εάν σε υποθέσεις όπως του «Noor 1» υπάρχουν νεκροί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Πρέσβευα πάντα αυτό που λεγόταν μεσαίος χώρος»
Η αξιολόγηση θα κλείσει και νέα μέτρα δεν θα ληφθούν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.». «Οι συμφωνίες που έχουμε κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ...
«Πρέσβευα πάντα αυτό που λεγόταν μεσαίος χώρος»
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ανερμάτιστος και ανιστόρητος
Καιρό είχε να εμφανιστεί δημόσια ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, και μάλλον σκέφτηκε ότι η χθεσινή παρουσία του στην τηλεόραση του Open ήταν μια μοναδική ευκαιρία να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο.
Ανερμάτιστος και ανιστόρητος
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Καμμένος κατά πάντων, για τις έδρες στη Βουλή και το Μακεδονικό
Επίθεση προς την κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα έκανε ο Πάνος Καμμένος από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός φέρθηκε ανέντιμα, προσφέροντας καρέκλες έναντι ψήφων σε μέλη των ΑΝ.ΕΛΛ., ενώ απείλησε ότι θα...
Καμμένος κατά πάντων, για τις έδρες στη Βουλή και το Μακεδονικό
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Το πιο σικέ διαζύγιο που έχουμε ζήσει ποτέ»
Με τη φράση «Βιώνουμε το πιο στημένο, το πιο μαϊμού, το πιο σικέ διαζύγιο που έχουμε ζήσει ποτέ», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από την...
«Το πιο σικέ διαζύγιο που έχουμε ζήσει ποτέ»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ. αλλά η αποχή»
«Τα πιο δύσκολα τα ξεπεράσαμε» συμπεραίνει ο Πάνος Σκουρλέτης, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι καθυστέρησης της τρίτης αξιολόγησης και επισημαίνει ότι τα σχόλια περί «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών...
«Η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ. αλλά η αποχή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αλ. Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με πρόγραμμα και λίστες Σαμαρά»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Τσίπρας. Καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι «κατεβαίνει στις...
Αλ. Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με πρόγραμμα και λίστες Σαμαρά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας