• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.2°C / 31.8°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 31.6°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 29.8°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 29.8°C
  0 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 27.6°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 30.4°C
  1 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 29.0°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 30.5°C
  1 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 31.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 31.5°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  0 BF
  49%

«Δεν προβλέπω πόλεμο· πάντως, οι Πεσμεργκά είναι ανίκητοι στα βουνά»

 • A-
 • A+

Αποστολή στο Ερμπίλ

Ο Νατζάτ Αλι Σάλεχ είναι στρατηγός, διοικητής της στρατιωτικής δύναμης των Κούρδων του Ιράκ, των Πεσμεργκά, και ήταν επικεφαλής στη μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους» στο μέτωπο της Μοσούλης.

Τον συναντήσαμε στο Ερμπίλ, αμέσως μετά το δημοψήφισμα και ενώ οι γειτονικές χώρες είχαν αρχίσει να εφαρμόζουν αντίποινα και να διατυπώνουν απειλές κατά των Κούρδων.

• Οι γειτονικές χώρες, το Ιράν και η Τουρκία, αλλά πρωτίστως η Βαγδάτη, εκφράζουν μετά το δημοψήφισμα ανοιχτές απειλές κατά των Κούρδων, που φτάνουν μέχρι και στη χρήση βίας. Πώς εκτιμάτε την κατάσταση;

Οχι, δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει πόλεμος. Ναι, είμαστε περικυκλωμένοι, αλλά οι τέσσερις γειτονικές πρωτεύουσες έχουν τα δικά τους προβλήματα. Μας πιέζουν, αλλά κανείς δεν θέλει να εξελιχθεί αυτή η κρίση σε θερμή αντιπαράθεση.

Στα σύνορα με τη Συρία δεν υπάρχει συριακός στρατός, από εκεί δεν υπάρχει απειλή. Το Ιράν έχει πολύ ισχυρό στρατό, αλλά αντιμετωπίζει νέα προβλήματα με τη διεθνή κοινότητα, ιδίως στην εποχή Τραμπ.

Δεν υπάρχει βούληση από την Τεχεράνη να ανοίξει μέτωπο με τους Κούρδους του Ιράκ, άλλωστε δεν θα το άφηναν ούτε οι Αμερικανοί. Η Τουρκία κάνει «πόλεμο» μόνο στα λόγια, οι σκληρές δηλώσεις είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση.

Με την Αγκυρα το Ερμπίλ είχε πάντα καλές πολιτικές σχέσεις και άριστες οικονομικές. Το διμερές εμπόριο ανθεί, μέσω Τουρκίας διακινείται το δικό μας πετρέλαιο που καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, οι περισσότερες ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι τουρκικές.

Ο Ερντογάν έχει ήδη αρκετά και σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, έχει επίσης την οικονομική κρίση και την αποτυχία της πολιτικής του στη Συρία.

Το βασικό του πρόβλημα τώρα είναι οι Κούρδοι της Συρίας και όχι εμείς. Στη Συρία, δεν αποκλείω να υπάρξουν στρατιωτικές εξελίξεις από τους Τούρκους. Οχι όμως εδώ.

Δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει βία μεταξύ μας. Η σύγκρουση θα είχε επιπτώσεις και στις δύο πλευρές.

Αλλά ακόμη κι αν υπήρχε το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης, το οποίο ξαναλέω δεν το βλέπω να το θέλει η Αγκυρα, οι Πεσμεργκά είναι ανίκητοι στα βουνά.

• Ναι, αλλά υπάρχει πρωτίστως η απειλή της Βαγδάτης που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, δεν εκτιμούμε ότι θα υπάρξει επέμβαση από τον ιρακινό στρατό.

Το Ιράκ βρίσκεται ουσιαστικά σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο (έχουν εκλογές τον Απρίλιο του 2018) και οι πολιτικοί τους ανεβάζουν τους τόνους της ρητορικής τους.

Με τους Ιρακινούς ένστολους αδελφούς μας πολεμάμε τόσα χρόνια μαζί, δίπλα δίπλα και με άριστη συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Μαζί κερδίσαμε την μάχη στη Μοσούλη, μαζί πολεμάμε το «Ισλαμικό κράτος». Εχουμε τόσες χιλιάδες θύματα, Αραβες και Κούρδους, που έπεσαν στις ίδιες μάχες.

Υπάρχουν δεσμοί αίματος. Δεν θα μας χτυπήσουν. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις σιιτικές πολιτοφυλακές, οι οποίες δεν ανήκουν στον τακτικό στρατό.

Αυτές οι δυνάμεις όμως έχουν περιορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες, αν πολεμήσουν μόνες τους εναντίον μας. Εχουμε καλύτερο εξοπλισμό και καλύτερες αμυντικές θέσεις στο έδαφος.

Μπορεί ίσως να υπάρξουν κάποιες θερμές αψιμαχίες σε κάποια σημεία, κάποιες μάχες χαμηλής έντασης, περιορισμένες τοπικά, αλλά δεν ανησυχούμε. Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

• Ποιοι ήταν οι χειρότεροί σας αντίπαλοι; Ο Σαντάμ, το «Ισλαμικό κράτος» ή οι σιιτικές πολιτοφυλακές;

Το ίδιο ήταν. Ολοι αυτοί είναι σαν κρίκοι της ίδιας αλυσίδας.

• Δεν είναι όμως μόνο η στρατιωτική πλευρά, υπάρχει και το πολιτικό θέμα.

Η δύναμή μας είναι η πολιτική μας ενότητα στον εθνικό μας στόχο. Σχεδόν όλοι οι Κούρδοι –το απέδειξε και το δημοψήφισμα που υπερψηφίστηκε με 93% και 72% συμμετοχή– τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η ψήφος μας ήταν η δημοκρατική έκφραση ενός ολόκληρου λαού και πρέπει να γίνει σεβαστή από τη διεθνή κοινότητα. Η ανεξαρτησία ήταν ανέκαθεν το όνειρό μας και έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες μέχρι τώρα.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κι άλλες, αν χρειαστεί. Με ενότητα και επιμονή θα αντέξουμε και τελικά θα πετύχουμε.

• Και οι Αμερικανοί; Πολιτικά αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα.

Δεν αντιτάχθηκαν στο δημοψήφισμα, ζήτησαν την αναβολή του. Εχει διαφορά. Οι Αμερικανοί μάς εξοπλίζουν τόσο καιρό τώρα για να πολεμήσουμε το «Ισλαμικό κράτος».

Μας έδωσαν –όπως και πολλοί Ευρωπαίοι– εξοπλισμό, εκπαίδευση, στήριξη. Ενας πόλεμος ενάντια στους Κούρδους του Ιράκ θα υπονόμευε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η Δρ. Μαριάννα Χαρουντάκη μιλά στην «Εφ.Συν.» για το Κουρδικό

«Να ανοίξουν συνομιλίες μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης»

Η δρ Μαριάννα Χαρουντάκη είναι λέκτορας Κουρδικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο βρετανικό Πανεπιστήμιο Λέστερ και επικεφαλής της Μονάδας Διεθνών Σπουδών του Κουρδιστάν. Τη συναντήσαμε στο Ερμπίλ μετά το δημοψήφισμα και ζητήσαμε την εκτίμησή της για την επόμενη ημέρα.

«Το δημοψήφισμα ήταν μια επιτυχημένη διαδικασία, που σταδιακά μπορεί να καρποφορήσει συνομιλίες μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης, δεδομένης της ανάγκης για σταθεροποίηση στην περιοχή, καταπολέμησης των τελευταίων εστιών της τρομοκρατικής απειλής του “Ισλαμικού κράτους”, αλλά και έμπρακτης αναγνώρισης της λαϊκής βούλησης. Είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα αλλά ένα τελικό ποσοστό, καθ’ όλα συντριπτικό αποτέλεσμα, 92,73% καθιστά επιτακτική τη διαμεσολάβηση διεθνών δρώντων-παικτών της διεθνούς κοινότητας. Μετά το δημοψήφισμα, μια περίοδος διαπραγματεύσεων ανοίγει, βασικό πυλώνα των οποίων αποτελούν κυβερνητικές αποστολές τόσο περιφερειακά όσο και στο διεθνές στερέωμα, με στόχο τη γνωστοποίηση και λεπτομερή ανάλυση-ενημέρωση της κατάστασης μέσω σειράς διαβουλεύσεων και δημόσιων συζητήσεων. Η ειρηνική μετάβαση του ιρακινού τρόπου διακυβέρνησης σε άλλες μορφές -άξονας της εξωτερικής και εσωτερικής κουρδικής πολιτικής- σήμερα είναι προτεραιότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανεξάρτητο Κουρδιστάν- αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης
Το δημοψήφισμα θα είναι ορόσημο για όλους τους Κούρδους. Αλλά και το βλέμμα όλου του κόσμου είναι στραμμένο εκεί. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη δηλώσει την υποστήριξή τους στην κουρδική κυβέρνηση, ο...
Ανεξάρτητο Κουρδιστάν- αλλάζει ο παγκόσμιος χάρτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το “Ισλαμικό κράτος” κάνει “πολιτιστική κάθαρση” στο Ιράκ και τη Συρία»
«Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνιστά «πολιτιστική κάθαρση», αποσυνθέτει τις κοινωνίες και αποτελεί τεράστια απώλεια, όχι μόνο για τους λαούς της Συρίας και του Ιράκ, αλλά για ολόκληρη την...
«Το “Ισλαμικό κράτος” κάνει “πολιτιστική κάθαρση” στο Ιράκ και τη Συρία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»
Ο Χουσεΐν Σεϊχολεσλάμ είναι πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, διπλωματικός σύμβουλος του ιρανικού Κοινοβουλίου και θεωρείται ένας από τους πλέον βαθείς γνώστες της περιοχής της Μέσης Ανατολής. Τον...
«Το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’ δεν μπορεί να ηττηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκκληση εκ Παρισίων για να σωθεί η Συρία
Την ενίσχυση του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το «Ισλαμικό κράτος» ζήτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, μία εβδομάδα πριν αρχίσει στο Παρίσι η σύνοδος των 20 υπουργών Εξωτερικών...
Εκκληση εκ Παρισίων για να σωθεί η Συρία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σονγκούλ Καραμπουλούτ: «Αν οι γυναίκες δεν απελευθερωθούν, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη δημοκρατική κοινωνία»
Η Σονγκούλ Καραμπουλούτ, μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Κουρδικού Εθνικού Κογκρέσου, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τον αγώνα των Κούρδων στο Κομπάνι και την Τουρκία, κατήγγειλε την υποστήριξη που παρέχει η...
Σονγκούλ Καραμπουλούτ: «Αν οι γυναίκες δεν απελευθερωθούν, δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη δημοκρατική κοινωνία»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
H Αγκυρα βοηθάει τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στη Συρία
Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ, δεν κρύβει τα λόγια του. Κατηγορεί την Αγκυρα ότι βοηθάει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και...
H Αγκυρα βοηθάει τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στη Συρία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας