Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Τα γεγονότα έδειξαν ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν στήριξε τη Δεξιά»

«Τα γεγονότα έδειξαν ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν στήριξε τη Δεξιά»

  • A-
  • A+

Οι τηλεοπτικές οθόνες ενίοτε κατακλύζονται από εικόνες και αναφορές για τη Βενεζουέλα. Τι συμβαίνει όμως στη μακρινή λατινοαμερικάνικη χώρα; Ο Εκτορ Ροντρίγκες, που βρέθηκε στην Αθήνα για το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, τοποθετείται γύρω από τα φλέγοντα ζητήματα της πατρίδας του, της ευρύτερης περιοχής, ενώ μιλά για τα σχέδια των ΗΠΑ, της Δεξιάς και τα όρια των προοδευτικών κυβερνήσεων. 

• Ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε κατά της Βενεζουέλας στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πώς σχολιάζετε τα λεγόμενά του; 

Είναι καταδικαστέα κάθε παρεμβατική ενέργεια κατά της χώρας μας. Οι πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις εναντίον μας και η απειλή για στρατιωτική παρέμβαση δείχνουν αυτό που γνωρίζουμε: το εκτελεστικό διάγγελμα του Ομπάμα το 2015, που χαρακτήριζε τη Βενεζουέλα «απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ», δημιούργησε τη νομική βάση για μετέπειτα οικονομικές επιθέσεις μεγαλύτερης κλίμακας.

Αυτές οι πράξεις έχουν στόχο την κυριαρχία των βορειοαμερικανικών μονοπωλίων στην υπόλοιπη ήπειρο. Καταγγέλλουμε τη φύση αυτών των παρεμβάσεων, γιατί οι ΗΠΑ, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία τους -χαρακτηριστικοί οι πόλεμοι στο Βιετνάμ και στην Κορέα- δεν δρουν εναντίον της Βενεζουέλας προς υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας.

Εχουν προχωρήσει σε πάνω από 200 παρεμβάσεις, οικονομικές και στρατιωτικές, μόνο στη Λατινική Αμερική, ενώ έχουν στηρίξει τις πιο αιματοβαμμένες δικτατορίες. Φαίνεται ότι θέλουν να ανατρέψουν μια κυβέρνηση που έχει αποδειχθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στα σχέδιά τους για ολόκληρη την περιοχή. 

• Στη Λατινική Αμερική, γιατί υποχωρούν οι προοδευτικές κυβερνήσεις; Ηταν αποτελεσματική η πολιτική της Δεξιάς ή οι ήττες οφείλονται σε αδυναμίες των προοδευτικών κυβερνήσεων; 

Αυτό που χαρακτηρίσατε «αποτυχία» εμείς το ονομάζουμε «όρια» των προοδευτικών κυβερνήσεων. Στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής είχαμε καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Θυμίζω τον περονισμό στην Αργεντινή ή τον Βελάσκο στο Περού. Πρόκειται για διαδικασίες που γεννιούνται προς όφελος της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης και που πραγματοποιούνται εντός του πλαισίου της καπιταλιστικής επέλασης. Γι' αυτό και οι μεταρρυθμίσεις τους έχουν ημερομηνία λήξης.

Το καπιταλιστικό σύστημα έχει νόμους και λογική, που κάποια στιγμή εξαντλούνται, με αποτέλεσμα να καταπνίγονται οι προωθητικές διαδικασίες της αλλαγής.

Αν, λοιπόν, αυτή η διαδικασία δεν εμβαθύνει προς μια κατεύθυνση υπέρβασης των εμποδίων που θέτει το καπιταλιστικό σύστημα, αργά ή γρήγορα θα φτάσουμε σε εκλογικές αποτυχίες. 

• Στη Βενεζουέλα επικράτησαν ταραχές την προηγούμενη περίοδο. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Εγιναν λάθη και από τις κυβερνήσεις του Τσάβες και του Μαδούρο; 

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αρχικά το εξής: από το 1998, όταν και ανέλαβε την κυβέρνηση ο Τσάβες, εκδηλώθηκε μια διαδικασία επίθεσης ενάντια στην κυβέρνηση και τον λαό.

Υπάρχει ένας συνεχής πόλεμος εδώ και 18 χρόνια, στον οποίο οι ΗΠΑ κρατούν τα ηνία. Εχουν γίνει στάσεις εργασίας, απεργίες, πραξικοπήματα, έχουν σχηματιστεί παραστρατιωτικές οργανώσεις, έχουν εκδηλωθεί «ανταρσίες» στο στράτευμα, ενώ η Δεξιά υποστήριζε ανέκαθεν ότι δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα.

Σήμερα έχουμε μια διαφορετική κατάσταση που υποβοηθά το διαρκές σχέδιο της Δεξιάς. Εχουμε την καπιταλιστική κρίση της Βενεζουέλας, που προήλθε από το σαμποτάζ των ΗΠΑ και της εγχώριας Δεξιάς και που χτυπά με μεγάλη δύναμη την εργατική τάξη και τη νεολαία. Η δε Δεξιά προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει προς όφελός της τη δύσκολη οικονομική κατάσταση του λαού.

Γι' αυτό και βλέπουμε μια τόσο βίαιη και επιθετική δράση τους τελευταίους μήνες. Αναπτύσσεται ένα εσωτερικό σχέδιο, στηριζόμενο σε ένα δίκτυο καλά εδραιωμένο από τη διεθνή καπιταλιστική σκηνή.

Ωστόσο, όπως έδειξαν τα γεγονότα, ο λαός της Βενεζουέλας δεν στήριξε τη Δεξιά. Το σχέδιό της απέτυχε.

Φαίνεται και από τις εσωτερικές εκλογές των δεξιών κομμάτων: οι ίδιοι οι άνθρωποί της δεν στήριξαν τις δυνάμεις που ενίσχυσαν το σχέδιο της βίας. 

• Παράλληλα, στις χώρες της Δύσης λέγεται πως η συντακτική συνέλευση είναι απονομιμοποιημένη, καθώς ψήφισε σχεδόν το 42% των ψηφοφόρων... 

Η εκλογική διαδικασία δεν ήταν παράνομη, απλά τα κόμματα της Δεξιάς δεν την υποστήριξαν και δεν συμμετέχουν στον σημαντικό θεσμό της συντακτικής συνέλευσης.

Η κυβέρνησή μας και οι προοδευτικές δυνάμεις προσπαθούν να δείξουν την πραγματικότητα της χώρας μας, αλλά γνωρίζουμε ότι τα μεγάλα ενημερωτικά δίκτυα είναι στα χέρια της Δεξιάς και γι' αυτό η μάχη θα είναι πάντα άνιση.

Βασιζόμαστε λοιπόν στις δικές μας δυνάμεις και στη σοφία των λαών του κόσμου, διότι είναι αδύνατον να πιστεύουν στα ίδια μέσα ενημέρωσης και τους ίδιους θεσμούς που τους καταπιέζουν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

• Στις επικείμενες τοπικές εκλογές, ποια τακτική θα ακολουθήσει το Κ.Κ.; 

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις που ενώθηκαν στον «Πατριωτικό Πόλο» θα είναι μαζί και σε αυτές τις εκλογές σε 22 από τις 23 πολιτείες της χώρας. Σε μία το Κ.Κ. θα έχει δικό του υποψήφιο.

Πιστεύουμε στην ενότητα εναντίον των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή τη στιγμή, καταθέτοντας φυσικά τη δική μας πρόταση και πολιτική.

Γι' αυτό και το σύνθημα της καμπάνιας του κόμματός μας είναι «Μαζί για την πατρίδα».

Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δύσκολη, κάτι που μπορεί να δράσει αρνητικά για τις προτάσεις μας, αλλά επίσης είναι αλήθεια ότι το αντιδραστικό σχέδιο των αντιπάλων μας κατέπεσε. Οπότε η ενότητά μας μπορεί να ανοίξει μεγάλες προοπτικές για τη νίκη. 

• Τι περιμένετε από την Ελλάδα, τόσο από τον λαό της όσο και από την κυβέρνησή της; 

Είμαστε βέβαιοι πως η εργατική τάξη της Βενεζουέλας θα έχει πάντοτε την αλληλεγγύη και τη στήριξη του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, παρά τα ψέματα που παγκοσμίως κυκλοφορούν για τη διαδικασία στη χώρα μας.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια θα είναι η στάση της εκάστοτε κυβέρνησης στην Ελλάδα, καθώς μιλάμε για κυβερνήσεις σε καπιταλιστικές χώρες, οι αποφάσεις των οποίων δεν επηρεάζονται μόνο από τις διαθέσεις των λαών αλλά και από τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου.

Η Βενεζουέλα υποστηρίζει αυτά που περιλαμβάνονται στις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ και των μεγάλων οργανισμών: το δικαίωμα του λαού της στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία, στην αυτοδιάθεση. Εάν κάποια χώρα γυρίσει την πλάτη της σε αυτές τις αρχές, αργά ή γρήγορα θα υποστεί τις συνέπειες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας ήθελαν να τιμωρήσουν οι θεσμοί»
Ο Μπρους Ρόμπινς, πολιτικοποιημένος στοχαστής και σκηνοθέτης, μέμφεται την Ε.Ε. για τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της προς την Ελλάδα, τάσσεται κατά του κυρίαρχου αισθήματος απελπισίας και μας καλεί να δούμε το...
«Την αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας ήθελαν να τιμωρήσουν οι θεσμοί»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις διεθνείς σχέσεις ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα»
Από τα όσα δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» (περιλαμβάνεται στο «Σαββατιάτικο» φύλλο μας, που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα Παρασκευή) η ικανοποίηση του για το ταξίδι του στις ΗΠΑ είναι...
«Στις διεθνείς σχέσεις ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σε Καταλονία και ΗΠΑ αναδείχθηκαν οι υπο-εθνικιστές»
Η Γουέντι Μπράουν, μία από τις σημαντικότερες γυναίκες στον χώρο των πολιτικών επιστημών (καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ) αλλά και από τις σπουδαιότερες σύγχρονες θεωρητικούς, θα καταπιαστεί με το...
«Σε Καταλονία και ΗΠΑ αναδείχθηκαν οι υπο-εθνικιστές»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παχιά λόγια, ισχνές αποφάσεις
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ Η χθεσινή πρώτη μέρα κύλησε με έντονες συζητήσεις στο παρασκήνιο, καθώς τα συμφέροντα των χωρών-μελών είναι σε πολλά θέματα αλληλοσυγκρουόμενα, αλλά με ατολμία μπροστά στις προκλήσεις που...
Παχιά λόγια, ισχνές αποφάσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Αθώα θύματα των πολέμων ΗΠΑ και Ευρωπαίων οι πρόσφυγες»
Ο Ζήσης Παπανικόλας στιγματίζει την επεμβατική πολιτική των Αμερικανών και των συμμάχων τους στην Ευρώπη, θεωρώντας ότι αυτή ευθύνεται για τη σημερινή προσφυγική κρίση και την ανθρωπιστική τραγωδία....
«Αθώα θύματα των πολέμων ΗΠΑ και Ευρωπαίων οι πρόσφυγες»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το θέμα είναι ποια Ευρώπη
Στη σύνοδο στο Παρίσι ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για κοινωνική σύγκλιση στην Ευρώπη ώστε να μην κυριαρχήσει η άκρα Δεξιά, κάτι για το οποίο το Brexit έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ επέρριψε ευθύνες...
Το θέμα είναι ποια Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας