• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.8°C
  4 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.1°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 29.0°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 18.6°C / 24.9°C
  1 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  0 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.6°C
  0 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  5 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.9°C / 25.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 26.0°C
  1 BF
  55%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.0°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  87%

Δ. Παπαδημητρίου: «Θεωρώ πως ο κ. Στουρνάρας έσφαλλε στην εκτίμησή του ότι θα χρειάζονταν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να βγούμε στις αγορές»

ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Ξένοι επενδυτές θεωρούν καταστροφή μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες»

 • A-
 • A+

Η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές «δεν πρέπει να προκαλεί ευφορία, αλλά αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας» επισημαίνει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, αποδίδοντας στη Ν.Δ. ότι συγκρίνει «λεμόνια με πορτοκάλια».

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης χαρακτηρίζει, παράλληλα, «εφικτό και χρήσιμο, αν και όχι αναγκαίο» τον στόχο της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ θεωρεί εσφαλμένες τις εκτιμήσεις του Γιάννη Στουρνάρα για την έξοδο στις αγορές. Υπογραμμίζει ότι ξένοι επενδυτές, σε κάθε ευκαιρία, χαρακτηρίζουν «καταστροφική μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες» και εκτιμά πως μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση της παραγωγής στην Ελλάδα φέρει η Ευρώπη.

Ξεκαθαρίζει, δε, πως «οι δυσκολίες και τα προβλήματα προσαρμογής δεν τελείωσαν», ενώ για το κλίμα μετά τις γερμανικές εκλογές σημειώνει ότι πρέπει «με συγκρατημένη αισιοδοξία να κρατάμε μικρό καλάθι».

• Συμμερίζεστε την άποψη πως η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές στέφθηκε από «απόλυτη επιτυχία»; Η αντιπολίτευση συγκρίνει τα επιτόκια με αυτά άλλων χωρών και μιλά για «τρία χαμένα χρόνια»...

Πιστεύω πως στη ζωή όλα είναι σχετικά, συνεπώς δεν θα χρησιμοποιούσα ποτέ τον όρο «απόλυτη». Ομως επιτυχία αναμφισβήτητα είναι, όχι μόνο γιατί πετύχαμε καλύτερο επιτόκιο από αυτό του 2014, αλλά και γιατί κάναμε το πρώτο βήμα χωρίς δεκανίκια ύστερα από καιρό, συγκεντρώνοντας τη διεθνή αναγνώριση αγορών και θεσμών.

Ενδειξη επιστροφής στο μονοπάτι οικοδόμησης της εμπιστοσύνης και σταδιακής μείωσης των επιτοκίων για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για γεγονός τόσο συμβολικής όσο και πραγματικής αναπτυξιακής σημασίας που δεν πρέπει να προκαλεί ευφορία, αλλά αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας.

Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι ανοίγει τον δρόμο για εξιτήριο από την επιτροπεία των θεσμών, καθώς 1,6 δισ. κεφάλαια του ομολόγου αξιοποιήθηκαν στην ανταλλαγή μέρους του ομολόγου των 4 δισ. λήξης 2019, γεγονός που μειώνει τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του 2019 και συνεπώς απομακρύνει τον κίνδυνο νέου δανεισμού από τους θεσμούς και την επιβολή νέου προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση και το αφήγημα των «τριών χαμένων χρόνων», να θυμίσω πως δεν υπάρχει άλλη υπερχρεωμένη ευρωπαϊκή οικονομία σαν την ελληνική, οπότε δεν έχουν νόημα οι συγκρίσεις με τα επιτόκια άλλων χωρών, γιατί θα είναι σαν να συγκρίνουμε λεμόνια με πορτοκάλια. Εξάλλου, η ιστορία δείχνει πως τίποτα δεν πάει χαμένο, γιατί και από τα λάθη μαθαίνουμε.

• Ποιες είναι δηλαδή οι διαφορές σε σχέση με το 2014;

Το α΄ εξάμηνο του 2015 αγωνιστήκαμε για το καλύτερο και αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία που (α) οδήγησε στην αναγνώριση απ’ όλους του προβλήματος του χρέους, το οποίο ώς τότε εθεωρείτο βιώσιμο, (β) αποκάλυψε τη σκληρή στάση ορισμένων εταίρων, (γ) ανέδειξε την κρίσιμη κοινωνική κατάσταση (βλ. την για πρώτη φορά σχετική έκθεση της Κομισιόν) και την ανάγκη μέτρων για ευάλωτες ομάδες και αντίμετρα, (δ) απέφερε τα κέρδη της πρόσφατης συμφωνίας κι όσων ακολουθήσουν.

Κι αν το 2014 πετύχαμε μία προσωρινή, αναιμική και μη βιώσιμη ανάκαμψη λόγω προεκλογικών φορολογικών παροχών της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με συνέπεια οι εταίροι να μας γυρίσουν την πλάτη διακόπτοντας κάθε αξιολόγηση και στήριξη του προγράμματος, αντίθετα σήμερα η ανάκαμψη της οικονομίας στηρίζεται στην αύξηση των επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση με αντίτιμο την απόσπαση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων, αναπτυξιακής ρήτρας, αναπτυξιακής τράπεζας και βαθμιαίας ελάφρυνσης του χρέους.

Αντίθετα, συνεπώς, από το 2014 σήμερα έχουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη που συγκεντρώνει τη στήριξη των εταίρων και την κλιμακούμενη εμπιστοσύνη των αγορών. Και κάτι ακόμη: η ιδέα της αντιπολίτευσης πως, έπειτα από 5 χρόνια βαθιάς ύφεσης και καταστροφής του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, θα μπορούσε αίφνης η οικονομία να τρέξει με 4% και πάνω μετά το 2014, ανακτώντας μεμιάς τη χαμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών, μαρτυρεί βαθιά άγνοια των οικονομικών και της ψυχολογίας των αγορών.

Την καρδάρα με το γάλα (δηλ. την εμπιστοσύνη) εύκολα την γκρεμίζεις σε μια στιγμή με μια κλοτσιά. Πολύ δύσκολα όμως την ξαναγεμίζεις. Χρειάζεται χρόνο και κόπο λοιπόν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και αυτό ακριβώς συνέβη μετά το καλοκαίρι του 2015. Η οικονομία πέρασε μια αναγκαία φάση σταθεροποίησης, για να μπορεί σήμερα να ανακάμπτει πραγματικά. Καθόλου λοιπόν «τρία χρόνια χαμένα»…

• Ο στόχος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ακόμα εφικτός; Μήπως οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει αυτή την ανάγκη;

Πιστεύω πως είναι στόχος εφικτός και χρήσιμος, αν και όχι αναγκαίος. Αν η ΕΚΤ παρατείνει το σχετικό πρόγραμμα για να τονώσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την Ευρώπη επισπεύσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τότε μπορεί η Ελλάδα να επωφεληθεί της αυξημένης ρευστότητας από την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ένταξη σε αυτήν θα είναι εργαλείο υποβοηθητικό της ανάπτυξης και όχι προϋπόθεση αυτής.

• Πριν από την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ο διοικητής της ΤτΕ εξέφρασε την άποψη πως καλό θα ήταν να γίνουν πρώτα 2-3 «εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις»...

Θεωρώ πως ο κ. Στουρνάρας έσφαλλε στην εκτίμησή του ότι θα χρειάζονταν κι άλλες ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να βγούμε στις αγορές, όπως έσφαλλε και στην εκτίμησή του (βλ. Εκθεση Διοικητή για το 2016) ότι προϋπόθεση της εξόδου στις αγορές είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

Με τις αποκρατικοποιήσεις των αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΘ και την πρόοδο στο Ελληνικό, είχαμε ήδη δώσει το κατάλληλο σήμα στις αγορές και αυτό ακριβώς το μήνυμα εμπιστοσύνης φροντίσαμε να περάσουμε με τα road show σε ΗΠΑ και Βρετανία. Η άμεση ανταπόκριση των αγορών στην έκδοση των ελληνικών ομολόγων δεν ήταν τυχαία και, όπως ανέλυσε το Bloomberg, το 70% των αγοραστών τους προήλθε από ποιοτικούς επενδυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

• Σχετίζονται με κάποιον τρόπο οι ιδιωτικοποιήσεις με τη σταθερότητα της οικονομίας;

Οι αποκρατικοποιήσεις εξυπηρετούν δύο βασικά στόχους:

Πρώτον, συμβάλλουν στην απομείωση του χρέους και των βαρών εξυπηρέτησής του (βλ. λιγότερη λιτότητα), μια και οι εισπράξεις κατευθύνονται στην αποπληρωμή του.

Δεύτερον, ανοίγουν κι ενσωματώνουν την ελληνική οικονομία στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομία που επιχειρεί την ολοκλήρωσή της. Και οι δύο αυτοί στόχοι επενεργούν σταθεροποιητικά στην οικονομία. Στην πρώτη περίπτωση γιατί το χρέος καθίσταται κοινωνικά ελαφρύτερο και οικονομικά πιο βιώσιμο, προσδίδοντας ισχυρότερο μομέντουμ στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Στη δεύτερη περίπτωση γιατί με την εξωστρέφεια και τη βαθύτερη ένταξη στον ευρωπαϊκό καταμερισμό εργασίας που αποκτά η ελληνική οικονομία πετυχαίνει δύο σημαντικά οφέλη: εξειδίκευση και οικονομίες κλίμακας, από τη μια, και ουσιαστική πολιτική και στρατιωτική προστασία, από την άλλη, καθώς, όπως σωστά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα ελληνικά σύνορα γίνονται ντε φάκτο –με την οικονομική και υλική σημασία του όρου– ευρωπαϊκά.

Αυτή η τελευταία παράμετρος, η αντίληψη δηλαδή της Ελλάδας ως συστατικού στοιχείου μιας ολοκληρωμένης Ευρώπης, συχνά αγνοείται στον δημόσιο διάλογο ή, αντιθέτως, προβάλλεται ως απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας.

Ομως, όπως μαρτυρεί η εκμετάλλευση της κυπριακής ΑΟΖ και η τουρκική επιθετικότητα, η μόνη σωτήρια, αποτρεπτική και ειρηνική λύση στον τουρκικό επεκτατισμό είναι η πλήρης συνεννόηση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

• Εχετε έρθει σε επαφή με πολλούς επενδυτές στο εξωτερικό. Ανησυχούν για το πολιτικό κλίμα; Βλέπουν έλλειψη σταθερότητας στη χώρα και την οικονομία;

Οχι, αντιθέτως διακρίνουν έναν λαό βασανισμένο μεν από την κρίση, αλλά αποφασισμένο να αντεπεξέλθει παραμένοντας στην Ευρώπη και μια κυβέρνηση αποφασισμένη να προτάξει του πολιτικού κόστους την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Κι αυτό αποτελεί τον βασικό λόγο αισιοδοξίας ότι θα βοηθήσουν από την πλευρά τους με νέα επενδυτικά κεφάλαια και ελάφρυνση του χρέους το 2018. Αλλωστε, όπως μου επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, θα ήταν καταστροφική μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

• Αναλυτές συμφωνούν πως η παραγωγή στην Ελλάδα ήταν στρεβλή λόγω της διόγκωσης του τριτογενούς τομέα και των υπηρεσιών. Επαιξε ρόλο σε αυτή την επιλογή και η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες;

Η στρέβλωση δεν οφείλεται μόνον στη διόγκωση των υπηρεσιών, αλλά στην απουσία βιομηχανικής και παραγωγικής πολιτικής, στον ανεξέλεγκτο δανεισμό και την υπερχρέωση της οικονομίας, στη μη ορθολογική κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Σε αυτή την πορεία ευθύνη μεγάλη φέρει η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που κυριάρχησε στην Ευρώπη με τη βοήθεια και της παγκοσμιοποίησης, μία αντίληψη που θεωρεί ότι η πλήρης ελευθερία των αγορών αρκεί για να αναπτυχθεί κάθε εθνική οικονομία και να προχωρήσει η ενωμένη νομισματικά Ευρώπη την ολοκλήρωσή της.

Η ιστορία έδειξε πόσο εσφαλμένη ήταν η πολιτική αυτή μια και όχι μόνο οδήγησε στην παγκόσμια κρίση του 2007-2008, από την οποία ακόμη δεν έχουν όλες οι χώρες επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα ανάπτυξης, αλλά και γιατί επέτρεψε την κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων που σήμερα σε συνδυασμό με τα πάντα υψηλά χρέη εμποδίζουν την επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Ευρώπη, λοιπόν, φέρει μεγάλη ευθύνη, όχι μόνο γιατί δεν αξιολογούσε τη χρήση των ενισχύσεων που έδινε στην Ελλάδα, αλλά γιατί με τον νεοφιλελευθερισμό και την τυφλή πίστη στον αυτόματο πιλότο των αγορών αγκιστρώθηκε αποκλειστικά στο κοινό νόμισμα, δεν προχώρησε τη δημοσιονομική και πολιτική της ενοποίηση και επέτρεψε την κοινωνική (βλ. ανισότητες) και πολιτική της αποσταθεροποίηση (βλ. άνοδο Ακροδεξιάς και φυγόκεντρες εθνικιστικές τάσεις).

• Πώς σχολιάζετε τη στάση της Ν.Δ., που απαγόρευσε στα στελέχη της να συμμετέχουν στα περιφερειακά συνέδρια για την ανάπτυξη;

Ανόητα συντηρητική, μικροπολιτική και διχαστική, κοινώς απαράδεκτη για μια μεγάλη και ιστορική παράταξη που φιλοδοξεί να ασκήσει εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Ευτυχώς είδαμε στελέχη της Ν.Δ. που κατάλαβαν έγκαιρα αυτό το λάθος της ηγεσίας της.

• Σε ποια φάση βρίσκεται η δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας;

Βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο. Εχω έρθει σε επαφή με τις αναπτυξιακές τράπεζες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχω πολύ καλά νέα να σας ανακοινώσω.

• Εχετε συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια αναφορικά με την ανάπτυξη και την εργασία;

Οι στόχοι έχουν τεθεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και είναι συλλογικοί, όχι ατομικοί. Προσωπική μου επιθυμία και φιλοδοξία είναι απλώς να τους υπερβούμε κυρίως στο μέτωπο της δημιουργίας απασχόλησης και της μείωσης της ανεργίας.

• Θεωρείτε πιθανό κάποιοι από τους εταίρους ή τους δανειστές να βάλουν ξανά εμπόδια στην τρίτη αξιολόγηση;

Θεωρώ ότι οι δυσκολίες και τα προβλήματα προσαρμογής δεν τελείωσαν, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, ιδιαίτερα όσο είμαστε υπό επιτροπεία, αλλά οι μεγάλες αντιξοότητες είναι πίσω μας και ήδη βλέπουμε όχι απλά φως, αλλά και την άκρη του τούνελ.

• Μετά τις γερμανικές εκλογές θα είναι καλύτερο το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη; Θεωρούν ορισμένοι ότι θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για την ποσοτικοποίηση των μέτρων για το χρέος...

Είναι πολύ πιθανό να βελτιωθεί το κλίμα. Ομως, υπάρχουν τόσο πολλοί αστάθμητοι παράγοντες και τόσα εκκρεμή ζητήματα στην ευρωπαϊκή κονίστρα που επιζητούν λύσεις, ώστε κανείς να μην μπορεί να αποφανθεί με βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ζούμε σε χαλεπούς καιρούς παγκοσμίως.

Καλό είναι με συγκρατημένη αισιοδοξία να κρατάμε μικρό καλάθι. Κι ακριβώς γι’ αυτό να μην βασιζόμαστε τόσο σε όσα καλά μπορεί να προκύψουν από τις εξωτερικές συγκυρίες, αλλά σε όσα θετικά και δημιουργικά μπορούμε να πετύχουμε με τις δικές μας προσπάθειες στον χώρο που ζούμε και σε μεγάλο βαθμό ορίζουμε, την Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αλ. Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με πρόγραμμα και λίστες Σαμαρά»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μοναδικό πρόγραμμα που εγγυάται ότι ο ελληνικός λαός θα βγει όρθιος από την κρίση» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο Αλέξης Τσίπρας. Καταλογίζει στη Ν.Δ. ότι «κατεβαίνει στις...
Αλ. Τσίπρας στην «Εφ.Συν.»: «Η Ν.Δ. κατεβαίνει στις εκλογές με πρόγραμμα και λίστες Σαμαρά»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α΄ Αθήνας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρνουν τη Ν.Δ. σε θέση ισχύος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι εκλογές πρέπει να ανησυχούν τη Ν.Δ.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό»
«Το πήραμε το μήνυμα των ευρωεκλογών και προχωράμε σε εθνικές κάλπες που αποφασίζουν για το μέλλον» τονίζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην «Εφ.Συν».
«Το προσκλητήριο για την προοδευτική Ελλάδα είναι ανοιχτό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ. αλλά η αποχή»
«Τα πιο δύσκολα τα ξεπεράσαμε» συμπεραίνει ο Πάνος Σκουρλέτης, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι καθυστέρησης της τρίτης αξιολόγησης και επισημαίνει ότι τα σχόλια περί «κατενάτσιο» ορισμένων υπουργών...
«Η απειλή για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυναμική της Ν.Δ. αλλά η αποχή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη»
«Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μπορεί να υποδυθεί τη λευκή περιστερά» επισημαίνει η Ράνια Σβίγκου, ενώ αναφερόμενη στην εφαρμοζόμενη πολιτική επισημαίνει ότι «είμαστε εδώ, όρθιοι, και αγωνιζόμαστε καθημερινά για την...
«Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα κόντρα κυβέρνησης-Ν.Δ. έφερε το γκάλοπ της «Αυγής»
Μια δημοσκόπηση για την «Αυγή της Κυριακής», που καταγράφει κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, έγινε η αφορμή για σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και κυβέρνησης. Η δημοσκόπηση, αν και δεν...
Νέα κόντρα κυβέρνησης-Ν.Δ. έφερε το γκάλοπ της «Αυγής»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας