Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Να μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία με εκλογές»

«Να μην ξεχνάμε ότι ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία με εκλογές»

  • A-
  • A+

Η Ανχελα Βαλίνα είναι Ισπανίδα ευρωβουλευτής εκλεγμένη με την Ιzquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), το κομμουνιστικής αναφοράς κόμμα που συμμάχησε με το Podemos στις βουλευτικές εκλογές.

Συμμετέχει στην ομάδα της Αριστεράς GUE-NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Die Linke Xέλμουτ Σολτς βρέθηκαν χθες στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, όπου παρακολούθησαν τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της υπόθεσης από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, τις πρωτοβουλίες Jail Golden Dawn και το Παρατηρητήριο της Δίκης της Χρυσής Αυγής και μίλησαν στα ΜΜΕ για την πολιτική σημασία μιας δίκης που, όπως μας είπαν, «είναι κρίσιμη για όλη την Ευρώπη».

Λίγες ώρες πριν βρεθεί στη δίκη, η Ισπανίδα ευρωβουλευτής μιλά στην «Εφ.Συν.» για το πώς «πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στον φασισμό, αλλά και στο σύστημα που τον θρέφει».

«Ολα είναι ένας κύκλος: οικονομική κρίση, ανασφάλεια, περικοπές σε Υγεία, Παιδεία. Ο οικονομικός νεοφιλελευθερισμός, οι πολιτικές λιτότητας, η ανισότητα, η αμάθεια ευνοούν την άνοδο του φασισμού. Ολα αυτά μου θυμίζουν έντονα τη δεκαετία του 1930. Δείτε τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρώπη τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τους αρνείται την ίδια την ιδιότητα του ανθρώπου. Αυτό δεν είναι νομιμοποίηση του φασισμού; Το σύστημα αυτό γεννά τον φασισμό. Εχουν πείσει τους ανθρώπους ότι είναι ή αυτό το σύστημα ή τίποτα. Οτι δεν υπάρχει εναλλακτική...» λέει πριν αρχίσει η συνέντευξη, συζητώντας με την αντιπροσωπεία των συνηγόρων και του Golden Dawn Watch.

(Διερμηνέας: Ναυσικά Χαραλαμπίδου)

«Δεν ξέρω πώς διδάσκετε την Ιστορία στα ελληνικά σχολεία, αλλά δυστυχώς στην Ισπανία δεν μαθαίνουν τα παιδιά για τα εγκλήματα του φασισμού. Αν ρωτήσεις έναν νέο ποιος ήταν ο Φράνκο, δεν ξέρει να σου απαντήσει. Σε αυτό το έδαφος γεννιέται ο σύγχρονος φασισμός».

Τεράστια είναι η έκπληξή της όταν μαθαίνει ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν μαγνητοσκοπείται και ότι πέρα από την καταγραφή των εθελοντών του Golden Dawn Watch, μόνα επίσημα πρακτικά είναι οι χειρόγραφες σημειώσεις ενός γραμματέα:

«Καλά, δεν έχει καταλάβει το ελληνικό κράτος πόσο σημαντικό είναι να καταγράφεται ειδικά αυτή η δίκη; Τα μάτια όλης της Ευρώπης είναι στραμμένα πάνω σας».

• Μόνο που, για να δει η Ευρώπη, πρέπει πρώτα να πέσει φως. Αλήθεια, τι γνωρίζει η ισπανική κοινή γνώμη για τη δίκη της Χρυσής Αυγής;

Η πλειονότητα της ισπανικής κοινής γνώμης ξέρει ότι γίνεται αυτή η δίκη στην Ελλάδα.

Πέρα από αυτό, ελάχιστες πληροφορίες που φτάνουν στα ισπανικά ΜΜΕ για αυτή την ανοιχτή ακροαματική διαδικασία, που έχει τόσο σημαντική πολιτική σημασία.

• Τι δράσεις θεωρείτε ότι πρέπει να αναλάβει η Αριστερά για να ενημερώσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τη δίκη;

Το GUE-NGL μπορεί να συμβάλει στο να έχει η δίκη μεγαλύτερη προβολή.

Γι’ αυτό προσανατολιζόμαστε να συντάξουμε ένα ψήφισμα με σκοπό να συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τότε θα φανεί τι θέση παίρνει ο καθένας μας σε αυτό το ζήτημα. Αγωνιζόμαστε κατά του φασισμού ή δεν αγωνιζόμαστε;

• Στην Ελλάδα έχουμε το ιδιόμορφο φαινόμενο ένα ναζιστικό κόμμα, του οποίου η ηγεσία δικάζεται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, να εκπροσωπείται στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωβουλή. Ως ευρωβουλευτής της Αριστεράς, πώς αντιλαμβάνεστε αυτό το φαινόμενο;

Μου φαίνεται τεράστιο λάθος αυτοί που δεν πιστεύουν στη δημοκρατία να βρίσκονται στους θεσμούς.

Χρησιμοποιούν το κοινοβουλευτικό σύστημα για τους δικούς τους σκοπούς. Κόμματα που προάγουν το μίσος, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτά.

Σαν να μην έχουμε μάθει τα διδάγματα της Ιστορίας. Σαν να έχουμε ξεχάσει ότι ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία με εκλογές. Ξέρουμε τι έγινε στη συνέχεια…

• Πώς προσλαμβάνετε το φαινόμενο της Aκροδεξιάς στην Ισπανία;

Εμείς που ζήσαμε τη δικτατορία και τα χρόνια της μετάβασης, θυμόμαστε την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, όταν ομάδες φασιστών και ακροδεξιών προέβαιναν σε δολοφονίες και τρομοκρατικές ενέργειες.

Παράδειγμα, η δολοφονία των δικηγόρων στην Ατότσα της Μαδρίτης το 1977 (σ.σ.: όταν η νεοφασιστική οργάνωση Αποστολική Συμμαχία Αντικομμουνιστών εισέβαλε στα γραφεία συνδικαλιστών, αφήνοντας 5 νεκρούς και 4 τραυματίες, όλοι μέλη του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος – οι 4 νεκροί ήταν δικηγόροι συνδικαλιστών).

Μετά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι όλοι αυτοί εξαφανίστηκαν. Στην ουσία μπήκαν στο κόμμα της Δεξιάς, τη Λαϊκή Συμμαχία, και εκεί χάθηκαν τα ίχνη τους.

Τώρα βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια. Τα μέτρα που δήθεν λαμβάνονται για να εμποδίσουν την Aκροδεξιά δεν είναι κατάλληλα.

• Μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα;

Πριν από ένα μήνα πέθανε ο γαμπρός του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Λαϊκού Κόμματος. Ηταν φρανκιστής, συμμετείχε στο πραξικόπημα του Φράνκο και είχε πολιτικές θέσεις.

Στην κηδεία του τραγούδησαν τον ύμνο των φαλαγγιτών και σήκωσαν το χέρι σε φασιστικό χαιρετισμό.

Εγινε μηνυτήρια αναφορά – γιατί στην Ισπανία απαγορεύεται η απολογία του φρανκισμού και του φασισμού.

Αλλά αυτοί που χαιρέτησαν φασιστικά αθωώθηκαν. Η μηνυτήρια αναφορά δεν έγινε καν αποδεκτή.

Οχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα κατά του φασισμού, αλλά τους προστατεύουν.

Αλλο τρανταχτό παράδειγμα είναι το «Μνημείο των πεσόντων» (Valle de los Caidos) που έχτισε ο Φράνκο έξω από τη Μαδρίτη, για τους νεκρούς του Εμφυλίου Πολέμου. Το έχτισε χρησιμοποιώντας σε καταναγκαστικά έργα αιχμαλώτους του δημοκρατικού στρατού. Εκεί είναι θαμμένος ο ίδιος ο Φράνκο.

Πρόσφατα βουλευτές από σχεδόν όλα τα κόμματα –πλην των Ciudadanos– ζήτησαν να απομακρύνουν τον Φράνκο από εκεί, ώστε το μνημείο να αποκτήσει άλλο συμβολισμό.

Το Λαϊκό Κόμμα το καταψήφισε. Οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος είναι φρανκιστές κατά βάθος.

Είναι παράλογο να πληρώνουμε με δημόσιο χρήμα ένα μνημείο υπέρ του Φράνκο, ένα μνημείο μίσους, όπου δήμιοι και θύματα συνυπάρχουν.

• Γιατί θεωρείτε ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη;

Η δίκη αποκτά ξεχωριστή σημασία στη σημερινή συγκυρία, με την άνοδο της Ακρας Δεξιάς σε όλη την Ευρώπη, από τον Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία μέχρι τους 11 εκατομμύρια ψήφους στη Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Είναι πολύ σημαντικό να γίνει κάτι για να κλείσουμε την πρόσβαση στην πολιτική αυτών που φέρνουν μόνο θάνατο και καταπίεση.

Η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο, θα αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες χώρες της Ευρώπης που διαπιστώνουν την άνοδο αυτής της τόσο επικίνδυνης πολιτικής δύναμης.

 Ποια είναι

Η πρώην δήμαρχος της Καστριγιόν στις Αστούριες, τη βιομηχανική περιοχή του ισπανικού Βορρά που παραμένει έως σήμερα προπύργιο της Αριστεράς, γνωρίζει καλά τη σημασία της ιστορικής μνήμης.

Οχι μόνο επειδή σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Οβιέδο, την πόλη των ανθρακωρύχων, όπου το 1934 ξέσπασε η εξέγερση του Κόκκινου Οκτώβρη, προοίμιο της νίκης του Λαϊκού Μετώπου του 1936, αλλά και επειδή έχει και η ίδια μνήμες από τη δικτατορία του φαλαγγίτη Φράνκο, όπως και από τα διόλου βελούδινα χρόνια της μετάβασης στη δημοκρατία – με δεκάδες νεκρούς, θύματα επιθέσεων από νεοφασιστικές οργανώσεις.

Η Ανχελα Βαλίνα ήταν στο Ευρωκοινοβούλιο τον Νοέμβριο, όταν η Μάγδα Φύσσα απηύθυνε έκκληση στους αριστερούς ευρωβουλευτές να αναλάβουν δράση κατά του σύγχρονου φασισμού, απαιτώντας δικαίωση όχι μόνο για τον Παύλο Φύσσα, αλλά και για όλα τα θύματά του, «δικαίωση προσωπική και κοινωνική, για τις γενιές που έρχονται».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Το δικαίωμα στην αντίσταση, βασικό στη δρομολόγηση των εξεγέρσεων»
Ο φιλόσοφος και θεωρητικός της τέχνης, Ντιντί-Ιμπερμάν, τονίζει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν» ότι «η Ακρα Δεξιά ενισχύει τα σκοτεινά πάθη (όπως έλεγε ο Σπινόζα) και κυρίως τον φόβο. Ο φόβος που, αν τον...
«Το δικαίωμα στην αντίσταση, βασικό στη δρομολόγηση των εξεγέρσεων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Να δούμε την ακροδεξιά πολιτική εντός των θεσμικών οργάνων»
Η Λιζ Φέκετε, διευθύντρια του Ινστιτούτου Φυλετικών Σχέσεων στην Αγγλία μιλάει μεταξύ άλλων στην «Εφ.Συν.» για τους τρόπους με τους οποίους η Ακροδεξιά επιχειρεί να νομιμοποιήσει πολιτικά την προπαγάνδα της.
«Να δούμε την ακροδεξιά πολιτική εντός των θεσμικών οργάνων»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτικές επιλογές υπό το φθαρμένο ένδυμα του “ρεαλισμού”»
Καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας ο Αλμπέρτο Τοσκάνο, ανιχνεύει τα αδιέξοδα της Αριστεράς και εντοπίζει τα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ακροδεξιάς, τα οποία της επιτρέπουν να έχει ευρύ «πέρασμα» σε μεγάλα...
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολιτικές επιλογές υπό το φθαρμένο ένδυμα του “ρεαλισμού”»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ανησυχώ για την “κανονικοποίηση” της ακροδεξιάς αφήγησης»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Φερνάντεθ-Αλμπέρτος απορρίπτει την άποψη ότι φταίει η εγκατάλειψη του ταξικού ζητήματος για τα προβλήματα της Αριστεράς και εκφράζει ανησυχία για την κανονικοποίηση της...
«Ανησυχώ για την “κανονικοποίηση” της ακροδεξιάς αφήγησης»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Δεν είναι επικίνδυνοι οι μετανάστες, αλλά οι ηγέτες που χειραγωγούν τον κόσμο»
Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ράφαλ Πανκόφσκι, περιγράφει τη δεξιά στροφή της πολωνικής κοινωνίας μετά το 2015 με αφορμή το μεταναστευτικό, αλλά και την αδυναμία της όποιας Αριστεράς να βάλει φραγμό σε...
«Δεν είναι επικίνδυνοι οι μετανάστες, αλλά οι ηγέτες που χειραγωγούν τον κόσμο»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στους χώρους των οργανωμένων οπαδών εκκολάπτονται ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες»
Οσο πιο ακραίο το φαινόμενο της αθλητικής βίας, τόσο πιο αυστηροποιημένο πρέπει να είναι το πλαίσιο, τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.», οπρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.
«Στους χώρους των οργανωμένων οπαδών εκκολάπτονται ακροδεξιοί και χρυσαυγίτες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας