• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 30.7°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.7°C / 30.7°C
  2 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 29.3°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.4°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.0°C
  0 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 25.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.7°C / 29.7°C
  4 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 28.8°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.3°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 24.5°C / 31.2°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 30.4°C
  0 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 28.4°C
  0 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  53%

Μπενουά Αμόν, στέλεχος της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας

AP Photo/Laurent Cipriani

«Σοσιαλιστές και Αριστερά πρέπει να ενωθούμε για να γίνουμε πιο δυνατοί»

 • A-
 • A+

Κορυφαίο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ιδιαίτερα της αριστερής πτέρυγάς του, ο 50χρονος Μπενουά Αμόν ηγήθηκε της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στη διακυβέρνηση Ολάντ την περίοδο 2012-2017. Κέρδισε το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στις εσωκομματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος έναντι του Μανουέλ Βαλς, ωστόσο τα πρώην κυβερνητικά στελέχη τον εγκατέλειψαν.

Ο Μπενουά Αμόν υποστήριξε εξ αρχής τη σύμπραξη με την πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αριστερά, ωστόσο οι συζητήσεις με την Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν ναυάγησαν γρήγορα και κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη μόνο των Οικολόγων. Η καμπάνια του εστιάστηκε στην καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά και στην ουσιαστική επαναφορά του 35ωρου. Το εκλογικό αποτέλεσμα του 6,4% ήταν σαφώς απογοητευτικό, αλλά όχι αδικαιολόγητο.

Κατά την παρουσία του στην εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στις Βρυξέλλες, χαιρέτισε την παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού, ενώ επισήμανε με νόημα ότι οι προοδευτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους δανειστές της «έλεγαν πως υποστηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά τελικά την αφήσαμε μόνη».

Χαρακτήρισε το σχέδιο Γιούνκερ για τις επενδύσεις «μικρότερο του αναγκαίου», ενώ υπογράμμισε ότι είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο να ανοίξουμε τη συζήτηση για τα σύνορα στην Ευρώπη». Συναντήσαμε τον Μπενουά Αμόν λίγο μετά την ομιλία του στην «Προοδευτική Συμμαχία» και συζητήσαμε μαζί του για την Ευρώπη, τον Εμανουέλ Μακρόν και τη συνεργασία της σοσιαλδημοκρατίας με τη ριζοσπαστική Αριστερά.

• Η Γερμανίδα καγκελάριος και η συντηρητική πολιτική μοιάζουν ανίκητες στην Ευρώπη. Υπάρχουν εναλλακτικές για τους Ευρωπαίους;

Πρώτον, προφανώς υπάρχουν εναλλακτικές και δεύτερον, το αν είναι ανίκητη, φαίνεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής της, γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη, η ανεργία αυξάνεται, οι ανισότητες στην πραγματικότητα από το 2008 ολοένα και διευρύνονται, ενώ παντού στην Ευρώπη ενισχύονται τα εθνικιστικά συναισθήματα. Αυτή η κατάσταση είναι εξευτελιστική για την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα η Αριστερά είναι βαθιά διασπασμένη και μέσα σε αυτό το νεοφιλελεύθερο «γκραν γκινιόλ» η σοσιαλδημοκρατία είναι διχασμένη. Πληρώνουμε επίσης τους νεοφιλελεύθερους συμβιβασμούς που έκανε η σοσιαλδημοκρατία στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων. Η σοσιαλδημοκρατία από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική. Η Αριστερά στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί για να ενσαρκώσει μια ισχυρή εναλλακτική.

• Ο Εμανουέλ Μακρόν που κέρδισε τις γαλλικές προεδρικές εκλογές θεωρείται «ελπίδα της Ευρώπης»...

(Γελάει)

• Θεωρείτε ότι η οικονομικά φιλελεύθερη ατζέντα του θα βοηθήσει περισσότερο την Ευρώπη;

Ορισμένοι θεωρούν ότι θα σώσουμε τη φιλελεύθερη Ευρώπη με περισσότερο φιλελευθερισμό. Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η Ευρώπη απέτυχε επειδή δεν είναι αρκετά φιλελεύθερη. Διαφωνώ με αυτήν την άποψη, γιατί ο φιλελευθερισμός δημιούργησε τον μετα-εθνικισμό. Προβλέπω, λοιπόν, ότι με τις πολιτικές Μακρόν σε πέντε χρόνια θα έχουμε μια Ευρώπη πιο επικίνδυνη απ’ ό,τι σήμερα.

• Στις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο. Εχει η Αριστερά ευθύνη για την ενίσχυση της λαϊκιστικής Ακροδεξιάς;

Ναι. Στα πέντε χρόνια που ο Φρανσουά Ολάντ ηγείτο της Γαλλίας επικράτησαν μεγάλες διαιρέσεις στη γαλλική Αριστερά. Τα πεπραγμένα του μεταφράστηκαν επίσης ως «προδοσία» από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει όλες τις εκλογές από το 2012 και μετά. Είναι ξεκάθαρο ότι σήμερα η «ετικέτα» του Σοσιαλιστικού Κόμματος ταυτίζεται με την αίσθηση της προδοσίας.

Η δική μας ευθύνη, η ευθύνη της γαλλικής και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, είναι να βρούμε μια νέα αφήγηση σε ιδεολογικά ζητήματα, εργασιακά ζητήματα, ζητήματα δημοκρατίας, να βρούμε απαντήσεις και λύσεις που μπορούν να αντιπαρατεθούν στη φιλελεύθερη ατζέντα των τελευταίων χρόνων. Να φτιάξουμε μια ατζέντα περισσότερο επικεντρωμένη στην κοινωνία, με την οποία θα αντικαταστήσουμε τη μέχρι τώρα σοσιαλ-φιλελεύθερη ατζέντα, που στην πραγματικότητα αποδείχτηκε απλά φιλελεύθερη.

• Το 1971 στο Συνέδριο του Επινέ το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε να στραφεί προς την υπόλοιπη Αριστερά. Χρειάζεται η ίδια απόφαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ναι, προφανώς. Αυτό σηματοδοτεί και η εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Το ότι δεν συμμάχησε ολόκληρη η Αριστερά στις εκλογές είναι ένας από τους λόγους της ήττας. Οφείλουμε να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς, να συνεργαστούμε, αλλά αυτό σήμερα καθίσταται δύσκολο.

Βλέπουμε τις σχέσεις ανάμεσα στο Die Linke και τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, το Podemos και το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, την Ανυπόταχτη Γαλλία και τους Γάλλους Σοσιαλιστές, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ή την υπόλοιπη ριζοσπαστική Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διάσπαση της Αριστεράς ευνοεί τους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς. Πρέπει να ενωθούμε για να γίνουμε πιο δυνατοί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Ολάντ παραδόθηκε αμαχητί στην πολιτική της λιτότητας»
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ηγετικό στέλεχος της τάσης Σοσιαλιστική Αριστερά Ζεράρ Φιλός εξηγεί στην «Εφ.Συν.» γιατί αντιμάχεται την πολιτική του Φρανσουά Ολάντ και...
«Ο Ολάντ παραδόθηκε αμαχητί στην πολιτική της λιτότητας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
Κλάους Όφε: «Τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας απέτυχαν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους αυτό το απλό γεγονός: ότι δηλαδή η συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα θα επιδεινώσει την κρίση και θα την κάνει μόνιμη. Και...
«Σκοπός ζωής για τον Σόιμπλε οι τιμωρητικοί κανόνες για τους Ελληνες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μακρόν σημαίνει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια»
Οι πρώτες επιλογές Μακρόν επιβεβαιώνουν «την πορεία του προς τη λιτότητα και τον φιλελευθερισμό», αλλά δείχνουν και ότι «υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια», υπογραμμίζει ο εθνικός γραμματέας του...
«Μακρόν σημαίνει κίνδυνος για την παγκόσμια ασφάλεια»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Οι Podemos αναγκάστηκαν να μαλακώσουν τον λόγο τους»
«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ισπανικής δημοκρατίας που θα επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές. Και όπως φαίνεται από όλα τα γκάλοπ, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών...
«Οι Podemos αναγκάστηκαν να μαλακώσουν τον λόγο τους»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός Ε.Ε.»
Αν οι Σοσιαλιστές στήριζαν μια δεξιά κυβέρνηση, θα κινδύνευαν να μετατραπούν σε «πορτογαλικό ΠΑΣΟΚ», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Καταρίνα Μάρτινς, πρόεδρος του Μπλόκου της Αριστεράς, που στις πρόσφατες...
«Μια περιορισμένης έκτασης ανάκαμψη είναι δυνατή εντός Ε.Ε.»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Αριστείδης Μπαλτάς: «Να γίνουμε όλοι περισσότερο ταπεινοί»
Στη διαπραγμάτευση «δεν νικήσαμε, αλλά ούτε συντριβήκαμε» υπογραμμίζει ο υπουργός Παιδείας, συμπληρώνοντας ότι «δημιουργήθηκε ρωγμή στην Ευρώπη, που δύσκολα επουλώνεται». Για την Αριστερά σημειώνει ότι πρέπει...
Αριστείδης Μπαλτάς: «Να γίνουμε όλοι περισσότερο ταπεινοί»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας