• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.5°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.9°C
  2 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  33%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  47%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 27.6°C
  0 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 24.0°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.5°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  5 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  1 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  2 BF
  32%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 28.8°C
  1 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  4 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 29.0°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.7°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  47%

Τζορτζ Μάρτιν, Αμερικανός ακτιβιστής, πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων

«Η ζημιά που κάνει ο Τραμπ θα διαρκέσει πολύ και διχάζει τις ΗΠΑ»

 • A-
 • A+

Ο Τζορτζ Μάρτιν παρέμεινε συνεπής στις αρχές της πάλης κατά του ρατσισμού που εκπροσωπούσαν οι Μαύροι Πάνθηρες και μέχρι σήμερα είναι ενταγμένος σε αντικαπιταλιστικές οργανώσεις, διεκδικώντας ισονομία, οικονομική δικαιοσύνη, σεβασμό του περιβάλλοντος και κατάργηση της κυριαρχίας της στρατιωτικής βιομηχανίας. 

• Τι σημαίνει για εσάς η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ; 

Το αμερικανικό εκλογικό σύστημα απέτυχε τραγικά στην εκπροσώπηση των πολιτών του με τα μηχανήματα ψηφοφορίας, με την καταστολή των ψηφοφόρων και την αδικαιολόγητη επιρροή των μεγάλων εταιρειών μέσω των ΜΜΕ.

Ο συναισθηματικός επηρεασμός κατευθύνθηκε σε ένα τμήμα της Αμερικής που αισθάνθηκε ότι δεν έχει εκπροσώπηση, ενώ το 26,3% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δεν ψήφισαν επειδή δεν τους άρεσαν οι υποψήφιοι ή δεν ενδιαφέρονταν να ψηφίσουν.

Ο Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχουν ήδη επηρεάσει τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγειονομική περίθαλψη, τη δημόσια εκπαίδευση, τα εργατικά σωματεία, τις φυλακές, τις πολιτικές για τα ναρκωτικά -με μεγαλύτερο χρόνο φυλάκισης-, τις πολιτικές μετανάστευσης (οι οποίες επικεντρώνονται στο Τείχος και τους μουσουλμάνους), αλλά και τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, με τις στρατιωτικές δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση 10%. 

Το Οικολογικό έχει επηρεαστεί από την κατάργηση του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος, την άρνηση των ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών, την αποκατάσταση των ορυχείων και των γεωτρήσεων σε προστατευόμενα δημόσια εδάφη και την αποδυνάμωση των κανονισμών για το καθαρό νερό και τον αέρα. Η εξωτερική του πολιτική, με τη νοοτροπία «Πρώτα η Αμερική», έχει επηρεάσει το εμπόριο, τα στρατιωτικά πλήγματα και τις σχέσεις με ξένους ηγέτες. 

• Πώς θα καταλήξει όλο αυτό; 

Η ζημιά που έχει κάνει, με την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν το Κογκρέσο, θα έχει τρεις πιθανές επιπτώσεις: πρώτον, μια εκτροπή στην Ιστορία των ΗΠΑ από την οποία θα ανακάμψουμε σύντομα, κάτι που θα μπορούσε να καταλήξει στην απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του Τραμπ, μάλλον νωρίτερα, παρά αργότερα, δεύτερον, θα τον ξεφορτωθούμε είτε μέσω της απαγγελίας κατηγοριών εις βάρος του, είτε στις επόμενες εκλογές το 2020, αλλά η ζημιά που κάνει θα διαρκέσει πολύ καιρό και η πολιτική του διχάζει τη χώρα, ή, τρίτον, ο Τραμπ ανοίγει τον δρόμο για μια φασιστική κυβέρνηση. 

• Η εκλογή του Τραμπ συνοδεύτηκε από τεράστιες και παρατεταμένες διαδηλώσεις, οι οποίες έδειξαν ότι η αντίσταση στην εξουσία του είναι αρκετά σοβαρή. Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι και αποτελεσματική; 

Τα πολυάριθμα αμερικανικά κινήματα αντίστασης στον Τραμπ και στην ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μπορούν να πετύχουν εάν μεταφραστούν σε προσέλευση ψηφοφόρων τα επόμενα χρόνια στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο και τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαδήλωσαν στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρη τη χώρα στη Μαζική Διαδήλωση των Γυναικών, η πορεία για την υπεράσπιση της Επιστήμης, η διαδήλωση για να δημοσιοποιήσει ο Τραμπ τις φορολογικές του δηλώσεις, η πορεία για την κλιματική αλλαγή και οι πορείες για τα δικαιώματα των μεταναστών πρέπει να μετατραπούν σε ψήφους για την αντικατάσταση εκείνων των αντιπροσώπων στο Κογκρέσο που δεν μας εκπροσωπούν.

Οι πορείες κατά του Τραμπ συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, όπου πηγαίνει ο ίδιος και ο αντιπρόεδρός του, αλλά και στα δημαρχεία, όπου γίνονται διαμαρτυρίες όταν οι βουλευτές επιστρέφουν στις περιφέρειές τους. 

• Τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ βλέπουμε ότι εντείνονται οι πολιτικές διακρίσεων εις βάρος των Αφροαμερικανών και ότι η αστυνομική βία είναι πολύ συχνή. Ποια είναι η γνώμη σας ως πρώην μέλος των Μαύρων Πανθήρων; 

Μου φαίνεται ότι πάντοτε προχωρούσαμε δύο βήματα προς τα εμπρός και ένα βήμα πίσω. Οι αγώνες μας ως αυθεντικών Μαύρων Πανθήρων μπορούν ακόμα και σήμερα να πλαισιώσουν την πάλη κατά του ρατσισμού, της αστυνομικής βίας, της κατοχής των κοινοτήτων μας και της συνεχιζόμενης διάκρισης στην απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την υγειονομική περίθαλψη.

Τα ποσοστά βίας εις βάρος των Αφροαμερικανών δεν έχουν αλλάξει από τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ (1861-1865), σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI). Σήμερα, ένας Μαύρος ή Λατίνος σκοτώνεται καθημερινά, συχνά από την αστυνομία. Οι ρίζες των τοπικών Αστυνομικών Τμημάτων προέρχονται από την εποχή της δουλείας, όπου οι τοπικές πολιτοφυλακές επιτρεπόταν να μεταφέρουν όπλα για να κρατήσουν τους δούλους στη φυτεία ή να τους συλλάβουν και να τους γυρίσουν στη φυτεία τους.

Οταν ήμουν έφηβος, οι αστυνομικοί του Τμήματος του Μιλγουόκι αντιμετωπίζονταν ως ναζί που διακρίθηκαν στο να είναι ρατσιστές, να ασκούν βία και να σκοτώνουν Μαύρους που κατοικούσαν στην κοινότητα ή να τους θέτουν υπό κράτηση χωρίς κανέναν κοινοτικό έλεγχο. Σήμερα, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ και κανένας αστυνομικός του Μιλγουόκι δεν έχει ποτέ καταδικαστεί για αστυνομική βία από τα δικαστήριά μας. 

• Διαβάζουμε πολλές ακραίες ιστορίες… 

Υπάρχει μια συμμορία στο Αστυνομικό Τμήμα του Μιλγουόκι, που ονομάζεται «Jump Out Boys», επειδή περιπολούν στις μαύρες και λατινοαμερικανικές κοινότητες, σαρώνουν κυριολεκτικά τα αυτοκίνητά τους, κυνηγούν τους ανθρώπους, τους σταματούν και ασκούν βία, ενώ πολύ συχνά δολοφονούν. Γιορτάζουν τις υπερβάσεις εξουσίας με πάρτι και τατουάζ που κάνουν για να θυμούνται τα εγκλήματά τους.

Οι πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα έχουν τους ίδιους τύπους συμμοριών με το ίδιο όνομα. Υπό τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σταματήσει κάθε εποπτεία και έλεγχο των τοπικών αστυνομικών υπηρεσιών. Σε τοπικό επίπεδο, αγωνιζόμαστε να επιβάλουμε τον έλεγχο των πολιτών πάνω στην αστυνομία. 

• Ο Τραμπ εκπροσωπεί μια πραγματική απειλή για το περιβάλλον και την παγκόσμια ειρήνη; Τι λέτε; 

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ήδη επηρεάσει το περιβάλλον μας, όπως εξηγήθηκε νωρίτερα, και η παγκόσμια ειρήνη απειλείται από τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Αφγανιστάν, αλλά και από τις ανόητες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, οι οποίες ευνοούν τις εξελίξεις στον τομέα των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.

Η εξωτερική πολιτική του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» καταστρέφει τις διπλωματικές μας σχέσεις με όλο τον κόσμο. Εμείς, στην κοιλιά του θηρίου, πρέπει να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να αμφισβητούμε τις πολιτικές τους. Η απαγόρευση εισόδου στους μουσουλμάνους συνεχίζει να ηττάται στα δικαστήρια μετά την τεράστια δημόσια κατακραυγή. Το Τείχος μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού δεν χρηματοδοτήθηκε από το Κογκρέσο του Τραμπ. 

• Επισκεφθήκατε πρόσφατα την Ελλάδα για το συνέδριο «Μαρξισμός 2017», το οποίο ήταν αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ποια είναι τα μαθήματα που μπορούμε να βγάλουμε απ’ αυτήν σήμερα; 

Με κυρίαρχο το ζήτημα της λιτότητας και της επιβολής της από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ελλάδα, υπήρξε μια γενική απεργία από τα συνδικάτα το πρωί της άφιξής μου. Αυτό, μαζί με τον αγώνα για τα μεταναστευτικά δικαιώματα κατά της Χρυσής Αυγής, μου δείχνει ότι η Οκτωβριανή Επανάσταση είναι ακόμα ισχυρή, εκατό χρόνια μετά. 

• Ποιο είναι το μήνυμά σας στους Ελληνες; 

Δεν είστε μόνοι. Εμείς, οι Αμερικανοί, και οι λαοί σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουμε πολλά ίδια προβλήματα. Εχω ακούσει αυτό το ρητό σε όλο τον κόσμο: «Εμείς, τα μικρά μυρμήγκια, μπορούμε να ροκανίσουμε τη μεγάλη βελανιδιά!». Μαζί, με αλληλεγγύη, θα νικήσουμε τον καπιταλισμό. Η εξουσία στον λαό! [Power to the people!] 

Ποιος είναι

ΤΖΟΡΤΖ ΜΑΡΤΙΝ: Αμερικανός ακτιβιστής, πρώην μέλος της ιστορικής οργάνωσης Μαύροι Πάνθηρες (Black Panthers). Γεννημένος το 1946, σήμερα είναι μέλος του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (WPC). Συμμετέχει ενεργά στο κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Marquette του Γουισκόνσιν-Μιλγουόκι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τραμπ βάθυνε το χάσμα συντηρητικών-προοδευτικών»
Ο Αμερικανός ακτιβιστής του κινήματος Black Lives Matter Κούρι Πίτερσεν-Σμιθ βρέθηκε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για δύο ομιλίες. Μιλά στην «Εφ.Συν.» για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κινήματος Black Lives...
«Ο Τραμπ βάθυνε το χάσμα συντηρητικών-προοδευτικών»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Στις ΗΠΑ, η αστυνομία είναι υπεράνω του νόμου»
Ο Μαρκ Γουάιζμπροτ –οικονομολόγος, αλλά και δραστήριος προοδευτικός πολίτης– εκτιμά ότι το σημερινό κίνημα Black Lives Matter θα αφήσει έντονο αποτύπωμα στην επόμενη κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές...
«Στις ΗΠΑ, η αστυνομία είναι υπεράνω του νόμου»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τραμπ εξυπηρετεί τη λευκή εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων του»
Ο πανεπιστημιακός και κοινωνικός αναλυτής Χένρι Ζιρού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ο Μπέρναρντ Ράσελ της εποχής μας», αναλύει σε βάθος την αμερικανική κοινωνία και το φαινόμενο Τραμπ. Εξηγεί το πώς οι αλλαγές...
«Ο Τραμπ εξυπηρετεί τη λευκή εθνικιστική βάση των ψηφοφόρων του»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο Τραμπ ξανάδωσε φωνή στον εν υπνώσει αμερικανικό ρατσισμό»
Ο κοινωνιολόγος Ρίτσαρντ Σένετ χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ βαθύτατα ρατσιστική χώρα και λέει ότι ο Τραμπ απλώς επανέφερε στην επιφάνεια αυτόν τον ρατσισμό. Απαντά με βεβαιότητα «ναι» στην ερώτηση εάν μπορούμε να...
«Ο Τραμπ ξανάδωσε φωνή στον εν υπνώσει αμερικανικό ρατσισμό»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Μια συνέντευξη δραματικά επίκαιρη μετά από 29 χρόνια
Ο Ντορούμπα Μπιν Γουαχάντ, συγγραφέας, ακτιβιστής και πρώην πολιτικός κρατούμενος, ήταν ιστορικό στέλεχος των Μαύρων Πανθήρων. Γεννημένος το 1944, μεγάλωσε στο Μπρονξ, στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.
Μια συνέντευξη δραματικά επίκαιρη μετά από 29 χρόνια
ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
«Ξεκάθαρη προσπάθεια Τραμπ να αποσπάσει την προσοχή από τις ρατσιστικές αιτίες της δολοφονίας Φλόιντ»
Ο πανεπιστημιακός και ακτιβιστής Μαρκ Μπρέι, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κλήθηκε από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα να σχολιάσει την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για το κίνημα Antifa.
«Ξεκάθαρη προσπάθεια Τραμπ να αποσπάσει την προσοχή από τις ρατσιστικές αιτίες της δολοφονίας Φλόιντ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας