Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δημόσια Υγεία: ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί»

«Δημόσια Υγεία: ένα στοίχημα που δεν πρέπει να χαθεί»

  • A-
  • A+

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προσπαθεί να γίνει και πάλι ένας φορέας αληθινής προστασίας της δημόσιας Υγείας, να εκπληρώσει την αρχική αποστολή του, μακριά από οικονομικά συμφέροντα και ρουσφέτια.

Θα χρειαστούν χρόνος, συνεργασία και πείσμα, όπως τονίζει στην «Εφ.Συν» ο πρόεδρος Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ, έναν χρόνο αφότου μαζί με τη νέα διοίκηση ανέλαβαν να αλλάξουν ρότα στον οργανισμό ώστε να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η πρώτη συμβολική κίνησή του ήταν να ζητήσει συγγνώμη από τις οροθετικές γυναίκες που διαπομπεύτηκαν όταν τέθηκε σε ισχύ και εφαρμόστηκε με τη συμβολή του ΚΕΕΛΠΝΟ η διάταξη ντροπής του Αν. Λοβέρδου και το κυνήγι των γυναικών-φορέων του AIDS.

Ο Θ. Ρόζεμπεργκ ανέλαβε την περίοδο που ένα ένα τα πορίσματα αργοπορημένων και μετ’ εμποδίων ελέγχων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναδείκνυαν την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή, τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος και τη σκανδαλώδη λειτουργία ενός ανεξέλεγκτου και υπερχρεωμένου φορέα που δεν έδινε λογαριασμό σε κανέναν, ενώ είχε μετατραπεί σε «υπηρεσία» παροχής ρουσφετιών.

● Δεχτήκατε να αναλάβετε ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, αφήνοντας την «ασφάλεια» του Πανεπιστημίου. Για ποιο λόγο;

Δέχτηκα να αναλάβω τη διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ πιστεύοντας ότι θα μπορούσα να συμβάλω στην ουσιαστική αναβάθμιση της προστασίας της δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

Η χρονική περίοδος ήταν –και εξακολουθεί να είναι– πραγματικά κρίσιμη: Από τη μια, η ραγδαία επιδείνωση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης ευνοεί τη χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και επιτήρησης, ενώ, από την άλλη, ευνοεί έναν «απερίσκεπτο» τρόπο ζωής του κόσμου, με κακή διατροφή, καθυστέρηση έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων, υιοθέτηση «επικίνδυνων» συμπεριφορών, διαταραχές της ψυχοκοινωνικής υγείας κτλ.

Κοντά σ’ αυτό, ήρθε να προστεθεί η κρίση από τη μαζική άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, που απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση και μέτρα για την απρόσκοπτη ένταξη των ανθρώπων αυτών στον ιστό της κοινωνίας όπου ζουν.

● Πώς επηρέασε το έργο σας το ζοφερό κλίμα που στιγμάτισε τον φορέα για τον προηγούμενο σκανδαλώδη τρόπο λειτουργίας του;

Παρά τις δυσκολίες που συναντήσαμε εξαιτίας του γνωστού κλίματος σκανδαλολογίας και αντιπαλότητας, μπορέσαμε στη διάρκεια του χρόνου αυτού να διαχειριστούμε με επιτυχία σημαντικές προκλήσεις, όπως ήταν η επανεμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας το καλοκαίρι, η έξαρση της εποχικής γρίπης με τις συνέπειές της.

Υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα καθολικού εμβολιασμού των προσφυγόπουλων, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο, σε συνδυασμό με ένα αποτελεσματικό σύστημα επιδημιολογικής καταγραφής κάθε ύποπτου κρούσματος μεταδοτικού νοσήματος.

Είμαστε περήφανοι που με την επιτήρηση αυτή κατορθώσαμε να μην υπάρξουν σοβαρές απειλές για τη δημόσια Υγεία από όλο αυτό το κύμα μετανάστευσης, και αυτή η επιτυχία έχει σήμερα αναγνωριστεί διεθνώς.

Καθώς ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα εποχική έξαρση της ελονοσίας και των άλλων νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια, το ενδιαφέρον μας στρέφεται και σε άλλες σφαίρες της προστασίας της υγείας του πληθυσμού.

Προσθέτω εδώ ότι μέσα από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες κατορθώσαμε να συμπληρώσουμε τις ελλείψεις των ΜΕΘ σε προσωπικό.

● Ζητήσατε συγγνώμη για τη διάταξη 39Α. Σήμερα πού βρίσκεται ο «πόλεμος» ενάντια στο AIDS;

Το AIDS, παρά τις θαυμάσιες προόδους της επιστήμης, εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για τη νέα γενιά και μάλιστα η άφιξη πολλών μεταναστών από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη εγρήγορση.

Χρειάζεται πολλά να γίνουν για να πειστούν τα νέα παιδιά, όσοι ζουν «επικίνδυνη» σεξουαλική ζωή ή κάνουν χρήση ναρκωτικών από τη φλέβα, ότι μπορούν να προσέρχονται για ανώνυμο και δωρεάν τεστ χωρίς επιφυλάξεις και κυρίως με την πεποίθηση ότι τα προσωπικά στοιχεία και ατομικά τους δικαιώματα θα γίνουν απολύτως σεβαστά.

Αύξηση γνωρίζουν όμως και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μάλιστα, καθώς περιμένουμε μια πρωτοφανή αύξηση των ξένων επισκεπτών στη χώρα, η επαγρύπνησή μας πρέπει να ενταθεί για όλους.

Αυτές τις μέρες, για παράδειγμα, αντιμετωπίζουμε μια επιδημία ιλαράς στη Ρουμανία, η οποία έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες.

Μπορεί για μας η επιδημία του Εμπολα να πέρασε χωρίς συνέπειες, όμως έχουμε κάθε λόγο να επαγρυπνούμε για μια σειρά πρωτοεμφανιζόμενα νοσήματα, όπως ο ιός zika, ο κίτρινος πυρετός και άλλα.

● Ποιες είναι οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και ποιες οι επιδιώξεις;

Το νερό που πίνουμε, οι πισίνες των ξενοδοχείων μας, το φαγητό στις ταβέρνες μας, τα κρουαζιερόπλοια, όλα δέχονται τους υγειονομικούς ελέγχους των εργαστηρίων του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θα λέγαμε, αν θέλαμε να γίνουμε πιο παραστατικοί, πως ένα αόρατο δίχτυ προστασίας της υγείας απλώνεται πάνω από τη χώρα μας.

Υφαίνεται κόμπο κόμπο χάρη στην αυτοθυσία δεκάδων επιστημόνων, εποπτών, εργαστηριακών ερευνητών και πολλών άλλων συνεργατών που μοχθούν, ώστε να είναι όλα τα συστήματα έτοιμα στην ώρα τους. Είναι οι άνθρωποι που μετακινούνται σε όλα τα σημεία, όταν θα δηλωθεί ένα κρούσμα μεταδοτικού νοσήματος, χωρίς να λογαριάσουν γιορτή ή σχόλη.

Μας απασχολεί που η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους παραβιάζεται, μας προβληματίζει η αύξηση των καρκίνων και των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μας αγχώνουν τα τραγικά τροχαία δυστυχήματα από ασυνείδητους μεθυσμένους οδηγούς, μας τρομάζουν η τεράστια επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από ρύπους, η έξαρση των πνευμονοπαθειών και η αύξηση του διαβήτη σε νεαρές ηλικίες.

Είναι αλήθεια ότι στον τομέα αυτόν οι μέχρι τώρα διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχαν δείξει την προσοχή που απαιτείται.

Υπάρχει μια κραυγαλέα αντίθεση ανάμεσα στα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν σε αμφίβολης αξίας καμπάνιες, που δεν είχαν κανέναν άλλο σκοπό παρά να προωθήσουν σκοτεινό χρήμα σε κάθε λογής ΜΜΕ για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες, και στα φτωχά αποτελέσματα των προσπαθειών προαγωγής της υγείας στους τομείς των μη μεταδοτικών νοσημάτων.

● Πώς τελικά θα καταφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ να «ξεπλυθεί» και να υπηρετήσει πραγματικά τη δημόσια Υγεία;

Το ΚΕΕΛΠΝΟ λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια ως ένας εμβληματικός οργανισμός διαφθοράς.

Και εγώ, που δεν πίστευα, αρχικά, πολλά από όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, ανακάλυψα στους δώδεκα αυτούς μήνες ότι πράγματι αυτός ο πολύτιμος για την υγεία του κόσμου οργανισμός χρησιμοποιήθηκε βάναυσα για εξυπηρέτηση των πιο σκοτεινών και ιδιοτελών συμφερόντων πολιτικών παραγόντων αλλά και μεγάλων εταιρειών φαρμάκων και εργαστηριακών αντιδραστηρίων.

Τον λόγο για το θέμα αυτό τον έχει η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και ελπίζω και η Δικαιοσύνη.

Ως γιατρός, ως επιστήμονας που αφιέρωσα τη δράση μου για πάνω από σαράντα χρόνια στην υπηρεσία των πιο αδύνατων από τους αδύνατους, σε όλο τον κόσμο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα όραμα –πιθανόν ουτοπικό, μα τόσο ζωντανό μέσα μου– για την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Γιατί είναι αλήθεια ότι η δημόσια Υγεία δεν έχει στη χώρα μας τη θέση που της αρμόζει.

Ακόμα περισσότερο, με μια αριστερή οπτική υγείας, που θέλει την πρόληψη και την επιδημιολογική επιτήρηση στη βάση κάθε σοβαρής προσπάθειας αναβάθμισης του συστήματος Υγείας, η δημόσια Υγεία εξακολουθεί να είναι στο περιθώριο, χωρίς όραμα και προοπτική από τους υπευθύνους για τη χάραξη της πολιτικής Υγείας.

Τα όποια σκάνδαλα και οι πάμπολλες διοικητικές ατασθαλίες δεν πρέπει να υπονομεύσουν την προσπάθεια για να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας μεγάλος και αποτελεσματικός ενιαίος οργανισμός προστασίας της δημόσιας Υγείας, απαλλαγμένος από τα βαρίδια της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς.

Να καταφέρει να συνενώσει όλες τις υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, εξασφαλίζοντας την επιδημιολογική εποπτεία, την εργαστηριακή επιβεβαίωση, την πρόληψη, την αγωγή Υγείας, την εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στελεχών κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Να εξασφαλίζει τη διασύνδεσή του με τις νέες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), που θεσμοθετούνται σήμερα, καθώς και με τις υπηρεσίες υγείας των περιφερειών.

Ομως, η μεγαλύτερη επιτυχία ενός τέτοιου νέου οργανισμού θα είναι η στενή διασύνδεσή του με την κοινωνία μέσα από τη δημοτική πρωτοβουλία για υγιείς πόλεις, με τους οργανισμούς της κοινωνίας των πολιτών, με τους φορείς των εκπροσώπων των ασθενών και τους συλλόγους των παρόχων υπηρεσιών Υγείας.

Μόνο ένας τέτοιος οργανισμός μπορεί να εγγυηθεί στη νέα γενιά ότι θα ζει και θα δημιουργεί σε ένα ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον το 2020. Θα κερδίσουμε το στοίχημα;

ΒΟΥΛΗ
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
«Στη Βουλή έχει έρθει δικογραφία εις βάρος πολιτικού προσώπου, πολιτικού προϊσταμένου, πρώην υπουργού Υγείας» αποκάλυψε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή για τα...
Σπ. Λάππας: Στη Βουλή δικογραφία σε βάρος πρώην υπουργού Υγείας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ολοι οι κορυφαίοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σήμερα ελεγχόμενοι»
Εν όψει της σημερινής συγκρότησης της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που σε αντίθεση με τις εξεταστικές επιτροπές δεν θα αναμεταδίδεται από το κανάλι της Βουλής, συνομιλήσαμε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ...
«Ολοι οι κορυφαίοι του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σήμερα ελεγχόμενοι»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
H γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου μιλάει, μεταξύ άλλων, στην «Εφ.Συν.» για τις υποθέσεις στον χώρο της Υγείας, που βρίσκονται στην ΓΕΔΔ, και απαντάει στους πρόσφατους υπαινιγμούς στον...
«Εμφανής προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του γενικού επιθεωρητή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Απειλή από ασθένειες που είχαμε ξεχάσει και επανεμφανίζονται»
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) –διάδοχος του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ)- μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπως λέει ο νέος πρόεδρός του Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ. Είναι η εποχή της...
«Απειλή από ασθένειες που είχαμε ξεχάσει και επανεμφανίζονται»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Απεχθάνομαι την προδοσία. Σιχαίνομαι τους προδότες»
Εισαγγελέας που χειρίστηκε μεγάλες υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος, επικεφαλής της ΕΥΠ και αν. υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποτελεί ένα πρόσωπο που...
«Απεχθάνομαι την προδοσία. Σιχαίνομαι τους προδότες»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»
Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συμμετείχε στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία και μέσω της...
«Η κυβέρνηση έχει εξευτελίσει κάθε κανόνα στοιχειώδους αξιοκρατίας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας